Annons

Akupunktur bra eller placebo? Har lust att gå till motattack!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 juli, 2013

Ibland läser man saker som får en att nästan krypa ur skinnet av ilska! Ja, jag är uppriktigt förbannad just nu!

Läste just en artikel i DN om en forskning man gjort på bebisar med kolik och akupunktur. Man delade in bebisarna i tre olika grupper. I två av grupperna får bebisarna olika behandling med akupunktur och den tredje gruppen får ingen behandling alls. Föräldrarna är under denna tid omedvetna om vilken behandling barnet får för att undvika placeboeffekten. Under tiden ska föräldrarna även föra en loggbok där man noterar hur barnet mår.

Så! Allt väl! Det har ju visat sig att kolikbebisarna mår bättre med akupunktur.

Men! Så uttalade sig en läkare i fallet! All Akupunktur är hokuspokus enligt honom och akupunktur har smygit sig in för lättvindligt inom skolmedicinen. I de bästa studierna ser man ingen skillnad mellan placeboeffekten och riktiga nålar säger han. Visst får människan ha sin åsikt! Men har han då någon forsking som visar att det inte hjälper eller har han träffat någon/några som har blivit hjälpta av denna metod? Visst kan vi vuxna läka oss själva genom att tro. Men! Jag har genomgått en väldig massa behandlingar för min Wiplasch-skada. En av dem som funkat bäst är just akupunktur. Varför skulle jag må bäst av det? Jag har trott och hoppats på alla alternativa behandlingar jag har genomgått.

Annons

Min fråga är då!!! Hur kan en bebis som är helt ovetande plötsligt bli bra om det inte hjälper? Eller ett djur som får akupunktur som blir bättre!

Hur kan man yttra sig och säga att det är placeboeffekten det beror på? Jag skulle vilja ha en bra förklaring av honom!

 

 

 

Annons

26 juli, 2013 0
Kött som skärs i bitar på ett bord
Lakritspanerad lax med potatissallad på vitt fat med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Tillbaka på jobbet igen då! Känns ärligt talat inte så tokigt. Jag verkligen älskar mitt arbete! Så är det! Men det hade inte varit helt fel med några veckors sammahängande ledighet. Känner i kroppen att det skulle behövas. Samtidigt har jag ju en resa till Hawaii i höst att se fram emot. Men det krävs mycket arbete innan. Stor närvaro, här och nu, drill, öva, repa, drilla!!! Denna gång har jag bestämt mig för att vinna VM i kvinnlig barbershop. Nu är det jädrar i min låda Sverige och Rönninge Show Chorus tur!

Vad härligt jag har haft det på min semester! Några av mina kusiner med familjer var också ”hemma” hos mor och far. Riktigt mysigt. Jag har växt upp med Pia och Lena, så de känns lite som mina syskon.Vi lagade alla middagar tillsammans i mina morföräldrars gamla lada som i dagsläget är inredd med spis och kyl och bord att sitta vid. Superbra när man bor i husvagn som jag eller som kusinerna i små stugor på gården, för alla måste ju äta.. Ett mycket trevligt sätt att umgås! Vi träffas inte så ofta under andra delar av året, så det blir mycket att berätta om.

Kött som skärs i bitar på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Och lagade vi inte mat där, grillade vi vid stranden.

Trädstock på stenstrand nära havet
Foto: Mia Hagenmalm

 

I förgrunden ett träd och utsikt över havet i solnedgång
Foto: Mia Hagenmalm

 

Jag gillar att experimentera när jag lagar mat. Testar ofta olika smakkombinationer. Igår fick jag för mig att panera laxfilè i lakritspulver, rivet citronskal och furikake/ japansk sesamkrydda. Kan man äta fänkål till fisk, kan man säkert ha lakrits till, var min tanke. Var dock lite rädd att jag skulle förstöra vår middag. Men det blev en riktigt nice kombo faktiskt. Lite sött syrligt och surt. Ja jag gillade det! Annars hade jag inte lagt ut det på bloggen. Till det gjorde jag en ljummen potatissallad. Det blev en riktigt god sommarmiddag! Vill också påpeka att alla ingredienser jag använder är ekologiska! 🙂

Lax panerad med citron & lakritspulver.
2 portioner:
2 laxfileèr, eko färsk
0,5 dl furikake/ sesamkrydda
0,5 citron, skalet av
1 tsk lakritspulver
1 äggula
salt och peppar
smör till stekning

Annons

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort eventuella bekämpningsmedel. Skölj i vatten. Riv halva citronen. Blanda med furikake och lakritspulver. Pensla ena sidan av laxfilèn med vispad äggula. Krydda med salt och peppar. Panera fisken med blandningen och stek på medelhög värme ca 3 minuter sida.

Ljummen potatissallad med senapsdressing:
2 portioner:
1/2 kg potatis, färsk
75 g sockerärter
1/2 bunt grön sparris
1/2 röd lök
2 msk dill, finhackad

Dressing:
2 msk colemans senapspulver
1/2 citron, saften av
1 msk vatten
1 msk agavesirap
3/4 dl olivolja
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skrubba potatisen ren från jord och koka den mjuk med skalet på, i lättsaltat vatten. Skär av den träiga nedre delen av sparrisen, skölj och koka upp snabbt i litet saltat vatten ca 2-3 minuter. Häll av vattnet och spola i kallt vatten. Koka sockerärterna i saltat vatten ca 1 minut. slå på kallt vatten. Finhacka löken. Dela potatisen i större bitar. Rör samman alla ingredienser till dressingen. Jag tillsatte en matsked agavesirap för annars fick dressingen en väldigt sur smak. Häll dressingen droppvist över salladen. Lägg i dill och blanda försiktigt runt.

Ha en trevlig helg! 🙂 / Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
23 juli, 2013 0
Vallmo och annan blomster på en vägren på Hallshuk Gotland

Jag har tillbringat semestern i min husvagn på Gotland. Det har varit en underbar vecka, och jag har fått samla krafter och laddat energi inför hösten. Det är viktigt! Dessutom har jag fått umgåtts med mina barn och barnbarn, och flera av mina släktingar. Så mysigt!

Eka, håv små strandbodar, berget Hallshuk/ Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Vallmo och annan blomster på en vägren på Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Gotland är för mig rena healingen. Närheten till havet, naturen och det vackra landskapet får en att nästan tappa andan. Det har blivit flera kvällar med vackra solnedgångar och hela veckan bjöd på sol och fint väder.

Solnedgång på Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

Mina döttrars farfar har lagt nät och dragit upp flundror. ….

Rensning av nät på stenstrand Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Barn tittar på när en kvinna håller upp en nyfiskad torsk på en strand på Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Kvinna rensar flundror på ett bord vid en strand på Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Flera flundror som är rökta i en plastburk
Foto: Mia Hagenmalm

 

Nu väntar en spännande höst! Jag ser fram emot min resa till Hawaii!

Annons

Ekor vid en brygga i en hamn på Hallshuk/ Gotland
Foto: Mia Hagenma
Dela inlägget
Annons
18 juli, 2013 0
Hamburgare tomat och klyftpotatis

Förra veckan var jag och min dotter ute på Ankarudden, längst ut på Torö i Nynäshamn och hälsade på Johan, min svärson som gästkockar på en mycket mysig och trevlig liten restaurang och cafè. Johan rekomenderade hamburgare gjord på högrev. Riktigt gott var det, och en trevlig tur blev det. Kunde inte låta bli att låta en hallon- och rabarberpaj slinka ner till kaffet. Brödet som hamburgaren låg på petade jag dock bort.

Hamburgare tomat och klyftpotatis
Foto: Mia Hagenmalm
Johan Lundberg i köket på sjöbodarna / Ankarudden Nynäshamn/ Torö
Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Dela inlägget
Annons
17 juli, 2013 0
Tips! Så får du bort bananflugor!

Dessa bananflugor. Fick hem ett gäng ligister genom frukten.
Jag blandade iordning en coctail åt dem och det funkar alldeles utmärkt.

Lite agavesirap, en skvätt vinäger och vatten i en skål på diskbänken. Det gillar dem! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons
15 juli, 2013 0
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Det är så härligt väder i dag, men jag håller mig inomhus för att vara sällskap till min dotter som ligger sjuk i soffan och ser på TV. Tänkte passa på att blogga lite. Snart tar vi båten över till hemön-Gotland. Ska bli riktigt mysigt! Två av mina döttrar är redan där med sina familjer. Och så ska jag snart bli mormor igen. I augusti kommer det en liten kille till. Är så spännande! Jag hoppas att det inte sker när vi är borta bara.

Alla goda ting är tre heter ett ordspråk! Och jag måste dela med mig av tre goda röror. Dessa passar utmärkt till grillat, till brödet, till bakpotatis, och som dip. Bara fantasin sätter gränser. Det är lite pyssel med det, men det är värt besväret. Jag gjorde rörorna till grillad kyckling och ugnsrostad potatis i går. Att göra tre stycken ger variation för smaklökarna och matupplevelsen. I peston bytte jag ut pinjenötter mot solroskärnor. Sist jag gjorde pesto på pinjenötter fick jag såkallad pinjemun. I flera dagar hade jag en otäck smak på tungan och allt jag åt smakade konstigt. Fick ett tips av en vän att skölja munnen med vinäger och det funkade faktiskt. Det var riktigt äckligt att ha smaken i munnen. Det funkar lika bra med solroskärnor, för det dröjer nog tills jag äter pinjenötter igen.

 

Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annons

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.