Annons

Cancerceller livnär sig på socker!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 september, 2015
Cancerceller livnär sig på socker!

Forskning visar att höga blodsockernivåer ökar risken att dö i cancer!

Redan 1931 visade Nobelpristagaren Otto Warburg att cancerceller livnär sig på/ bränner mycket socker!
Otto Warburg visade att cancer inte kunde överleva i basisk miljö! Otto Warburg använde sig av sockernivåer i artärer på väg in i en tumör och det utgående blodet i venerna. Tumörerna använde sig av stora mängder socker och han räknade ut att cancer omvandlar två tredjedelar av allt socker till mjölksyra.
Idag är det vedertaget att tumörer utnyttjar glycosen alltså den del av ämnesomsättningen som bryter ner socker. Tumörceller har ofta fler glykostransporterande proteiner på ytan som kan fånga upp socker i blodet och föra in det i cellerna.

Cancertumörer använder 5-35 gånger mer socker än frisk vävnad och dess energiproduktion. Tumörcellerna bränner socker utan hjälp av syre och omvandlar det till mjölksyra.

Annons

I stora undersökningar i USA, Europa och Sydkorea har undersökningar visat att höga blodsockernivåer ger sämre prognos vid alla typer av cancer.
Socker frigör hormoner som är kända för att öka celldelningshastigheten, nämligen insulin och IGF-1 (InsulinLikeGrowthFaktor-1).

Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, vilket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1
IGF-1 verkar spela en central roll vid utvecklingen av cancer då studier visat att receptorn för IGF-1 finns i större mängd på ytan av cancerceller. Man har även funnit receptorer för det blodsockersänkande hormonet insulin på ytan av tumörer.

I levern frigörs insulin av socker och snabba kolhydrater som i sin tur höjer blodsockerhalterna.
När cancer har bildats stimulerar IGF-1 tillväxten av cancerceller genom att tränga in i cancercellen som får den att växa och ger ett mer agressivare cancerförlopp.
Utan IGF-1 kan en cancercell inte existera eftersom att cancerceller inte kan omsätta fett eller protein då de är helt beroende av glucos (socker). IGF-1 motverkar att cellerna dör, därför är de helt beroende av IGF-1 för att överleva och föröka sig.

Prostatacancer, bröstcancer, tjocktarmcancer och malign melanom är alla kopplade till höga halter av IGF-1.
En svensk studie visar att risken för livmoderscancer ökar med hela 40 procent för dem som tillhör de som äter mest socker, och en annan enorm studie visade att strupcancer ökade med 60 procent för den som åt mest socker.
Det som händer när cellerna delar sig snabbare än normalt är att skador som kan uppstå i arvsmassan inte hinner reparera sig och då uppstår cancer. Man göder alltså cancer genom att äta socker/snabba kolhydrater (raffinerat socker, flingor, ris, pasta, bröd) som har långa sockermolekyler och som sedan bryts ner till enkla sockermolekyler-glycos i magen.

Vid det världsledande cancersjukhuset MD Anderson cancer center i Texas upptäckte läkaren Mary Ann Weiser att patienter som lider av akut leukemi i regel dör snabbare om de vid diagnosen leder av åldersdiabetes och har högt blodsocker.
Det resulterade i att man gick igenom över 5 500 journaler där alla former av cancerdiagnoser ingick. Efter genomgången kunde man bekräfta att högt blodsocker var kopplat till en snabbare död.

Annons

Omsättningen av kolhydrater genererar stora mängder fria radikaler vilket kan generera cancer genom att ge stora skador på arvsmassan.

Ju mer socker du konsumerar får du även en sämre B-vitaminstatus.
Eftersom att B-vitaminer bidrar till celldelningen i kroppen och en brist gör att celldelningen inte blir optimal ökar därför risken för cancer.

Läs även mitt tidigare inlägg: Ditt hjärta vill inte ha socker

Källor:
Forskning och framsteg
Fredrik Paulun
Kostdemokrati

11 september, 2015 0
Chiapannkakor med bär på ett grå/blå fat. Grapefrukt och morotsjuice i bakgrunden

Idag till frukost har jag ätit chiapannkaka.
Jag gjorde den gluten- och laktosfri eftersom att jag inte tål något av det. Dessa pannkakaor är väldigt goda och mättande. Dessutom väldigt nyttiga.

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Annons

Chiafrön är nämligen riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.nyttiga också. Chiafrön är ju så rika på proteiner, Omega-3, antioxidanter och kostfibrer. Och att äta en frukost med mycket proteiner och kostfibrer gör att man håller sig mätt längre och får energi för hela dagen.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie.
Eller bara enkelt dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Det som Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: Vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ha en underbar dag! // Mia

Chiapannkaka
4 pannkakaor
2 msk chiafrön
1 1/2 dl mandelmjölk
1 nypa salt
2 krm vaniljpulver
1 dl mandelmjöl
1tsk bikarbonat
2 tsk fiberhusk

Annons

Kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör: Bär

Gör så här:
Blanda chiafrön med mandelmjölk, salt och vaniljpulver. Låt stå minst en halv timme. Blanda ner övriga ingredienser och låt svälla ytterligare 10 minuter. Stek i kokosolja eller smör. Servera med bär som du gillar.

Dela inlägget
Annons
10 september, 2015 0

Socker är bara tomma kalorier och snabba kolhydrater och tillför inte kroppen någon näring över huvud taget. Socker kan orsaka många problem för din kropp. Bland annat glykering vilket är en process då blodglycos binder till proteiner i kroppen och bildar komplex som är svåra att bryta ner och mycket negativa för din hälsa. Dessa komplexa AGE-ämnen är samma typ av ämnen som bildas när du tillexempel steker något och det bildas en stekyta eller skorpa, och denna process av glykering gör att det blir klibbigt och fastnar i kärlen som blir trängre, vilket så småningom kan orsaka kärlkramp, propp och infarkt.
Dessa AGE-ämnen är också kopplade till inflammationer. Av inflammationer ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar, cancer, allergier, värk och auoto-immuna sjukdomar som diabetes typ 1, reumatism och Chrons sjukdom. Glykering kan även leda till stelhet nedsatt syn, diabetes typ 2 högt blodtryck.

Hos människor med hjärtinfarkt kan man ofta finna någon av faktorerna som högt blodtryck, LDL- det onda kolesterolet samt höga blodfetter. Men det som förekommer hos nästan alla drabbade är högt blodsocker. Det höga blodsockret ger i sig högt blodtryck men det är framför allt skador på LDL som orsakar hjärtinfarkt

Socker höjer blodfetterna i form av trigclycerider vilka bildas i levern av fruktos som finns i socker. Kroppen har ju ingen användning av fruktos och överskottet omvandlas därför till fett och orsakar därmed höga blodfetter.

Annons

Forskning har även visat att socker ger en akut ökning av de fria radikalerna. Fria radikaler orsakar stor skada på arvsmassan (DNA) och på proteiner i kroppen.

Vad är då fria radikaler?
Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler.

Så undvik socker! Även det gömda sockret som finns i färdigmat och halvfabrikat.

Källa: Fredrik Paulun: 50 genvägar till ett sockerfritt liv
och egen lärdom

Dela inlägget
Annons
9 september, 2015 0
Rotfruktsoppa i en blå skål toppad med pumpafrö

Skördetid! Nu fylls butikerna på med härliga rotfrukter och svensk frukt som plommon, äpple och päron.

Man behöver ju inte alltid göra bakverk eller sylt av frukten tänker jag. Här har jag faktiskt skurit ner päron lite otippat i en soppa gjord på morötter, sötpotatis och palsternacka. För att bryta av den lite söta soppan gjorde jag en god persiljeröra som topping. Jag serverade den med en varm sallad. Lägg till edamemamebönor för proteinets skull. Otroligt gott.

Edamamebönan är en baljväxt liksom jordnötter, bönor, ärtor och linser!
Baljväxter innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.

Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI för hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.

Annons
Edamamebönor i en skål toppat med flingsalt
Foto: Mia Hagenmalm

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

 

Rotfruksoppa med päron
4 portioner
250 g Palsternacka, eko
2 små morötter, eko
200 g sötpotatis, eko
1 päron, eko
1 gul lök, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning, eko
2 dl havregrädde
1 msk pressad citron, eko
1 msk rivet skal av citron, eko
svartpeppar
örtsalt

Persiljeröra
2 msk persilja, eko
3 msk olivolja, eko
1 msk parmesan, eko
1 ksm salt
Frön

Varm sallad:
200 g broccoli, eko
1 gul lök, eko
100 g isberssallad
tamari sojasås
rapsolja
citronsaft, eko

Annons

150 g edamamebönor

Gör så här:
Skala rotfrukterna, sötpotatis, lök och päron. Skär i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på vatten och buljongtärning och koka upp. Sjud sedan på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 20-25 minuter. Ta av från spisen och mixa soppan slät med stavmixer. Häll på havregrädde och gör ett snabbt uppkok. Tillsätt citronsaft och rivet skal och smaka av med örtsalt och svartpeppar.

Persiljeröra:
Mixa persiljan med olivolja och parmesanost.

Varm sallad:
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg ner broccoli. Stek på medelhög värme tills de mjuknat något. Häll över några droppar tamari sojasås. Skala under tiden lök och klyv den i fyra-sex bitar. Skär isbergssallad i strimlor och skölj noga. Tillsätt i stekpannan med broccoli. Stek sakta tills isbergsalladen sjunker ihop och blir varm. Droppa över citronsaft. Smaka av med örtsalt om det behövs.
Ångkoka edamamebönorna. Tillsätt flingsalt.
Toppa soppan med persiljeröran och frön. Servera med varm sallad och de goda ångkokta edamamebönorna.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
3 september, 2015 0
Fisksoppa toppade med räkor i en vit djup tallrik på en svart handuk

Vädret välkomnade sepetember månad med ösregn och stormbyar här i Nynäshamn. Det var riktigt ruggigt och man blev verkligen påmind om att hösten är i antågan. Lite snopet tycker jag som ännu går och väntar på den där riktiga sommaren. Min hjärna vill inte riktigt fatta . Eller som man säger: Nu är hösten här och vi som ingen sommar haft! Nu väntar det där eviga mörkret som infinner sig i oktober och november. Usch säger jag!

Det har redan blivit mörkt på kvällarna.
Igår vid kvällspromenaden var det lite kallt med bara en kofta på, men jag försökte ändå att låtsas att det var en sommarkväll i juli när jag gick på strandpromenaden längst havet.

När det blir så där ruggigt som häromdagen tycker jag att det är så gott med varm, matig soppa.
Jag blev så sugen på räkor och fisk för någon vecka sedan och min tanke var att gå ner till vårt rökeri i hamnen och äta, men istället köpte jag hem fisken och räkorna och gjorde en supergod fisksoppa. Eftersom att jag vill göra allt från grunden så gjorde jag först en fond på räkskalen.

Annons

Fisksoppa 4 portioner
250 g räkor med skal
1 vitlöksklyfta, eko
1/2 gul lök
1 påse saffran
2 dl torrt vitt vin, eko
5 dl vatten
200 g potatis, eko
1 liten fänkål, eko
1/2 chilifrukt, eko
200 g laxfile utan skinn och ben
150 g torskfile, KRAV
1 dl havregrädde
2-3 msk tomatpure, eko
1 tsk paprikakrydda, eko
1 buljongtärning, eko
1 msk olivolja ,eko

Aioli
2 tsk citron, pressad-eko
2 äggulor
1 dl rapsolja, eko
1 dl olivolja, eko
2 vitlöksklyftor, eko
örtsalt

 

Gör så här:
Gör först aiolin. Vispa ihop äggulor med citronsaft. Tillsätt sedan oljorna försiktigt, droppvist under kraftig vispning. Pressa ner vitlök, rör om och smaka av med salt.
TIPS: Om aiolin av någon anledning inte tjocknar eller skär sig, har jag ett superbra tips: Ta en skål, gärna i rostfritt stål och värm den i hett vatten. Torka av den och ta en tesked dijonsenap och en tesked av aiolin och vispa kraftigt ihop några sekunder. Tillsätt sedan mer aioli teskedsvis,vispa så att du ser att det går ihop och tjocknar innan du tillsätter nästa tesked. Thada! Nu har du en god majonäs till din soppa. Ställ kallt till servering.

Soppan:
Börja med att skala räkorna och spara skalet. Sätt in de färdigskalade räkorna i kylen.
Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili tillsammans med saffran och räkskalen i olivolja. Häll på vinet och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt vatten och buljong och låt koka under lock i 15 minuter. Sila av buljongen .
Skala och ansa fänkålen och skär i grova bitar. Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär fisken i 2×2 cm kuber. Koka upp buljongen igen och tillsätt potatis och tomatpure. Låt koka ca 8 minuter. Tillsätt fänkål och fisken, tomatpure och havregrädde och koka ytterligare i 3-4 minuter. smaka av med örtsalt och lägg ner räkorna. De får inte koka med för då blir de sega.

Annons

Servera soppan med aioli och eventuellt ett bröd.

Dela inlägget
Annons
2 september, 2015 0

Min pappa tog sitt sista andetag i tisdags eftermiddag.
Jag har inte riktigt fattat att han är borta och sorgen kommer som i skov. Ibland när jag gör något har jag glömt att han är död och då får jag dåligt samvete att jag glömt och ibland kommer sorgen av ett ord, tanke eller ett minne. Jag har inte gråtit så mycket, däremot är jag väldigt trött och det känns som en ångvält har gått över kroppen. Jag tänker också mycket på livet. Nu blev min pappa 85 år, men som sagt. Livet varar inte för evigt och man ska ta vara på de stunder man har tillsammans.

För att orka vara fysiskt stark i sorgen, (det kanske låter knäppt att jag i en stund som denna ens tänker på det), boostar jag mig själv med B-vitaminer och lugnande mineraler. B-vitaminer reduceras nämligen snabbt ur kroppen när man utsätts för stress, sorg eller trauma. Och B-vitaminerna behövs mer än någonsin när kroppen är stressad då vitaminerna tillsammans med mineraler som zink och magnesium är nödvändig och lugnande för det parasympatiska nervsystemet. B-vitaminer behövs även för omvandling av fett och för den hormonella balansen i kroppen.
Det är alltså viktigt att man äter ett B-komplex och boostar på lite extra med vitamin B1, B6. B12 och folsyra.

Vem har inte upplevt att magen inte riktigt fungerar vid stress eller oro?

Annons

B1 har en viktig funktion för produktionen av magsyra för din matsmältning och behövs som föda för vissa tarmbakterier.
B1 eller Tiamin som vitaminet också benäms är även bra för syresättning av hjärnan och har en positiv inverkan på det mentala, samt fungrera stärkande för nervsystemet.

B6, eller pyridoxin har en rad nödvändiga funktioner i kroppen och bland annat kan den motverka depressioner och behövs för upptag av Vitamin B12 och magnesium. B6 är inverkar även på nyproduktionen av röda blodkropppar och främjar produktionen av antikroppar vilket stimulerar vårt immunsystem. Har du besvär med återkommande infektioner och speciellet urinvägsinfektioner eller i underlivsinfektioner är det bra att äta B6 . Dessutom är B6 naturligt urindrivande och kan vara bra att ta vid vattenkvarhållning i kroppen, bland annat vid PMS-besvär.

Vitamin B12, kobalamin kan hjälpa vid utmattning, depression och dåligt minne. Och brist på B12 kan ge stress, oro sömnsvårigheter och en rad andra besvär. B12 är även inblandat i kolhydratomsättningen i kroppen och har man brist på B12 kan neurologiska symtom uppstå då kolhydrater är vervsystemets huvudsakliga bränslekälla.

Folsyra samverkar med B12 och kolin som hjälper till vid bildning och omsättning av nerv och ryggmärgsvävnad,. Brist på folsyra kan även det ge depressioner, sömnsvårigheter och olust.
Folsyra motverkar även munsår, förebygger för tidigt grånat hår och skyddar mot parasiter och matförgiftning. Det är även bra för bröstmjölksbildning.

D-vitamin äter jag egentligen året om!
Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Annons

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.
D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Vid D-vitaminbrist blir man trött, får ett försämrat immunförsvar och kan bli deprimerad.

Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är magnesium en av de vanligaste mineralbristerna.
Magnesium är bra för en lång rad fuktioner i kroppen, bland annat för att reglera blodets PH-värde- syra/bas-balansen i kroppen och även balansera blodsockerbalansen. När man stressar blir kroppen ofta sur, därför är det nödvändigt att upprätthålla kroppens PH-balans.
Magnesium är även nödvändig för nervsystemet, energiomsättningen, elektrolytbalansen, hjärtat- kan förebygga hjärtinfarkter och även stroke. Magnesium bidrar till hypofysens funktion, motverkar överstimulering av binjurarna, kan sänka högt blodtryck, minskar inflammationer i kroppen, är nödvändig för ett optimalt upptag av D-vtamin, förebygger kärlkramp samt förebygga kalciumavlagringar i artärer. Är bra för en fungerande lungfunktion och kan motverka eller lindra astma. Förebygger cancer och benskörhet bland annat, måste jag säga, för magnesium fyller så väldigt många funktioner i kroppen. Dessutom är det viktigt att man har en balans mellan kalcuim och magnesium i kroppen. Tillsammans bidrar magnesuim och kalcium till att bibehålla en normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning.

Dela inlägget
Annons
Annons