Annons

Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 april, 2014
Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Nej citronsyra är inte som namnet beskriver urvunnet av citroner.
Vill dela med mig av matfuskets inlägg på facebook där de förklarar vad citronsyra är.IMG_50469409275055[1]

Citronsyra finns både i naturlig och kemisk form..
I naturlig form i de flesta frukter och även naturligt i människokroppen.

Kemisk framställd citronsyra, vilket är ett billigare alternativ till vanliga citroner, använder man sig av i livsmedel som surhetsreglerande medel och emugleringsmedel, samt för att en produkt inte ska oxidera lika lätt. Citronsyra (E-330) är ett kemiskt framtaget ämne som man utvinner ur majsmelass eller majsdeg som har möglat med svart husmögel. Och majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Själva citronsyran isolerar man ur majs- och mögelblandningen och med hjälp av antingen ett frätande kemiskt ämne: kalciumhydroxid eller bensen, vilket båda är både giftigt och anses vara cancerogent, processerar man fram citronsyran.

Annons

Många är allergiska mot citronsyra men dock inte mot citroner. Och många med exempelvis astma, hösnuva och andra allergier har blivit av med sina besvär sedan de slutat att konsumera citronsyra. Man misstänker att det beror på att den kemiskt framställda citronsyran kan innehålla rester av framkallningsprocessen.
Citonsyra kan också sänka kroppens PH-värde vid alltför hög konsumtion och det kan inverkar negativt på hälsan.

Det kan vara svårt att undvika ämnet E-330, alltså kemiskt framställd citronsyra då man tillsätter det i skinka, , fruktyoghurt, dressing, saft, isglass, sylt, ketchup läsk, sportdrycker, bakverk osv.

Men det finns också de som använder sig av naturlig citronsyra från riktiga citroner. Men då står det citronsaft på produkten.

Man kan även hitta citronsyra i en del hudvårdsprodukter, där den verkar uttorkande på huden. Också i en del städvårdsprodukter finner man syran.

Foto: matfusket
Foto: matfusket

Håller du med?

Annons

Källa: Matfusket

// Mia

2 april, 2014 0

Franska forskare har testat en försöksgrupp med 36 fibromyalgi-patienter med transkraniell magnetstimulering och fått goda resultat.

De patienter som fick aktiv behandling fick en förbättrad livskvalitet och ökad förbränning i det limbiska systemet i hjärnan, det vill säga ett komplex av nervceller som sitter på vardera tinningsgloben. Det Libriska systemet kallas för känslohjärnan och tillhör det centrala nervsystemet. Härifrån styrs alltså dina känslor som förälskelse, välbehag,
sexualiteten och även luktsinnet.

Där ser man. Nu har man även forskat på att magneter kan göra stor nytta.

Annons

Jag har länge funderat på att införskaffa mig en magnetmadrass då jag har hört så många positiva resultat på bland annat värk i leder, onda ryggar osv. Jag har aldrig hört något negativt om madrassen.

Pratade alldeles nyss med en kvinna som efter att ha legat bara två nätter på sin magnetmadrass sovit gott hela natten och nästan hoppade upp ur sängen på morgonen Sovit en hel natt hade hon inte gjort på 15 år på grund av värk. Och hon hade alltid svårt att ta sig upp på morgonen för att hon var så stel i alla leder. Fantastiskt tycker jag.

Så mitt nästa planerade inköp blir en Magnetmadrass.
Den kostar lite, men jag lägger ner så mycket pengar på att må bra genom läkarbesök, sjukgymnaster, massörer och kosttillskott, så det tjänar jag in på några månader.

Källa: Dagens Medicin

Dela inlägget
Annons
29 mars, 2014 0
Lingon i en vit skål

Att inta syrliga bär kan göra så att du vinner över sötsuget i en handvändning.

Jag tänker då på lingon, tranbär , havtorn, krusbär som ger en härlig syra, vilket tar bort sötsuget. Men då ska det vara färska eller frysta bär. I torkade bär är sockerhalten mer koncentrerad och kan trigga igång sötsuget istället

Jag tycker det är jättegott att ta några lingon direkt ifrån från frysen
och mumsa på. 🙂

Annons
Lingon i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Att göra en smoothie på tex lingon till frukost eller mellis är kanon!
Här kommer ett recept på en god smoothie som jag brukar göra ibland.

Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk
1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl yoghurt naturell eller mandelmjölk
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1 msk kokosfett med smak

Lingon och hallonsmoothie i glas toppad med kokos och mandel
Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solros- eller chiafrön och några hallon!

Underbart gott! :-)

Annons

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.

Man ska dock inte förstöra bärens nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker.

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man slutar med socker. 🙂
Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.

Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.

Dela inlägget
Annons
28 mars, 2014 0

Lovade att titta närmare på alternativ till mjölk.
Jag dricker aldrig mjölk till maten och äter numer ytterst sällan yoghurt eller fil till frukost. Det händer dock ibland. Men då blir det i laktosfri form, eftersom att min mage inte klarar laktosen/ mjölksockret inte för att jag ska slippa sockret i mjölken på grund av just socker. För det spelar ingen roll om man dricker utan laktos eller med. Mjölk har alltid samma GI-värde på ca 46.

Förr kunde jag leta alternativ till mjölk, men jag tycker att det verkar som om alla innehåller socker eller E-ämnen och tillsatser, så jag vet inte om jag tycker att det skulle vara ett så nyttigare alternativ. Men det är ju min åsikt. Till exempel sojamjölken innehåller både stabiliseringsämnen, emugleringsämnen gellangummi osv.

För att ändå kunna kartlägga alternativa livsmedel som sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk och havremjölk kollade jag upp det häromdagen. Ren socker är inte bra för hälsan och är bara tomma kalorier och ger alltså ingen som helst näring, bara snabba kolhydrater.

Annons

Alpro soyadrycker och yoghurt innehåller socker i form av fruktos – glucossirap men de har också osötade drycker, så kolla.

Fruktos är utvunnet från frukt och har ett lågt GI på ca 22.

Glycossirap framställs industriellt från antingen majs, vete eller någon annan stärkelserik råvara. Den består av olika sockerarter, främst glucos och maltos. Glycossirap har ett väldigt högt GI på 100. Alltså högre än vanligt vitt socker. (men blanda inte ihop glycossirap med ren Glycos från honung, frukt och bär).
Kemiskt framställd glycos är den som snabbast fyller på blodsockret därför att den inte behöver omvandlas för att bli blodsocker. Direkt ut i blodet alltså.

Maltros består av två molekyler glucos och den har ännu högre GI-värde än glycos, nämligen 105.

 

Annons

Alpro rismjölk verkar dock vara osötad, iallafall den jag tittade på.

Hittade bara en sort havremjölk i butiken, och den var från Oatly.
På den står det: Varav sockerarter 4 g per 200ml. Alltså inte något tillsatt socker utan det är ett naturligt förekommande kolhydrater/ socker i produkten.

Det är ofta man drar ordet socker över en kam som raffinerat socker, kolhydrater och naturligt förekommande sockerarter. Det gäller att inte blanda ihop andelen sockerarter med produkter som tex bröd där innehållet sockerarter är naturligt förekommande med andra livsmedel som innehåller tillsatt socker som oftast finns i fruktyoghurt, kaviar och en del mindre bra fryst kyckling där man tillsätter socker som smakförstärkare. Varav sockerarter, naturligt förekommande socker, är egentligen ingenting att hänga upp sig på om man inte vill gå till ytterligheter , är starkt sockerberoende eller kanske kör LCHF och vill skippa alla kolhydrater. Det finns som sagt både snabba kolhydrater som från vitt raffinerat socker, vete och vitt ris, och långsamma från fullkornsprodukter.

 

Jag brukar göra min egen nötmjölk om jag är sugen. Annars dricker jag helst vatten eller färskpressad fruktjuice, smoothie eller kokosvatten. Mina smoothies gör jag oftast på kokosmjölk och- eller på vatten med mandelsmör eller någon annan nötsmör.

Annons

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
28 mars, 2014 0
Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så idag har jag tipsat sockerutmanarna att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Gröna ärtbönor på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater. Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Ha en trevlig fredag! 🙂
Mia

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0

Intag av proteiner vid måltid balanserar ditt blodsocker och bromsar magsäckstömmningen samt ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK. CCK ger dig en längre mättnadskänsla efter måltid och samtidigt ökar det konsentrationsförmågan under dagen. Se därför till att alltid ha bra med proteiner vid måltid så håller du sötsuget på avstånd.
Börjar du dagen med att äta ägg så håller du dig mätt längre och dessutom är du mer skärpt i din konsentrationsförmåga.

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons