Alla som läser min blogg, vet att jag är väldigt förtjust i fisk. Jag tror att det har med min uppväxt att göra. Även mina barn älskar fisk. Vi tillbringade hela somrarna på vårt smultronställe hos mormor och morfar på Hallshuk på norra Gotland när jag var liten, och även när mina barn har vuxit upp. Hallshuk är ett gammalt fiskeläger, och naturligtvis blev det en massa fiske på somrarna. Vi la ut nät på kvällarna och drog upp flundror tidigt på morgonen, som vi sen rökte med tallkottar. Då var det fest!Oj vad sugen jag blir när jag tänker på det. Längtar till i sommar då jag ska åka ner till min lilla husvagn som står hos mina släktingar på ön. På Gotland kan man köpa rökt flundra lite här och där.
Torsk drog vi också upp, massor! Då fanns det mycket torsk i Östersjön, vilket det tyvärr inte finns nu. Då hade vi alltid frysen full för ett år frammåt. Härligt!
Igår blev det fisk igen till middag! Jag tycker det är lyxig mat! Rödspätta är dessutom tacksamt att variera. Det blev rödspätta på purjolöksbädd, med tomater och creme fraische serverad med pressad potatis och kokt broccolie. Mums!
Rödspätta på purjolöksbädd
4 portioner: (Jag räknar 2 spättor per person).
8 st rödspättafileèr
3 dl purjolök, i strimlor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpurè
200 g körsbärstomater
2 msk dill
Herbamare örtsalt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med kokosfett eller smör. Lägg den strimlade, skölda purjolöken så att den täcker formen. Krydda fileèrna med herbamare örtsalt på ena sidan. Vik ihop och lägg dem omlott på purjolöksbädden. Blanda creme fraiche med tomatpurè och dill och smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Häll det över fisken. Dela tomaterna på mitten och lägg dem över
fisken. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med pressad potatis, broccolie eller en grön sallad.