Annons

Man stödjer Cancerfonden med socker som göder cancer?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 oktober, 2015

Ta en rosa månad uppmanar ICA sina kunder!
31 dagar med bra mat, rörelser och rosa varor! Bland dessa ”bra matvaror ”inkluderara man godis, exempelvis Geisha choklad!

Hur fasiken tänkte Cancerfonden där?
Genom åren har flera stöttat cancerfonden med just socker. Exempelvis med bullogram, konjaksrulllar, frukostflingor osv.
Sjukt tycker jag! Socker göder cancer! Och eftersom att det finns forskning på det borde väl cancerfonden vara informerad? Eller?

Visste du att man lokaliserar cancertumörer genom att ge patienter en injektion av radioaktivt märkt socker i form av glykos?

Annons

Om man har tumörer kan man genom PET-kamera lokalisera tumörer genom att tumörer strålar mer och dessutom suger åt sig 5- 35 gånger mer socker än frisk vävnad!
Ändå får cancerpatienter rådet att äta saft och kakor för att få energi. Och hur ser sjukhusmaten ut till cancersjuka? Färdigmat med socker och vitt bröd och saft!
Cancer livnär sig på socker och får ett mer agressivt förlopp om man har högt blodsocker!
Läs mer här: Cancerceller livnär sig på socker

Självklart stödjer jag Cancerfonden, men inte genom att köpa choklad eller bullar och annat skräp med socker i.
Det tycker jag är som ett dåligt skämt! Det är lika idiotiskt som att stödja Länkarna med att köpa en flaska vin, diabetikerförbundet genom att köpa godis eller stödja forskningen av lungcancer genom att köpa cigaretter!

Skärpning!

26 september, 2015 0

Så här på lördag innan jag gör helg, vill jag bara belysa det giftiga kaffet. Och jag hoppas att du inte som jag gjorde, sätter kaffet i vrångstrupen!

Jag har just läst en rapport från Naturskyddsföreningen som gör mig mycket upprörd!
Naturskyddsföreningen har gett journalisten Henrik Brandao Jönsson i uppdrag att besöka världens största kaffekooperativ i Brasilien.

Jag är själv en riktig kaffekärring och sen flera år tillbaka köper jag endast ekologiskt, vilket jag tycker att alla borde göra.
Det är inte mycket dyrare! Iallafall på Coop kostar Gevalias ekokaffe lika mycket som icke ekologiskt. Men det är klart värt att lägga några kronor mer på ekologiskt kaffe. För inte vill du väl dricka gift? Och inte vill du väl att naturen ska bli förgiftad? Det här giftet som man besprutar kaffebuskarna med innebär stora hälsorisker för både dem som jobbar på kaffeplantagen och deras familjer. Många av arbetarna kan vare sig läsa eller skriva och de har ingen aning om vad de utsätts för, och för att inte skapa rädsla hos arbetarna kallar plantageägarna gifterna för medicin. På vissa plantage delar man ut skyddutrustning, men munskydd och skyddsglasögon fungerar inte i hettan, så därför tar många av arbetarna av sig dem.

Annons

Vid akuten i staden Nova Resende har man tagit emot flera offer med förgiftningsskador. Men det finns även ett stort mörkertal. Alla uppsöker inte läkare.

När man besprutar är det inte bara skadeinsekterna dör.
Det gör även våra nyttoinsekter som bin men även fåglar och fiskar, då giftet följer med grundvattnet ut i vattendragen och i havet. Det följer även med i regnet som faller ner på marken. Det innebär även risk för befolkningen i områden där man odlar kaffet, men ingen går alltså säker. Gifterna finns i marken, i vattnet och i maten och sprids över hela världen.
Den biologiska mångfalden minskar för varje år över hela världen.
Våra pollinerande insekter slås ut av kemikalier. Inga bin ingen mat på jorden! Hur hemskt är det inte? Vi har fått resistenta ogräs som har skapats genom att de okontrollerat spridit sig genom vind, vatten och insekter.bieffekten-460x229 I dag är människor mer medvetna om att äta giftfritt, näringsrikt och ekologiskt, men i en del länder går det inte att odla ekologiskt längre

Vi ska vara rädda om våra bin. De är de som pollinerar kaffebuskarna men även allt annat som vi människor lever av. Inga bin, ingen mat till oss. Bin är redan en utrotningshotad art.

Visste du att kaffe som importeras av Zoega, Löfbergs Lila, Lilly och Starbucks och som finns på våra hyllor här i Sverige i våra livsmedelsbutiker, besprutas med det giftigaste bekämpningsmedel som finns? Bekämpningsmedel som inte är godkända inom EU, men det är alltså lagligt att importera till våra livsmedelbutiker.
Företagen som säljer konstgödsel och bekämpningsmedel besöker varenda kaffefarm och övertalar odlarna att köpa deras produkter och endast 0,25 procent av brasiliens kaffeplantager är ekologiska. problemet är att priset för konventionell kaffe är högt och odlarna klarar sig så bra på det. Därför vågar man inte riskera att tjäna mindre pengar på att odla ekologiskt kaffe.

På grund av den stora tillgången till mark och det goda klimatet i Brasililen har livsmedelsexporten därifrån gjort att Brasilien blivit världens sjunde största ekonomi och det har gjort att regeringen ser mellan fingrarna på det här.

Annons

För att kaffe ska smaka så gott som möjligt måste man odla kaffebönor på minst tusen meters höjd och gärna i en backig miljö.
Delstaten Minas Gerais i Brasilien är en av de få regioner som har de mest idialiska förhållandena för kaffeodling. Här ligger världens största kaffekooperativ- CooxupE som har 12000 anslutna odlare som säljer sina bönor till Zoegas, Löfbergs Starbuck och Illy.

Eftersom att så många producenter samlats på ett och samma ställe, säger naturen ifrån och larver och maskar har därför börjat angripa kaffebuskarna.
Och för att kunna sälja till det pris som konsumenterna är villiga att betala har Brasilien blivit världsmästare på att bespruta med bekämpnngsmedel. Man använder bland annat endosulfan och cyantraniliprole. Enligt Stockholmkommitionen är Endosulfan förbjudet och Brasilien och andra kaffeproducerade länder har skrivit under på det. Cyantraniliprole är extremt dödligt för bin och andra insekter och endosulfan extremt giftig för oss människor vid både hudkontakt och intag samt för fåglar, fisk och bin.

Fakta om kaffe från Brasilien
Kaffeproduktion: 50, 2 miljoner kaffesäckar a 60 kg
Ekologisk kaffeproduktion: 100 000 kaffesäckar om året
Kaffearealer i Minas Gerais: 1 miljon hektar
Export kaffe: Var tredje kaffeböna, 27 procent av världshandeln
Inkomst kaffe: 22 miljarder kronor om året ( 2014)

Fakta:
Journalisten Henrik Brandao Jönsson på uppdrag av Naturskyddsföreningen

 

Annons

Dela inlägget
Annons
25 september, 2015 0
Persiljerotsoppa i en glasbukr på en vit tallrik med varm svampsallad

Igår var jag otroligt trött och slut både psykiskt och fysiskt efter begravningen av min pappa och den långa resan fram och tillbaka till Småland i onsdags. Jag bara orkade inte laga middag på kvällen. Jag orkade knappt stå på benen. Det fick bli rester till middag igår och i morse kom jag ju på att jag inte hade någon lunch till idag. Soppa går fort att göra så den fixade jag innan jag for till jobbet. Det fick bli en soppa på persiljerot och en varm sallad med svamp, grönkål och rödbetor.

Ha det fint! // Mia

Persiljerötter på en bänk
Foto: Mia Hagenmalm

Persiljerot är egentligen en lite bortglömd grönsak men den är riktigt läcker- en delikatess tycker jag.

Annons

Man hittar den inte så ofta i grönsaksdiksen vilket är synd.
Persiljerot smakar lite som en blandning av persilja, morot och selleri. Den inte bara smakar bra, den är riktigt nyttig också – och egentligen en kvinnokrydda som är bra för just kvinnor då den stärker njurarna vid urinvägsinfektioner och livmodern vid menstrationsbesvär. Persiljerot är dessutom full av bra näringsämnen och rik på C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järn vilket är bra vid blodbrist. Dessutom är den allmänt stärkande och blodrenande, avgiftande för kroppen, bra för matsmältningen vid gaser och kolik, motverkar dålig andedräkt, urindrivande och vätskedrivande och nervlugnande vid exempelvis oro eller utmattning och bra vid artrit- ledinflammation och gikt.
Den sägs också vara en lustförhöjare.
Men man ska undvika att äta persiljerot när man har njurproblem eller är gravid.

