Annons

Det här med gifter som orsakar ADHD och autism hos barn…

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 januari, 2015

… och eftersom att det var så många läsare på mitt inlägg :barn-ska-ha-ekologisk-odlad-mat/ och den information från naturskyddsföreningen om forskning av gifter som kan orsaka sjukdomar hos barn som leukemi, ADHD och autism! Exemepelvis en forskning i USA pekar på att GMO orsakar autistism hos barn/
vill jag relatera till två tidigare inlägg i min blogg, dels om gifter i maten och varfor-bor-man-ata-ekologiskt-odlad-mat/ och dels det inlägg jag skrev förra våren efter att ha varit på ett presseminarium av Naturskyddsföreningen:hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/där jag berättar om bland annat var man kan hitta de olika kemikalier som påverkar oss negativt i vår bostad/hemmiljö. Det är alltså inte bara genom maten vi få i oss kemikalier.

Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.

Annons

Bland annat då ftlater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar, hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC).

Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.

Mia

Tomat och linssoppa med gurkmeja

17 januari, 2015 0
Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål
Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål
Foto: Mia hagenmalm

Ibland när jag lagar mat eller fixar en smoothie och det ska gå snabbt, bara gör jag och smakar av med kryddor och så vidare, utan att tänka på HUR jag gör. Denna soppa blev till häromdagen som en lunch, och blev så god men när jag tänkte att jag skulle lägga upp den i bloggen kom jag på att jag glömt att mäta hur mycket kryddor, tomat jag hade i. Jag är egentligen inte så mycket för att stå och mäta upp i teskedar och matskedar. Kryddor ska man smaka sig fram med. Så jag försöker att leta i minnet men jag kommer ihåg på ett ungerfär! 🙂

Tomat och linssoppa med gurkmeja
2 portioner
1/2 msk gurkmeja

Annons

1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta i bitar
chiliflakes
2 msk rapsolja
250 g krossad tomat på tetra, eko
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl röda linser

Gör så här:
Värm rapsoljan i en gryta. Fräs snabbt gurkmeja och spiskummin tillsammans med vitlök. Häll på vatten, tomat och buljongtärning och lägg ner linserna. Låt koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med oregano och chiliflakes
Underbart gott!

Må så bra! Mia

Dela inlägget
Annons

Uppiggande rödbetssmoothie med lakrits och chia

16 januari, 2015 0
Rödbetssmoothie i ett glas stående på en amerikakista
Rödbetssmoothie i ett glas stående på en amerikakista
Foto: Mia Hagenmalm

Efter två sena kvällar då jag inte kommit i säng före kl tolv på natten, var jag otroligt trött i morse när klockan ringde.
Men två gånger promenad med hunden och en energirik och uppiggande rödbetssmoothie innan det var dax att gå iväg till jobbet, gav iallafall bra med energi för förmiddagen. Och jag lyckades tima så att jag vovven och jag inte kom mitt i de andra hundägarnas promenader, så det blev att gå i rask takt vilket fyllde kroppen med energi och syre!
Annars brukar min hund lägga sig platt på marken och vägra gå när andra hundar finns i närheten. Det är jobbigt när man har bråttom eller bara vill komma vidare på promenaden. När jag sen åkte till jobbet kom det fem hundar med ägare på rad! Sicken tur att vi klarat av vår, annars hade min hund (och jag) haft det jobbigt! För hur som helst var jag lite seg mellan promenaderna så jag fick stressa till jobbet. I bilen på väg till jobbet fick jag även ligga bakom en farbror som på cykel vinglade över vägen i halkan. Det är då, när man är stressad, de där orden hoppar ur munnen som ingen annan ska höra!

Att rödbetor är bra för hjärta och kärl, samt ger ökad energi är nu allmänt känt!

Annons

Jag tar en hutt rödbetsjuice på en deciliter varje morgon för det känns verkligen att det gör nytta! Nu ville jag dock ha den i min morgonsmoothie. Fänkål är jättebra för matsmältningen, liksom lakritsrot som ingår i denna nyttiga och goda smoothie!

Rödbetssmoothie med lakrits
2 glas

1 dl rödbetsjuice, Biottas
2 dl kallt lakritsrotte
1 blad fänkål i små bitar
1/2 avocado
1 liten banan
1 msk chiafrön
några valnötter

Gör så här:
Mixa avocado, banan och fänkål med rödbetsjuice och lakritste.
Toppa med chia och valnötter! Njut!

 

Dela inlägget
Annons

Snabb broccoli&ruccolasoppa och ismannen Ötzi

13 januari, 2015 0
Broccoli och ruccolasoppa i en svart-vitrandig djup skål, toppad med rivna morötter och pumpakärnor

Jag såg ett väldigt intressant program om Ismannen Ötzi på TV häromkvällen.
Ismannen Ötzi som hittades 1991 i Italienska Alperna och är en 5300 år gammal kvarleva som som levde under kopparstenåldern och som bevarats väldigt fint infrusen i en glaciär. Det intressanta med Ötzi som beskrivs som världens äldsta mordfall, han blev mördad med en pil, var att när forskare tog ut och analyserade maginnehållet på mumien, fann man rester på vete och kött. Alltså måste han ha varit jordbrukare och man åt vete redan för 5300 år sedan. Dessutom fann man i hans DNA från benbitar att han hade borrelia och andra sjukdomar som anlag för hjärtsjukdom och var laktosintollerant.
Så redan 3300 f.k smittade dessa små otäcka fästingar med borreliavirus och man hade även då förkalkningar i artärer som kunde leda till hjärtsjukdomar. Hjärt-och kärlsjukdomar kan ju ha med kosten att göra med tanke på vad man hittade i hans mage.

Broccoli och ruccolasoppa i en svart-vitrandig djup skål, toppad med rivna morötter och pumpakärnor
Foto: Mia Hagenmalm

Idag tänkte jag bjuda er på min lunch! Jag hade ingen matlåda, och bara lite ruccola i kylen och broccolie i frysen. Därför blev det en grön, nyttig soppa!

Annons

Broccoli och ruccolasoppa
2-3 portioner
5 dl vatten
1 1/2 grösaksbuljongtärning, eko
200 g broccoli, fryst, eko
2 grabbnävar ruccola, eko
2 dl havregrädde
1 1/2 msk majsmjöl, eko
Herbamare örtsalt, svartpeppar

Gör så här:
Koka upp vatten med buljongtärningen. Lägg ner broccoli och låt koka ca 5-7 minuter eller tills broccolin mjuknat. Ta av från plattan och lägg ner ruccola. Mixa med stavmixer rätt ner i kastrullen. Koka upp soppan igen och red av med majsmjöl utrört i havregrädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Jag toppade soppan med färsk ruccola, råriven morot och pumpakärnor, och åt ett ägg till.

Ha det gott!// Mia

Dela inlägget
Annons
12 januari, 2015 0

Barn under fosterstadiet och under sin uppväxt/utveckling behöver äta ekologisk mat!
Det finns flera forskningar som visar på det! Och här tycker jag att kommuner, skolor och barnomsorg borde ta sitt ansvar gå i spetsen för att barnen ska få ekologisk lagad mat i både förskola och i skola! Flera forskningar visar nämligen på att kemikalier i maten kan orsaka både ADHD och sämre intelligens hos barnen, samt sjukdomar som leukemi.

För att återgå till de fyra forskarna med anknytning till SLU som nyligen publicerat boken ”Den ekologiska drömmen”
där de påstod att en hundra procentig ekologisk odling inte gjorde någon skillnad för vår miljö, utan torde bli en framtida katastrof för livsmedelsförsäljningen och belastningen av miljön. Samt att konsumenterna inte får vare sig en bättre miljö eller ett bättre livsmedel. bredsida-mot-ekologisk-odling/
Detta har oturligt nog skapat nya myter om att det inte spelar någon roll om vi äter ekologiskt eller oekologiskt!
Nu tänkte jag skriva något riktigt styggt om dessa forskare, för jag blir sååå förbannad, men jag låter bli!

Annons

Idag i SvD Opinion- Brännpunkt, skriver forskarassistent Axel Mie att man ska ta kemikalierna i maten på allvar!här:A

Axel Mie skriver att tre av varandra oberoende studier i USA pekar på att insektsbekämpningsmedel som Organfosfater och Klorpyrifos påverkar barns nervsystem och dess utveckling!
För att mäta hur mycket bekämpningsmedel gravida kvinnor utsattes för mätte man urin eller blod från kvinnor under deras graviditet. Barn till kvinnor med MER bekämpningsmedel i kroppen hade vid sju års ålder ett lägre IQ, jämfört med andra barn.

I våras var jag på ett presseminarium som hölls av Naturskyddsföreningen, och det var verkligen en skrämmande föreläsning.
Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 nya kemikalier introducerats i vår miljö och många av dessa ämnen är hormonstörande. Där visade man att även en dansk studie hos kvinnor som arbetat i växthus och exponerats för bekämpningsmedel , har fött barn med för tidig bröstutveckling hos flickor och förminskade könsorgan hos pojkar.

EFSA, Europeiska livsmedelssäkerheten har även låtit forska på risker för barnleukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare vilka exponeras av bekämpningsmedel i sitt yrke. Störst risk att drabbas av leukemi och Parkinsons sjukdom var om exponeringen av bekämpningsmedel skedde under gravititeten eller barndomen.

Det är också dubbelt så stor risk att drabbas av ADHD för barn som utsatts av höga halter av bekämpningsmedel.
Det visar en nyligt gjord amerikansk-kanadensisk studie. Restprodukter av organiska fosfosföreningar hittades i betydligt högre halter i urinet hos barn med ADHD än hos friska barn.

Annons

 

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons

Grillad torsk med örter och ugnsrostade grönsaker med saffransdressing

12 januari, 2015 0
Miljömärken
Grillad torskbit med ugnsrostade grönsaker på en blå Mateustallrik
Foto: MIa Hagenmalm

Jag gillar fisk, och det gör som tur är min dotter också.
När jag inhandlar fisk är jag väldigt noga att gå efter WWF:s fiskguide för att vara på den säkra sidan när det gäller miljöval. WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven. Miljömärken

Dessutom kollar jag även att den står på GRÖNA LISTAN av fisk som man kan äta med gott samvete!Min torsk kunde jag alltså njuta av!Lista för ätbara fiskar

Annons

Alla ingredienserna i rätten är ekologiska!!!

Grillad Torsk med örter
ingredienser:

2 portioner
400g torsk
1/2 citron, saft och skal
1/2 dl olivolja
1/2 dl färska örter som oregano, persilja och timjan
herbamare örtsalt

Ugnsrostade grönsaker med saffransdressing
Ingredienser
1 röd paprika
1 stor morot
1 röd lök
1 zucchini
rapsolja till formen

Saffrandressing:
1 dl olivolja
1 tsk herbamare örtsalt
1/2 paket saffran

Gör så här:
Salta fisken med örtsalt och låt ligga i kylskåp och dra till sig, så att den håller sig fast när du sen ska grilla den. Blanda ingredienserna till örtdressingen och klappa in den ordentligt på torskfileerna. Låt gärna ligga och dra en stund.

Annons

Skala morot, zucchini och rödlök och skär sedan alla grönsaker i bitar.
Lägg i en smord ugnsfast form och sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-35 minuter eller tills grönsakerna verkar färdiga. Blanda samman ingredienserna till saffransdressingen och slå över grönsakerna precis när de kommer ut från ugnen. Blnda om väl. Låt stå en stund och dra till sig av de goda smakerna av dressingen. Grilla fisken ca 3-4 minuter sida. Du ser att den är klar när den är vit rakt igenom.

Servera fisken med ugnsrostade grönsaker och en citronbit.

Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.