Jag har fått frågan efter mitt tidigare inlägg om vad mjölksyrade grönsaker är, så jag kanske borde förklara processen också! 🙂
För både djur och människor är mjölksyrebakterier nödvändiga. Vi har dem förekommande i tarmkanalen, i slemmhinnorna i munnen och i genitalorganen där de skyddar mot infektioner. Våra första mjölksyrebakterier får vi från vår mor vid födseln.
Mjölksyrejäsning är en mognads och förädlingsprocess som sker i två olika faser.
Det första som händer är en lätt jäsning som lätt bryter ner grönsakerna. Sen sker en uppbyggnadsfas när mjölksyrebakterierna tar vid och bildar nya ämnen och nya enzymer och nya vitaminer som C-vitamin och B-12.
Även om det heter Mjölksyra så är det inte syrabildande för kroppen, tvärt om! Mjölksyra är organisk och har ett överskott av baser i form av mineraler som kalcium, magnesium, kalium, natrium, järn och mangan. Detta är jättebra för kroppen då vi behöver äta mer basisk föda för att må bra. Ett överskott av alltför mycket syradmat kan orsaka sjukdomar som gikt, huvudvärk, ledvärk, cancer och så vidare. Vi mår bäst om vi äter 70 % basisk kost och ca 20-30 syrad kost. Tyvärr äter de flesta i Sverige idag helt tvärt om; 70% syrad mat och enast 20-30 % basisk mat.
Det finns två olika sorters mjölsyrebakterier. En är anpassad för växter och en är anpassad för mjölk.
Mjölksyrning används av många folkslag runt om i världen och är en mycket gammal metod. Till exempel Ryssland som har sitt surdegsbröd, yoghurt och kefir. Japanerna framställer Miso ur soja och korn.
Mia