Annons

Raw food lasagne med nötost och spenat

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 september, 2014
Rawfoodlasagne på ett vitt fat, dekorerat med ruccolasallad, tomater och oliver
Rawfoodlasagne på ett vitt fat, dekorerat med ruccolasallad, tomater och oliver
Foto: Mia Hagenmalm

Idag kan jag säga att jag mår sååå himla bra efter en lång period av egentligen små problem, men som varit betungande och orsakat både sömnlösa nätter och oro för hur det ska gå ihop sig. Egentligen är jag inte riktigt i hamn, men jag tror att det löser sig. Det jag talar om är resan till New York med kören. Att få ihop pengar till den har varit kämpigt. Resan vi gjorde förra året till tävlingarna på Hawaii gjorde ett stort hål i min plånbok och hela tiden när jag har kunnat lagt undan en slant har något oförutsett hänt så jag har varit tvungen att nalla ur reskassan. Jag har faktiskt inte ens beställt resan ännu. Önskar ibland att jag haft en sponsor! 🙂

Idag är det bara 45 dagar kvar tills vi gör vår show på Carnegie Hall- Broadway.
Och jag vill det här sååå himla mycket. Efter alla timmar av drill, glädje, svett och sång är Broadway för mig en dröm som nu ska besannas.

Annons

How do you get to Carnegie Hall? Practice, practice, practice!
Jag är såå himla priviligerad som får göra den här Broadwayshowen med alla underbara tjejer i Rönninge Show Chorus!

Min lunch idag är raw!
Jag äter rawfood flera gånger i veckan nu för att bli mer basisk i kroppen. Att vara basisk motverkar sjukdomar och gynnar mina leder och knasiga mage.
Jag passar ofta på att laga en raw lunch till mig själv, då min dotter är mycket misstänksam till att ens smaka. Men hon skulle också behöva äta lite nyttigare mat till lunch. Skolmaten i hennes skola är ingen höjdare precis. Föröker att övertala henne att ta med en matlåda.
Detta recept kommer från ”halv åtta hos mig” på TV 4.
Jag har dock ändrat lite i receptet, och bytt ut lite ingredienser, som till exempel pinjenötter mot pumpafrökärnor. Pinjenötter kan jag inte med, sen jag för några år sedan fick så kallad ”pinjemun”. Det fenomenet gjorde att allting jag åt veckan efter smakade illa, på grund av att spinjenötterna lämnade en otrevlig eftersmak i munnen tills jag fick rådet att skölja munnen med vinäger. Då gick smaken äntligen bort. Men detta sitter i, och jag vill aldrig mer äta pinjenötter. Den här raw lasagnen var super, supergod! 🙂

Raw food Lasagne
2-3 portioner
1 stor zuccini
havssalt
2 msk olivolja

Olika rawfoodsåser till en rawfood-lasagne på en blå-röd-vit-rutig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Nötost:
1,5 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
0,75 dl pumpafrökärnor
1 msk citronsaft, färskpressad
1 msk ädeljäst (jag använde Ritters. Finns på hälsokost).
1 gul liten paprika
1 msk persilja
1 msk timjan
1/2-1 dl vatten
örtsalt

Tomatsås:
5 soltorkade tomater, blötlagdai vatten minst 15 minuter
1 daddel
1 liten vitlöksklyfta
2 dl tomater, i tärningar
1/2 msk oregano
1 msk citron, färskpressad
örtsalt

Annons

Spenatröra
4 dl babyspenat
1 msk oregano
1 -2 tsk olivolja
örtsalt

Gör så här:
Börja med att skiva zuccini i tunna skivor exempelvis med en osthyvel.
Lägg skivorna i en skål och salta dem lite och blanda dem ordentligt med olivolja. Låt dem ligga och marinera medans du gör såserna

Nötsotsåsen
Gör så här:
Mixa pumpafrön med cashewnötter. bifoga övriga ingredienser och kör till en slät creme. Smaka av med örtsalt. Låt stå i kylskåp och svälla lite.

Tomatsås:
Gör så här:
Mixa soltorkade tomater med hälften av tomaterna. Häll ner de övriga ingredienserna. Ställ åt sida,

Spenatröra.
Gör så här:
Mixa alla ingredienser grovt.

Annons

Zucchiniskivor med tomatsås på ett vitt vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

När du har alla såser gjorda
Gör så här:
Bottna med ett lager zucchinisskivor. Bred över tomatsås, nötost och spenat. Varva nu med nya zucchiniskivor på tvären. Bred över tomatsås, nötost och spenat. Gör om proceduren tills ingredienserna är slut, och toppa med zucchini och överst spenatröra. Låt gärna stå i kylen någon-några timmar så att smakerna får gotta ihop sig! 🙂
Dekorera med ruccola, tomater och oliver.

zucchiniskivor med tomatsås, nötostsås och spenatröra på ett vitt vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

16 september, 2014 0

Jag bakar och sötar ibland med agavesirap och har fått frågan om det är nyttigt eller onyttigt.

Min åsikt om detta är att jag tycker att agavesirap är ett bra alternativ till socker med tanke på dess låga GI på ca 35. Vanligt vitt, raffinerat socker har ett GI på ca 97-98. Agave har också ett lägre GI än honung som ligger på ca 56-79 e. Agavesirap är också mycket sötare i smaken, därför behöver man inte lika mycket av det som av vanligt socker. Om man ändå ska gå till ytterligheter så är agavesirap däremot extra rik på fruktos, det söta ämnet som skiljer socker från stärkelse. I större mängder kan det belasta levern. Eftersom att frukt innehåller fruktos, torde det i så fall vara jättefarligt att även äta frukt. Det krävs oerhörda mängder fruktos av frukt motsvarande flera kilo per dag, för att det ska vara ett skadligt .

Så är agavesirap farligt är frukt också farligt. Om man inte är diabetiker förstås. Det är min åsikt iallafall!

Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
12 september, 2014 0
Cashew-milkshake med choklad i ett glas
Cashew-milkshake med choklad i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde ju en cashewgrädde till min raw äppelkaka häromdagen. Det som blev över blandade jag med raw kakaopulver! Men gud så underbart gott! Det hade jag aldrig trott. 🙂
Den smakade helt klart som milkshake så därför får den heta raw Milkshake med choklad. Yammi!

Raw cashewmilkshake med choklad
2 -3 glas

Annons

2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 1/2 msk raw kakao

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde/kräm

Häll upp i glas. Jag toppade med hallon och kokosflingor. Njut!

Trevlig helg!

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
11 september, 2014 0
Carnegie Hall och Broadway alldeles bakom hörnet nu

Idag känner jag en stor förväntan! Det har börjat pirra lite i maggropen och fjärilarna har vaknat igen. De där välbekanta fjärilarna som brukar infinna sig när det börjar närma sig tävlingarna i världsmästerskapen i barbershop. Men denna gång ska vi ju inte tävla. Denna gång ska vi till New York och Carnegie Hall, Broadway och ger en unik show! Den pirrande känslan började igår då jag såg biljetterna till försäljning på vår, Rönninge Show Chorus hemsida. http://www.carnegiehall.org/Calendar/2014/11/1/0600/PM/Ronninge-Show-Chorus/RSC-three-sheet-poster

Det är verklighet och alldeles jättesant! Vi ska dit! Jag har dock lite svårt att fatta att vi från lilla Sverige är så priviligerade att vi får den stora äran att beträda denna scen. Lika svårt som jag har att ta in att jag är en världsmästare och guldmedaljör. Men jag jobbar på det!

// Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
11 september, 2014 0
Äpplekaka med cashewgrädde i ett coctailglas och en äppelkvist med små äpplen i bakgrunden
Äppelkaka i ett gals
Foto: Mia hagenmalm

Jag kan inte låta bli att experimentera med denna min nya passion/hobby: Rawfood.
Nu kommer jag att sikta in mig på att gå en kurs i ämnet.
Det som lockar mig i denna matlagning-bak-konst är att det är så himla enkelt och att det bibehåller all näring och smak från råvarorna. Det blir så fantastiskt gott!

Jag fick lite äpplen från min dotter Jennifers trädgård i helgen.

Annons

Fallfrukt i och för sig, men man ska ta vara även på det. Eftersom att jag nu har förklarat krig mot mina banan-fukt-blomflugor så vill jag inte ha någon frukt liggande att göda dem med, så igår kväll blev det raw äppelkaka av äpplena. Jag hittade recept på äppelkakan och grädden:här:A, men har svävat ut lite från orginalreceptet.

Jag använder som vanligt ekologiska råvaror.

Raw äppelkaka med cachewvaniljgrädde
äppelkaka, deg: ca 4-5 portioner
4 dl mandlar, EKO
2 msk kokosolja, EKO
1 nypa salt
1 krm muskot
2 tsk kanel
5-6 daddlar, (blötlagda 1/2 timme)
1 msk agavesirap

Gör så här:
Mixa mandlarna till ett fint mjöl. Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa vidare till en deg. Tryck ut kakdegen i en form. Ställ kallt.

Fyllning:
3 äpplen, EKO
1/2 banan, EKO
2 msk citronsaft, pressad; EKO
3-4 daddlar, EKO
2 tsk kanel, EKO

Annons

Till garnering:
3 äpplen i skivor
Kanel att strö över

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och bred ut fyllningen på kakdegen.
Ställ kallt till servering.

Cashew-vaniljgrädde:
2 dl cashewnötter, naturella, EKO
1 päron, moget, EKO
1 dl vatten
1- 1/2 tsk vaniljpulver, EKO

Gör så här:
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl. Mixa sedan tillsammans med övriga ingredienser till en slät grädde. Servera till raw äppelkaka.

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
10 september, 2014 0
Rawfoodpizza med goda tillbehör på ett vitt fat

 

Rawfood pizza på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fäktats med små envisa blomflugor-fuktflugor-bananflugor!
Gah!! De är överallt i mitt kök, ett helt gäng små äckliga ligister till flugor. Ändå har jag nog testat både det ena och det andra för att få bort dem; vinäger, honung och olja i en skål. Sukrin, vatten, olja, diskmedel. Men i morse upptäckte jag källan till varifrån de kom. När jag skulle tömma min dotters papperskorg i hennes rum flög ett moln av dessa små flugor upp. Det visade sig att det låg ett svart gammalt bananskal i botten på papperskorgen. Hoppas att jag får bukt med dem nu. All frukt har åkt in i kylskåpet och bananerna i fruktkorgen skivade jag och frös in till morgonens smoothie.

Annons

Jag har fastnat för rawfood och äter det nu flera gånger i veckan. Det är så otroligt fräscht, gott och nyttigt och i och med att man inte värmer upp maten till mer än 40 grader, behåller den alla näringsämnen. Och det är lätt att tillaga. Inget os eller koktider, förutom då man ska torka rätter, som denna pizzabotten.
Önskar att jag testat rawfood tidigare, men jag har tänkt att detta är ingenting för mig som vill ha varm mat i magen. Och jag trodde förstås att det inte skulle vara så gott med kall mat. Men det är det! Eftersom att min dotter är måttligt road av min nya passion för denna matlagning, brukar jag äta rawfood till lunch. Idag blev det rawfood-pizza. En botten gjord på nötter, tomat och olja och en nötost beredd av basilika och macadamianötter. Jag kan lova att smakerna av ”osten” och denna underbara pizzabotten av nöter verkligen skapade en smaksenasation i munnen. Otroligt, ljuvligt gott!! Mmmmm!

OBS!!!Pizzabotten ska dock stå i ugnen på ca 40 grader i ca 11 timmar. Jag mixade och satte in min botten i gårkväll, så den blev klar under tiden jag sov.
Receptet på denna botten och nötost kommer från Renee Woltaire

Rawfood-pizza 3-4 personer
Botten:
2 dl solroskärnor, EKO blötlagda minst 3 timmar
1 dl cashewnötter2 dl linfrön, krossade
1/2 bifftomat, EKO
3 soltorkade tomater
1 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk basilika

Mixa alla ingredienser till en degig massa. Platta ut degen och lägg på en plåt. Torka sedan i ugnen på 40 grader i ca 9- 11 timmar. Pizzabotten ska
bli fast, men inte hård.

Pesto
Mia Hagenmalm

Basilikanötost
2 dl macadamianötter
1 dl cashewnötter
1 kruka basilika
4 msk olivolja
1 krm chiliflakes
örtsalt

Annons

Mixa alla ingredienser utom örtsalt till en pestoliknande massa. Smaka av med örtsalt och chiliflakes.
Sen gör du som du vill, men jag bredde nötosten över botten innan jag la på tillbehör.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag valde tomater, rivna morötter, sallad, gurkbitar, oliver, nektarin i bitar och fikon. Superfräscht! Du väljer förtås själv vad du vill ha på.

//Mia

Dela inlägget
Annons
Annons