Annons

Se upp med E235 i osten = Natamycin = antibiotika!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 juni, 2014

Elisabeth Höglund, reporter på Aftonbladet avslöjade som SvT-korrespondent i Bryssel, redan 1998 att stora delar av världens och även Sveriges osttillverkare använde antibiotika för att bekämpa mögelangrepp vid tillverkning. detta antibiotikapreparat heter Natamycin, men för att mörka namnet/ämnet gav man det ett E-nummer istället så Natamycin heter numer E235. Fy och skam!

1998 när Elisabeth Höglund avslöjade detta väckte det enormt uppseende i Svergie och hon blev svenska ostindustrins fiende nummer ett. Men man lovade att avveckla Natamycinet inom en period av fem år. Och år 2000 krävde Socialstryrelsen att natamycinet skulle väck från ostindustrin senast 2005.

Natamycinet lägger sig som ett skyddande täcke över osten.

Numer skriver man veterligen inte ut det i medicinskt syfte, men däremot i Finland säljs Natamycin som ögonsalva under namnet Pimafucin. Tidigare har man har även i Sverige använt Natamycin som veterinärläkemedel, mot ögoninflammation, infektioner på händerna och mot svampinfektion i underlivet.

Allt fler ysterier har sedan 1998 gått ut och lovat att Natamycinet ska förbjudas, men när Elisabeth Höglund gjort rekognosceringsbesök i ostbutiker den senaste veckan upptäckte hon ändå att en efter en av ostarna fortfarande innehåller Natamycin= E235. Särskilt vanligt var det hos Falbygdens ostar, Västerbottenost Boxholms ostar, men även andra ostar.

Annons

Läs Elisabeth Höglunds artikel i Aftonbladet idag!

//Mia

5 juni, 2014 0

Igår efter jobbet stannade jag kvar några minuter och bara satt i lunchrummet vid bordet. Jag märkte att jag plötsligt hade en motståndskänsla mot att gå hem. För egentligen rullar livet på i samma gamla spår dag ut och dag in. Samma rutiner med matlagning och disk. Mat måste vi ju ha! Men det blir så sent innan det är färdigt att min fritid blir att gå hem från jobbet, laga mat, diska gå ut med hunden och sen är det läggdags.

Mitt mål idag är att fundera ut hur jag ska underlätta för mig själv och hitta gnistan till att göra något annat. Kanske förbereda middagen på morgonen så det går fortare när jag kommer hem på kvällen. Gå en annan promenad med hunden än den vanliga. Äta ute! Bli bjuden på middag hos någon?

Livet ska rulla på men inte bli en trist rutin!

Annons
Dela inlägget
Annons
3 juni, 2014 0
KRAV-märk ekologisk Honung från KUNG Markatt i glasburk

Nu har Testfakta på GP konsument låtit franska Eurofins i Nantes göra analyser och laboratorietester på flytande honung och det visade sig att två av sju stycken testade var utspädda med 10-20 procent tillsatt socker.
Två olika metoder har använts. Dels har man använt sig av en välkänd testmetod för att hitta socker från sockerrör och majs. Dels har man använt sig av en ny metod för att hitta socker från betor, ris eller spannmål.

De som fuskade var märken på icke europeisk honung och såldes som Eldorado och Coops egna märke.

Livsmedelsverket ser allvarligt på den här typen av fusk i maten.

– Man lurar kunderna och i detta fall är återförsäljarna antagligen inte ens medvetna om att honungen de säljer är falsk. men man är alltid ansvarig för det man säljer och har en skylldighet att kolla noga upp vem man köper ifrån, säger Louise Nyholm, Statsinspektör på Livsmedelsverket.
Samtidigt är hon inte särskilt förvånad då honung finns uppsatt på topplistan över livsmedel som det fuskas mest med.
Honung är dyrt och komplicerat att producera medan socker och vatten är billigt. Det finns stora pengar att tjäna där.

Annons

Vill man vara säker på att få äkta ren honung ska man köpa svensk honung direkt från någon biodlare och helst ska den ju vara KRAV-märkt förstås.

KRAV-märk ekologisk Honung från KUNG Markatt i glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Källa: Martin Hansson GP

Mia

Dela inlägget
Annons
2 juni, 2014 0
Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord

Blev lite full i skratt i torsdags! Eftersom att jag håller på att plastdetoxa mitt hem har jag skickat efter lite ekologiska grejer som, glassformar och diverse annat och som jag fick i början av förra veckan från en leverantör.. Så i torsdags när jag var ledig fyllde jag mina glassformar med frukt och bär och frös in, hade fotat och skulle just lägga upp det på bloggen då jag såg att min bloggkollega Mia, i gravidbloggen här på kurera.se hade lagt upp ett blogginlägg med exakt samma glassformar som jag och Mia hade gjort glass på ungefär samma sätt som jag. Två själar, samma tanke! 🙂

Så jag har väntat några dagar med mitt inlägg. 🙂

För inte allt för många år sedan fanns det matlådor i stål, men tydligen inte nu.
Jag har letat länge efter den där gamla modellen som gick att köpa i varje mataffär. Men när micron kom har man bytt ut matlådorna till plast. Nu finns det ju matlådor och burkar för förvaring i glas, förvisso, men en matlåda i stål går aldrig sönder och håller i evigheter.

Annons

När jag sökte på nätet för ett tag sedan efter ekologiska glassformar, så hittade jag en sida med endast ekologiska byttor och diverse annat. Och äntligen matlådor i stål! Yes! Vilket fynd!
En matlåda har jag nu inhandlat, men kommer att införskaffa minst två till. Grejerna är köpta Lapland eco store på nätet.

