Grönsaker mot sötsug och lite om kriget mellan antioxidanter och fria radikaler

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
28 mars, 2014
Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så idag har jag tipsat sockerutmanarna att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Gröna ärtbönor på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater. Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Ha en trevlig fredag! 🙂
Mia

27 mars, 2014 0

Intag av proteiner vid måltid balanserar ditt blodsocker och bromsar magsäckstömmningen samt ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK. CCK ger dig en längre mättnadskänsla efter måltid och samtidigt ökar det konsentrationsförmågan under dagen. Se därför till att alltid ha bra med proteiner vid måltid så håller du sötsuget på avstånd.
Börjar du dagen med att äta ägg så håller du dig mätt längre och dessutom är du mer skärpt i din konsentrationsförmåga.

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0
Ytterligare ett skäl att inte köpa importerat griskött från Danmark

Bilden har jag hämtat från nätet. Detta är alltså danska grisar. Hur hemskt är det inte att se hur de stackars djuren blir behandlade? Djurplågeri på högsta nivå!

Bilden talar för sig själv.IMG_47073546925867[1]

Annons
Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0

I dagens medicin skriver dietisten Ylva Gefvert om att sjukhuskök köper in köttproduktion som bidrar till spridning av MRSA. MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Bakterien är ovanlig, men om man bär på den brukar den finnas på huden, oftast i näsan.
MRSA är motståndskraftig, resistent, mot många olika sorters antibiotika. För det mesta orsakar bakterien inte några besvär, men om man får en infektion som kräver behandling finns färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

 

Ylva Gefvert : Vården är noggrann med att inte skriva ut antibiotika i onödan. ”Läckaget” av antibiotika och multiresistenta MRSA-bakterier från den utländska köttproduktionen – som vi upphandlar en stor del av köttet till sjukhuskök, äldreboenden, daghem och skolor från – är däremot i stor skala.

Annons

I både europeiska och amerikanska undersökningar har man hittat MRSA på kött, framför allt på griskött och kött från fjäderfä. Exempelvis innehöll cirka 10 procent av proven från danskt griskött MRSA-bakterier vid det senaste övervakningstillfället i Danmark. Motsvarande siffror för importerat kycklingkött var 31 procent, importerat griskött 5 procent och importerat nötkött 4 procent (källa: Livsmedelverket).

77 procent av de danska slaktsvinen bär nu på MRSA; en sexdubbling på bara två år ”Alltså, det får håret att resa sig på huvudet på en läkare”, sade Hans Jörn Kolmos, forskare i Odense, i en kommentar.

När upphandlarna påstår att de måste köpa det utländska köttet, har de fel. Miljöstyrningsrådet visar på sin hemsida goda exempel på upphandlingar, som lyckats få in till huvuddelen svenskt kött. Kräv gärna sådana upphandlingar för att motverka MRSA-spridning! (Och dessutom för att slippa medverka till bland annat illegal svansklippning av alla kultingar i utländska djurfabriker.)

Det borde inte vara tillåtet att upphandla kött från djur som producerats med illegala metoder och som bidrar till spridning av multiresistenta bakterier.

Källa: Dagens Medicin, debatt Ylva Gefvert

Annons

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2014 0

Mineraler är lika viktiga för kroppen som vitaminer.
Krom behövs för att insulinet ska funka optimalt. Insulinet behövs i sin tur för att sänka blodsockret genom att glukos från blodet transporteras in i cellerna. Krom är nödvändig för kroppen.

Studier har visat att höga tillskott av krom kan förbättra glukosupptaget hos de som är drabbade av typ 2 diabetes. Kromtillskott kan alltså förbättra blodsocker­värde vilket är viktigt för kroppens omsättning av glukos eftersom att det samspelar med insulin och hjälper till att sänka blodsockret, det vill säga ta upp glukos från blodet. Krom har en betydelse för blodfetterna och en positiv effekt på kolesterolet.

Krom finns bland annat i bönor, nötter tonfisk, broccoli, musslor och ål. Torkad frukt, gris- och nötkött och fullkornsbröd.

Annons

// Mia

Dela inlägget
Annons
25 mars, 2014 0

Socker ökar inte bara dödligheten i hjärt-sjukdomar. Det ökar också cancerrisken. (Ville bara tala om det).

När jag slutade med socker i kosten ersatte jag det med sukrin eller honung. Men med tiden utan socker, har jag även dragit ner på den konsumtionen. Jag har egentligen aldrig varit mycket för fikabröd, och det är ganska sällan som jag bakar något om jag inte gör det för bloggen. Däremot hade jag en gång i tiden en stor passion för choklad, Marabous frukt och mandel eller Dubbelnougat. Ibland kunde jag köpa en 200 g chokladkaka och smälla i mig på fem minuter. Helt sjukt! Det resulterade förstås i hjärtklappning och jag blev trött och mådde dåligt.

Idag är jag väldigt känslig för sött. Jag tycker en banan eller ananasskiva kan vara för söt. Om jag har grädde till något tycker jag att den står för det söta. Men frukt tycker jag är riktigt bra att ersätta socker med. Det finns många som inte klarar av att äta frukt utan att falla dit på socker igen. Men det är individuellt . Ibland tycker jag dessutom att det kan blir helt hysteriskt om man berättar att man äter en frukt till frukost eller potatis till maten. Jag äter fullkornsris osv också. Men ingenting med mjöl, för det tål inte min mage. Ja det är också socker, men frukt och rotfrukter innehåller faktiskt bra antioxidanter, fibrer och vitaminer. Mjölk och andra mejerivaror innehåller också socker i form av laktos, om man nu ska gå till ytterligheter. Och hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att äta frukt och långsamma kolhydrater om man inte blir triggad och sockersugen av det. Samtidigt vill jag inte rekommendera det om man ska sockerdetoxa/ sluta med socker eller är starkt sockerberoende.
I alla fall så sötar jag mina smoothie med frukt, jag sötar till exempel bakverk med dadlar, aprikoser eller fikon ibland. Det kanske känns konstigt i början när inte allt smakar socker, men nu tycker jag istället att något med socker smakar konstigt.

Annons

Här har jag gjort en lista på vad olika socker och sockerersättningar har för GI

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97, men är nyttigare än raffinerat.
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsockret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor och innehåller massor av bra antioxidanter och vitamin B1 B2 B3 och B6 och mineralerna magnesium, kalium, zink och järn. Kokossocker smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på noll och kan användas av diabetiker.
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på noll.

Om du söker ersättning för socker så se upp med sukralos som är det absolut sämsta alternativet. Sukralos är en klorerad sockerart liksom DDT och PCB är klorerade ämnen, vilka alla har en mycket långsam nedbrytning i naturen. Man vet idag att DDT och PCB är mycket farliga ämnen på grund av att det är så svårnedbrutet, men man vet inte hur sukralos påverkar naturen och hälsan. Däremot vet man att sukralos påverkar det marina livet i vatten på ett negativt sätt.

/ Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons