Annons

Drick björksav för bra hälsa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
11 april, 2014
Glasflaska med björksav
Glasflaska med björksav
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Annons

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 

Annons

3 april, 2014 0

Läste just Torbjörn Sassersson, redaktör på News Voice inlägg.

Där skriver han att artiklar i massmedia som angriper alternativmedicinen publiceras nu i en strid ström i landets tidningar. Kampanjen är helt klart samordnad och det här är bara början. Räkna med ytterligare 30 mainstream-artiklar som försöker krossa ryktet för alternativmedicinen under april.

En anledning till kampanjen är två större cancerseminarier i Sverige under april som presenterar en ny teori om att cancer egentligen är en microsvamp. I april besöks även Sverige av Leo Angart som utvecklar en metod för synträning, som gör att vi kan kasta våra glasögon. Etablissemanget försöker därför ingjuta maximalt tvivel för alternativa fungerande metoder och ny viktig forskning på cancer.

Källa: www.newsvoice.se

Annons

Ja det pågår ju många program i TV och radio samt artiklar i tidningar om att alternativmedicin är kvacksalveri och humbug.
Bland annat har ju Anna Bäsèn, journalist på Expressen med dold kamera besökt alternativmedicinare och där fått olika diagnoser på sjukdom trots att hon genomgått undersökningar av läkare innan och var helt friskförklarad. Vill bara poängtera att Anna Bäsèn faktiskt Twittrat om att hon har besvär med astma. Dessutom har alternativaren Inte gett Anna Bäsèn en diagnos på någon sjukdom. Hon har gett henne svar på underliggande sjukdomar som kan komma att bli riktiga sjukdomar om hon inte lägger om kosten. Bland annat sa hon att Anna var för sur i kroppen och behövde äta mer basisk kost, samt att hon var sockerberoende. Kan det höra samman med att Anna Bäsèn skrev i ett blogginlägg 2010 att hon hade varit beroende av coca cola light och druckit ca 127-190 burkar i månaden? Man blir ju sur i kroppen av sånt.Och om man inte gör något åt det så kan man vara sur även efter flera år.
Anna Bäsèn påstår i sin artikel att alternativmedicinen är en hjärtlös miljonindustri som oftast nonchalant avfärdas som harmlös hokous pokus, och menar att det är en farlig inställning. Men att det också finns alternativare som ”FÖRSÖKER” vara seriösa. Hallå!? Hon har redan där talat om vad hon tycker. Alltså har hon inte mycket till över för komplementärmedicin.

Ja visst finns det lurendrejare inom alla kategorier, men man kan banne mig inte dra alla över en kam. Det finns både oseriösa och seriösa behandlingar inom det alternativa liksom det finns både seriöst kunnigt folk och oseriösa okunniga inom precis alla kategorier av arbeten Ta som exempel byggbranchen.Eller varför inte myndigheter och läkemedelindustrin? Exempelvis mörkade man att man redan visste om de negativa effekterna av vaccinet mot svininfluensan redan innan man satte in massvaccination. Är det att vara seriös?

Eller varför inte bland journalister? Vad är det som säger att alla jornalister alltid talar sanning?

// Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
2 april, 2014 0
Kommer citronsyra E-330 från citroner? Not!

Nej citronsyra är inte som namnet beskriver urvunnet av citroner.
Vill dela med mig av matfuskets inlägg på facebook där de förklarar vad citronsyra är.IMG_50469409275055[1]

Citronsyra finns både i naturlig och kemisk form..
I naturlig form i de flesta frukter och även naturligt i människokroppen.

Kemisk framställd citronsyra, vilket är ett billigare alternativ till vanliga citroner, använder man sig av i livsmedel som surhetsreglerande medel och emugleringsmedel, samt för att en produkt inte ska oxidera lika lätt. Citronsyra (E-330) är ett kemiskt framtaget ämne som man utvinner ur majsmelass eller majsdeg som har möglat med svart husmögel. Och majsdegen i sig kan bestå av genmodifierad majs. Själva citronsyran isolerar man ur majs- och mögelblandningen och med hjälp av antingen ett frätande kemiskt ämne: kalciumhydroxid eller bensen, vilket båda är både giftigt och anses vara cancerogent, processerar man fram citronsyran.

Annons

Många är allergiska mot citronsyra men dock inte mot citroner. Och många med exempelvis astma, hösnuva och andra allergier har blivit av med sina besvär sedan de slutat att konsumera citronsyra. Man misstänker att det beror på att den kemiskt framställda citronsyran kan innehålla rester av framkallningsprocessen.
Citonsyra kan också sänka kroppens PH-värde vid alltför hög konsumtion och det kan inverkar negativt på hälsan.

Det kan vara svårt att undvika ämnet E-330, alltså kemiskt framställd citronsyra då man tillsätter det i skinka, , fruktyoghurt, dressing, saft, isglass, sylt, ketchup läsk, sportdrycker, bakverk osv.

Men det finns också de som använder sig av naturlig citronsyra från riktiga citroner. Men då står det citronsaft på produkten.

Man kan även hitta citronsyra i en del hudvårdsprodukter, där den verkar uttorkande på huden. Också i en del städvårdsprodukter finner man syran.

Foto: matfusket
Foto: matfusket

Håller du med?

Annons

Källa: Matfusket

// Mia

Dela inlägget
Annons
2 april, 2014 0

Franska forskare har testat en försöksgrupp med 36 fibromyalgi-patienter med transkraniell magnetstimulering och fått goda resultat.

De patienter som fick aktiv behandling fick en förbättrad livskvalitet och ökad förbränning i det limbiska systemet i hjärnan, det vill säga ett komplex av nervceller som sitter på vardera tinningsgloben. Det Libriska systemet kallas för känslohjärnan och tillhör det centrala nervsystemet. Härifrån styrs alltså dina känslor som förälskelse, välbehag,
sexualiteten och även luktsinnet.

Där ser man. Nu har man även forskat på att magneter kan göra stor nytta.

Annons

Jag har länge funderat på att införskaffa mig en magnetmadrass då jag har hört så många positiva resultat på bland annat värk i leder, onda ryggar osv. Jag har aldrig hört något negativt om madrassen.

Pratade alldeles nyss med en kvinna som efter att ha legat bara två nätter på sin magnetmadrass sovit gott hela natten och nästan hoppade upp ur sängen på morgonen Sovit en hel natt hade hon inte gjort på 15 år på grund av värk. Och hon hade alltid svårt att ta sig upp på morgonen för att hon var så stel i alla leder. Fantastiskt tycker jag.

Så mitt nästa planerade inköp blir en Magnetmadrass.
Den kostar lite, men jag lägger ner så mycket pengar på att må bra genom läkarbesök, sjukgymnaster, massörer och kosttillskott, så det tjänar jag in på några månader.

Källa: Dagens Medicin

Dela inlägget
Annons
29 mars, 2014 0
Lingon i en vit skål

Att inta syrliga bär kan göra så att du vinner över sötsuget i en handvändning.

Jag tänker då på lingon, tranbär , havtorn, krusbär som ger en härlig syra, vilket tar bort sötsuget. Men då ska det vara färska eller frysta bär. I torkade bär är sockerhalten mer koncentrerad och kan trigga igång sötsuget istället

Jag tycker det är jättegott att ta några lingon direkt ifrån från frysen
och mumsa på. 🙂

Annons
Lingon i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Att göra en smoothie på tex lingon till frukost eller mellis är kanon!
Här kommer ett recept på en god smoothie som jag brukar göra ibland.

Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk
1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl yoghurt naturell eller mandelmjölk
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1 msk kokosfett med smak

Lingon och hallonsmoothie i glas toppad med kokos och mandel
Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solros- eller chiafrön och några hallon!

Underbart gott! :-)

Annons

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.

Man ska dock inte förstöra bärens nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker.

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man slutar med socker. 🙂
Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.

Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.

Dela inlägget
Annons
28 mars, 2014 0

Lovade att titta närmare på alternativ till mjölk.
Jag dricker aldrig mjölk till maten och äter numer ytterst sällan yoghurt eller fil till frukost. Det händer dock ibland. Men då blir det i laktosfri form, eftersom att min mage inte klarar laktosen/ mjölksockret inte för att jag ska slippa sockret i mjölken på grund av just socker. För det spelar ingen roll om man dricker utan laktos eller med. Mjölk har alltid samma GI-värde på ca 46.

Förr kunde jag leta alternativ till mjölk, men jag tycker att det verkar som om alla innehåller socker eller E-ämnen och tillsatser, så jag vet inte om jag tycker att det skulle vara ett så nyttigare alternativ. Men det är ju min åsikt. Till exempel sojamjölken innehåller både stabiliseringsämnen, emugleringsämnen gellangummi osv.

För att ändå kunna kartlägga alternativa livsmedel som sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk och havremjölk kollade jag upp det häromdagen. Ren socker är inte bra för hälsan och är bara tomma kalorier och ger alltså ingen som helst näring, bara snabba kolhydrater.

Annons

Alpro soyadrycker och yoghurt innehåller socker i form av fruktos – glucossirap men de har också osötade drycker, så kolla.

Fruktos är utvunnet från frukt och har ett lågt GI på ca 22.

Glycossirap framställs industriellt från antingen majs, vete eller någon annan stärkelserik råvara. Den består av olika sockerarter, främst glucos och maltos. Glycossirap har ett väldigt högt GI på 100. Alltså högre än vanligt vitt socker. (men blanda inte ihop glycossirap med ren Glycos från honung, frukt och bär).
Kemiskt framställd glycos är den som snabbast fyller på blodsockret därför att den inte behöver omvandlas för att bli blodsocker. Direkt ut i blodet alltså.

Maltros består av två molekyler glucos och den har ännu högre GI-värde än glycos, nämligen 105.

 

Annons

Alpro rismjölk verkar dock vara osötad, iallafall den jag tittade på.

Hittade bara en sort havremjölk i butiken, och den var från Oatly.
På den står det: Varav sockerarter 4 g per 200ml. Alltså inte något tillsatt socker utan det är ett naturligt förekommande kolhydrater/ socker i produkten.

Det är ofta man drar ordet socker över en kam som raffinerat socker, kolhydrater och naturligt förekommande sockerarter. Det gäller att inte blanda ihop andelen sockerarter med produkter som tex bröd där innehållet sockerarter är naturligt förekommande med andra livsmedel som innehåller tillsatt socker som oftast finns i fruktyoghurt, kaviar och en del mindre bra fryst kyckling där man tillsätter socker som smakförstärkare. Varav sockerarter, naturligt förekommande socker, är egentligen ingenting att hänga upp sig på om man inte vill gå till ytterligheter , är starkt sockerberoende eller kanske kör LCHF och vill skippa alla kolhydrater. Det finns som sagt både snabba kolhydrater som från vitt raffinerat socker, vete och vitt ris, och långsamma från fullkornsprodukter.

 

Jag brukar göra min egen nötmjölk om jag är sugen. Annars dricker jag helst vatten eller färskpressad fruktjuice, smoothie eller kokosvatten. Mina smoothies gör jag oftast på kokosmjölk och- eller på vatten med mandelsmör eller någon annan nötsmör.

Annons

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons