Annons

Adventsbestyr och rödbetskaka med saffranstopping

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 december, 2012
Adventsbestyr och rödbetskaka med saffranstopping

Lördag i dag, och jag jobbar hela helgen. I går fick jag i allafall upp julgardiner i köket och adventstakar i alla fönster. Har till och med införskaffat mig sådana där fina ”tofsar”till gardinerna, som Maria-vad-hon-nu-heter- i- efternamn, i svenska Hollywoodfruar har.

Foto: Mia Hagenmalm

Det blev riktigt tjusigt faktiskt.Hittar dock inte ljusstaken för levande ljus i källaren. Har letat, men utan resultat, ( Om någon skulle se skulle se mitt källarförråd, skulle personen förmodligen stänga dörren och gå därifrån) i alla julkartonger. Nix! Finns inte. I år- eller på nyåret, ska jag märka upp julkartongerna med stora röda bokstäver: JULSAKER!!! Det är inte kul att lyfta ner tunga kartonger och sen upptäcka att man tagit ner en låda ned gamla LP-skivor istället för det man letar efter. Och varför tror man att man ska minnas på vilken plats man ställde kartongerna ett helt år efter man ställde dit dem? Vårens projekt för mig är att rensa detta inferno av kartonger och skit som fyller mitt lilla källarförråd. Får ordna loppis och sälja av det jag inte använder. Jag vet knappt vad jag har, så det är ingenting jag saknar i alla fall. Jo, jag saknar faktiskt mina kokböcker och gamla recept. Och mina anteckningar och noveller jag skrivit. De är i en av minst 20 kartonger där inne i mörkret någonstans och de har inte packats upp sen jag flyttade för tre år sen. Flyttade från ett hus till en mindre lägenhet, så grejerna får inte plats. Men i dagsläge saknar jag lusten att leta efter dem.

Saffranskakan jag bakade i onsdags, räckte inte till advent. Någon, några åt upp den!! Så jag kör en ny kaka, och ett nytt recept. Lite mer spännande och mer avancerad men så mycket godare. Ska införa smakförbud på den så den finns kvar 1:a advent. 🙂

Annons

 

Jag tog helt enkelt mitt tidigare recept på morotskaka och bytte ut morötterna mot rödbetor,bytte smör mot rapsolja, kryddade lite extra med kanel och kardemumma, och gjorde en glasyr på vit choklad och saffran. Nu har jag ju fuskat med sockret i glasyren. Vit choklad innehåller ganska mycket av det. Men jag lägger upp ett förslag på en annan glasyr utan socker, så kan man välja.

Rödbetskaka med saffransglasyr
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetskaka med saffranstopping:
4 ägg
4 dl riven rödbeta
1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.

Saffranstopping med vit choklad:
1 dl vispgrädde
1 msk sukrin
200 g vit choklad
0.5 g saffran

Annons

Gör så här:
Värm vispgrädden i en kastrull och bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i den varma grädden.Vispa tills det blir en tjock kräm. Ta av från värmen. Låt svalna och stelna lite, men inte allt för mycket. Mortla saffranet tillsamans med sukrinet och rör ner det i chokladkrämen. Bred toppingen över kakan och låt den stelna.

Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran

Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.

Ha en trevlig första advent! 🙂

 

Annons

 

 

 

 

30 november, 2012 0

Jag är väldigt förtjust i svamp. Det är så himla gott! Och ännu godare blir de när man vet att det är nyttigt också. Men naturligtvis ska det vara ekologiskt odlade. Svamp har ju dessutom en förmåga att suga åt sig gifter från marken.

I går när jag städade lite i mitt skafferi, hittade jag en flaska med droppar innehållande extrakt från chaminjoner som jag köpte i USA förra året när jag var där för att tävla med kören. Arbetsskadad som jag är kunde jag ju inte låta bli att kika in i en hälsokostbutik för att kolla sotriment och produkter när jag ändå var där. Det var en mycket fräsch butik i ett butiksområde i underbara havsnära Galveston /Texas. Min dotter som var med på resan klarade inte temeraturväxlingarna, det var kallt i Sverige när vi åkte och 30 grader i Texas när vi kom dit, och nu hade hon en begynnande förkylning på G. Jag frågade efter något mot förkylning. Jag vet inte vad jag förväntade mig när biträdet gav mig en flaska med droppar som visade sig innehålla extrakt från chaminjoner. Champinjoner, frågade jag? Jo men visst. Hade vi inte det i Sverige? -Nej jag jobbar själv med hälsokost och har aldrig hört talas om svampextrakt på flaska, sa jag. Men det kanske finns? Har kanske missat nåt? JOO DÅ, bedyrade hon på bredaste amerikanska. Det har väl inte blivit erkänt i ert land ännu. Hon menade på att det ju var en världsnyhet att svamp skulle vara så bra mot massor av saker. Ja visst är det jätte bra mot immunförsvaret, men jag är van vid att motverka förkylningar med andra preparat. Jag köpte iallafall dropparna för ynka 17 dollar och hon prackade på mig en massa broschyrer som jag tyvärr tappade bort på resan. Men dottern blev frisk på en dag, så visst verkade dropparna lika bra som våra preparat.

Jo då! Svamp som chaminjoner innehåller bra antioxidanter
som selen och en kraftfull antioxidant- ergothioneine, vilken som aktivt verkar mot ett brett spektrum av fria radikaler enligt forskning. Champinjoner innehåller 12 gånger mer erothioneiner än te x vetegroddar. Och exotiska svampar som ostronskivling, maitake och shitakesvamp innehåller ännu mer. Svamp kan bidra till ett ökat immunförsvar vid förkylningar och influensor, stabilisera blodsockret, förbättra blodcirkulationen, sänka blodtryck och bromsa åldrandet. Dessutom kan svamp döda cancerceller. Enligt engelsk forskning kan maitakesvamp tillsammans med interferon- ett anticancer protein, krympa tumörer i prostata och urinblåsa med hela 75%. Det har också enligt studier visat sig att intag av svamp
kan minska risken för bröstcancer med två tredjedelar.

Annons

Alltså! Kan man egentligen låta bli att äta antioxidanter? NIX!

Dela inlägget
Annons
28 november, 2012 0
saffranskaka med mandelmjöl

I går var det sista repet inför Stjärnjul, och nu är vi lediga tills nästa onsdag, då vi börjar repa i Filadelfiakyrkan. Hackrep, scenrep och genrep innan första konserten lördagen den 8:e december, Det är lite pirrigt, men ett mycket förväntasfullt pirr. Känner mig som ett barn på julafton. Jag bara älskar att sjunga Stjärnjul. Älskar att få möta och underhålla samt ge vår gåva till publiken. Det ger en sån kick att stå på scen. Jag blir lycklig! 🙂 Kan ibland känna väldigt mycket, att just
musik och sång, skulle jag kunna ha som yrke. Men kan man inte det får det vara en härlig hobby. Och jag har världens bästa hobby!

Det går mycket förkylningar och influensor i kören just nu. Försöker att gardera mig med olika preparat och håller tummar och tår för att jag ska
klara av att motstå alla baciller som sprider sig, när man står inpå varandra som vi gör i en kör. En riktigt bra probiotika som probimage är bra för
immunförsvaret och håller elaka magbakterier borta. D-vitamin med en dos på 2500ie, plus 40 droppar Echinasea varje kväll, samt C-vitamin och zink motar förkylningar. Och så ska jag inhandla Propex Lenande, som innehåller åkergyllen, en ört som verkar lenande för stämbanden. Använder den alltid när jag ska sjunga mycket. Det tar på stämbanden med sex konserter, och just åkergyllen har en läkande effekt om man vill undvika heshet.

Annons

Vilket trist väder det varit sista dagarna. Regn, blåst och kallt. Och mörkt! Till helgen ska det bli kallt och snö enligt väderprognosen. Brrrr! I kväll när jag kom hem från jobbet tog jag fram och smakade på glöggen som jag satte förra året. Den var mycket godare än förra julen, nu när den har fått stå till sig.

saffranskaka med mandelmjöl
Foto: Mia Hagenmalm

Det börjar det närma sig första advent. Har inte satt upp några adventsstakar ännu, men på söndag ska de lysa upp mina fönster. På jobbet har vi dock pyntat riktigt fint så en liten dos av juleljus har jag redan hunnit få.

