Grönt skyddar mot solbränna och luftföroreningar!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 maj, 2014

Naturen är otroligt intressant när det gäller vad den har att erbjuda för bra vitaminer och antioxidanter i växter, frukt och grönsaker. Jag tycker att det är så spännande, och jag är jättenoga med att försöka samverka med naturen och det naturliga. Det gör jag för att förebygga och motverka uppkomsten av sjukdomar!
I grönsaker kan man hitta så många bra egenskaper som verkar bra för kroppen och som motverkar dåliga ämnen utifrån.

Ta bara som exempel kusinerna broccoli och grönkål, kungar bland grönsaker, för dess näringsrika innehåll!

Broccoli och grönkål är ju två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.

Annons

Forskare har hittat ämnet Sulforafan i både broccoli och grönkål, så nu när sommaren nalkas kan det faktiskt vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök.
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium, folat och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Broccoli är fullsmockad av C-vitaminer men har också ett innehåll av andra bra vitaminer som A-vitamin K-vitamin och folat. Dessutom är den rik på både B-vtamin, E-vitamin, kalium, kalcium, magnesium zink och järn. En bra grej kan vara att grodda broccoli. Broccoligroddar innehåller så mycket som 20- 50 gånger mer Sulforafan än den färdiga broccolin. Kan vara att föredra för den som inte gillar broccoli! 🙂

Mia

Annons

9 maj, 2014 0
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en av dem fick bli bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Annons

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör
Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

Annons

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
8 maj, 2014 0
Chokladkulor på ett antikt glasfat

Ibland kan jag bli så himla sugen på choklad, och sent igår kväll fick jag en idè som jag bara måste prova.

Chokladkulor på ett antikt glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Mina tankar gick omkring hur det skulle funka om man blandar vispgrädde med kakaosmör och raw kakao. Egentligen var jag ganska trött, men har jag fått en idè så måste jag testa genast.
Så klockan elva på kvällen blev dessa små läckerbitar till. Jag kunde dock inte smaka dem för de måste ju stelna i kylen några timmar. Så innan gräddchokladen kunde avnjutas hade jag redan somnat. Och i morse var suget borta men jag smakade lite iallafall. Det funkade utmärkt att ha i grädde. Chokladsmaken blev lite mildare och mjukare och konsistensen lite som nougat.

Gräddig choklad med lakrits.

Annons

1 dl riven kakaosmör
1/2 dl vispgrädde
1 dl raw kakao
1- 1 1/2 msk agavesirap
1 tsk lakritspulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Smält kakaosmöret i en gryta. Vispa ner grädde, kakao och övriga ingredienser så att du har en jämn smet. Häll upp i en form eller flera små formar. Låt stelna i frysen någon timme eller i kylskåp över natten. Jag rullade sedan chokladbitarna till små kulor och ställde kallt igen.

Mia

Dela inlägget
Annons
8 maj, 2014 0

Igår stod jag på Coop och gnuggade mina små grå i mejerihyllan bland ostar och smör framför allt.

Jag vet ju att Arlas livsmedel med den röda kon på inte är tillverkad av importerad mjölk. Men det finns ju andra märken som Skånemejeri och Coops egna varor, Valio som är finskt osv. Man blir ju helt snurrig. Jag vill verkligen inte ha GMO-mjölk med mig hem. Det bär sååå emot. Liksom att jag inte vill ha oekologiskt heller. Slutligen valde jag en ekologisk herrgårdsost med Arlas röda ko och ekologisk Bergott, samt ekologiskt smör. JAG vågar inte annat. Och man får enligt EU-regler inte märka varor med No GMO och man behöver inte heller deklarera att den färdiga slutprodukten innehåller GMO om till exempel djuren har ätit GMO-foder. Men de som inte har råd att köpa ekologisk smör eller Bregott, som faktiskt är hela tio- femton kronor dyrare än oekologisk Bregott. Är man då tvingad att äta skiten? Nu ska dock smör alltid vara från svenska kossor. Men den har ju ingen röd ko!? Hur ska man då kunna veta det?

Men för att reda ut begreppen kan jag kanske bena ut vad som är eller kan vara GMO och inte.

Arla till exempel importerar 1 miljard liter mjölk från Danmark varje år. I Danmark ger man djuren GMO-foder. Av mjölken tillverkar man alltså ost, keso, creme fraiche, bregott osv. De livsmedel som är importerade från Danmark har INGEN RÖD KO som märkning på varan. Importerat har en grön liten blomma eller klöver. Den svenska varan har alltså en röd ko. Då ska man kunna vara säker på att: Röd ko är lika med svenskt. Och i Sverige har Arla gått ut och lovat att man INTE ska utfodra djuren med GMO. Ändå var de med och ville släppa på LRF:s policy om GMO-fritt i början av året.

Annons

Skånemejerier lovade också att hålla sin policy GMO-fri. Likaså Gefleorten, Gesene och Falköping! Till svenska kor! Och jag har faktiskt ingen aning om, om de importerar mjölk. Man får lusläsa förpackningarna.

Norrmejerier kan man dock lita på har jag förstått. De har certifierat alla sina mjölkgårdar med kvalitetsäkringssystemet IP sigill, och då är det inte tillåtet med utsäde av GMO till djuren.
Men skulle något mejeri importera så se upp med dansk mjölk. Mjölk från Finland( Valio) och Norge ska dock vara GMO-fritt.
Sen finns det ju en uppsjö av egna märken på Coop och ICA. Då måste man själv kolla varifrån mjölken kommer.
Jag kollade igenom Coops hemsida och hittade att Coop inte säljer livsmedel med GMO-råvaror, och att i princip allt svenskt kött inom Coop är uppfött på GMO-fritt foder. Men vill man som kund vara helt säker bör man välja ekologiskt kött. Dessvärre hittade jag INGENTING om var de tar mjölken ifrån eller vad de djuren äter för foder. För ICA kan jag inte hitta någon direkt info på nätet. Men de förespårkar att om man vill vara helt säker ska man köpa ekologiska varor. Så nu får de skärpa sig tycker jag. Som kund kräver jag ett svar på vad djuren som de tar sin mjölk ifrån utfodras med för foder nu när man släppt på GMO-friheten i Sverige och bönderna kan börja utfodra sina djur fritt med GMO-foder.

Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
7 maj, 2014 0

Läste just i expressen att någon upptäckt att saften fun- light tar död på myror.

Det beror på aspartam. Enligt forskning ska dock aspartam INTE påverka människan om man inte dricker allt för mycket av det. Det blir bara farligt om man dricker 40 mg per kilo kroppsvikt vilket är ungefär 4 liter för en vuxen och 1 1/2 liter för barn per dag. Hmm! Aspartam är ju faktiskt ett nervgift! Så hur som helst kan det påverka hjärnan negativt.

Tar saften död på en hel myrstack kan man ju undra hur det påverkar oss människor?

It’s not so fun! 🙁

Annons

Mia

 

Dela inlägget
Annons
7 maj, 2014 0
Svinbakterier dödar människor och djurplågeri på högsta nivå!

Jag har redan skrivit om det här en gång tidigare, men tar upp det igen, därför att jag tycker att det är så viktigt att informera om. Läs här:
https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/03/27/import-av-kott-till-sjukhus-skolor-och-aldreboende-okar-resistenta-bakterier/

Och jag tycker att det är skäl nog att bojkotta importerat kött från Danmark. Eller egentligen överhuvudtaget bara köpa icke importerat svenskt kött. Nu vet inte jag hur det står till med det svenska grisköttet förstås!? Kommer man att utfodra svenska grisar med GMO-foder framledes? Jag har iallafall fått avsmak av griskött efter att Ingemar Olsson, styrelseordförande ibranchorganisationen grisföretagarna, välkomnat GMO-foder till grisar.(https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/)

Jag började att äta endast svenskt kött överhuvud taget för ca 20 år sedan då man larmade om galna kosjukan.

Annons

Att miljoner danska grisar blir resistenta mot multibakterier (MRSA) och blir immuna mot antibiotika beror på att man ger grisarna för mycket antibiotika.
Smittan från gris vandrar över till människan. Oftast klarar människan av det, men det händer att bakterien skapar bölder eller i värsta fall drabbar våra blodkärl, och då kan vi dö.

GrisplågeriDet finns ytterligare en väldigt stor anledning, tycker jag, att bojkotta danska grisar, och det är detta djurplågeri. Det skär i mig när jag ser dessa bilder. Stackars, stackars djur som får ligga instängda i små burar på det här viset! Det borde för f-n finnas lagar på att det inte får förekomma.

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons