Annons

Kryddiga köttbullar med morotssallad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
11 mars, 2015
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Nu står krokusarna i full blom i gräsmattorna och idag såg jag tussilago i ett dike!
Otur att jag inte hade kameran med mig!
Det är vååååår! Jag har lust att göra som Ronja Rövardotter och gå ut i skogen och skrika-vråla det stora vårskriket! :-)Wow! Vilka vårkänslor jag får! Lycklig!!!!

Kryddiga köttbullar är smarrigt tycker jag.

Annons

Mina köttbullar får alltid en ny smak varje gång jag gör dem. Igår blev det köttbullar med smak av spiskummin, gurkmeja, vitlök och oregano. Till det gjorde jag en god morotssallad, men behöver man mer kolhydrater går det bra att lägga till exempelvis pasta eller potatis.
Insperation till morotssalladen hittade jag i MedMera-bladet, men har modifierat receptet till ingredienser jag hade hemma.

Alla ingredienser i maten är ekologiska. Tänk på att russin liksom vindruvor är rena giftet för att det är så besprutat. Därför är det jätteviktigt att de är eko.

Kryddiga köttbullar med morotssallad.
2 portioner:
250 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 msk oregano
0,5 tsk chiliflakes
1-2 msk valfri mjölk, grädde

4 st halvstora morötter
0,5 dl mandel
0,5 dl russin
1 tsk kumminfrön
1 apelsin
3 msk olivolja
örtsalt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna. Gör ganska stora runda bullar och stek i smör och rapsolja på medelsvag värme runt om tills de är genomstekta.
Morotssallad:
Skala morötter och riv dem grovt. Hacka mandel grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin och mandel snabbt. Rör om så att det inte bränns. Filea halva apelsinen och skär i mindre bitar. Blanda saften från den andra apelsinhalvan med olivolja. Smaka av med örtssalt och svartpeppar Lägg alla ingredienser i en skål, häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Annons

Ha det bra!

Mia

9 mars, 2015 0
Grönsakspytt i olika färger

Här kommer lite nya middagstips!
Som vanligt en vegetarisk rätt på måndag och en väldigt nyttig grönkålssoppa på onsdag. Ät gärna bröd till soppan! Glutenfritt eller ej, väljer du själv.
Kycklingen på fredag har en sås som ska koka lääääänge, så därför la jag rätten på fredag då man kanske har lite mer tid. Men det är verkligen värt besväret för jordnötssåsen är underbart god!
Ha det gott!

Mia

Annons

Måndag: Ratatouille

Grönsakspytt i olika färger
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Kale-grönkålssoppa

Grönkålssoppa i en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Lasagne

Lasagne med morötter på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås

Annons

Kycklingspett med grönsaker på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
6 mars, 2015 0

Den här filmen lägger jag upp därför att jag vill visa hur det verkligen går till med alla färgämnen i maten!
Jag vet egentligen inte vad han färgar ärterna med, men har kolla runt lite och hittat Grön S, ett syntetiskt framställt triarylmetan färgämne benämt E142 och som har har kända hälsorisker.
Grön S -E142 används i bland annat desserter, brunsåsgranulat, godis, glass, läsk och som sagt i gröna konserverade ärter.

Annons

I USA, Kanada, Japan och Norge är detta färgämne förbjudet.

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och i EU-länder och man måste deklarera på förpackningen antingen med ett E-ämne eller välja att deklarera namnet.
Utöver dessa tillsatser finns mängder av aromämnen som inte behöver specificeras.

Källa: Äkta vara

Dela inlägget
Annons
5 mars, 2015 0
Fullmåne och månsken på en molnig himmel
Fullmåne och månsken på en molnig himmel
Foto: Mia Hagenmalm

Ikväll är det fullmåne! Sover du gott i natt?
Alltid vid fullmåne, någon dag innan och någon dag efter har jag svårt att sova!

Och jag springer och kissar hela natten!
Jag är inte ensam. Vid tiden då fullmånen infinner sig hör man väldigt många klaga på att de knappt fått sova eller inte sovit alls.

Annons

Vet man vad det beror på undrar jag!? Detta fenomen har förföljt mig så långt tillbaka i tiden jag kan minnas! Fullmåne-sömnlös- kissnödig en gång i minuten- och GALEN av trötthet!

Det kan ju bero på att Månens dragningskraft förflyttar tonvist med vatten över jorden och reglerar ebb och flod.
Vi människor består också av 70 % vatten, så varför skulle inte vi kunna påverkas av det vill jag fråga en skeptiker.

Nu kommer jag inte ihåg hur det var och i vilken fas månen stod, men förr, innan tvättmaskinen, tvättade man efter månen då det i någon av månens faser tvätten blev mycket renare än annars. Detsamma gällde brödbak. Degen jäste bättre i någon av månens faser.

Fullmpne på himlen bakom kala trädgrenar
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har också hört att man på vissa krogar ser till att man har fler vakter vid fullmåne, då människor blir mer bråkiga och stökiga vid fullmåne. Mångalna! Och det är ingen myt! Även om jag inte tror på varulvar! 🙂 Hur som helst så är månsken mycket vackert!

Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 mars, 2015 0
Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Mina barn älskar fisk, både när de var barn och nu som vuxna.
Ofta pilkade vi torsk och la ut nät för flundror på Gotland varje sommar, och sen hade vi fisk för hela året. Då fanns det gott om torsk i Östersjön, men det gör det ju inte numer, tyvärr! Dessutom är Östersjön kanske inte det bästa hav att fiska i med tanke på föroreningar.

I och med att vi hade så mycket fisk och barnen älskade fiskpinnarna i skolan, panerade jag ibland torskfileer och gjorde en spenatstuvning till. Jag har nästan aldrig köpt hem frysta fiskpinnar. Egentligen är det ju bara en brödskorpa av friterat ströbröd och lite fisk i mitten. Och vill man få i sig dagsbehovet av omega-3 av fiskpinnar, är man nog ute och cyklar. Det finns inte särskilt mycket av vare sig omega-3 eller näring i den. Men kanske det finns goda undantag numer, jag vet inte.
Men det är så enkelt att göra själv. Och såååå mycket godare!

Annons

Detta är vanlig husmanskost, fast i nyttigare tappning!

Jag använder mandelmjöl istället för ströbröd till panering.

Mandelpanerad torskfille med morotsstomp och ärter
2-3 portioner
400 g torskfile, KRAV, tinad
1,5-2 dl mandelmjöl
1 ägg
grillkrydda, ekologisk

Morotsstomp
1 stor potatis, eko
4 stora morötter, eko
20 g smör, eko
1 msk olivolja, eko
0,25 dl riven parmesan, eko
himalayasalt och svartpeppar

Gröna ärter

Annons

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lite saltat vatten ca 30 minuter.
Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta en stor flat tallrik och lägg på mandelmjölet. Doppa torskfileerna på båda sidor i ägget och därefter i mandelmjölet. Ta en klick smör och rapsolja i en stekpanna och lägg ner fisken när smöret börjar ” prata”, alltså fräsa. Sänk värmen, krydda med grillkrydda och låt steka på medelstark värme ca 4-5 minuter på varje sida eller tills fisken är vit rakt igenom.

Häll av vattnet av potatis och morötter. Tillsätt smör, olja och parmesan. Kör sönder rotfrukterna med en potatisstöt. Blir det för torrt, ta mer olivolja. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Låt ärterna få ett snabbt uppkok. Servera med fisk och morotsstomp!

Ha en bra dag!

// Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
4 mars, 2015 0

Jag deltog i ett seminarium med temat: ”GMO-en omdebatterad teknik” på Europaparlamentets informationshus i Stockholm i januari.

Och nu har alltså nya regler blivit godkända:
Nya EU-regler är slutgiltligt godkända och ger medlemsstaterna valfriheten att själva förbjuda, begränsa eller tillåta odling av genetisk modifierade organismer på sitt territorium.

Detta antogs formellt av rådet den 2 mars 2015.

Annons

*Under förfarande för godkännande kan en medlemsstat begära att det geografiska tillämpningsområdet ska ändras.

*Efter det att en genetsik modifierad organism har godkänts kan en medlemsstat förbjuda eller begränsa odling av grödan av skäl som har att göra med målen för miljö- eller jordbrukspolitiken eller av andra tvingade skäl, som till exempel har att göra med fysiks planering, markanvändning, socioekonomiska effekter, samexistens och allmän ordning.

Medelmsstaterna kommera att tillåtas se över sitt beslut och begära att deras territorium eller delar av det återinförlivas i det geografiska tillämpningsområdet för godkännande av genetisk modifierad organism.

Enligt de gamla reglerna hade medlemmarna endast möjlighet att tillfälligt förbjuda eller begränsa användningen av en genetisk modifierad organism på sitt territorium om de hade bevis på att den berörda organismen utgjorde risk för människors hälsa eller för miljön eller om det rörde sig om ett nödläge.

Enligt de nya reglerna måste dessutom medlemsstater i vilka genetisk modifierad organismer odlas vidta åtgärder för att undvika att dessa sprids över gränserna till grannmedlemsstater där GMo är förbjudet. Detta gäller dock inte om de geografiska förhållanden gör sådana åtgärder överflödiga.

Annons

Fakta: Europaparlamentets informationskontor, Sthlm

Dela inlägget
Annons
Annons