Boosta kroppen med vitaminer och mineraler vid stress

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 september, 2015

Min pappa tog sitt sista andetag i tisdags eftermiddag.
Jag har inte riktigt fattat att han är borta och sorgen kommer som i skov. Ibland när jag gör något har jag glömt att han är död och då får jag dåligt samvete att jag glömt och ibland kommer sorgen av ett ord, tanke eller ett minne. Jag har inte gråtit så mycket, däremot är jag väldigt trött och det känns som en ångvält har gått över kroppen. Jag tänker också mycket på livet. Nu blev min pappa 85 år, men som sagt. Livet varar inte för evigt och man ska ta vara på de stunder man har tillsammans.

För att orka vara fysiskt stark i sorgen, (det kanske låter knäppt att jag i en stund som denna ens tänker på det), boostar jag mig själv med B-vitaminer och lugnande mineraler. B-vitaminer reduceras nämligen snabbt ur kroppen när man utsätts för stress, sorg eller trauma. Och B-vitaminerna behövs mer än någonsin när kroppen är stressad då vitaminerna tillsammans med mineraler som zink och magnesium är nödvändig och lugnande för det parasympatiska nervsystemet. B-vitaminer behövs även för omvandling av fett och för den hormonella balansen i kroppen.
Det är alltså viktigt att man äter ett B-komplex och boostar på lite extra med vitamin B1, B6. B12 och folsyra.

Vem har inte upplevt att magen inte riktigt fungerar vid stress eller oro?

Annons

B1 har en viktig funktion för produktionen av magsyra för din matsmältning och behövs som föda för vissa tarmbakterier.
B1 eller Tiamin som vitaminet också benäms är även bra för syresättning av hjärnan och har en positiv inverkan på det mentala, samt fungrera stärkande för nervsystemet.

B6, eller pyridoxin har en rad nödvändiga funktioner i kroppen och bland annat kan den motverka depressioner och behövs för upptag av Vitamin B12 och magnesium. B6 är inverkar även på nyproduktionen av röda blodkropppar och främjar produktionen av antikroppar vilket stimulerar vårt immunsystem. Har du besvär med återkommande infektioner och speciellet urinvägsinfektioner eller i underlivsinfektioner är det bra att äta B6 . Dessutom är B6 naturligt urindrivande och kan vara bra att ta vid vattenkvarhållning i kroppen, bland annat vid PMS-besvär.

Vitamin B12, kobalamin kan hjälpa vid utmattning, depression och dåligt minne. Och brist på B12 kan ge stress, oro sömnsvårigheter och en rad andra besvär. B12 är även inblandat i kolhydratomsättningen i kroppen och har man brist på B12 kan neurologiska symtom uppstå då kolhydrater är vervsystemets huvudsakliga bränslekälla.

Folsyra samverkar med B12 och kolin som hjälper till vid bildning och omsättning av nerv och ryggmärgsvävnad,. Brist på folsyra kan även det ge depressioner, sömnsvårigheter och olust.
Folsyra motverkar även munsår, förebygger för tidigt grånat hår och skyddar mot parasiter och matförgiftning. Det är även bra för bröstmjölksbildning.

D-vitamin äter jag egentligen året om!
Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Annons

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.
D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Vid D-vitaminbrist blir man trött, får ett försämrat immunförsvar och kan bli deprimerad.

Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är magnesium en av de vanligaste mineralbristerna.
Magnesium är bra för en lång rad fuktioner i kroppen, bland annat för att reglera blodets PH-värde- syra/bas-balansen i kroppen och även balansera blodsockerbalansen. När man stressar blir kroppen ofta sur, därför är det nödvändigt att upprätthålla kroppens PH-balans.
Magnesium är även nödvändig för nervsystemet, energiomsättningen, elektrolytbalansen, hjärtat- kan förebygga hjärtinfarkter och även stroke. Magnesium bidrar till hypofysens funktion, motverkar överstimulering av binjurarna, kan sänka högt blodtryck, minskar inflammationer i kroppen, är nödvändig för ett optimalt upptag av D-vtamin, förebygger kärlkramp samt förebygga kalciumavlagringar i artärer. Är bra för en fungerande lungfunktion och kan motverka eller lindra astma. Förebygger cancer och benskörhet bland annat, måste jag säga, för magnesium fyller så väldigt många funktioner i kroppen. Dessutom är det viktigt att man har en balans mellan kalcuim och magnesium i kroppen. Tillsammans bidrar magnesuim och kalcium till att bibehålla en normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning.

