Annons

Alternativ till komjölk och vad är socker egentligen?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
28 mars, 2014

Lovade att titta närmare på alternativ till mjölk.
Jag dricker aldrig mjölk till maten och äter numer ytterst sällan yoghurt eller fil till frukost. Det händer dock ibland. Men då blir det i laktosfri form, eftersom att min mage inte klarar laktosen/ mjölksockret inte för att jag ska slippa sockret i mjölken på grund av just socker. För det spelar ingen roll om man dricker utan laktos eller med. Mjölk har alltid samma GI-värde på ca 46.

Förr kunde jag leta alternativ till mjölk, men jag tycker att det verkar som om alla innehåller socker eller E-ämnen och tillsatser, så jag vet inte om jag tycker att det skulle vara ett så nyttigare alternativ. Men det är ju min åsikt. Till exempel sojamjölken innehåller både stabiliseringsämnen, emugleringsämnen gellangummi osv.

För att ändå kunna kartlägga alternativa livsmedel som sojamjölk, mandelmjölk, rismjölk och havremjölk kollade jag upp det häromdagen. Ren socker är inte bra för hälsan och är bara tomma kalorier och ger alltså ingen som helst näring, bara snabba kolhydrater.

Annons

Alpro soyadrycker och yoghurt innehåller socker i form av fruktos – glucossirap men de har också osötade drycker, så kolla.

Fruktos är utvunnet från frukt och har ett lågt GI på ca 22.

Glycossirap framställs industriellt från antingen majs, vete eller någon annan stärkelserik råvara. Den består av olika sockerarter, främst glucos och maltos. Glycossirap har ett väldigt högt GI på 100. Alltså högre än vanligt vitt socker. (men blanda inte ihop glycossirap med ren Glycos från honung, frukt och bär).
Kemiskt framställd glycos är den som snabbast fyller på blodsockret därför att den inte behöver omvandlas för att bli blodsocker. Direkt ut i blodet alltså.

Maltros består av två molekyler glucos och den har ännu högre GI-värde än glycos, nämligen 105.

 

Annons

Alpro rismjölk verkar dock vara osötad, iallafall den jag tittade på.

Hittade bara en sort havremjölk i butiken, och den var från Oatly.
På den står det: Varav sockerarter 4 g per 200ml. Alltså inte något tillsatt socker utan det är ett naturligt förekommande kolhydrater/ socker i produkten.

Det är ofta man drar ordet socker över en kam som raffinerat socker, kolhydrater och naturligt förekommande sockerarter. Det gäller att inte blanda ihop andelen sockerarter med produkter som tex bröd där innehållet sockerarter är naturligt förekommande med andra livsmedel som innehåller tillsatt socker som oftast finns i fruktyoghurt, kaviar och en del mindre bra fryst kyckling där man tillsätter socker som smakförstärkare. Varav sockerarter, naturligt förekommande socker, är egentligen ingenting att hänga upp sig på om man inte vill gå till ytterligheter , är starkt sockerberoende eller kanske kör LCHF och vill skippa alla kolhydrater. Det finns som sagt både snabba kolhydrater som från vitt raffinerat socker, vete och vitt ris, och långsamma från fullkornsprodukter.

 

Jag brukar göra min egen nötmjölk om jag är sugen. Annars dricker jag helst vatten eller färskpressad fruktjuice, smoothie eller kokosvatten. Mina smoothies gör jag oftast på kokosmjölk och- eller på vatten med mandelsmör eller någon annan nötsmör.

Annons

// Mia

 

28 mars, 2014 0
Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så idag har jag tipsat sockerutmanarna att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Gröna ärtbönor på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater. Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Ha en trevlig fredag! 🙂
Mia

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0

Intag av proteiner vid måltid balanserar ditt blodsocker och bromsar magsäckstömmningen samt ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK. CCK ger dig en längre mättnadskänsla efter måltid och samtidigt ökar det konsentrationsförmågan under dagen. Se därför till att alltid ha bra med proteiner vid måltid så håller du sötsuget på avstånd.
Börjar du dagen med att äta ägg så håller du dig mätt längre och dessutom är du mer skärpt i din konsentrationsförmåga.

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0
Ytterligare ett skäl att inte köpa importerat griskött från Danmark

Bilden har jag hämtat från nätet. Detta är alltså danska grisar. Hur hemskt är det inte att se hur de stackars djuren blir behandlade? Djurplågeri på högsta nivå!

Bilden talar för sig själv.IMG_47073546925867[1]

Annons
Dela inlägget
Annons
27 mars, 2014 0

I dagens medicin skriver dietisten Ylva Gefvert om att sjukhuskök köper in köttproduktion som bidrar till spridning av MRSA. MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Bakterien är ovanlig, men om man bär på den brukar den finnas på huden, oftast i näsan.
MRSA är motståndskraftig, resistent, mot många olika sorters antibiotika. För det mesta orsakar bakterien inte några besvär, men om man får en infektion som kräver behandling finns färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

 

Ylva Gefvert : Vården är noggrann med att inte skriva ut antibiotika i onödan. ”Läckaget” av antibiotika och multiresistenta MRSA-bakterier från den utländska köttproduktionen – som vi upphandlar en stor del av köttet till sjukhuskök, äldreboenden, daghem och skolor från – är däremot i stor skala.

Annons

I både europeiska och amerikanska undersökningar har man hittat MRSA på kött, framför allt på griskött och kött från fjäderfä. Exempelvis innehöll cirka 10 procent av proven från danskt griskött MRSA-bakterier vid det senaste övervakningstillfället i Danmark. Motsvarande siffror för importerat kycklingkött var 31 procent, importerat griskött 5 procent och importerat nötkött 4 procent (källa: Livsmedelverket).

77 procent av de danska slaktsvinen bär nu på MRSA; en sexdubbling på bara två år ”Alltså, det får håret att resa sig på huvudet på en läkare”, sade Hans Jörn Kolmos, forskare i Odense, i en kommentar.

När upphandlarna påstår att de måste köpa det utländska köttet, har de fel. Miljöstyrningsrådet visar på sin hemsida goda exempel på upphandlingar, som lyckats få in till huvuddelen svenskt kött. Kräv gärna sådana upphandlingar för att motverka MRSA-spridning! (Och dessutom för att slippa medverka till bland annat illegal svansklippning av alla kultingar i utländska djurfabriker.)

Det borde inte vara tillåtet att upphandla kött från djur som producerats med illegala metoder och som bidrar till spridning av multiresistenta bakterier.

Källa: Dagens Medicin, debatt Ylva Gefvert

Annons

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2014 0

Mineraler är lika viktiga för kroppen som vitaminer.
Krom behövs för att insulinet ska funka optimalt. Insulinet behövs i sin tur för att sänka blodsockret genom att glukos från blodet transporteras in i cellerna. Krom är nödvändig för kroppen.

Studier har visat att höga tillskott av krom kan förbättra glukosupptaget hos de som är drabbade av typ 2 diabetes. Kromtillskott kan alltså förbättra blodsocker­värde vilket är viktigt för kroppens omsättning av glukos eftersom att det samspelar med insulin och hjälper till att sänka blodsockret, det vill säga ta upp glukos från blodet. Krom har en betydelse för blodfetterna och en positiv effekt på kolesterolet.

Krom finns bland annat i bönor, nötter tonfisk, broccoli, musslor och ål. Torkad frukt, gris- och nötkött och fullkornsbröd.

Annons

// Mia

Dela inlägget
Annons
Annons