Persiljerotsoppa med varm svampsallad
2 portioner
5 persiljerötter, eko
1 gul lök, eko
2 medelstora potatisar, eko
1 äpple, eko
1 kruka persilja, eko
7 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljong, eko
2 dl grädde (jag använder havregrädde)
1 msk citronsaft, eko
örtsalt och vitpeppar

Sallad:
200 g champinjoner
1 stor rödbeta
lite vitkål
Rapsolja till stekning

 

Gör så här:
Soppa:
Skala och finhacka löken och bryn i lite rapsolja. Skala persiljerötter , äpple och potatis och skär i mindre bitar. Låt fräsa med löken några minuter och häll över vatten och buljong. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rötter och potatis är mjuka. Ta av och mixa soppan. Hacka persiljan fint och låt koka med de sista två minutrarna. Tillsätt citronsaft och grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.
Sallad:
Rensa champinjonerna från skräp och skär i två bitar. Skala och skiva rödbetan tunnt på en mandolin och lägg i en skål med kallt vatten så att den behåller sin krispighet. Strimla vitkål. Stek svampen mjuk några minuter i rapsolja eller smör. Tillsätt rödbetor och vitkål. Stek några minuter till. Grönsakerna ska inte bli mjuka utan bibehålla sin krispighet. Servera svampsalladen till soppan.

Annons

Dela inlägget
Annons
22 september, 2015 0
Två glas med grön smoothie. I bakgrunden ett grått fat med spenat, avokado och ingefära

Den här smoothien har jag nog haft i bloggen förut. Men det är verkligen en favorit i repris. Den är fantastisk god. Och nyttig!
Jag har dock pimpat smoothien denna gång med en matsked vetegräs för att göra den ännu mer nyttig! Det här är verkligen en energikick för hela kroppen. Dels vitaminfyllda frukter, dels klorofyll och mineraler från vetegräs. Dessutom nyttig kokosolja som ger dig bra fettsyror och energi samt stödjer ditt immunförsvar och gynnar de goda mag/tarm-bakterierna.

Jag har ju skrivit om socker och hur farligt det är för kroppen.
Jag har själv sedan några år tillbaka lagt om min kost helt och tagit bort allt raffinerat socker som socker, vete, vitt ris, pasta osv, ur min kost.

Jag vill ha en bra basisk balans i kroppen, och vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Annons

Netegräs i en vit burk

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel. Försurad blir man av socker och snabba kolhydrater.

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt.
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det gör att man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner.

Vetegräs innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Smoothie med vetegräs och ingefära
2 glas

1/2 banan, eko
2 1/2 dl färskpressad saft från apelsin, eko
1 dl mango, fryst, eko
25 g babyspenat, eko
2 cm ingefära, eko
1 msk vetegräs, eko
1 msk kokosolja, eko utan smak

Annons

Gör så här:
Pressa saften ur alpelsiner och skala ingefäran och skär i mindre bitar. Skölj spenaten och mixa alla ingredienser till en skön, grön smoothie! Häll upp i glas! Servera genast!

 

Dela inlägget
Annons
21 september, 2015 0
Socker skapar inflammationer i kroppen

Jag fortsätter min följetong om socker.
Idag vill jag belysa inflammationer vilka uppstår av ett för högt intag av socker och kolhydrater och som är en grundläggande orsak till sjukdom i våra kroppar.

Det är vår tids kost som är orsaken till inflammation och sjukdomsutveckling och flera kroniska sjukdomar har ökat exexponentiellt de senaste 150 åren. Industriellt bearbetad mat är boven i dramat och tillför kroppen dysfunktionella proteiner.

För snart 100 år sedan upptäckte den franske biokemisten Louise-Camille Maillard att mat som hettas upp bildar icke-enzymatiska kemiska föreningar mellan reducerade socker, alltså fruktos, glycos, glycerolaidenhyd, laktos, arabinos och maltros. Även reaktiva aminosyror i proteiner, petider och nykiensyror.

Annons

Det finns massor med forskning som visar att socker skapar inflammationer i kroppen.
Vanligare symtom av inflammationer kan vara ledvärk, muskelvärk, magont och huvudvärk.
Sjukdomar som hösnuva, eksem, åderförkalkning, allergier, astma, intolerans, MS, Alzheimers, Parkinson, reumatism, ulcerös kolit, Crohns sjukdom, diabetes 1, cancer, (läs även: Cancerceller livnär sig på socker) hjärt-och kärlsjukdomar, (läs även: Ditt hjärta vill inte ha socker)och många fler svåra sjukdomar uppkommer också av inflammationer i kroppen.

Även följdsjukdomar orsakade av inflammationer kan uppstå i specifika organ som njurar och prostata.
Inflammationer genererar även ett stressat immunförsvar och vi drar på oss infektioner lättare, så inflammationer ska vi inte ha för mycket av i kroppen. Däremot behöver vi små inflammationer för att reparera små microskador i exempelvis blodkärl.

Ett av de mest skadliga effekterna av ett för högt sockerintag är att socker är proinflammatoriskt.
Socker som består av kemiskt rena kolhydrater har ingen som helst näring att tillföra och saknar alla naturliga antiinflammatoriska ämnen som probiotika, prebiotika, flavonoider, fettsyror, reveratrol, och saicylater.

En hög konsumtion av socker ökar risken för det onda kolesterolet och även C-reativt protein (CRP) som är en markör för inflammationer.
Vid upphettning av mat som pannkakor men även socker som i exempelvis kakor, bakverk, godis och kola kan sockret reagera med att bilda proteiner i produkten, så kallad AGE som är ett proinflammatoriskt protein. Proteiner med proinflammatoriska egenskaper betyder att man får en ökad ansamling av dysfunktionella proteiner som AGE (advanced glycation end products) och ALE (advance lipoxidation end products) eller helt enkelt förstörda kolhydrater och fetter i kroppens vävnader och vätskor. De verkar också påverka tillväxten av proinflammatoriska tillväxter av bakterier i tarmen.
Dessa substanser, proinflammatoriska cytokiner är små kemiska budbärare som bildas utan enzymer genom glycosidering. De aktiverar dessutom receptorn RAGE som spelar en central roll i den inflammatoriska kaskaden. RAGE har en förmåga att undertrycka en rad autoregulatoriska skyddsfaktorer i kroppen. RAGE skapar en försämrad cellfunktion och gör att kroppen minskar sin förmåga att ta upp näringsämnen och forsla bort slagg ifrån våra celler. Det i sin tur försämrar cellfunktionen och skapar en sämre cellförnyelse, större risk för näringsbrist och försämrad förmåga att kontrollera blodsockernivåerna.

Eller, enkelt utryckt för den som inte orkar läsa ingående detaljer: Vi samlar på oss slagg/skräp i våra vävnader och kroppsvätskor av socker och uppvärmd, stekt mat!
I kroppen har vi också enzymer som ska bryta ner dessa ansamlingar av slagg och gifter, men vid långvarig stress, näringsbrister och ibland även enzymbrist ökar risken för att slagget ska fastna och ansamlas i våra vävnader. När sedan immunförsvaret försöker motverka och eliminera slagget uppstår systematisk inflammation, så kallad metainflammation vilket irriterar vävnader och ger smärtor samt ökar risken för lägre PH i kroppen. Socker ökar även din vikt eftersom att kroppsfettet är en kraftfull producent av olika proinflammatoriska ämnen. Man får även mer proinflammatoriska ämnen i kroppen ju mer man väger.

Annons

Källor: LäkartidningenVår tids kost bakom inflammation
Fredrik Paulun

Dela inlägget
Annons
18 september, 2015 0
Chiagröt med persikemix toppad med björnbär i en glasskål. Persikor i bakgrunden

Chiagröt/pudding är så tacksamt att variera med olika smaker och innehåll.
Jag fixar alltid till något av ”man tager vad man haver” hemma. Det blir oftast godast. Den här gjorde jag i morse. Den fick stå och svälla medan jag var ute med hunden och gjorde mig iordning. Mycket god! 🙂

Ha en jätte trevlig helg! // Mia

Chiagröt med kokos och persika
2 portioner

Annons

2 dl kokosgrädde
2 msk citronsaft
1 dl fullkornshavregryn, glutenfria
4 msk chiafrön
1 krm vanilj
1/2 tsk honung
1persika
1 dl apelsinsaft, färskpressad

Till servering: Bär och frön eller nötter

Gör så här:
Blanda kokosgrädden med havregryn, chiafrö, citronsaft, vaniljpulver och honung. Låt svälla minst en timme eller över natten i kylen. Mixa persikan med apelsinsaften. Lägg lite av chiagröten i en skål. Häll på den mixade persikan. Varva så några gånger. Servera med bär och frön.

Dela inlägget
Annons
Annons