Saffran är ju en krydda som används flitigt i juletider, så jag tänkte bjuda på en saffranskaka till advent.Jag gjorde den här utan mjöl och socker. Enkelt och gott. Mandel och saffran är en bra smakkombination, och serverad med vispad grädde och lingon smakade den jätte gott.

Saffranskaka med mandelmjöl och sukrin
0.25 g saffran
2 ägg
2 msk sukrin
100 g smält smör
1 msk vispgrädde
1,25 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 msk pofiber
1 msk kokosmjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver

Gör så här:

Annons

Vispa ägg och sukrin pösigt i ca 4-5 minuter. Mortla saffranet.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt med en gaffel och vänd ner det i äggblandningen tillsammans med saffran och rör försiktigt ihop alltsammans till en smet. Vänd ner smöret utblandat med grädden.

Grädda i en smord form i 175 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde och lingon.

Dela inlägget
Annons
26 november, 2012 0

Har haft en mysig helg i novebermörkret. I fredags kom min särbo och gjorde oss sällskap framför TV:n och fredagsmyset.
Jobbade i lördags och passade på att skylta om lite. Nästa söndag är det ju advent och nu åkte tomten fram ur gömmorna. Tänkte att han skulle få
bidra med att skylta upp alla fina julklappstips i butiken.

I går var vi och sjöng i Hågelbyparken. De hade en jätte fin julmarknad som vi kunde besöka mellan våra uppträdanden. Och trots att det inte är någon snö innfann sig lite julstämning. Trevligt att sjunga var det också. En liten försmak på vad vi har att bjuda på när de stora konserterna i Filadelfiakyrkan snart har premiär.

Men visst är det väldigt, väldigt mörkt om dagarna? Solen vill inte riktigt

Annons

gå upp. Och det är jätte viktigt att äta solskensvitaminet D nu. D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalcium och stöder celldelningen i kroppen. Är bra för ben, tänder och musklerna. Dessutom höjer D-vitamin ditt immunförsvar, och du blir piggare med ett tillskott.

 

 

Dela inlägget
Annons
23 november, 2012 0
Coocies

I går gick visst inte solen upp på hela dagen i Nynäshamn! Fy vad mörkt och trist det var. Önskar lite solsken och en gnutta pudervit snö som lyser upp det gråa novembermörkret. Eller! Jag längtar egentligen inte alls efter snö. Bara efter ljus och sol. Fast det är ju mysigt med snö till jul. Bara man slipper skrapa rutor och borsta bort snö från bilen.

I helgen blir det gig för Rönninge Show Chorus i Hågelbyparken i Tumba, där det ska vara julmarknad lördag och söndag. Kommer själv att medverka på söndag. Det ska bli skoj. Och så får man ju lite julstämning samtidigt, för man hinner kika runt i parken mellan uppträdanden.

Har varit så himla sugen på att göra något med chokladnibs sen jag köpte dem förra veckan.Man kan ju äta de små chokladkulorna som de är vilket är jättegott till kaffet. Och man behöver bara några stycken, sen är man nöjd. Men jag ville testa något riktigt smarrigt som chokladcockies. Testade att byta ut vetemjöl mot mandelmjöl. Jag hade även i russin och hasselnötter, och det funkade faktiskt! Kakorna blev väldigt goda och knapriga. Men nästa gång kommer jag ha i mer russin. Gillar när det är lite mer sötma i kakor. Eller varför inte byta ut russinen mot gojibär? Gott till kaffet i helgen?

Coocies
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Chokladcookies med Nibs and Chocolate (ca 15 st)

6 dl mandelmjöl
150 g smör
2,25 dl sukrin melis
4 1/2 dl hasselnötter krossade
0,75 dl nibs and chocolate, grovt krossade
0,75 dl russin, hackade ( Vill du ha lite mer sötma, ta en hel dl).
1 1/2 msk kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljsocker
0,75 dl kokosmjöl
1 1/2 msk fiberhusk

Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:

Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt. Fördela rumsvarmt smör och arbeta in det ordentligt med mjölblandningen. Dela degen i 15 bitar och rulla till kulor och lägg på bakplåtsklädd plåt. Platta till dem lite med handflatan. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 12-14 minuter. Låt svalna innan du tar bort dem från plåten.
Mina Nibs and Choclate kommer från märket Super Fruits och finns på hälsokostbutiker.

Annons

Dela inlägget
Annons
21 november, 2012 0
Tapenade

Jaha! Nu har vi sjungit en hel helg i Tammsvik. Underbar coaching hade vi också av Hans Lindetorp! Han är en otroligt musikalisk begåvad guru, och så bra på att lära ut. Mattias Bylund, vår helt fantastiska kapellmästare var också på plats och kompade på piano.
Helgen kunde inte bli bättre. Men jag känner mig lite sliten och trött, och det gör nog de flesta av oss. Både söndag och måndag har jag lagt mig klockan 21, vilket inte är likt mig.

I går var det åter igen repetion. Denna gång i Rönninge ochen av våra gästartister repade med oss. The Moniker! Jag kan bara säga! Oh My God! Vilken skön snubbe och artist! Otroligt musikalisk, och vilka låtar han gör. Konserterna kommer att bli kanon. Vi sjunger ju inte bara traditionella julsånger, gästartisterna bidrar med sina egna låtar även om de inte handlar om julen. På måndag repar vi med vår andra gästartist Sahlene. Vill du se oss?www.stjarnjul.se/

The Moniker
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Ibland saknar jag bröd. Jag kan visst äta bröd, men bara ibland. Får ont i magen och har som så många andra nu för tiden, IBS. Och jag vill inte äta vetemjöl pga dess dåliga inverkan på kroppen. Äter jag bröd blir det glutenfritt eller fullkorn, fast det är ytterst sällan jag gör det. Aldrig vitt i alla fall. Det är inte så svårt att vara utan heller, för jag vet hur dålig jag blir.

Något som är gott är de här små goda crostini man kan köpa på påse. Jag åt det ibland med tapenade istället för chips på fredagskvällarna. Nu har jag ju skippat bröd som sagt, och igår kväll när jag kom hem var jag sugen på något salt så jag testade tapenade på tomater. Jättegott! Är alltid lite hungrig när jag kommer hem från repen och jag älskar tomater och äter det varje dag. I omeletten på morgonen, och som tillbehör till lunchen eller i salladen till middag. Och jag tycker om tapenade.

Tapenade
Foro: Mia Hagenmalm

Tapenade:
1 dl oliver
1 1/2 ansjovisfilè
1 vitlöksklyfta, finhackad
2 tsk olivolja
3 tsk persilja
1/4 tsk salt
Några droppar Workestershiresås
Nymalen peppar

Gör så här:
Finhacka oliver, vitlök och ansjovis och blanda ordentligt. Tillsätt resterande ingredienser.

Annons

Jag fyllde tomater: Skär av toppen på tomaterna och gröp ur dem med en sked. Fyll dem med tapenade. Lägg på locket och servera.

Tips: Detta går alldeles utmärkt att ha som tilltugg på buffèbordet.

Visste du att gröna oliver innehåller fleromättade fettsyror som bidrar till skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Den innehåller också antioxidanter som vitamin E, vilket stärker immunförsvaret.

Tomaten är egentligen ett bär! Den röda färgen får tomaten från lycopen som är en sk. karotenoid, en mycket aktiv och effektiv antioxidant som sägs motverka cancer. Tomater innehåller även flavonoider, C-vitamin och A-vitamin samt tryptofan som behövs för hormonet serotonin. I motsats till vitaminer förstörs inte lycopen utan halten stiger mer än i vanliga tomater om man värmer upp den. Så i ketchup, tomatsås, soppa eller tomatpurè finns det ända upp till 75% mer lycopen än i färska tomater. Alltså är det nyttigare att äta tomatsoppa än tomat i sallad. 🙂

Dela inlägget
Annons
Annons