25 augusti, 2015 0

Ibland knackar livet på dörren och gör sig påmint om att det inte varar för evigt och döden som man helst inte vill veta av, pockar på uppmärksamhet och bryter av livets grönskande gren så att den hänger där som på en skör tråd. Efter en tid förmultnar grenen, faller av och blir till jord. Livet varar inte för evigt!

Jag var och hälsade på min pappa i helgen.
Jag och min syster körde över hundra mil på en dag. Det var bråttom sa man. På ett demenshem ligger vår pappa så tunn och skör. Han liknar inte längre pappa, men han finns där inne i den tunna kroppen. Han som alltid varit muskulös och stark. Hans fina lockiga hår har blivit rakt och hans ansikte har förändrats.
Pappa har ramlat och brutit en kota i nacken och blivit ett vårdpaket. Han har slutat att äta och dricka och har antagligen bestämt sig att dö. Och när som helst ska han dö.
Det beskedet fick vi när vi pratade med personalen på hemmet. Det handlade om timmar eller högst ett dygn. Därför satte vi oss i bilen för att ta farväl!
Trots det sorgliga var vår resa ljus. Vi hade roligt och skrattade mycket åt gamla minnen, solen sken från en klarblå himmel och landskapet bjöd på sin bästa sida. Det var så otroligt vackert den dagen. Boendet var inbjudande och hemtrevligt och mysigt och pappa var så välvårdad, ren och fin. Solen lyste in i hans rum och den väldigt trevliga personalen bjöd oss på kaffe och mineralvatten. Det blev ett mycket fint möte fyllt av ljus och kärlek trots det sorgliga. Döden kan vara vacker!

Annons

Men idag vill jag stänga av telefonen för jag vill inte höra när de ringer. Men jag vill ha telefonen på för jag vill veta. Och kanske hinner vi åka över hundra mil för att möta pappa levande igen?
För hoppet kom tillbaka när vi varit där en stund. Pappa hade inte rört sig på hela dagen men när vi kom lyfte han upp handen. Flera gånger. Han ville ha mer av vattnet som vi penslade i hans mun och han riktigt sög på topsen för att få i sig vätska. Han försökte även forma munnen och säga något. Han fick tillbaka färgen i det bleka ansiktet och livet- en gnista tändes lite grand tillbaka i hans ögon när vi skämtade med honom.

Lite naivt kanske, men vi lovade att komma tillbaka! Vi tog inte farväl! Vi sa på återseende.

 

 

Dela inlägget
Annons
20 augusti, 2015 0
Citroner i klyftor i en glasburk

Inlagda salta citroner är Magiskt gott!
I denna process av salt, olivolja och citronsaft skapas magi! Saltet gör att det bittra från citronen försvinner och smaker som gömmer sig i citronskalet träder fram och skapar en otroligt gastronomisk upplevelse för smaklökarna.
Är det något jag kan gå igång på, så är det god mat. 🙂

Inlagda saltade citroner kan man ha som tillbehör till mycket, exempelvis som tillbehör på kräftskivan eller till lamm, kyckling, eller som smakförstärkare i goda grytor.
Eftersom att man lägger in citronen med skal och allt är det jätteviktigt att använda sig av ekologiska citroner eftersom oekologiska är väldigt besprutade.

Annons
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk

Inlagda salta citroner
6 +6 citroner
150 g grovt havssalt
saft från 6 citroner
2 dl olivolja
2 lagerblad
vatten att fylla på med

Gör så här:
Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Torka av dem och skär 6 st av dem i 4 klyftor. Häll lite salt i botten av burken och varva, packa citronklyftorna med havssalt i en väl rengjord glasburk ( Jag brukar rengöra burkar, lock och gummiring i kokande vatten för att få bort eventuella bakterier).
Pressa de andra citronerna och häll saften över. Citronerna ska vara täckta av saften. Lägg till lagerbladen.<Fyll på med olivoljan och eventuellt vatten så att lagen täcker citronerna. Förslut burken och låt stå i rumstemperatur. Vänd och skaka burken varje dag så att saltet löser sig. Efter 4 veckor är processen klar och citronerna kan ätas. Förvaras svalt och mörkt, och håller upp till ett halv år. Skölj av citronerna i vatten innan du exempelvis har dem i grytor.

Du kan även smaksätta med exempelvis chili, vitlök, rosmarin eller något annat du tycker är gott. Stoppa bara ner och låt marineras tillsammans med citronerna.

Ha det bra! Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
17 augusti, 2015 0
Ris, grönsaker och vegetariska sojabitar upplagda på ett grått fat, en blå skål med dressing och ett glas gurkvatten på en svartmelerad duk

Man ska ta vara på dessa sista sommardagar när man kan och det kunde jag igår. 🙂
Igår var det en sådan där dag jag kommer att minnas när hösten och mörkret är här, en sån där dag som blev en pärla, ett minne att trä upp på ett pärlband. Det var egentligen inte något särskilt som hände, det var känslan av välbefinnande, harmoni och lyckan över att hinna träffa alla mina barn och barnbarn på en och samma dag. Bara att få träffas och umgås med varandra och göra saker tillsammans med dem är lycka för mig! 🙂

Jag tycker att det är kul att skapa och smaka, för mig nya rätter och igår gjorde jag koreansk husmanskost, fast vegetarisk. Egentligen ska man ha fläskkött i den här rätten, men jag bytte ut det mot sojabitar och det funkar utmärkt. Jag lurade till och med min dotter som är så skeptisk till mina vegetariska maträtter att smaka. Och hon gillade det verkligen. Det gick hem! 🙂

Vegetarisk Bibimbap
2 portioner

Annons

100 g torkade sojabitar, eko
1 grönsaksbuljong, eko
5 dl vatten
Hoisinsås
1/2 dl tamari sojasås
2 msk tomatpure, eko
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk riven ingefära, eko
1 msk honung

rapsolja till stekning
Himalayasalt och svartpeppar

Inlagda grönsaker
3 dl råris, eko
1/2 gurka, eko
2 morötter, eko
3 msk vitvinsvinäger, eko
1 msk sukrin melis
1 krm himalayasalt

Sambaldressing:
1 msk 1 msk tomatpure
1 msk sambal oelek
1 msk honung

Till servering:
Isbergssallad och böngroddar

Annons

Gör så här:
*Sjud de torkade sojabitarna i grönsaksbuljongen i ca 3 minuter eller enligt anvisning på paketet. Ta upp och häll av eventuellet vatten och låt dem rinna av ordentligt.
*Koka råris enligt anvisning på paketet.
*Skär och skölj isbergssallad.
*Strimla gurka och morötter i smala bitar och lägg i en skål
Rör ihop vinäger, sukrin melis och salt och häll över morot-och gurkstrimlorna

*Rör ihop Hoisinsåsen! Stek sojabitarna i rapsolja i omgångar i en het stekpanna några minuter så att de får färg. Salta och peppra. Häll hoisinsåsen över sojabitarna och låt bli varmt. Ta upp och lägg på ett fat.

Lägg upp det kokta riset på ett fat och toppa med sojabitar, de inlagda grönsakerna, isbergssallad och böngroddar. Servera med den heta sambaldressing! 🙂

Dela inlägget
Annons
12 augusti, 2015 0
Tandoorikycklingsallad toppad med raitasås på ett glasfat

 

Kyckling tycker jag är så tacksamt att laga när man kommer hem från jobbet och egentligen bara vill sätta upp fötterna på varadagsrumsbordet och softa i soffan. Här har jag gjort tandoorikyckling med raitasås och en sallad. Det går snabbt att förbereda och sen klarar sig kycklingen själv i ugnen en stund.

Ha det fint!// Mia

Tandoorikyckling med sallad och raitasås med gurka.

Annons

2 portioner
2 stora kycklingfileer, eko
1 1/2 dl yoghurt naturell, jag använder havre
1 msk garam masal
1 tsk paprikapulver, eko
1 pressad vitlöksklyfta, eko
1 msk riven ingefära, eko
2 msk pressad citronsaft, eko
Himalayasalt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihiop alla ingredienserna till tandoorin och smeta ut rikligt på kycklingfileerna runt om. Lägg fileerna på en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att de fått en fin brun färg. Ta ut och vänd kycklingen och gratinera igen så att andra sidan också får färg.

Raitasås med gurka
1/2 färsk gurka, eko
1 1/2 dl yoghurt, jag använde havre
1 pressad vitlöksklyfta, eko
2 msk hackad koriander, eko
någon droppe olivolja, eko
himalayasalt

Rör ihop alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund. Servera kycklingen och raitasås, citron och en sallad eller ris.

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
10 augusti, 2015 0
Vegetarisk hamburgare på ett grått fat

Vilket härligt väder vi har! Äntligen är det riktigt varmt och riktig sommar efter denna regniga, kalla period av svensk sommar!
Jag passade ändå på att trots det fina vädret, baka på förmiddagen igår, för jag ville ha glutenfritt bröd till mina vegetariska hamburgare som jag lagade till middag. Jag tycker att köpt glutenfritt inte smakar mig och jag vill dessutom undvika tillsatser.

Detta recept på hamburgerbröd kommer från boken ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm och är väldigt enkla att baka. Det man ska tänka på när man bakar glutenfritt är att en deg som är glutenfri inte beter sig som en deg med gluten. Den blir ganska ”kladdig” och lös, men det ska den vara. Det ordnar till sig sen när det är färdiggräddat. Sen är det viktigt att man väger ingredienserna.

Glutenfria hamburgerbröd på en bakplåt
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Glutenfritt hamburgerbröd
6 stycken
500 g vatten
12 g jäst
70 g majsmjöl. eko
130g rismjöl, eko
150 g bovetemjöl, eko
1 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och låt degen vila övertäckt med plast i cirka 1 1/2 timme.
Forma degen till 6 stycken runda bröd. Olja gärna in händerna för en enklare hantering av degen. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till bröden något och spraya dem med vatten och strö över sesamfrön. Låt jäsa på plåten ytterligare en timme. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Vegetariska hamburgare med ugnspicklad rödlök
1 tetra svarta bönor-230 g ekologiska
150 g fryst majs, eko
2 msk kokosolja utan smak
1 stor morot, eko
1 gul lök, eko
1 tsk chipotlepasta
1/2 dl haluomi, riven
2 hela röda lökar, eko
1 dl vinäger

Gör så här:
Häll av lagen av bönorna och skölj dem väl. Rosta majsen lätt i kokosolja i en stekapanna. Riv moroten och hacka löken fint.

Blanda ihop allting utom haluomi och ta hälften av röran och mixa. Blanda med den omixade röran och nu även haluomin. forma dem till hambutgare och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda hamburgarna ca 30- 40 minuter. Om ni ska grilla, släng på de färdiga burgarna på grillen en stund.

Annons

En röd lök liknar en lotusblomma
Foto: Mia Hagenmalm

Nu till den röda löken! Detta är riktigt gott och ett kul sätt att servera ”picklad” lök på! 🙂
Skala rödlöken och skär av toppen och en bit under så att den kan stå.
Skär tre snitt i löken utan att skära enda ner till botten. Ställ löken i en smord form och häll över hälften av vinägern.

Två röda lökar i en rund form.
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ in i ugnen och baka i ca 30 minuter. (Du kan gärna baka löken samtidigt som hamburgarna). Ta ut efter halva tiden och häll över resten av vinägern. Löken ska vara mjuk ända in. Ta ut och låt svalna lite. Sära på lökbladen försiktigt så får du en vacker lotusblomma! 🙂
Servera hamburgaren med sallad bbq-sås och lökblomman.

Dela inlägget
Annons
Annons