Ja visst gör det ont när knopparna brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern!
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knopparna brister,
ont för det som växer och för det som stänger.
Karin Boye
Detta är en dikt som jag alltid tänker på när våren är i antågan. Och häromdagen allra helst, när jag köpte alldeles färsk späd sparris för att göra soppa av. Varför? Ja inte vet jag!
Sparrisen är som finast på våren tycker jag. Senare blir den ganska träig och man får skära bort mycket. Denna gång kunde jag använda hela sparrisen till denna härligt gröna goda soppa. Kanske den kan bli ett grönt inslag på ditt middagsbord i påsk?
Grön sparris-och ärtsoppa
4 portioner
2 charlottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärtor, frysta
2 dl vispgrädde
herbamare örtkrydda, svartpeppar
1 msk Smör till stekning
Till servering:
2 ägg
sparrisknoppar
1 dl torkade tomater
Gör så här:
Finhacka löken och stek den i en kastrull ca 5 minuter så att den blir genomskinlig. Skär av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund. Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka ca 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av med örtsalt och peppar.
Koka äggen ca 6-8 minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör. Skär de torkade tomaterna i mindre bitar. Server ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.
Sparris och gröna ärter är båda väldigt bra att välja om man vill ha basiska grönsaker i sin kost.
* Sparris innehåller massor av nyttiga vitaminer bland annat C-vitamin, E-vitamin, A- och K-vitamin och folsyra. Även mineralerna zink, kalium och bra fibrer. Den innehåller också aminosyran Aspargin, vilken har en renande effekt på kroppen. Aminosyran stimulerar alltså njurarna och har därför en urindrivande effekt. Det finns också gott om fibrer i sparris, bland annat inulin, vilket tillför bra bakterier för att upprätthålla en sund tarmflora.
*Gröna ärter är jättenyttigt! Den innehåller bra vitaminer som Vitamin-C och >K, järn, betakaroten och kalium. Den är även en bra källa till folat- folsyra vilket är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas omsättning. Ärtan är en baljväxt, och baljväxter över huvudtaget har ett högt innehåll av proteiner och fibrer vilket verkar bra för tarmflora och mag-tarmkanalen.
Må så gott! Mia