Matlåda i stål med rött lock på ett trävitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Nu i sommar är det så gott att ha glass i frysen att bara ta fram när man blir sugen. Jag gillar att mixa bär och frukt som de är och frysa. Bra mycket nyttigare än glass man köper.

Två röda glassar på ett glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

I dessa glassar har jag helt enkelt mixat bär som mango, banan, jordgubbar och blåbär men det går att byta ut till det man själv gillar .Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser!

Glass på bär:
2 bananer i skivor, fryst minst 2 timmar
0,5 dl honungsmelon
1 dl frysta jordgubbar eller blåbär
1 dl mango
0,5 dl kokosgrädde.

Gör så här:
Mixa alla frukter med kokosgrädden, häll ner i glassformar och frys i minst två timmar.

Annons

Glassformar i stål på ett trävitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Något annat som jag köpte var dessa smarta dukar att ha istället för plastfolie och alliminiumfolie. Bee `s wrap, gjorda av bommulsmuslin, bivax, koda och jojobaolja. Lätt att täcka över exempelvis en skål. Dukarna formas och sluter tätt med hjälp av värmen av dina händer. Skönt att slippa ha plast på maten.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2014 0
Hamnbodar och uteservering

Igår öppnade ett nytt cafè- Picnic&DELI i hamnbodarna nere vid hamnen i Nynäshamn. Mycket välkommet och uppskattat!

Hamnbodar och uteservering
Foto: Mia Hagenmalm

Ja cafè, pizzerior och restauranger finns det gott om här i vår stad. Men detta var ju något alldeles extra för på Picnic&DELI erbjuder man ekologiskt, närodlat och rättvist!
Man blir så himla glad för det! Äntligen kan jag tänka mig att gå till hamnen och ta en god sallad eller en kopp ekologiskt kaffe, vilket är jättesvårt att hitta ute idag. Tror att många med mig håller med!

Skylt med texten Picknick&DELI på en röd hamnbod
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Igår öppnade man alltså butiken och jag var såå nyfiken att jag måste gå dit och flanera och titta
Jag hade precis ätit lunch hemma, så någon sallad eller fika blev det inte. Det får jag ta en annan gång. Men deras smörgåsar och sallader såg väldigt goda och maffiga ut till ett väldigt bra pris, så det är värt ett besök på lunchen någon solig dag, för det är uteservering, och miljön är väldigt trevlig och mysig då butiken ligger på en liten ”innegård” bland bodarna. Picknick&Deli kommer att bli en av de platser där jag köper ekologiska matvaror hädanefter! De hade även rabarber, gräslök och ägg såg jag.

Svart tavla med text på dörr
Foto: Mia Hagenmalm

Kanske ett tips för dig som gillar EKO och som bor i Nynäshamn eller ska till eller från Gotland! Känner du dig lite hungrig, eller vill kolla in utbudet, så kika in 🙂

Även om jag inte tog något att äta, så fanns det många spännande livsmedel och några som jag bara måste köpa. Bland annat (äntligen) pasta gjort av bönor. För min mages skull, eftersom att jag inte klarar vete, köpte jag två paket och ska snart testa att äta med sedvanlig köttfärssås.

En påse med spagetti gjort på svarta bönor
Foto: Mia Hagenmalm
Ekologiska Livsmedel på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm

Så två paket bönspagetti, grillsås, kryddor, en hampa-och linfrösmör (spännande), samt organisk kakaodryck blev mitt inköp. Nu är ju jag , som ni som läser min blogg vet, väldigt anti mot socker och vitt vete, så även om det är ekologiskt så passar inte allt mig. Men alla livsmedel i denna butik var mycket spännande för den som vill ha ekologiskt!
En liten kaka slank ändock in i munnen. :-)Jag måste ju smaka på deras småkakor som var bakade med färdig deg och som man kunde köpa och baka själv, om jag förstod rätt! Jättegod var den iallafall. 🙂 Så det är kanske något för dig som gillar småkakor och vill att det ska vara nyttigare och gå snabbare.

Härligt med ekologiskt på ett och samma ställe. Mer sånt runt om i landet!

Annons

Mia

 

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2014 0

Förstår vi hur allvarligt det är? Alla pratar om världssvälten och att det kommer att bli så mycket värre. I Svergie vurmar man för GMO och bekämpningsmedel. Det som dödar dessa insekter! Hur tänker man? Nu får regeringen och bönder vakna. Vi tar död på våra humlor och bin. Våra nyttoinsekter som finns till för att pollinera blommor och grödor så att VI får mat på vårt bord. De pollinerar för att vårt landskap ska blomma! Om inte blommor och bin finns, ingen mat på jorden! Hur viktigt är det inte? Dax att vakna nu, innan det är försent. Det har redan gått för långt!

Programmet på SvT inleds med en berättarröst:
Under årmiljoner har insekter befruktat växter och grödor i utbyte mot nektar.Det är det som är grunden för vår existens och som ger oss en tredjedel av allt vi äter, och som är förutsättningen för den välfärd vi har idag.

Förlorar vi humlor och bin kommer våra landskap att dö och försvinner pollinatörerna kommer vår verklighet att se helt annorlunda ut.

Jag tänker inte skriva mer om det! Detta måste ses för att man ska förstå allvaret. Jag grät under programmet igår. Att det ska behöva gå så långt! Och varför bryr sig inte svenska regeringen? Du kan se programmet här!

http://www.google.se/url?url=http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-1942%3Fautostart%3Dtrue&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ei=S0aIU5-IAeng4QSX-IGQCw&ved=0CCAQFjAA&usg=AFQjCNEJQwW3L3x4JElqu4b2NlQ3plVyYQ

Annons

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons