Annons

Adventskaka blev Quinoasallad

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 november, 2013
Quinoasallad med salami och parika
Quinoasallad med salami och parika
Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade tänkt baka igår, men ibland orkar man inte på grund av jobb och annat. Jag kör kanske ihop något i eftermiddag. Så jag får bjuda på min lunch idag istället. Det blev en Quinoasallad med salami. Mycket gott!

Quinoasallad med salami
2portioner:
1,5 dl quinoa, jag tog svart/vit för färgens skull

Annons

0,25 dl olivolja
1 msk vinäger
1 msk honung, flytande
1 apelsin, klyftor som är filèade
1/2 gul paprika, i tärningar
100 g coctailtomater, skurna i halvor
1 bunt sparris, färsk (ca 100g)
1/2 skivad rödlök
100 g isbergssallad
100g ost, lagrad
100 g skivad salami

Gör så här:
Skölj noga och koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Koka även sparrisen i lätt saltat vatten ca 3-5 minuter. Blanda olivolja med honung och vinäger i en skål tillsammans med persilja, herbamare och svartpeppar. Slå det över quinoan och blanda. väl. Blanda ner paprika, tomater och lök. Fördela isbergssalladen på ett fat och lägg på quinoablandningen över. Låt svalna något och blanda ner osten tillsammans med salami i quinoan.

Ha en trevlig helg! /Mia

29 november, 2013 0

Ibland kan jag faktiskt inte förstå hur myndigheter tänker. Här ska vi rätta oss efter EU, vi kan alltså i Sverige inte bestämma själva vad människor behöver, om jag uppfattat saken rätt! Vi kan göra något åt våra gifter i maten och i naturen. Men vad i hela fridens dagar är det som bromsar? Vad ska man vänta på? Sätt igång! Förbjud transfetter, slamgödsel och bekämpningsmedel. Befria våra hygienartiklar från nanoteknik, mineraloljor, parabener och hemska cellgifter. Förbjud gifter i våra kläder!

Vi lever väl på 2000-talet för sjutton, och myndigheter borde vara mer upplysta än så. Ja visst är de det? Men trots att de vet, görs ingenting! Det gör mig både frustrerad och förbannad!

Samtidigt som detta med transfetter och miljögifter är så på tapeten, godkänner Gentekniknämden att importera GMO-soja som både livsmedel och foder till djur??? Det trots att forskning visat på att det har negativa konsekvenser för både människor, djur och natur. Och eftersom att man tydligen inte behöver märka kött där djur blivit fodrat med GMO, alltså genmanipulerat spannmål, kan man aldrig heller säkert veta om man får det i sig.

Enligt EU:s gemensamma märknings och- spårbarhetslagstiftning ska produkter som består av, innehåller eller är framställda av genetiskt modifierade organismer märkas. Lagstiftningen omfattar dock inte kött, mjölk eller ägg från djur som utfodrats med genetiskt modifierat foder, eftersom att djuren eller produkterna från dem inte är genetiskt modifierande.

Annons

(Vad är då genmanipulering (GMO)? GMO är detsamma som genetisk modifierade organismer som framtagits för att ändra arvsmassan i växter och djur. Det är för att gynna lönsammare avel och gynnsammare förhållande under året- runt odling. Det finns i många av våra livsmedel, främst i soya, raps och majs. Dagens forskning visar på negativa konsekvenser för oss människor, djur och natur).

Gentekniknämden anser inte att te x GMO-soja ska utgöra några risker för människor djur eller natur. Men vad säger Gentekniknämden om att sjukdomar faktiskt börjat komma? Inte bara cancer, allergier och eksem. Det finns andra sjukdomar som forskare tror/anser kommer utav genmanipulerad föda.
En av de sjukdomarna är Morgellons sjukdom. Läs mer här: Morgellons sjukdom orsakas av genmanipulerad föda? Tycker de alltså att vi ska äta föda vi blir sjuka av? Är de inte mer rädda om vår nästkommande generation, våra barn? Vi vet men ingenting görs! Sjuk tid vi lever i!

Jag tänker då inte äta produkter som har benämningen GMO!!!!

/ Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
27 november, 2013 0

Idag i Svenska Dagbladet kan man läsa att det amerikanska livsmedelverket Food and drug administration FDA anser att transfetter inte är säkert att äta.
Och det är efter ett flertal bevis och forskning som under en längre tid har granskats av större organisationer, och som alla har kommit fram till att transfetter som bildas vid partiell härdning är skadligt. Detta har utalats av Hawardproffesorn Walter Willet, en av världens ledande forskare inom området mat och hälsa. Även FDA:s avdelningschef Dennis Keefe har kommenterat i fallet och säger att det kommer att bli ett förbud för konstgjord industridiellt tillverkat transfett i mat i framtiden. Man vill med det förhindra 20 000 hjärtinfarkter, 7000 dödsfall i hjärtsjukdomar, samt motverka diabetes och fetma. Omräknat till Sveriges folkmängd skulle det förhindra ca 570 hjärtinfarkter och ett par hundra dödsfall per år.

Man har i Sverige på senare år frivilligt minskat användandet av transfetter, men det säljs ändå fortfarande många produkter med höga halter transfetter, som i exempelvis kex och kaffebröd med lång hållbarhet, micro popcorn och frityrolja i gatuköken. man hittar det även i mängder av andra så kallad färdigmat och halvfabrikat. Många stora grupper konsumenter får därför i sig det farliga fettet i höga doser.

För två år sedan beslutade en majoritet om ett förbud mot transfetter i rikstaden, men regeringen valde att blockera den. Istället för ett förbud tonar Svergies livsmedelsverk ner riskerna med transfetter och inväntar istället EU:s avgörande i saken.

Annons

Transfett är från början en fleromättad fettsyra som i en reaktortank behandlas med vätgas. Syftet med det är att fettet ska bli mer mättat och fastare i konsistensen, samt att det ska få en längre hållbarhet.

Så när ska svenska livsmedelverket och regeringen vakna?

/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
21 november, 2013 0
Glass med kolasås i vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Idag har jag fått blommor! Två gånger med bud! Den ena buketten var från Kureragänget (Tack Kurera), och den andra från systrar och mamma! Det värmer! Tack!! 🙂

Härom veckan gjorde jag en jättegod kolasås på kokossocker och grädde. Ställer man den kallt blir den som en seg kola! Supergott! Ät den lite varm med glass och gärna nötter. Är den kall, så stelnar den när den kommer på den kalla glassen, vilket är mindre lyckat.

Glass med hasselnötter utan socker.

Annons

2 dl vispgrädde
0,5 dl gammaldags mjölk
1 tsk vaniljpulver EKO
3 äggulor
0,75 dl kokossockerca
1 dl rostade hasselnötter, krossade eller malda
Tips! Rör ner 2 msk bakepro om du inte har glassmaskin så blir inte glassen isig.

Gör så här:
Vispa ägg och kokossocker poröst. Koka upp grädden med mjölken och vaniljpulvret. Låt svalna och blanda ner äggfluffet. Ställ på spisen och låt sjuda medan du rör hela tiden, tills gräddsmeten börjar tjockna. OBS! Den får absolut inte koka. Ställ kastrullen i vattenbad och låt den svalna av. Häll i bakepro om du ska ha det i. Rör om. Lägg plastfilm över kastrullen och ställ den kallt i 6-7 timmar.

I glassmaskin:
Kör glassmeten ca 30 minuter i glassmaskinen När glassen börjat få fast konsistens häller du ner de malda nötterna. När glassen är klar, ställ i frysen 1 timme innan servering.
Utan glassmaskin:
Frys smeten 3-4 timmar i en plastbytta. Efter halva tiden eller när glassen börjar få fast konsistens, ta ut och rör ner de malda nötterna. Ställ in och frys igen.

Kolasås gjord på kokossocker
50 g smör
0,75 dl kokossocker
1,5 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver EKO
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser utom vaniljpulver. Koka upp och låt sedan sjuda under ständig omrörning i ca 10-15 minuter eller tills såsen tjocknat något.Häll ner vaniljpulver och rör om. Låt svalna lite. Servera med glass!

Må så fint! / Mia


Servera med kolasås och eventuellt nötter! Såå gott!

Dela inlägget
Annons
21 november, 2013 0

Naturskyddsföreningen skriver idag om olika kemiska ämnen som kan finnas i den mat vi äter. Det är verkligen skrämmande läsning!
I EU: s senaste tester hittade man hundratals rester av olika bekämpningsmedel i maten. Svenska myndigheter
anser inte att det är någon fara eftersom att resterna oftast ligger under gränsvärdet av det som EU bestämmer att den människa ska klara av. Jag tycker att det är så skrämmande! Vadå ingen fara? Hur tänker dem?

Men samtidigt finns det inga säkra gränser för de ämnen som är hormonstörande, och man tar inte hänsyn till att människor måste klara av hundratals kemikalier från många olika håll varje dag år ut och år in. Flera forskare oroas angående effekterna, framförallt på våra barn. Världens jordbruk använder enorma mängder skadliga kemikalier.

Naturskyddsföreningen berättar om tre exempel av kemiska ämnen som kan hittas i vår mat. Ämnen som kan orsaka cancer, vara hormonstörande och reproduktionsstörande. Men det är endast tre kemiska ämnen av flera hundra andra som finns i vår mat.

Annons

Karbendazim som är förbjudet att använda i Sverige används för att mota svampangrepp. Men eftersom att mycket frukt och grönt är importerat, får vi det serverat ändå. I Sverige använder man istället ett ämne som heter tiofanatmetyl. Men restämnerna av det blir ändå Karbentazim. Ämnet går inte att skölja bort med vatten utan verkar inifrån växten. Man hittar Karbedazim i äpplen, persikor, tomater, jordgubbar, mandariner och apelsiner, gurka päron spenat osv.

Ett annat ämne som ofta förekommer i havre och råg, vindruvor och päron är Klormekvat som man använder sig av på ej ekologiska odlingar, när man har konstgödslat sina grödor. Konstgödsel gör så att allt växer så det knakar. Det botar man med att spruta på Klormekvat så att spannmål håller sig lagom höga. Blir de för långa är de svårt att skörda dem. Helt sjukt!

Klomekvat stör djurs förmåga att få ungar. Man får använda det i EU på olika spannmål. I Svergie får man ”endast” använda ämnet på råg.

Ditiokarbamater är ett annat ämne som är cancerframkallande och reproduktionsstörande. Ditiokarbamater är ett svampmedel som används mycket flitigt på världens jordbruk. Man hittar det i äpplen, sallad, persikor, tomater och jordgubbar, men även i potatis och lök. I Sverige är dock användningen av ämnet begränsat till potatis och lök. Men man har minskat användningen av det.

Naturskyddsföreningen kämpar för att maten vi äter ska vara fri från miljögifter!

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
20 november, 2013 0

Jag gick i taket när jag läste Aftonbladets larm igår! Artikeln handlade om att bönderna får betalt för att ta hand om reningsverkets slam för att använda det som gödsel på åkrarna. 200 000 ton slam blir kvar efter att man har renat avloppsvatten varje år.

Branchorganisationen Svenskt Vatten tycker att det är helt i sin ordning att bönderna ska sprida detta slam på grödor och åkrar där vår mat odlas. Och bönder som tar emot slammet får en rejäl hacka för att ta hand om det. 30kr per ton och det sprids ungefär 20 ton per hektar, alltså 36 000 kr för ett medelstort lantbruk på 60 hektar skriver man.

Slammet ifråga sprider hormoner motsvarande 5 000 p-piller per hektar, totalt
300 000 på en medelstor gård
. Dessutom innehåller slammet även andra miljögifter, tungmetaller läkemedelsrester och sjukvårdsavfall.

Annons

Exempelvis sojabönor som gödslas med slam tar upp både läkemedelsrester och miljögifter. Dessutom ackumeleras de främmande ämnerna i bönan. Det finns alltså högre halt gifter i plantan än i själva slammet.

Enligt fakta från Statens veterinärmedicinska anstalt, Naturverket och Svenska Miljöinstitutet har Afonbladet hämtat fakta om att dessa ämnen finns i slammet.
En lång skrämmande lista:

Lugnande medel
Sömnmedle
Antipsykotiska medel
Antidepressiva medel
Ångestdämpande medel
Smärtlindrande medel
Lugnande medel
Narkosmedel
Antibiotika
Cambylobacter coli ( magsjukebakterier)
Listeria
Bromerade flamskyddsmedel
Triklosan, Progestoron
Etynolöstradiol
BisofenolA
Silver
Phantolide( Hormonstörande)
Aluminium
Arsenik
Ogräsbekämpningsmedel
PHA-föreningar (cancerframkallande)
Flater (hormonstörande)
Betablockerare
Bekämpningsmedel
Kadmium
Dioxiner
Blodtryckssänkande medel
Bakteriedödande medel
Kobolt
Krom
Koppar
Förbjudet insektsmedel
Antiinflammatioriska läkemdel
Formalin
Kvicksilver

Dela inlägget
Annons
Annons