Annons

Vad är mjölksyrade grönsaker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 december, 2014
Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har fått frågan efter mitt tidigare inlägg om vad mjölksyrade grönsaker är, så jag kanske borde förklara processen också! 🙂

För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemmhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.

Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.

Annons

Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen och nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter Mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket syradmat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och enast 20-30 % basisk mat.

Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och en är anpassad för mjölk.

Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen och är en mycket gammal metod. Till exempel Ryssland som har sitt surdegsbröd, yoghurt och kefir. Japanerna framställer Miso ur soja och korn.

Mia

2 december, 2014 0
Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk
Morötter, palsternacka och gulbeta skivade i slantar i en glasburk på ett bord med röd julduk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar mjölksyrade grönsaker! Det är riktigt gott som ett tillbehör till maten.
Varje morgon till min äggröra-omelett-frukost, äter jag några matskedar kimch, en asiatisk syrad kålrätt. Supergott!

Förr syrade man grönsaker för att på så sätt konservera sin mat, när man inte hade tillgång till kylskåp som vi har idag.
Det är ganska synd att man tappat denna konserveringsmetoden, för att syra-mjölksyra sina grönsaker är så otroligt nyttigt. Dels är mjölksyrade grönsaker väldigt basiskt, dels innehåller det bra med probiotika- mjölksyarbakterier som verkar bra för magen då det är PH-reglerande för tarmfloran och bra för immunförsvaret.

Annons

Men nu verkar dennna ädla konserveringskonst ha blivit trendig igen! Det tycker jag är väldigt bra. 🙂

Jag är kanske inte riktigt så himla förtjust i att bara syra vitkål, även om det blir väldigt gott!
Men samtidigt tycker jag att det är godare att variera sig lite, och gärna smaksätta grönsakerna med något. Kimchi bara älskar jag! Det har en god syrlig smak, samt hetta av chili.

Denna gång valde jag att syra morötter, palsternacka och gulbeta och smaksätta med vanilj och chili. Spännande!
Nu ska det stå i rumstemperatur i några dagar och lite svalare om det finns möjlighet, i två veckor, gärna i en källare eller nåt sånt, innan den är klar. ( Jag har ganska svalt i mitt fönster på norrsidan, så där brukar mina grönsakburkar stå och syra sig). Färdigt lagom till jul, med andra ord. Detta kan ju faktiskt bli en trevlig gå-bort-present eller en uppskattad julklapp! 🙂

Rotfrukter i slantar i en glasburk med salt vatten
Foto: Mia Hagenmalm

Syrade rotfrukter:
1 stor glasburk med gummiring
8 dl vatten
3 tsk salt, utan jod
500 g morötter
150 g palsternacka
75 g gulbeta
1 röd chili
1 vaniljstång

Gör så här:
Rengör burkarna ordentligt. Jag brukar sterilisera burkarna med kokt vatten efter att jag noga har diskat och sköljt dem.

Annons

Skala rotfrukterna. Koka upp vattnet med saltet. Ställ åt sidan och låt svalna.Skär rotfrukterna i tunna slantar och fyll glasburken med dem. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur frön. Kärna även ur chilifrukten och strimla den i mindre bitar. Blanad frön från vanilj och bitar av chilin i vattnet och blanda väl. Häll vattnet över grönsakerna. Se till att allt ligger under vatten. (Jag tryckte även ner vaniljstången bland grönsakerna). Lägg en tyngd över grönskerna så att de hålls under vatten. Sätt på locket, med gummiring. Låt stå i rumstemperatur tills syrningen kommit igång. Det tar ett par dagar. Ställ sedan lite svalare. Efter två veckor ska grönsakerna förvaras i kylskåp. Håller upp till en månad.

Viktigt: Grönsakerna måste hela tiden vara täckta av vätska underr syrningen. Därför är det viktigt att du har en tyngd på dem så att de håller sig under ytan och inte flyter upp.

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons
28 november, 2014 0
Rawfood cheesecake med saffran- och apelsinkräm
Rawfood cheesecake med saffranskräm på pepparkaksbotten
Foto: Mia hagenmalm

Eftersom att jag inte äter något som helst med vitt vetemjöl eller raffinerat vitt socker har jag verkligen grottat mig i att hitta nya recept som ändå påminner om forna dagars baverk med dessa ingredienser. Och jag gillar verkligen att göra rawfood! Dels är det ju faktiskt nyttigt med rawfood, dels går det snabbt att göra.
Men ännu så länge kan jag känna mig lite osäker i denna för mig ännu lite nya mat- och baklagningskonst, så jag letar gärna färdiga recept, som jag i och för sig modifierar lite ibland, men jag vågar mig inte riktigt utanför ramarna ännu.

Detta recept hittade jag på websaiten nillaskitchen.comA Det såg så himla gott ut, så jag bara måste testa.
OBS!I fyllningen ingår cashewnötter som ska vara blötlagda några timmar, helst över natten

Annons
Rawfood cheesecake med saffranskräm
Mia Hagenmalm

Rawfood cheesecake med saffran-och apelsinkräm
på pepprkaksbotten. 8 bitar
Botten:
2 dl valnötter
2,5 dl fikon eller russin
1 msk pepprkakskrydda
1 krm salt
1 msk honung

Fyllning:
4 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 dl kokosolja
1/2 dl honung
1/2 dl saft och rivet skal från 1 apelsin
4 msk citon
0,5 g saffran
1 tsk vaniljpulver
1 krm salt

Gör så här:
Mixa nötterna till botten grovt. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en deg som går att jobba med. Är degen för torr, tillsätt med fikon eller russin eller kokosolja. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ellr i mindre formar. Ställ kallt.

Fyllning:
Häll av vattnet av de blötlagda cashewnötterna och skölj dem grundligt i nytt vatten. Mixa dem till ett mjöl i en rengjord mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ca 5 minuter tills du har en len kräm. Smaka av och tillsätt mer sötning om det behövs. Häll fyllningen över pepparkaksbotten/ bottnarna. Ställ kallt några timmar så att fyllningen får stelna.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
27 november, 2014 0
Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
Foto: Mia Hagenmalm

November! Alla vackra färgranna höstlöv har fallit av träden som nu står kala, svarta och grå.
Fast egentligen tycker jag om det karga när träden står nakna. Det kan vara otroligt vackert vissa gånger. Helst en helt stilla dag vid havet, den grå stenstranden, den mörka havet och det karga trädet som en siluett mot himlen. Sånt kan jag vila ögonen på väldigt länge. Förr tyckte jag om att teckna, och måla i akvarell,(i och för sig tecknar jag nu också, fast i mindre skala) och det blev många träd som fick stå modell för mig.
I morse bjöd iallafall solen på lite ljus genom molnen på min morgonpromenad. Det var uppiggande!

Denna vecka har gått i pepparkakans och saffranets tecken.

Annons

Det kan bero på att jag älskar dessa kryddor, och nu till jul frossar jag extra mycket i dem! Eller också är det för att jag verkligen älskar julen! Det är en otroligt mysig högtid med alla dofter, kryddor och stämmning.
På söndag är det redan första advent , och många vill ha pepparkakor till glöggen!

Så idag blev det supergoda små bollar med min pepparkakskrydda som smaksättare.
Recept på
pepparkakskrydda!

Receptet till pepparkasbollarna med choklad- och kardemummakräm, hittade jag på svergies radio.se.
Jag har dock modifierat receptet lite. Dessa bollar är jättegoda som de är men för att lyxa till det lite, gjorde jag även en god chokladkräm som jag kryddade med kardemumma. (Det går naturligtvis att utesluta kardemumma om man inte är förtjust i det). Jag använde ingen sötning i krämen, men om du vill kan du tillsätta någon tesked honung. Smaka dig fram. Dessa bollar är dessutom bra mycket nyttigare än sedvanliga pepparkakor som innehåller både vete och socker.
Du kan med gott samvete äta både en och två stycken. 🙂

OBS!!! Jag har använt russin i bollarna. Tänk på att russin, liksom vindruvor och vin innehåller väldigt mycket kemikalier och bekämpningsmedel.

De är riktigt giftiga! Därför tycker jag att alla ska handla ekologiska russin i jul! Vindruvor: Förvaras oåtkomligt för barn!(Och vuxna)

Raw pepparkaksbollar med raw choklad-och kardemummakräm
Pepparkaksbollar ca 15 st
1 1/2 dl cashewnötter, naturella, eko
1 dl mandel, naturella, eko
1/2 dl riven kokos, eko
10-12 dadlar, blötlagda 15 minuter
1 – 1 1/2 dl russin, eko
1 msk pepparkakskrydda, eko
1 msk kokosolja
1 krm salt

Gör så här:
Mixa först nötter till ett fint mjöl. Lägg till övriga ingredienser och mixa tills du har en deg som går att rulla till bollar. Är degen för torr, tillsätt mer
kokosolja eller lite vatten. Rulla till bollar och ställ kallt.

Annons

Choklad- och kardemummakräm
1 mogen avocado, eko
1 banan, eko
4 msk raw kakao, eko
4 dadlar, blötlagda-eko
1 tsk kardemumma, eko

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till en slät mousse. Ställ kallt en timme.
Doppa eller spritsa choklad-och kardemummakrämen över pepparkasbollarna. Jag toppade bollarna med lingon och physalisbär!

Ha en jättebra dag! // Mia

 

Dela inlägget
Annons
26 november, 2014 0
Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk
Pepparkakskryddor med en mortel i trä i en vit skål på ett bord med en rödrandig duk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar alltid blanda min egen pepparkakskrydda till jul! Det blir så lätt och enkelt att ha det klart när man ska baka eller göra ett recept med färdig pepparkakskrydda. Och jag vill ha ekologiska kryddor, och jag har inte hittat någon ekologisk färdigblandad pepparkakskrydda ännu. Det går åt en hel del nu kan jag lova. Både i bak och i mat och dryck! Och så är ju julens kryddor faktiskt nyttiga på många sätt!

Kanel är ju egentligen en riktig hälsokrydda med många positiva egenskaper för hälsa!
Kanel är blodsockerreglerande och kan därmed minska ditt sötsug. Den är även bra för blodcirkulationen, högt blodtryck och verkar inflammationshämmande. Kryddan är också bra för matsmältningen samt är bakterie- och svampdödande.
Men man ska aldrig överkonsumera kanel!

Annons

Kanel innehåller ett ämne, kumarin, som i stora mängder kan skada levern.
( Men du riskerar inte att överkonsumera om du använder kanel som en krydda i maten)

Kardemumma och ingefära har liknande egenskaper, och de tillhör samma familj.
Kardemumma ger stöd till immunförsvaret och är bakteriedödande.
Alltså bra att ta till när man har en förkylning på gång. Den ökar också blodcirkulationen och har en kramlösande verkan och kan lindra vid magont som kolik och mensvärk.
Ingefära är en exceptionellt nyttig krydda som innehåller mest antioxidanter per gram.
Ingefära har antiinflammatioriska egenskaper, alltså bra mot ledvärk men även mot huvudvärk!
Örten kan också verka febernedsättande och lindra förkylningar och kan stimulera andningen och blodcirkulationen positivt. Den är också super att ta vid tillfälligt illamående, och det finns att ta i tablettform mot åksjuka. Den har också en renande effekt på njurar och stimulerar matsmältningen.

Kryddnejlika är anticeptisk, kan sänka blodsockret och kan läka munsår och lindra tandvärk. Man ska dock vara lite försiktig med nejlika då kryddan kan utlösa kontaktallergi.

Pepparkakskrydda ( ca 0,75 dl)
2 msk malen ingefära
2 msk malen kanel
1 msk mortlad kardemumma
1 msk malen kryddnejlika

Blanda kryddorna ordentligt med en gaffel! Klart!

Annons

Ha det gott! Mia

Dela inlägget
Annons
25 november, 2014 0
Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Foto: Mia Hagenmalm

I min familj har nästan alla varit sjuka utom jag själv, peppar, peppar, ta i trä!
Min dotter som bor hemma har hela förra veckan legat med feber, ont i halsen och hosta.

Ett av mina barnbarn hamnade på sjukhus då min ena dotters familj insjuknat i denna förkylning.
Den lilla bebeisen- 6 månander, hade fått RS-virus och fick svårt att andas. Hon behövde hjälp med syrgas. När jag var och hälsade på, på sjukhuset blev jag mycket orolig. Dels var min dotter väldigt sjuk med hög feber, och hon var själv utom sig av oro.Det är då man som mamma måste vara stark och bara finnas där med tröstande ord, även om man själv känner stor oro och har svårt att hålla tillbaka tårarna. Jag fick gråta i bilen hem.
Den lilla flickan hade slangar överallt och var knappt vid medvetande. Hon andades stötvist och fick sondmatas genom en slang från näsan ner i magen för att hon pågrund av allt slem i luftvägarna inte orkade andas själv. Man mätte också koldioxiden i blodet, och mitt lilla barnbarn hade ett alldeles för högt värde.

Annons

Men nu är den lilla flickan hemma igen och mår bra! Jag är så tacksam över det!

Just nu känner jag att det kliar lite i halsen, så i morse boostade jag med en vitaminrik smoothie med saffran, manukahonung och triphala.

Saffran är ju en väldigt nyttig krydda på många vis.
Nu i mörkret blir många människor trötta och nedstämda. Saffran höjer serotoninnivån i hjärnan, men innehåller faktiskt också ett ämne; crocin, vilket är en naturlig kemiskt ämne som kan skydda hjärnceller från att förlora sin viktiga isolering, och nu har nya forskningsteam kommit på att eftersom att MS kännetecknas av inflammerade hjärnceller som har förlorat sin viktiga isolering som i slutändan leder till neurodegination, har man nu stort hopp om att denna forskning ska leda till läkemedel för behandling av neurodeniska sjukdomar som MS, ALS, Parkinsons och Huntingtons sjukdom. Saffran sägs också skydda mot cancer.
Men är man gravid ska man faktiskt vara försiktig med saffran, då en större konsumtion kan orsaka missfall. Man har tidigare använt saffran för att framkalla en abort, då kryddan påverkar muskeln i livmodershalsen.

Manukahonung äter jag en tesked av varje dag.
Manukahonung som kommer från Nya Zeeland, är bra för immunförsvaret, för förkylningssymtom då den genom forkning har påvisat vara starkare än antibiotika. Manukahonung innehåller starka antioxidanter och antibakteriella egenskaper. Man kan även med gott resultat, behandla utvärtes på exempelvis hudåkommor, till exempel acne. Det är också väldigt bra för mage och tarm.

Triphalapulver är ett högt skattat pulver av människor i Indien. Pulvret består av tre frukter: Ami Amataki som är en krusbärsliknande frukt och i Indien är frukten helig.
Bibhitaki och Haritaki är de övriga två frukterna i pulvret. Tillsammans fungrerar de synergistiskt där var och en av dem bidrar med sina unika egenskaper och är sprängdfyllda med vitaminer, mineraler och fytoonäringsämnen.

Annons

Saffranssmoothie med mango och manukahonung
2 glas
1 stor banan, ekologisk
1 mango, eko
1 apelsin, eko
1 paket saffran, 0,5g
1 tsk gurkmeja
1 msk triphalapulver, eko
1 msk manukahonung
1 tsk gurkmeja
1 msk kokosolja
3-4 dl mandelmjölk

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom mandelmjölk. Fyll på med så mycket mandelmjölk som du vill ha din konsistens på smoothien. Toppa gärna med bär som hallon och en liten kvist mynta.

Gör en bra dag! // Mia

Dela inlägget
Annons
Annons