Annons

Nu släpper LRF-Mjölk sin policy angående GMO-fritt!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 april, 2014

LRF-mjölk och Mjölkdeligationen har efter en omfattande utredning beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder.
Man har därmed lämnat över bollen till mejeriföretagen.
Det meddelar Jordbruksaktuellt i sina nyheter den 14/4-2014.

Anledningen till att man häver policyn beror på den ökade kostnaden av GMO-fritt foder som läggs på Lantbrukaren.
Nu är det upp till berörda medlemsföretag att fritt själva införa en egen policy. Lantbrukare och Mejerier får alltså själva avgöra om man vill fortsätta använda GMO-fritt foder i sin produktion.

Annons

-Vi bygger våra policyer på en enighet från mjölkföretagen. LRF-Mjölk lämnar nu GMO-frågan bakom oss och nu ser vi fram emot att se hur mejeriföretagen agerar, avslutar Jonas Carlberg, VD för LRF-Mjölk.

Glädjande kan jag berätta att Norrmejerier fortsätter att utfodra sina djur med GMO-fritt foder.
Vi har sedan länge certifierat alla våra mjölkgårdar enligt kvalitetssäkringssystemet IP Sigill, och i och med det är det inte tillåtet att använda GMO-foder som utsäde, säger Henrik Wahlber, styrelseordförande på Norrmejeri.

Efterfrågan av GMO-fritt ställer också Arla oförändrad när det gäller GMO-foder. Däremot stödjer Arla LRF-Mjölks beslut att ta bort branschpolicyn rörande GMO-fritt foder. Man kommer dock att varje år utvärdera vår position, säger Inger Myrsten , Kommunikationschef Arla Sverige.

-Sverige är ett mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär, säger Henri de Sauvage, Vd för Arla i Sverige.

Jag har även, efter att ha twittrat om detta inlägg på Twitter, fått besked från LRF-Mjölk att Falköping, Gefleorten, Gäsene och Skånemejeri har beslutat om fortsatt GMO-fritt foder till svenska mjölk-kor.

Grisföretagarna däremot, välkomnar GMO-foder!

Ingemar Olsson, styrelseordförande i branschorganisationens Svergies Grisföretagare, riktar kritik mot Arlas reaktion och säger:
-Jag har svårt att se hur Arla kan reagera som de gör. Det blandas redan GMO inom koncernen och flera av deras mejeriprodukter är redan idag producerade med GMO-foder. Ska Arla ha GMO-fri positionering måste de i så fall börja tillverka all ost och annat i Svergie igen, tycker han.

Annons

Enligt vår uppfattning är det viktigare att sojan är hållbart producerat än att den är GMO-fri . Vi värdesätter därför att sojan är certifierad säger Ingemar Olsson.
Han säger också att Sveriges konsumenter redan har visat vad de tycker om GMO! Genom importen har marknaden länge signalerat att GMO-frågan inte är avgörande. 50 procent av köttet vi äter i Serige idag är ju redan producerat med GMO-soja. Vidare stoppar vi dagligen i oss GMO-producerad frukt och grönt utan att en debatt lyfts, avslutar han.

Vad tycker du om att man har släppt på GMO-policyn i Sverige?
Ge gärna kommentarer här på min sida.

Mia

15 april, 2014 0
Posherat ägg på en bädda av babyspenat och lax
Foto: Mia Hagenmalm

Ägg hör ju påsken till! Och ägg är väldigt nyttigt om man ser till näringsinnehållet. Det innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Det här är absolut en lyxig rätt med ägg, lax och hemmagjord hollandaisesås. Supergott! 🙂

Annons
Egg Benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise
6 Portioner
6 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
12 skivor rökt lax
Gör så här:
Knäck varje ägg i en kopp eller form.
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg därefter i äggen och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten. Ställ åt sidan.
Blodgrapehollandaise
200g smör
2 charlottenlökar
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten , grape och vinäger till det återstår ca en tredjedel.Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat. Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax, och ringla över hollandaisesåsen. Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.
Ha det gott i vårsolen! / Mia
Dela inlägget
Annons
15 april, 2014 0

Tips på påskmat till påskhelgen?

Min helg gick i matlagningens tecken. Jag tycker att det är så roligt att skapa nya rätter. Jag blir verkligen i mitt esse när det gäller mat. Och nu till påsk har jag gjort en liten buffè som ett ihopplock för Kurera. Alltsammans kommer på Kureras sida under dagarna, men jag tänkte lägga upp några av dem här i bloggen också. 🙂

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Dessa härligt gröna plättar kan man göra mindre och många av om man har buffè!
Jag har dessvärre inget plättjärn, så mina blev lite större.

Nyttigare gröna plättomeletter med lax
(15 små plättar som kunde bli 30 med plättjärn)
5 ägg
1dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80g ruccola
salt och peppar

kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150g gravad lax
Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax. Strö över granatäppelkärnor.

Magi på flask…shaker

12 april, 2014 0
Shaker på ett bord med blommig duk

 

Shaker på ett bord med blommig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har investerat i en shaker. Ja inte vilken shaker som helst! Denna shaker skapar magi. Häll i vatten, skaka……. Vattnet blir basiskt! 🙂 fantastiskt!

Kranvatten är i sig inte helt basiskt, och ligger mer åt det sura hållet. (PH5-7) Men det är neutralt. För att göra det basiskt, brukar jag lägga i citronskivor eller gurka så får jag en basisk dryck till maten.

Annons

Shakern jag köpte gör vattnet basiskt, och det får ett PH på 9.
Fråga mig inte hur det går till, för det vet jag inte. Däremot vet jag att
vattnet blir basiskt när jag skakat shakern med vatten några gånger.
Nu kan jag släcka törsten med basiskt vatten utan att smaksätta det med
citroner! Coolt! 🙂

Magi? Kanske! 🙂

Trevlig helg/ Mia

Drick björksav för bra hälsa

11 april, 2014 0
Glasflaska med björksav
Glasflaska med björksav
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Annons

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 

Annons

3 april, 2014 0

Läste just Torbjörn Sassersson, redaktör på News Voice inlägg.

Där skriver han att artiklar i massmedia som angriper alternativmedicinen publiceras nu i en strid ström i landets tidningar. Kampanjen är helt klart samordnad och det här är bara början. Räkna med ytterligare 30 mainstream-artiklar som försöker krossa ryktet för alternativmedicinen under april.

En anledning till kampanjen är två större cancerseminarier i Sverige under april som presenterar en ny teori om att cancer egentligen är en microsvamp. I april besöks även Sverige av Leo Angart som utvecklar en metod för synträning, som gör att vi kan kasta våra glasögon. Etablissemanget försöker därför ingjuta maximalt tvivel för alternativa fungerande metoder och ny viktig forskning på cancer.

Källa: www.newsvoice.se

Annons

Ja det pågår ju många program i TV och radio samt artiklar i tidningar om att alternativmedicin är kvacksalveri och humbug.
Bland annat har ju Anna Bäsèn, journalist på Expressen med dold kamera besökt alternativmedicinare och där fått olika diagnoser på sjukdom trots att hon genomgått undersökningar av läkare innan och var helt friskförklarad. Vill bara poängtera att Anna Bäsèn faktiskt Twittrat om att hon har besvär med astma. Dessutom har alternativaren Inte gett Anna Bäsèn en diagnos på någon sjukdom. Hon har gett henne svar på underliggande sjukdomar som kan komma att bli riktiga sjukdomar om hon inte lägger om kosten. Bland annat sa hon att Anna var för sur i kroppen och behövde äta mer basisk kost, samt att hon var sockerberoende. Kan det höra samman med att Anna Bäsèn skrev i ett blogginlägg 2010 att hon hade varit beroende av coca cola light och druckit ca 127-190 burkar i månaden? Man blir ju sur i kroppen av sånt.Och om man inte gör något åt det så kan man vara sur även efter flera år.
Anna Bäsèn påstår i sin artikel att alternativmedicinen är en hjärtlös miljonindustri som oftast nonchalant avfärdas som harmlös hokous pokus, och menar att det är en farlig inställning. Men att det också finns alternativare som ”FÖRSÖKER” vara seriösa. Hallå!? Hon har redan där talat om vad hon tycker. Alltså har hon inte mycket till över för komplementärmedicin.

Ja visst finns det lurendrejare inom alla kategorier, men man kan banne mig inte dra alla över en kam. Det finns både oseriösa och seriösa behandlingar inom det alternativa liksom det finns både seriöst kunnigt folk och oseriösa okunniga inom precis alla kategorier av arbeten Ta som exempel byggbranchen.Eller varför inte myndigheter och läkemedelindustrin? Exempelvis mörkade man att man redan visste om de negativa effekterna av vaccinet mot svininfluensan redan innan man satte in massvaccination. Är det att vara seriös?

Eller varför inte bland journalister? Vad är det som säger att alla jornalister alltid talar sanning?

// Mia

 

Annons

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.