Annons

Rödspätta på purjolöksbädd!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
26 mars, 2013
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Mia hagenmalm

Alla som läser min blogg, vet att jag är väldigt förtjust i fisk. Jag tror att det har med min uppväxt att göra. Även mina barn älskar fisk. Vi tillbringade hela somrarna på vårt smultronställe hos mormor och morfar på Hallshuk på norra Gotland när jag var liten, och även när mina barn har vuxit upp. Hallshuk är ett gammalt fiskeläger, och naturligtvis blev det en massa fiske på somrarna. Vi la ut nät på kvällarna och drog upp flundror tidigt på morgonen, som vi sen rökte med tallkottar. Då var det fest!Oj vad sugen jag blir när jag tänker på det. Längtar till i sommar då jag ska åka ner till min lilla husvagn som står hos mina släktingar på ön. På Gotland kan man köpa rökt flundra lite här och där.
Torsk drog vi också upp, massor! Då fanns det mycket torsk i Östersjön, vilket det tyvärr inte finns nu. Då hade vi alltid frysen full för ett år frammåt. Härligt!

Igår blev det fisk igen till middag! Jag tycker det är lyxig mat! Rödspätta är dessutom tacksamt att variera. Det blev rödspätta på purjolöksbädd, med tomater och creme fraische serverad med pressad potatis och kokt broccolie. Mums!

Annons

Rödspätta på purjolöksbädd
4 portioner: (Jag räknar 2 spättor per person).
8 st rödspättafileèr
3 dl purjolök, i strimlor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpurè
200 g körsbärstomater
2 msk dill
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med kokosfett eller smör. Lägg den strimlade, skölda purjolöken så att den täcker formen. Krydda fileèrna med herbamare örtsalt på ena sidan. Vik ihop och lägg dem omlott på purjolöksbädden. Blanda creme fraiche med tomatpurè och dill och smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Häll det över fisken. Dela tomaterna på mitten och lägg dem över
fisken. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med pressad potatis, broccolie eller en grön sallad.

26 mars, 2013 0
Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta

I går experimenterade jag lite med ägg. Kokade ett ägg med en rödbeta.
Hade hoppats att det ägget skulle bli rosa.Det blev beige med svag, svag rosa nyans. Snyggt!!

Ett ägg kokade jag med saffran. Det blev gult i alla fall. Man kan ju binda snöre om ägget också, så får man lite mönster. Jag kommer att binda på små lagerblad och kolla hur det blir.
Det finns ingen hejd på fantasin och kreativiteten. Kör på!

Man kan även använda sig av skal från rödlök och lite vinäger när man kokar äggen. Gjorde det förra året. Har för mig att äggen blev beige av det.

Annons

Resultatet: Färgerna kommer tyvärr inte till sin rätt på bild!

Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
25 mars, 2013 0

Jag har upptäckt att jag inte alls mår bra av socker eller snabba kolhydrater. Åt lite smågodis i lördags, och låg och hoppade i sängen när jag skulle sova, för att jag fick världens hjärtklappning. Och jätte trött blev jag. Kände mig alldeles sänkt. Och i går kom baksmällan. Fy så jag mådde. Bakfull på socker!

Det var samma sak här om veckan. Hade fallit för frestelsen att äta en smörgås till frukost. Vitt bröd dessutom. Tog en promenad med hunden senare, och mådde skit. Orkade knappt gå, och trodde att jag skulle bli sjuk, men sen kom jag på att det nog var frallan. Hjärtklappning där också.

Har varit utan så länge, så det är inte konstigt att kroppen reagerar. Jag tänker på att jag ofta hade rusande hjärta förr, men inte haft det på väldigt länge. Mådde jag så här dåligt jämt förut? Kanske!

Inget mer socker eller snabba kolhydrater för mig….

Annons

 

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2013 0
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Utanför butiken har de smyckat träden med påskfjädrar och i dag ska jag skylta upp med lite gott inför påsken. Påsken är ju tidig i år, och visst hade det varit skönt om det hade varit LITE varmare ute?Förvisso skiner solen, men nordanvinden är bister och biter innanför jackan. Hoppas att våren gör sin antågan snart och att sommaren blir lång, solig och varm i år. Längtar efter att ligga på klipporna vid havet. Förra sommaren var för kort. Det mesta regna bort, sjunger Tomas Ledin.

Jag tycker att det är mysigt att jobba lördag. Dels får man gå hem tidigt, och har hela eftermiddagen ledig, dels är människor mer glada på sina lediga dagar.

I morse tog jag en promenad innan frukost. Kallt men uppfriskande. Och solen skiner i Nynäshamn i dag. Man känner när man kommer ut från skuggiga platser, i solen att den värmer, trots kylan. Härligt!

Annons

Sen var jag väldigt hungrig. Och sugen på något extra gott. Testade en för mig, ny variant av smoothie till frukost. Pressad apelsin, frysta hallon och avocado. Supergod! Man ska inte vara rädd för att blanda grönt med frukt och bär. Det kan bli hur gott som helst. Detta blev en höjdare! Och nyttig! Bra hjärnfett från avocadon och antioxidanter från apelsin och hallon. Nice!

Avocado- och hallonsmoothie
1 apelsin, saft av
1/2 avocado
1/2 dl frysta hallon
( eventuellt någon droppe agavesirap, om du vill ha den sötare).

Gör så här:
Pressa apelsinen. Kärna ur avocadon och ta ut köttet. Mixa allt! slå upp i glas och njut!

Ha en bra dag! /Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
22 mars, 2013 0
Kycklingfilè med örter och melonsallad på vitt fat

I går gjorde jag kyckling till middag! Snacka om att det var en gastronomisk njutningsbar upplevelse.

Kycklingfilè med örter och melonsallad på vitt fat
Mia Hagenmalm

Måste säga att det var det godaste jag ätit på länge. Så fräscht och syrligt med inslag av citrus och örter.

Jag bakade in den i folie för att den skulle behålla alla smaker och aromer. Mycket lyckat försök. Ibland blir man glad när man testar sina ideèr. 🙂

Annons

 

Kyckling med citrus-och örtsmör i folie.

4 portioner:

4 stycken kycklingfileèr
Citrus&örtsmör:
6 msk smör
1 apelsin, skalet av
1 lime, skalet av
1/2 dl persilja, hackad
1 kvist rosmarin, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Gnid lime och apelsin i vinäger för att få bort kemikalier och bakterier. Skölj ordentligt i vatten.
Riv skalet från apelsin och lime och blanda det med övriga ingredienser i örtsmöret. Pressa ner ca 1 msk limesaft i smöret och rör om.
Skär en ”ficka” i kycklingfileèrna och stoppa in ca 1 msk örtsmör i fickan på varje filè. Bre över resten av smöret ovanpå fileèrna. Lägg kycklingen i en folieklädd form. Pressa över saft från 1/2 lime och 1/2 apelsin. Täck med folie. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Ta ut och lyft bort foliet och höj värmen till 225 grader. Sätt in kycklingen igen och låt få färg, ca 5-10 minuter.

Annons

Ta ut och servera med melonsallad.

Melonsallad:
1 galiamelon
1/2 honungsmelon
2 nävar ruccolasallad
örtsalt och chiliflakes
ev. rostade pinjenötter.

Dela, kärna ur och skär melonerna i bitar. Blanda samman med ruccolasallad eventuella pinjenötter som du först har rostat i en het stekpanna, och krydda efter behag.

Smaklig måltid!

Trevlig Helg önskar jag er!

Annons

🙂 Mia

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2013 0
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket vinterväder det är! Massor av snö och iskyla igen. Det är väl det andra snöovädret i mars om jag inte minns fel. Enligt gotländsk bondepraktika, ska det komma sju starurar, det vill säga, sju oväder, i mars innan våren kan göra antågan. Så det är bara att räkna snöoväder i mars. När sju stycken har passerat ska det vara VÅR!!! 🙂 🙂

I lördags hade min granne med familj dragit upp nästan 40 kilo strömming när de var ute och fiskade på isen. Helt otroligt! Dessvärre kunde de inte behålla allt själva så de tvingades att ge bort massor, då frysen inte hade plats för så mycket. Jag fick ca 2 kilo. Så snällt av dem. De rensade till och med åt mig! Skönt! Det inte är min starka sida.

Av två kilo strömming kan man göra mycket, men jag i min tur gav bort lite till mina döttrar. Dock sparade jag åt mig själv, och tillagade både inkokt och inlagd strömming. Det är ju sååå gott! Och billig mat. Man kan variera den mycket också.

Annons

Här kommer mitt recept på stekt inlagd strömmingsflundra. Som vanligt har jag uteslutit socker och ersatt det med sukrin. Kanske passar bra nu när det snart är påsk? Strömming blir en aptitretare på påskbordet!

Inlagd stekt strömmingsflundra:

4 portioner/�
1 kg strömmimgsfileèr
1 tsk salt
1 dl glutenfritt ströbröd

Fyllning:
2 msk hackad dill eller persilja

Till inläggning:
1 skivad gul lök
8 vitpepparkorn, grovstötta
2 msk dill. hackad

Annons

Lag:
2 dl vatten
5 msk ättikssprit
5 msk sukrin melis
1 tsk salt

Gör så här:
Salta köttsidan på strömmingen, och lägg fyllning på hälften av dem, och lägg ihop fileèrna två och två, till flundror. Panera dem i ströbröd och stek dem i smör eller kokosfett ca 4 minuter på varje sida.

Blanda allt i lagen. Jag fick värma/ koka upp den för att få sukrin melis att smälta. Låt svalna.

Varva strömming som gärna ska vara varm med lök och pepparkorn. Häll över den kalla lagen. Låt kallna.
Godast blir strömmingen om den får stå i kylen några dagar innan man serverar den, tycker jag. 🙂

Garnera med dill!

Annons

Smaklig måltid! / Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons