Annons

Svd:s Artikel: Bredsida mot ekologisk odling!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 november, 2014

En artikel publicerad i Svd Nyheter i dagarna säger att fyra forskare med anknytning till SLU och författare av boken: Den ekologiska drömmen, (Fri Tanke 2014) berättar att en hundra procentig ekologisk odling skulle vara en katastrof för den framtida livsmedelsförsäljningen och att det skulle innebära en större belastning av miljön till en hög kostnad.
Artikeln fortsätter: Många tror idag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttigare livsmedel. Försäljningen ökade med 30% de första halvåret 2014, och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp.

Man säger också att alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga och att konsumenterna får vare sig bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köpre ekologisk odlad mat.

Fem punkter man går ut med:
*De omfattande stöden för ekologisk odling- ca 500miljoner per år, skulle göra större samhällsnytta om de användes i vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning.

Annons

*Ekologiska livsmedel är inte giftfria
*Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionell mat
*Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsäljningen både globalt och i Sverige
*Ekoodling ger inte lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvattnet.*ekoodling är INTE klimatsmart

Men Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl köper inte dessa slutsatser.

-Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer att lösa problemet som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Enligt Johanna Sandhl bygger många länders jordbruk på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och det anser Johanna Sandahl, måste bort!

Hon säger också att dagens konsumtions- och produktionsmönster måste förändras i grunden och säger även att 30 procent av livsmedel som produceras idag försvinner i svinn.
Och vi använder idag 70 procenta av den svenska åkermarken, globalt 50 procent till foder till djuren vilket gör att vi måste minska konsumtionen av kött.

Naturskyddsföreningens mål är att alla odlingar i Sverige ska ställas om till ekologiskt.
-Den biologiska mångfalden runt och i ett ekologiskt fält är större säger hon och hänvisar till flera studier.

Helena Johansson, förbundsodförande på Lantbrukarnas riksförbund(LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

Annons

-Man kan konstatera att när det gäller klimat , mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon.

Läs SvD:s artikel här.

Ja själv behöver jag inte berätta vad jag tycker i saken. Ingenting kan rubba min inställning till besprutad och genmanipulerad mat! Om det tycker jag inte! Ekologisk mat kan ju inte vara lika giftig som besprutad. Det säger sig själv. Vem försöker man lura där. Men allt handlar om pengar!

Mia

13 november, 2014 0
Ett skepp i hamnen i Baltimore USA

Under min vistelse i USA blev det nästan endast restaurangmat att leva på. Mina frukostar som bestod av omeletter gjorde jag dock själv på hotellrummet.

Äggkartong med ägg och en skål med en gaffel
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ett skepp i hamnen i Baltimore USA
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Eftersom att Baltimore ligger vid kusten, har man mycket seafood, och krabba är något av deras specialiteter. jag jublade över deras utsökta rätter med krabba, som crabcakes, musslor och räkor vilka var underbart goda.

Tallrik med räkor och citron
Foto: Mia Hagenmalm

Men att äta seafood varje mål i en veckas tid, blir i längden väldigt dyrt! Dessutom vet man ju faktiskt inte hur rätterna är tillagade när man äter på restaurang. Det kändes dock lite nyttigare än annan mat, och att hitta en matbutik med råvaror var i det närmaste omöjligt. En dag gick jag på stan i 3 timmar och det endast för att hitta bra mat, grönsaker och frukt! Men med tanke på att Baltimore är nummer tre av världens farligaste städer, ville jag inte förvirra in mig på några skumma gator, utan höll mig i utkanten av staden. Jag hittade inte en enda butik förutom Seven Eleven. Och där var utbudet inte särskilt stort, eller inte i min smak i allafall. Den dagen blev jag helt utan lunch, och när jag mötte upp mina vänner för att äta middag var klockan över åtta på kvällen. Mina vänner tycker nog att jag är lite knäpp, men jag hittade ju ingenting som jag ville äta. Däremot fann jag ett utmärkt lunchställe med gluten- och GMO-fri mat i hamnen efter några dagar i Baltimore. Där kunde jag åtminstonde äta ganska bra lunchmat till ett billigare pris. Och så blev jag glad när jag fann ekologiska popcorn poppade med kokosolja, organiska chokladbollar sötade med dadlar och organiska karameller utan socker på Marshall, en allti-allo-butik som egentligen sålde kläder! Men svårt är det när man inte har tillgång till spis. Annars kan jag förstå att någonstans i Baltimore, måste det finnas livsmedelsbutiker! 🙂

Men det är som sagt väldigt svårt att hitta något ätbart i detta land, för den som vill äta nyttigt.
I New York fanns det massor av bra ställen, men i Baltimore var det som sagt svårt. Det finns massor av restauranger med snabbmat, men väldigt, väldigt dåligt med bra eller ekologisk mat. Vi hade också ofta ett hektiskt schema på vår agenda, där något snabbt att stoppa i magen var ett måste. Så nu när jag kommit hem, har jag verkligen frossat i ekologiskt grönt och frukt och syrade grönsaker, liksom en utsvulten hund. För man blir ju faktiskt utan näring sådana här gånger.

Att äta nyttigt, att undvika vissa saker, har ingenting med att göra att jag ”BARA” har bestämt mig för att det ska vara så.

Eller kanske ändå på något sätt, men jag äter bara sånt som jag mår bra av. Att äta en hamburgare eller en macka på subway är något som jag mår dåligt av. Min mage slår bakut, och jag blir trött och energilös. Så vill inte jag må. Inte ens vid tillfälle. Så varför ska jag utsätta kroppen för det. Men i USA var jag tvungen att vid tillfälle köpa en hamburgare, där jag förstås petade bort brödet.
Eftersom att jag äter en bra kost dagligen i vanliga fall, märker jag markant den stora skillnaden i min kropp när jag slarvar. Mina rumskompisar hade faktiskt förståelse för det. Tror Jag! 🙂
Ett tillägg i det hela är att jag heller inte vill köpa frukt och grönt som inte är ekologiska. Det bär så emot. Så ni förstår hur jobbigt jag hade det med maten i USA där det mesta bygger på snabbmat.

// Mia

Dela inlägget
Annons
12 november, 2014 0
Skyskrapor i New York
Champion medalj för mästerskapen i Barbershop 2013
Foto: Mia Hagenmalm

Efter min vistelse i landet på andra sidan atlanten, är jag nu tillbaka på svensk mark! Min resa har varit helt fantastisk och underbar på många sätt och ännu är jag så uppfylld av allt att jag nästan känner mig euforisk!

Skyskrapor i New York
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Min/vår resa: Rönninge Show Chorus resa till USA var gjord i syfte att dels uppträda med vår magiska show på Carnegie Hall, Broadway i New York. dels vara med och kröna årets vinnande kör i världsmästerskapen i Barbershop, klippa av vårt blå band från medaljen, och avsluta vårt guldår som regerande världsmästare!
( 2013 vann vi världsmästerskapen i kvinnlig barbershop på Hawaii).
Carnegie Hall var en helt fantastisk upplevelse bara det.
En helt otroligt vacker konserthall! Och vilken akustik! Känslan att stå på den scenen var näst intill overklig!
(Bilder jag tagit innifrån Carnegie Hall är enligt strikta regler endast för privat bruk, så tyvärr kan jag inte lägga upp några här)

Men vistelsen har även innefattat en liten turne av framträdanden och uppträdanden både i New York, Connecticut och i Baltimore!

Välkomstskylt: Velcome to Baltimore
Foto: Mia Hagenmalm

Dels gjorde vi en show på Joseph Meyerhoff Symphony Hall och senare en show för över 7000 i publiken på Convention Center i Baltimore.
Och vi har gjort stor succe, var vi än har varit! Mer än vi/jag kan förstå egentligen. Det har varit stående ovantioner och lovorden har haglat över oss! Jag känner mig oerhört smickrad, överväldigad och priviligerad att ha fått vara med om detta helt fantastiska! Om jag får citera mitt eget ordval när vi stod på scen i Baltimore: Det här är helt sjukt, helt galet!! Så stort!!!!! Det är svårt att hålla tillbaka tårararna när över 7000 människor står upp och applåderar!

Och! Vi är fortfarande rekordhållare av de poäng vi fick när vi vann VM på Hawaii förra året. Ja det är helt galet! Jag är så tacksam över att få ha varit med om detta nästan overkliga, men härliga händelse!
(Jag hade hoppats att showen vi gjorde i Baltimore fanns på youtube nu, men den verkar dröja).

Jag svävar fortfarande omkring i någon slags bubbla, och vill inte riktigt komma ut i verkligheten! Ännu! 🙂

Annons

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
6 november, 2014 0
Smoothie gjord på gojibär, frukt och grönsaker i en glassskål

Denna smoothie är lite annorlunda mot hur jag brukar göra min smoothie. Denna gång har jag använt lite torkade gojibär och tranbär i. Ibland får man ta av det som finns i kylen och i skafferiet när man glömt att handla hem frukost.
Men den blev supergod ändå. 🙂

Smoothie med gojibär, frukt och avocado
1 glas
1/2 avocado
1 päron

Annons

1 grape, saften av
20 torkade gojobär
20 torkade tranbär
1 näve spenat

Gojibär att toppa med

Mixa alltsammans. Njut en supergod nyttig smoothie

Ha det gott! Mia

Smoothie gjord på gojibär, frukt och grönsaker i en glassskål
Foto; Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
4 november, 2014 0
Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas
Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och jag gillar att experimentera med smoothies och puddingar. Chia är så himla tacksamt att göra puddingar av. Snabbt smidigt och enkelt, men för den sakens skull, väldigt nyttigt. Denna pudding kräver dock lite förberedelser, då cashewnötterna ska ligga i blöt, gärna under natten.

Den här smoothien är gjord på cashewgrädde som jag sötade den med päron, och det smakade väldigt mumsigt!

Chiapudding på cashewgrädde och bär

Annons

1 glas
1 dl cashewnötter, naturella och ekologiska, blötlagda minst 5 timmar
2 dl vatten
1/2 banan, EKO
1 päron, EKO
3-4 msk chiafrön
1 pytteliten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl bär, exempelvis hallon

Gör så här:
Skölj de blötlagda cashewnötterna i nytt vatten. Lägg i mixer tillsammans med vatten, päron, salt och vaniljpulver. Mixa till en slät grädde. Mixa banan med cashewmjölk och päron. Tillsätt chiafrön och låt svälla minst 1 timme. Toppa med bär! Njut!

Dela inlägget
Annons
31 oktober, 2014 0
Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar
Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar
Foto: Mia Hagenmalm

Snart är det som sagt Halloween. Inte alla firar det i Sverige, men min familj gör det. Vi brukar klä ut oss och äta en läskig middag. För barnens skull naturligtvis. Men det är jättemysigt att få samlas för en kväll. Barnen tycker att det är så himla spännande. Och det gör faktiskt jag också, baqrnslig som jag är.

Mitt bidrag i år är en pumpapaj, som jag slängde ihop häromdagen.
Ja när ni läser detta är jag förmodligen på en Halloweenparad på gatorna i New York! Och på lördag sjunger och showar jag på Carnegie Hall, Broadway! ! Stort!
Jag har lämnat över pajen till mina döttrar, så att en liten del av mig får fira Halloween med min familj, trots att jag inte är närvarande.! 🙂

Annons

Eftersom att det är en raw paj går den fort att göra. Ingen ugn och jobbet är klart på tjugo minuter. Det skulle dock ha gått fortare om pumpa inte var så hård att skära i. 🙂 Sen behöver den förstås lite tid i frysen.

Raw pumpapaj 10-12 portioner
Botten:
200g mandlemjöl
150 g dalar, blötlagda minst 2 timmar)
1 nypa salt
2 msk kokosolja.

Fyllning:
5 dl pumpa i strimlor, smala bitar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda minst 2 timmar
2 tsk kanel
1 tsk färsk, riven ingefära
1 tsk muscot
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver,
ev. 1/2 dl vatten.

Dekoration:
Sukrin Melis
Päron
pumpafrön

Gör så här:
Mät upp och mixa alla ingredienser till botten och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Ställ kallt.

Annons

Mixa ingredienser utom vatten till en smet. Häll i vatten om smeten känns för tungjobbad. Bred över mandelbotten och ställ kallt, gärna i frysen. Ta fram ca 15 minuter innan servering. Jag pudrade över sukrin melis och dekorerade med ekologiska päronbitar och pumpafrön.

Happy Halloween! // Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons