Annons

Vårig nyttig soppa för tanken till dikt!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 april, 2014

Ja visst gör det ont när knopparna brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern!
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knopparna brister,
ont för det som växer och för det som stänger.

Annons

Karin Boye

Detta är en dikt som jag alltid tänker på när våren är i antågan. Och häromdagen allra helst, när jag köpte alldeles färsk späd sparris för att göra soppa av. Varför? Ja inte vet jag!
Sparrisen är som finast på våren tycker jag. Senare blir den ganska träig och man får skära bort mycket. Denna gång kunde jag använda hela sparrisen till denna härligt gröna goda soppa. Kanske den kan bli ett grönt inslag på ditt middagsbord i påsk?

Sparrissoppa
Grön sparris-och ärtsoppa
4 portioner

2 charlottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärtor, frysta
2 dl vispgrädde
herbamare örtkrydda, svartpeppar

1 msk Smör till stekning

Till servering:
2 ägg
sparrisknoppar
1 dl torkade tomater

Annons

Gör så här:
Finhacka löken och stek den i en kastrull ca 5 minuter så att den blir genomskinlig. Skär av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund. Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka ca 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av med örtsalt och peppar.

Koka äggen ca 6-8 minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör. Skär de torkade tomaterna i mindre bitar. Server ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.

Sparris och gröna ärter är båda väldigt bra att välja om man vill ha basiska grönsaker i sin kost.

* Sparris innehåller massor av nyttiga vitaminer bland annat C-vitamin, E-vitamin, A- och K-vitamin och folsyra. Även mineralerna zink, kalium och bra fibrer. Den innehåller också aminosyran Aspargin, vilken har en renande effekt på kroppen. Aminosyran stimulerar alltså njurarna och har därför en urindrivande effekt. Det finns också gott om fibrer i sparris, bland annat inulin, vilket tillför bra bakterier för att upprätthålla en sund tarmflora.

*Gröna ärter är jättenyttigt! Den innehåller bra vitaminer som Vitamin-C och >K, järn, betakaroten och kalium. Den är även en bra källa till folat- folsyra vilket är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas omsättning. Ärtan är en baljväxt, och baljväxter över huvudtaget har ett högt innehåll av proteiner och fibrer vilket verkar bra för tarmflora och mag-tarmkanalen.

Må så gott! Mia

Annons

16 april, 2014 0

LRF-mjölk och Mjölkdeligationen har efter en omfattande utredning beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder.
Man har därmed lämnat över bollen till mejeriföretagen.
Det meddelar Jordbruksaktuellt i sina nyheter den 14/4-2014.

Anledningen till att man häver policyn beror på den ökade kostnaden av GMO-fritt foder som läggs på Lantbrukaren.
Nu är det upp till berörda medlemsföretag att fritt själva införa en egen policy. Lantbrukare och Mejerier får alltså själva avgöra om man vill fortsätta använda GMO-fritt foder i sin produktion.

Annons

-Vi bygger våra policyer på en enighet från mjölkföretagen. LRF-Mjölk lämnar nu GMO-frågan bakom oss och nu ser vi fram emot att se hur mejeriföretagen agerar, avslutar Jonas Carlberg, VD för LRF-Mjölk.

Glädjande kan jag berätta att Norrmejerier fortsätter att utfodra sina djur med GMO-fritt foder.
Vi har sedan länge certifierat alla våra mjölkgårdar enligt kvalitetssäkringssystemet IP Sigill, och i och med det är det inte tillåtet att använda GMO-foder som utsäde, säger Henrik Wahlber, styrelseordförande på Norrmejeri.

Efterfrågan av GMO-fritt ställer också Arla oförändrad när det gäller GMO-foder. Däremot stödjer Arla LRF-Mjölks beslut att ta bort branschpolicyn rörande GMO-fritt foder. Man kommer dock att varje år utvärdera vår position, säger Inger Myrsten , Kommunikationschef Arla Sverige.

-Sverige är ett mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär, säger Henri de Sauvage, Vd för Arla i Sverige.

Jag har även, efter att ha twittrat om detta inlägg på Twitter, fått besked från LRF-Mjölk att Falköping, Gefleorten, Gäsene och Skånemejeri har beslutat om fortsatt GMO-fritt foder till svenska mjölk-kor.

Grisföretagarna däremot, välkomnar GMO-foder!

Ingemar Olsson, styrelseordförande i branschorganisationens Svergies Grisföretagare, riktar kritik mot Arlas reaktion och säger:
-Jag har svårt att se hur Arla kan reagera som de gör. Det blandas redan GMO inom koncernen och flera av deras mejeriprodukter är redan idag producerade med GMO-foder. Ska Arla ha GMO-fri positionering måste de i så fall börja tillverka all ost och annat i Svergie igen, tycker han.

Annons

Enligt vår uppfattning är det viktigare att sojan är hållbart producerat än att den är GMO-fri . Vi värdesätter därför att sojan är certifierad säger Ingemar Olsson.
Han säger också att Sveriges konsumenter redan har visat vad de tycker om GMO! Genom importen har marknaden länge signalerat att GMO-frågan inte är avgörande. 50 procent av köttet vi äter i Serige idag är ju redan producerat med GMO-soja. Vidare stoppar vi dagligen i oss GMO-producerad frukt och grönt utan att en debatt lyfts, avslutar han.

Vad tycker du om att man har släppt på GMO-policyn i Sverige?
Ge gärna kommentarer här på min sida.

Mia

Dela inlägget
Annons
15 april, 2014 0
Posherat ägg på en bädda av babyspenat och lax
Foto: Mia Hagenmalm

Ägg hör ju påsken till! Och ägg är väldigt nyttigt om man ser till näringsinnehållet. Det innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Det här är absolut en lyxig rätt med ägg, lax och hemmagjord hollandaisesås. Supergott! 🙂

Annons
Egg Benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise
6 Portioner
6 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
12 skivor rökt lax
Gör så här:
Knäck varje ägg i en kopp eller form.
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg därefter i äggen och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten. Ställ åt sidan.
Blodgrapehollandaise
200g smör
2 charlottenlökar
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten , grape och vinäger till det återstår ca en tredjedel.Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat. Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax, och ringla över hollandaisesåsen. Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.
Ha det gott i vårsolen! / Mia
Dela inlägget
Annons
15 april, 2014 0

Tips på påskmat till påskhelgen?

Min helg gick i matlagningens tecken. Jag tycker att det är så roligt att skapa nya rätter. Jag blir verkligen i mitt esse när det gäller mat. Och nu till påsk har jag gjort en liten buffè som ett ihopplock för Kurera. Alltsammans kommer på Kureras sida under dagarna, men jag tänkte lägga upp några av dem här i bloggen också. 🙂

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Dessa härligt gröna plättar kan man göra mindre och många av om man har buffè!
Jag har dessvärre inget plättjärn, så mina blev lite större.

Nyttigare gröna plättomeletter med lax
(15 små plättar som kunde bli 30 med plättjärn)
5 ägg
1dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80g ruccola
salt och peppar

kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150g gravad lax
Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax. Strö över granatäppelkärnor.

Magi på flask…shaker

12 april, 2014 0
Shaker på ett bord med blommig duk

 

Shaker på ett bord med blommig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har investerat i en shaker. Ja inte vilken shaker som helst! Denna shaker skapar magi. Häll i vatten, skaka……. Vattnet blir basiskt! 🙂 fantastiskt!

Kranvatten är i sig inte helt basiskt, och ligger mer åt det sura hållet. (PH5-7) Men det är neutralt. För att göra det basiskt, brukar jag lägga i citronskivor eller gurka så får jag en basisk dryck till maten.

Annons

Shakern jag köpte gör vattnet basiskt, och det får ett PH på 9.
Fråga mig inte hur det går till, för det vet jag inte. Däremot vet jag att
vattnet blir basiskt när jag skakat shakern med vatten några gånger.
Nu kan jag släcka törsten med basiskt vatten utan att smaksätta det med
citroner! Coolt! 🙂

Magi? Kanske! 🙂

Trevlig helg/ Mia

Drick björksav för bra hälsa

11 april, 2014 0
Glasflaska med björksav
Glasflaska med björksav
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänker dricka björksav några veckor varje dag och därmed återuppliva en gammal svensk tradition, som på 1700-talet användes som folkmedicin.
Man gav det till både människor och boskap för att förebygga sjukdomar.

Björksaven innehåller nyttiga spårämnen som kalcium och magnesium, samt aminosyror och bra enzymer vilka kan främja din hälsa, och man kan lindra både pollenallergi och förkylningar med att dricka björksav. Fantastiskt!

Annons

Nu finns det björksav på flaska att köpa, vilket jag tycker är bekvämt och bra. Att tappa björk på sav är kanske inte att rekommendera om man inte vet hur man ska göra för att inte skada björken.

Björksav smakar lite sött eftersom att den ju innehåller björksocker. Men björksocker är dessutom bra för tänderna, så ingen fara. Björksocker behöver inte heller insulin för sin omsättning, så det är bara att dricka på!

Nu firar jag fredagskvällen med en hutt björksav, så skål och trevlig helg! 🙂

// Mia

 

Annons

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.