Annons

Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 december, 2014
Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter
Mia Hagenmalm på Stjärnjul 2014
Foto: Evelyn Hagenmalm

Så var Stjärnjulskonserterna över, och som alltid när det är över, känner jag en slags saknad och en stor tomhet i bröstet. Fem konserter har vi gett, men det går så fort! Underbart är kort heter det, och där får jag verkligen hålla med! Lyckan är ändå att vi har fått gett vårt hjärta till en publik på över 8000 människor detta år! Verkligen häftigt!
Det jag menar med att ge mitt hjärta, är att jag alltid sjunger från hjärtat! Och det är det vi i vår kör ALLTID förmedlar! Det berör!

Jag känner inte bara saknad, jag är otroligt trött också, trots att jag sovit bra efter i lördags.
Jag är helt tom på energi. Försöker boosta med energirik frukost och mat och är säkert mycket piggare i morgon. Hoppas jag. Har även konstaterat att jag, efter USA-resan och Stjärnjul gått ner i vikt över 5 kilo. Det gillar jag inte! Jag har en benägenhet att gå ner i vikt när jag stressar, trots att jag äter bra. Jag har alltid haft svårt att hålla vikten, och när jag var yngre var jag smal som en nötskrika. Och det är oerhört jättesvårt att gå upp i vikt när man har en hög förbränning. Jag minns att jag desperat mosade banan och åt tillsammans med vispgrädde varje kväll för att gå upp något kilo. Tyvärr funkade det inte! 🙂

Annons

Nu ska jag ägna julen till att försöka få tillbaka åtminstonde två av mina förlorade kilon.

Grö-och rödkålssallad i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Idag, så här inför jul, vill jag bjuda er, mina läsare på ett jättefint recept av en grön-och rödkålssallad som jag brukar göra! 🙂 Igår var jag så himla sugen på denna sallad, att jag bara måste göra den en gång innan jul! Den är verkligen supergod på julbordet! Fräsch, rakt igenom ekologisk och verkligen nyttig med sina fina ingredienser!

Grön-och rödkålssallad med apelsindressing och valnötter
2-3 portioner
1 grabbnäve grönkålssallad
ca 75 g rödkål
2 msk valnötter, grovt hackade
1/2 dl torkade tranbär
1 apelsin
Dressing:
3/4 dl rapsolja
1 msk nötolja(valfritt, jag tog sesamolja)
2 msk citronsaft, färskpressad
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk vitvinsvinäger
1 krm kryddnejlika
örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Repa och hacka grönkålen och hyvla rödkålen, förslagsvis med osthyvel för tunna strimlor.
Skala och skär apelsinen i mindre bitar och blanda ner i kålen. Grovhacka vanötterna. Häll dressingen över salladen, tillsätt tranbär och blanda väl.
Toppa med valnötter. Låt gärna stå i kylen en stund så att smakerna verkligen får blanda sig! Supergott!

Ha det fint!

Annons

// Mia

 

 

12 december, 2014 0
Raw saffransbollar rullade i kokos på ett vitt fat
Raw saffransbollar rullade i kokos på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ikväll är det konsert med Stjärnjul i Stockholm igen!
Jag har haft en retfull förkylning sen flera veckor tillbaka, som inte vill bryta ut, men den sitter där i bröstet. Förra veckans konserter gjorde mig lite hes och jag fick hosta när jag sjöng. Dels är det väldigt torr luft i lokalen, dels har vi scenrök vilket ger ännu torrare luft. Det gäller att boosta med riktigt mycket vatten innan man går upp på scen! Denna vecka har jag också kört med kollodialt silver-silvergrogg. echinasea och Propex Mixtur som är lenande för stämmbanden, varje dag. Varje morgon har jag även druckit ”Singers Tea” : Äppeljuice med riven ingefära, färskpressad citron och manukahonung!

En tekopp och flaskor på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

I morgon är det lucia, och snart är det jul!
I år har jag gjort lite annorlunda saffransbullar, eller annorlunda raw saffranbollar istället för saffransbullar!
Dessa små saffransbollar är mycket crunchigare än fudgen jag gjorde förra helgen och är utsökta, goda och saftiga och passar ju ypperligt till glöggen som jag gav recept på här:granatappleglogg/

10 st Raw Saffransbollar
1 dl mandel, naturell, EKO
1 dl cashewnötter, naturell, EKO
0,5 g saffran
1 msk vatten, hett
1 msk kokosolja utan smak, EKO
4 osvavlade aprikoser, EKO
1/2 dl russin, EKO
1/4 dl riven kokos, EKO
1 citron, skal av, EKO
1-2 msk citronsaft, EKO
40 g hasselnötter, grovt hackade, EKO

Till garnering: Riven kokos eller hackade nötter

Gör så här:
Mixa mandel och cashewnötter fint. Lös upp saffran i en matsked hett vatten och låt svalna. Tillsätt den torkade frukten, saffran, riven kokos och citronskal, saft och mixa till en jämn deg. Testa att de går att rulla till bollar. Vänd sedan ner hackade hasselnötter och jobba in dem i degen. Smaka av! Tillsätt mer citronsaft om du tycker att det behövs. Rulla till bollar och garnera med kokos eller hackade nötter

Dela inlägget
Annons
11 december, 2014 0
Granatäppleglögg i glas stående på en grå bricka på en rödrandig duk, samt ett halvt granatäpple
Granatäppleglögg i glas stående på en grå bricka på en rödrandig duk, samt ett halvt granatäpple
Foto: Mia Hagenmalm

Förra söndagen till den andra advent gjorde jag en jättegod alkoholfri glögg,!
Jag gjorde den av ekologisk granatäpplejuice och den innehöll julens goda kryddor! Supergod blev den! Jag använder absolut ingenting av sötningsmedel, för det behövs verkligen inte. Denna glögg blev väldigt naturlig, läskande och fräsch i smaken. Jag tycker för övrigt inte om sötsliskiga drycker. Alla kryddor i glöggen är för övrigt ekologiska!

Granatäppleglögg
1 liter granatäpplejuice, jag hade Kung Markattas ekologiska

Annons

1 kanelstång
5 st kryddnejlikor
3 st stjärnanis
1 apelsin, skal av

Till servering: 1/2 granatäpple och hackade mandlar eller hasselnötter

Gör så här:
Koka upp granatäpplejuicen med alla kryddor. Ta av och låt stå svalna! Låt drycken sedan stå och dra, gärna flera timmar. Innan servering,sila bort kryddorna och värm upp ”glöggen”, Häll upp i värmetåliga glas eller koppar. Lägg i granatäpplekärnor och nötter! Servera! Njut!

Må så gott!/ Mia

Dela inlägget
Annons
11 december, 2014 0
Kvinnor i Rönninge Show Shorus i vitt som sjunger i kör
stefan Sauk Stjärnjul 2014
Foto: Helena Strandell Parmer
The EntertainMen Stjärnjul 2014
Foto: Helena Strandell Parmer

Oj så bra både genrep och konserterna gick förra helgen! Och vad bra det är!
I helgen, på fredag och lördag kör vi tre konserter till. Eller konserter! Man kan kalla det julshow! Med massor av variation i programmet. Allt från klassiska julsånger, klassisk musik, gospel till soul och pop!

Annons
Mia Hagenmalm och Catrin Giden med flera i Rönninge Show Shorus sjunger i Stjärnjul 2014
Foto: Evelyn Hagenmalm

Här är jag och Catrin Giden med flera under genrepet!

Min största överrasking i denna julshow; Stjärnjul 2014, är gästartisterna
Alla tre är otroligt bra på sitt sätt. Fred Johansson är en makalöst skicklig bariton som när han sjunger Helga Natt får håret att resa sig på kroppen! Jasmin Kara, denna oerhört gulliga, söta och ödmjuka person öser på med sin Black and White Xmas och sjunger sin underbara ballad Memories vilket får tårar att rinna och som hon faktiskt hade premiär med på vår första konsert av Stjärnjul!
Man får heller inte glömma vår härliga ciceron Stefan Sauk som lockar till skratt när han lättar upp stämmningen emellanåt med sina festliga framträdanden.

Så är det förstås vi- Rönninge Show Chorus, världsmästarkören och The EntertainMen som verkligen drar igång publiken med våra solonummer!

Och vi ÄR bra! För att inte tala om vår härliga stjärnjulsorkester under ledning av Mattias Bylund!

Här kommer några bilder som vår regissör för Stjärnjul och proffsfotograf
Helena Strandell Parmer tagit. Helena är otroligt duktig på det hon gör, och hon skapar magi med vad hon än tar i! En magisk kvinna och en magisk regissör! 🙂 HelenaParmerFotoe

Annons

Jadmin Kara och Fred Johanson Stjärnjul 2014
Foto:Helena Strandell Parmer

 

Foto: Helena Strandell Parmer
Foto: Helena Strandell Parmer

 

Rönninge show Chorus med Jasmin Kara
Foto: Helena Strandell Parmer
Dela inlägget
Annons
10 december, 2014 0
Chiagröt med saffran toppad med klementinklyftor i en glasskål
Chiagröt med saffran toppad med klementinklyftor i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Nu till jul kan jag sakna att äta risgrynsgröt! Så igår kväll gjorde jag i ordning en chiagröt till min frukost i morse. Jag smaksatte med saffran och kanel för den juliga smakens skull! Den blev en mycket god och smakrik! 🙂

Chiagröt med saffran
1 portion
2 1/2 dl kokosgrädde

Annons

4 msk chiafrön
1 msk kokosflingor
0,25 g saffran
3 msk russin, ekologiska
2 tsk kanel
3-4 mandlar, grovhackade

Kokosmjölk eller mandelmjölk och klyftor av klementin eller bär som tillbehör.

Gör så här:
Vispa kokosgrädden kraftigt med en ballongvisp. Tillsätt chiafrö, saffran, russin, kanel, kokosflingor och hackad mandel. Blanda ihop allt till en lös gröt. Låt stå i kylskåp minst fyra timmar eller över natten. Servera med tillbehör!

Ha det bra! // Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
5 december, 2014 0
Saffran-och citronfudge i en vit skål
Saffran-och citronfudge i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tänkte göra lite egen glögg, men har inte hunnit med i dessa bråda dagar! Idag har vi genrep för Stjärnjul, och i morgon ger vi två konserter!
Ja jag ska inte sätta någon vinglögg, utan en lite nyttigare alkoholfri, så att både jag och min dotter kan smaka den på söndag vid vår mysstund och adventsfika.Däremot hann jag med att fixa till supergoda saffransfudge med citron häromdagen. Tog fram dem ur frysen i morse för att fota och smaka. De blev supergoda! Riktigt juliga i smaken! De kommer absolut att finnas med bland mitt julgodis i år.

Raw Saffran-och citronfudge ca 12 bitar
8 dadlar, färska urkärnade, eko

Annons

2 dl naturella cashewnötter,eko blötlagda minst 6 timmar
1 krm vaniljpulver, eko
0,5 g saffran
1/2 krm salt
1/2 dl kokosolja, eko
1 ekologisk citron, skal av

Gör så här:
Häll vattnet av cashewnötterna och skölj i nytt vatten. Låt rinna av ordentligt. Mixa nötterna till ett fint nötmjöl. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en jämn smet. Klä in en lagom form med bakplåtspapper och häll ner fudgesmeten. Ställ kallt, gärna i frysen. När det stelnat, ta fram och skär upp i bitar.

Trevlig helg! Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons