Saffranssmoothie med mango och manukahonung

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 november, 2014
Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Foto: Mia Hagenmalm

I min familj har nästan alla varit sjuka utom jag själv, peppar, peppar, ta i trä!
Min dotter som bor hemma har hela förra veckan legat med feber, ont i halsen och hosta.

Ett av mina barnbarn hamnade på sjukhus då min ena dotters familj insjuknat i denna förkylning.
Den lilla bebeisen- 6 månander, hade fått RS-virus och fick svårt att andas. Hon behövde hjälp med syrgas. När jag var och hälsade på, på sjukhuset blev jag mycket orolig. Dels var min dotter väldigt sjuk med hög feber, och hon var själv utom sig av oro.Det är då man som mamma måste vara stark och bara finnas där med tröstande ord, även om man själv känner stor oro och har svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag fick gråta i bilen hem.
Den lilla flickan hade slangar överallt och var knappt vid medvetande. Hon andades stötvist och fick sondmatas genom en slang från näsan ner i magen för att hon pågrund av allt slem i luftvägarna inte orkade andas själv. Man mätte också koldioxiden i blodet, och mitt lilla barnbarn hade ett alldeles för högt värde.

Annons

Men nu är den lilla flickan hemma igen och mår bra! Jag är så tacksam över det!

Just nu känner jag att det kliar lite i halsen, så i morse boostade jag med en vitaminrik smoothie med saffran, manukahonung och triphala.

Saffran är ju en väldigt nyttig krydda på många vis.
Nu i mörkret blir många människor trötta och nedstämda. Saffran höjer serotoninnivån i hjärnan, men innehåller faktiskt också ett ämne; crocin, vilket är en naturlig kemiskt ämne som kan skydda hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering, och nu har nya forskningsteam kommit på att eftersom att MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin viktiga isolering som i slutändan leder till neurodegination, har man nu stort hopp om att denna forskning ska leda till läkemedel för behandling av neurodeniska sjukdomar som MS, ALS, Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Saffran sägs också skydda mot cancer.
Men är man gravid ska man faktiskt vara försiktig med saffran, då en större konsumtion kan orsaka missfall. Man har tidigare använt saffran för att framkalla en abort, då kryddan påverkar muskeln i livmodershalsen.

Manukahonung äter jag en tesked av varje dag.
Manukahonung som kommer från Nya Zeeland, är bra för immunförsvaret, för förkylningssymtom då den genom forkning har påvisat vara starkare än antibiotika. Manukahonung innehåller starka antioxidanter och antibakteriella egenskaper. Man kan även med gott resultat, behandla utvärtes på exempelvis hudåkommor, till exempel acne. Det är också väldigt bra för mage och tarm.

Triphalapulver är ett högt skattat pulver av människor i Indien. Pulvret består av tre frukter: Ami Amataki som är en krusbärsliknande frukt och i Indien är frukten helig.
Bibhitaki och Haritaki är de övriga två frukterna i pulvret. Tillsammans fungrerar de synergistiskt där var och en av dem bidrar med sina unika egenskaper och är sprängdfyllda med vitaminer, mineraler och fytoonäringsämnen.

Annons

Saffranssmoothie med mango och manukahonung
2 glas
1 stor banan, ekologisk
1 mango, eko
1 apelsin, eko
1 paket saffran, 0,5g
1 tsk gurkmeja
1 msk triphalapulver, eko
1 msk manukahonung
1 tsk gurkmeja
1 msk kokosolja
3-4 dl mandelmjölk

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom mandelmjölk. Fyll på med så mycket mandelmjölk som du vill ha din konsistens på smoothien. Toppa gärna med bär som hallon och en liten kvist mynta.

Gör en bra dag! // Mia

24 november, 2014 0
Chiapudding med pepparkakssmak toppad med klyftor av klementiner och lingon i en vit djup tallrik
Chiapudding med pepparkakssmak toppad med klyftor av klementin och lingon i en vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Hur mörkt och trist är det inte denna månad! Vissa dagar känns det som om det är skymmning hela dagen.
Det ska bli mysigt att få sätta upp ljusstakarna hemma nu, så att det bidrar med lite mysbelysning i mörkret! Ja på söndag är det 1:a advent! Tiden går så väldigt fort nu, och snart är det jul igen!

Jag håller som bäst på att öva in julsånger inför kommande konserter med Stjärnjul!
I år har vi gästartisterna Jasmin Kara, hon med vitt och svart hår ni vet, och Fred Johansson samt Stefan Sauk! Jag ser mycket fram emot dessa konserter. Det har blivit en av årets höjdpunkter!

Annons

Advent ja! Idag fick min chiapudding som jag tillagat till mellanmål, smaka pepparkaka och jag dekorerade den med klementiner och lingon! Ännu mer smak av jul! Riktigt gott! Och nyttigt! Jag kommer att köra ett pepparkakstema i olika varianter denna vecka, så kika gärna in om du gillar pepparkakor! 🙂

Chiapudding toppad med klementinklyftor och lingon i en vit djup tallrik på ett brunt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med pepparkakssmak
2 dl mandelmjölk
1 banan
3 msk chiafrön
1 msk färdig pepparkakskrydda

Gör så här:
Mixa alltsammans till en len välling. Låt stå och svälla i kylskåp några timmar, eller gärna över natten. Servera med exempelvis lingon och klementinklyftor.

Ha det gott! Mia

21 november, 2014 0
Raw hallonbollar i en vit skål på ett vitt bord
Raw hallonbollar i en vit skål på ett vitt bord
Fopto: Mia Hagenmalm

Hela veckan har jag snozar och stängt av mobilen när den har ringt.
I vanliga fall brukar jag ändå ta mig upp efter en kvart, men de sista två dagarna har jag vaknat och konstaterat att jag endast har en timme på mig innan jag ska åka till jobbet. Hunden måste få sin promenad och jag måste hinna äta frukost och göra mig i ordning. Ganska stressigt blir det.

Efter USA har jag haft dåligt med både lust och ork att hitta på något nytt och spännande att lägga upp på bloggen!
Det är som om jag är helt uttömd på fantasi och insperation. Min kreativa sida har tagit en paus! Jag hoppas att den inte blir långvarig, för det känns oerhört trist.

Annons

Igår fick jag iallafall lust att fixa till lite fredagsgodis.
Det blev hallonbollar efter ett recept från en bilaga av tidningen Expressen. Dessa bollar blir mycket gräddiga och goda på grund av cachewnötterna! Mums!

Raw Hallonbollar 6 stycken
1 dl caschewnötter
75 g hallon, frysta
1 dl kokosflingor

Gör så här:
Mixa alltsammanstill en ganska slät massa och forma dem sedan till runda bollar. Om du vill kan du kan även rulla bollarna i chokladnibs eller krossad mörk choklad eller kokosflingor.

18 november, 2014 0

Den heta ekodebatten som uppkommit när några forskare på SLU kritiserat ekologiskt lantbruk har du väl inte missat?

Idag, alldeles strax kan man chatta med forskaren Eva Salomon som är knuten till EPOK!
Chatten börjar nu kl 11:00.
Här är länken! Gå in och ställ frågor du med!

http://www.sydsvenskan.se/vetenskap/chatt-ar-det-ratt-att-valja-ekologiskt

Annons

Mia

17 november, 2014 0

En artikel publicerad i Svd Nyheter i dagarna säger att fyra forskare med anknytning till SLU och författare av boken: Den ekologiska drömmen, (Fri Tanke 2014) berättar att en hundra procentig ekologisk odling skulle vara en katastrof för den framtida livsmedelsförsäljningen och att det skulle innebära en större belastning av miljön till en hög kostnad.
Artikeln fortsätter: Många tror idag att ekologisk odling är bra för miljön och att det också ger säkra och nyttigare livsmedel. Försäljningen ökade med 30% de första halvåret 2014, och staten stöder ekoodling med mångmiljonbelopp.

Man säger också att alla populära föreställningar om ekologisk odling är felaktiga och att konsumenterna får vare sig bättre livsmedel eller en bättre miljö om de köpre ekologisk odlad mat.

Fem punkter man går ut med:
*De omfattande stöden för ekologisk odling- ca 500miljoner per år, skulle göra större samhällsnytta om de användes i vanliga jordbrukets fortsatta miljöanpassning.

Annons

*Ekologiska livsmedel är inte giftfria
*Ekomaten är inte heller nyttigare än konventionell mat
*Ökad ekologisk odling försämrar allvarligt livsmedelsförsäljningen både globalt och i Sverige
*Ekoodling ger inte lägre utsläpp av näringsämnen till yt- och grundvattnet.*ekoodling är INTE klimatsmart

Men Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl köper inte dessa slutsatser.

-Det grundläggande problemet är att forskarna bara ser en del av verkligheten och tror att vi kommer att lösa problemet som är kopplade till jordbruk och livsmedelsproduktion inom ramen för dagens system, säger hon.

Enligt Johanna Sandhl bygger många länders jordbruk på ett systematiskt användande av bekämpningsmedel och handelsgödsel, och det anser Johanna Sandahl, måste bort!

Hon säger också att dagens konsumtions- och produktionsmönster måste förändras i grunden och säger även att 30 procent av livsmedel som produceras idag försvinner i svinn.
Och vi använder idag 70 procenta av den svenska åkermarken, globalt 50 procent till foder till djuren vilket gör att vi måste minska konsumtionen av kött.

Naturskyddsföreningens mål är att alla odlingar i Sverige ska ställas om till ekologiskt.
-Den biologiska mångfalden runt och i ett ekologiskt fält är större säger hon och hänvisar till flera studier.

Helena Johansson, förbundsodförande på Lantbrukarnas riksförbund(LRF) tycker att det är olyckligt att forskare ställer den konventionella och den ekologiska odlingen mot varandra.

Annons

-Man kan konstatera att när det gäller klimat , mat fri från gift och näringsbalans att det finns fördelar med både konventionell och ekologisk odling, säger hon.

Läs SvD:s artikel här.

Ja själv behöver jag inte berätta vad jag tycker i saken. Ingenting kan rubba min inställning till besprutad och genmanipulerad mat! Om det tycker jag inte! Ekologisk mat kan ju inte vara lika giftig som besprutad. Det säger sig själv. Vem försöker man lura där. Men allt handlar om pengar!

Mia

13 november, 2014 0
Ett skepp i hamnen i Baltimore USA

Under min vistelse i USA blev det nästan endast restaurangmat att leva på. Mina frukostar som bestod av omeletter gjorde jag dock själv på hotellrummet.

Äggkartong med ägg och en skål med en gaffel
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ett skepp i hamnen i Baltimore USA
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Eftersom att Baltimore ligger vid kusten, har man mycket seafood, och krabba är något av deras specialiteter. jag jublade över deras utsökta rätter med krabba, som crabcakes, musslor och räkor vilka var underbart goda.

Tallrik med räkor och citron
Foto: Mia Hagenmalm

Men att äta seafood varje mål i en veckas tid, blir i längden väldigt dyrt! Dessutom vet man ju faktiskt inte hur rätterna är tillagade när man äter på restaurang. Det kändes dock lite nyttigare än annan mat, och att hitta en matbutik med råvaror var i det närmaste omöjligt. En dag gick jag på stan i 3 timmar och det endast för att hitta bra mat, grönsaker och frukt! Men med tanke på att Baltimore är nummer tre av världens farligaste städer, ville jag inte förvirra in mig på några skumma gator, utan höll mig i utkanten av staden. Jag hittade inte en enda butik förutom Seven Eleven. Och där var utbudet inte särskilt stort, eller inte i min smak i allafall. Den dagen blev jag helt utan lunch, och när jag mötte upp mina vänner för att äta middag var klockan över åtta på kvällen. Mina vänner tycker nog att jag är lite knäpp, men jag hittade ju ingenting som jag ville äta. Däremot fann jag ett utmärkt lunchställe med gluten- och GMO-fri mat i hamnen efter några dagar i Baltimore. Där kunde jag åtminstonde äta ganska bra lunchmat till ett billigare pris. Och så blev jag glad när jag fann ekologiska popcorn poppade med kokosolja, organiska chokladbollar sötade med dadlar och organiska karameller utan socker på Marshall, en allti-allo-butik som egentligen sålde kläder! Men svårt är det när man inte har tillgång till spis. Annars kan jag förstå att någonstans i Baltimore, måste det finnas livsmedelsbutiker! 🙂

Men det är som sagt väldigt svårt att hitta något ätbart i detta land, för den som vill äta nyttigt.
I New York fanns det massor av bra ställen, men i Baltimore var det som sagt svårt. Det finns massor av restauranger med snabbmat, men väldigt, väldigt dåligt med bra eller ekologisk mat. Vi hade också ofta ett hektiskt schema på vår agenda, där något snabbt att stoppa i magen var ett måste. Så nu när jag kommit hem, har jag verkligen frossat i ekologiskt grönt och frukt och syrade grönsaker, liksom en utsvulten hund. För man blir ju faktiskt utan näring sådana här gånger.

Att äta nyttigt, att undvika vissa saker, har ingenting med att göra att jag ”BARA” har bestämt mig för att det ska vara så.

Eller kanske ändå på något sätt, men jag äter bara sånt som jag mår bra av. Att äta en hamburgare eller en macka på subway är något som jag mår dåligt av. Min mage slår bakut, och jag blir trött och energilös. Så vill inte jag må. Inte ens vid tillfälle. Så varför ska jag utsätta kroppen för det. Men i USA var jag tvungen att vid tillfälle köpa en hamburgare, där jag förstås petade bort brödet.
Eftersom att jag äter en bra kost dagligen i vanliga fall, märker jag markant den stora skillnaden i min kropp när jag slarvar. Mina rumskompisar hade faktiskt förståelse för det. Tror Jag! 🙂
Ett tillägg i det hela är att jag heller inte vill köpa frukt och grönt som inte är ekologiska. Det bär så emot. Så ni förstår hur jobbigt jag hade det med maten i USA där det mesta bygger på snabbmat.

// Mia

Annons