Har du sett min Valborgsmeny som jag lade upp igår. Annars hittar du den här: Valborg ceviche pilgrimmsmusslor glutenfri räkpaj och raw-glass/
Om man inte har tänkt sig att äta något speciellt idag, så kanske vanlig, lite nyttigare men extrapiffad husmanskost kan passa! 🙂
Jag vill laga all min mat från grunden, och slippa halvfabrikat och färdigmat. När jag gör mat, brukar jag göra stora satser för att kunna frysa in och ta fram vid behov när tiden inte räcker till för att stå vid spisen. Vissa dagar när jag kommer hem från jobbet och är trött, kan det kännas lite tungt att behöva laga middag som tar tid.
Dessa goda köttbullar kryddade jag lite extra med spiskummin och vitlök för att få till hetta och tacoinspererade smaker. Jag uteslöt ströbröd som innehåller gluten och använde pofiber istället och serverade med råa lingon. Väldigt gott tyckter även min dotter! Och som vanligt är alla ingredienser ekologiska i mitt kök.
4 portioner:
500 g nötfärs
1 dl grädde
2 msk pofiber (finns att köpa på livsmedelsbutiker).
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 msk spiskummin
0,5 dl hackad persilja
2 st vitlöksklyfor
1 gul lök
1 st ägg
1 msk rapsolja/ smör till stekning
Gör så här:
Blanda grädde med pofiber och låt svälla ca 5 minuter. Blanda ner alla kryddor tillsammans med riven lök och vitlök. Jag brukar riva lök istället för att hacka den, för min dotter brukar annars sitta och peta ut löken. (Men naturligtvis kan man hacka den också. I så fall bryner man löken lite innan man arbetar in den i färsen) Arbeta in allt ordentligt i köttfärsen tillsammans med ägget. Blöt händerna i vatten och rulla till medelstora bullar. Stek i rapsolja och smör på medelsvag värme. Skaka pannan så de får färg runt om. Servera med färska eller frysta lingon, råkost och eventuellet potatis och sås.