Annons

Att andas i fyrkant ger ett bättre syreupptag och avslappning av musklerna.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 maj, 2013

Andningen påverkas mycket av ditt sinnestillstånd! Vid stress andas man oftast uppe i bröstkorgen. Ett bra sätt är att lära sig att djupandas, det vill säga använda magen eller diafragman som det heter, för att på så sätt effektivisera andningen på ett mer optimalt sätt. Kroppen är ju beroende av syre, och ju mer man arbetar, stressar eller har värk, desto mer syre behöver kroppen.

Man kan vara stressad av mycket. Av en hektisk tillvaro, av jobbet, allt man ska hinna med, och många gånger av värk. Jag har värk! Alltid!Men värken syns inte, och jag är en hejare på att dölja den. Efter en bilolycka för 19 år sedan har jag fått dras med en Wiplash-skada, vilket orsakar mig mer eller mindre smärta dagligen. Man lär sig att leva med smärtan efter några år, och jag är en envis jäkel som ofta trotsar den, vilket är förbannat dumt ibland.

Ibland när jag inte vill veta av min värk, låtsas jag som att den inte finns och struntar i sjukgymnastiken ett tag. Sen kommer man till ett stadium då man inte orkar längre. Jag hamnade där för en månad sedan, när jag kände att nu går det inte längre. Mina muskler i rygg och nacke krampade och var stenhårda av värk. Blev undersökt av en sjukgymnast som bara skakade på huvudet och sa; Jag kan inte hjälpa dig just nu. Du är alldeles för stel och hård i dina muskler. Gör jag något på dig nu är risken stor att jag bryter ett revben eller skadar dig på annat vis. Och du andas inte, sa hon. Eller du andas fel. Hon fixade en tid till en annan sjukgymnast, som skulle hjälpa mig och mina muskler att slappna av bättre. Genom att lära mig att andas rätt.

Som sångerska är det väldigt viktigt att andas på rätt sätt. För några år sedan ringde jag desperat till min dirigent som även är sångpedagog och frågade om jag fick komma på en privatlektion! Jag kunde inte sjunga längre, och jag visste inte vad det var för fel. Britt-Helene förstod direkt vad som felades när hon lyssnat på mig en stund. Hon satte mig på en stol och hjälpte mig med några övningar att få ner andningen i magen, där den ska vara. Hon berättade att stress gör att vi lägger andningen i bröstkorgen istället för i magen. Och att det påverkar både sången och kroppen negativt. Inte sjutton tänkte jag på att det berodde på min värk.

Annons

Men min kropp är i ständig stress pga den. Jag tog till mig övningen och praktiserade den flitigt under en period. Sen glömde jag.

När vi sjunger upp med kören börjar vi alltid uppsjungningen med andningsövningar. Ett bra sätt att få ner andningen i diafragman.

Hos sjukgymnasten fick jag också sitta på en stol. Hon la sina händer på mina axlar och bad mig andas. Samtidigt som hon ville att jag skulle andas in, tryckte hon lätt ner mina axlar. Sen andades vi tillsammans ett tag, och jag fick ner min andning i diafragman. Som övning ska jag nu ”andas i fyrkant”. Det innebär att jag ska se en fyrkant framför mig, exempelvis en dörr. Jag börjar att andas in längst ner vid dörrens kant och fortsätter att suga in luft medan jag tänker mig att jag följer sakta med blicken tills jag kommer upp på dörrens överkant. Där blåser jag ut luften sakta tills jag med blicken kommer ner till dörrens nederkant igen. Ska snart tillbaka till sjukgymnasten. Ska bli spännande att se vad jag får för andningsövningar då.

Jag har genomgått alla tänkbara behandlingar för min värk de här 19 åren. Men aldrig att någon tagit tag i min andning förut, förutom min dirigent Britt-Helene! Det är kul att utvecklingen går framåt! Ska bli spännande att se vad det ger för resultat för mig. 🙂

Ha en fin dag! Mia

Annons

 

18 maj, 2013 0
Grön påse med paudarcote

 

Vit kronärtskocksoppa med broccolibitar och alfa-alfagroddar i svartrandig skål på svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Till min lunch i dag har jag gjort kronärtskocksoppa. Återigen en grönsak som är utrensande. Kronärtskocka finns även i min Methodrain Detox som jag dricker 1 1/2 liter av varje dag nu i 20 dagar. Ville ha soppan lite matig så jag la i några potatisar, broccoli och lite groddar för att få tugga lite. I morgon ska jag börja äta fast föda tänkte jag. Längtar efter att få sätta tänderna i något.
Kronärtskocka är en tistelart rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dess hjärta innehåller desstuom inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

Annons

När man detoxar ska ju skiten man har samlat på sig i kroppen ut. På mig har det resulterat i några konstiga utslag, inte acne dock, i ansiktet.De kliar inte heller. I går var hela kinderna fulla, men idag har det lagt sig. De är endast lite bleka plitor kvar. Huvudvärken har gett med sig, och kaffesuget har börjat lagt sig. I morse längtade jag faktiskt efter mitt örtte istället. Tänk om man kunde hålla det efter detoxen också. Det blir lite mycket kaffe på jobbet ibland. 🙂

Jag dricker också några koppar Pau`D Arco-te per dag! Pau`D Arco-te är full av mineraler, spårämnen och järn i lättupptaglig form. Pau D Arco utvinner man från den inre barken av trädet Lapacho. Lapchobark har använts som naturmedel av sydamerikanska indianer i över 1000 år och är mycket virushämmande och motståndskraftig mot sporer, svamp och parasiter. Att rekommendera vid tillexempel svamp i underlivet eller mot candidasvamp. Ett Superte med andra ord!

Grön påse med paudarcote
Foto: Mia Hagenmalm

Kronärtskocka -och potatissoppa
2 Portioner:

2 kronärtskockor
3 potatisar
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk kokosolja till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
eventuellt örtsalt och chiliflakes
Några broccolibuketter och Alfa-Alfagroddar till servering

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten.
Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan.
Lägg ner kockorna och låt koka i cirka 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen.
Rensa kronärtskockorna från blad.
Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen.
Skär även hjärtat i mindre bitar.
Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg.
Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen och citronsaften. Låt det koka upp.
Skala potatisen och skär i mindre skivor och lägg ner det tillsammans med persilja i soppan.Smaka av med timjan och chiliflakes.
Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan. Jag toppade med kokt broccoli som jag förvällde snabbt i kokande vatten och även med en nypa Alfa-alfagroddar.

Ha en jätte bra dag! Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
17 maj, 2013 0
Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar

Tredje dagen med detox börjar jag dagen med Basica som vanligt. Min huvudvärk har fortfarande inte släppt, så för att kunna fungera någolunda normalt har jag tagit två tabletter magnesium och en fortodol. Fortodol är ett kosttillskott som innehåller extrakt av gurkmeja. Gurkmeja verkar inflammationshämmande och är superbra att krydda maten med om man har ledvärk.Den hjälper faktiskt mot huvudvärk. Ett sundare alternativ till alvedon. Jag känner att jag börjar bli lite klarare i knoppen iallafall..
Min frukost idag bestod av en smoothie på spenat, ingefära och frukt. Recept kommer senare.

I dag till lunch har jag gjort soppa. Jag har faktiskt bara ätit soppa i olika former de första dagarna av min detox. Äter också mycket grönsaker i rå form. Mycket basiskt som spenat, broccoli, groddar och andra gröna saker. Min lunch i dag blev en rödbetsoppa, därför att rödbetor är så himla nyttigt. Dessutom rensar den tarmen och avgiftar gallan och levern från toxider. Nitratet-den röda färgen i betan höjer prestationsförmågan och ger massor av energi. Och enligt studier kan rödbetor även motverka cancer. I soppa eller i rå form, har rödbetor lite jordig smak. Därför tillsätter jag citron för att balansera upp smakerna.

Ursprungligen kommer rödbetan från Främre Asien och tillhör arten beta, vilket ju hörs på namnet. Den kom till Sverige på 1600-talet men finns nämd i Europa redan på 200-talet. Rödbetan är rik på kostfiber som balanserar blodsockret till en jämn energinivå vilket gör att man känner ett mindre sötsug och håller sig mätt längre.

Annons

Rödbetor innehåller massor av nyttigheter, bland annat B-vitaminet folat eller folsyra som det heter i kemisk form, vilket är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning. Brist på folat/folsyra kan ge anemi. Den innehåller också nitrat, kalium, natrium och magnesium.

Rödbestsoppa i vit skål tooat med groddar
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetssoppa:
2 portioner
3 stora rödbetor
1 gul lök
1 msk riven ingefära
1/4 röd chili
1/2 citron, saften och rivet skal av
6 dl vatten
1 grönsaksbuljong ekologisk
kokosolja till stekning

Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i mindre bitar. Fräs tillsammans med chili och lök i kokosolja några minuter. Häll på vatten och lägg i buljong och ingefära. Låt koka ca 20-30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka.
Mixa soppan direkt i grytan. Smaka av med citronsaft och rivet skal. Gott är att lägga i en klick gräddfil, men eftersom att jag vill utesluta mjölkprodukter under min detox, toppar jag soppan med en nypa alfa-alfagroddar.

Ha en det gott! Mia

Dela inlägget
Annons
16 maj, 2013 0
Grön avocado och gurkdrink i glas på vitt bord.

Dag två av min detox vaknar jag med en hemsk huvudvärk, och jag vet att det beror på att jag inte har druckit kaffe på två dagar. Dessutom är jag väldigt trött och har haft svårt att komma igång.
Ändå har jag ätit näringsriktig mat och druckit mycket.

Jag mixade ihop en basisk mättande soppdrink till frukost i dag. (Jag har gjort den förr i bloggen, då som kall soppa. Det går utmärkt att blanda i lite räkor eller annat, utesluta Mighty Greens och äta den till lunch). Jag gick en lång morgonpromenad, och nu känner jag mig lite piggare och börjar få huvudet på plats. När jag i morse, gjorde den som frukostdrink blandade jag i en matsked Mighty Greens också. Mighty Greens innehåller en blandning av näringsrika spannmål och algerna clorella och spirulina.

Grön avocado och gurkdrink i glas på vitt bord.
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Basisk Avocado&gurkdrink
2 glas
1 avocado
1/2 gurka
1/4 gul lök
2-3 dl örtbuljong, saltfattig, kall
1 msk Mighty Greens

Mixa och häll upp på glas!

Jag åt lite hallon och mandlar som ”efterrätt”.

Ha en bra dag! 🙂 Mia

Dela inlägget
Annons
15 maj, 2013 0
Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor

Jag tänker hänga på Kureraredaktionens Detoxkur på 20 dagar eller mer. Jag brukar rena kroppen fyra gånger per år, men jag är sådan att jag måste ställa in mig mentalt, och nu har jag skjutit upp det sedan i höstas. Nu blir det av!!!!! Nu har jag även sagt det till alla! Bara så att JAG vet! 🙂

Jag börjar alltid dagen med Basica utrört i lite ljummet vatten eller ett stort glas citronvatten ca 1 timme innan annan föda/ frukost. Det gör jag för att balansera upp PH-värdet i kroppen, inför det jag äter senare under dagen. Basica Vital är ett kosttilskott som innehåller zink, koppar, magnesium, järn och kalcium och som bidrar till en normal syra-bas balans. (Läs gärna mitt inlägg om syrabasbalansen: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/

En vitaminrik smoothie fick bli min frukost. Den innehåller lingon och hallon, samt kokosmjölk och kokosfett.Jag mixade även ner en sked spirulina, som har en renande effekt, samt är superdupernyttig! Superboost på bra antioxidanter och superbär! Jag kommer också att hjälpa detoxen på traven med basisk och detoxande mat. Ska jag rena kroppen, gör jag det fullt ut, annars kan jag lika gärna låta bli. Jag kommer även att ge fler tips under veckan med recept på bra detoxande föda/mat/smoothisar osv.

Jag är en riktig kaffekärring, men nu ska jag bara dricka te under den här tiden. Så jag byter ut kaffe mot ett Ayurediskt ört- och kryddte som innehåller detoxande örter och varvar mellan det och Curite som också har en renande genomsköljande effekt. Jag blir väldigt trött och får huvudvärk om jag inte får kaffe på morgonen. Men det brukar ge sig efter några dagar.

Annons

Dessutom, det viktigaste, har jag blandat min Methodrain Detox Hallon/Tranbär som jag nu ska dricka i 20 dagar. Man blandar detoxen med 1,5 dl vatten och dricker den under hela dagen. Samt en massa mer vatten för att få ur sig alla gifter och slagg.

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor
Foto: Mia Hagenmalm


Hallon&Lingonsmoothie med kokosmjölk

1 stort glas eller 2 små
1/2 dl kokosmjölk ur tetra
1/2 dl soyayoghurt naturell
1/2 dl lingon, färska eller frysta
1 dl hallon, färska eller frysta
1tsk spirulina
1 msk kokosfett med smak
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas!
Garnera med en nypa kokosflingor, krossad mandel, en nypa solrosfrön och några hallon! Underbart gott! 🙂

OBS! När man detoxar ska man för bästa resultat undvika mjölkprodukter, rött kött, socker koffein osv. I min smoothie hade jag laktosfri yoghurt naturell . Visserligen avgör man ju själv vad man vill äta under sin detox, men jag har nu ändrat i receptet till soyayoghurt. 🙂

Lingon är ett superbär som egentligen är underskattat.Den är smockfull av bra antioxidanter som motverkar uppkomsten av fria radikaler.

Annons

Läs gärna mitt inlägg om fria radikaler:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är faktiskt mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.
Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna. Man ska dock inte förstöra bärets nyttigheter och hälsoegenskaper med det vita giftet socker.

Hallon är också en bra antioxidant och samtidigt ett slemlösande och avgiftande superbär. Det passar ju bra när man detoxar! Hallon innehåller liksom lingon, polyfenoler vilket motverkar virus, svamp och skadliga bakterier, och ellagsyra som visat sig både förebygga och minska tillväxten av cancerceller. Hallon är C-vitaminrik och innehåller även folsyra och järn, kalcium och kalium. Bäret innehåller gott om antocyaniner ett ämne som har antiinflammatoriskta egenskaper samt ökar blodcirkulationen och skyddar de små blodkärlen.
Hallon kan faktiskt lindra menssmärtor och ett te av hallonblad kan minska illamående samt lindra förlossningsvärkar.

Spirulina, mirakelalgen, är ett superfödoämne!
Spirulina är en blå-grön microalg som lever i både söt -och saltvatten. Den var en av de första fotosyntetiska organismerna på jorden och härstammar från Centralamerika och Afrika. Algen innehåller både essentiella och icke essentiella aminosyror, samt essentiella fettsyror, klorofyll, vitaminer, mineraler och proteiner. Spirulina innehåller antibiotiska bakteriehämmande ämnen, vilket stärker kroppens immunförsvar. Proteininnehållet i spirulina är tre gånger större per viktenhet om man jämför med nötkött. Den är virushämmande, immunförstärkande och motverkar cancer. Spirulina är ett utmärkt tillskott för vegetarianer då den innehåller en hög halt B-12 vitamin. Faktiskt så använder NASA sig av spirulina på sina rymdfärder just för att näringsinnehåller är så koncentrerat.

Ha en bra dag/ Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
14 maj, 2013 0
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade precis varit och handlat efter jobbet, kom hem och skulle laga till en moussaka för jag visste att jag hade en aubergine i kylen. Gjorde iordning köttfärssås och ostsås och skulle sedan ta fram auberginen och upptäckte då att den gått ut i datum med besked. Typiskt!!! Orkade inte åka och handla en ny så tog till reserverna istället. Zucchini fick gå in som ett substitut till den mer eller mindre förruttnade auberginen.

Det blev okey ändå. Faktiskt spelar det ingen roll. Moussaka på zucchini var lika gott det. 🙂

Mouzucchinilasagne med tsasiki ala Mia

Annons

2 portioner:
1 1/2 zucchini

200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 msk oregano
olivolja till stekning

Ostsås
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
,025 dl riven parmensanost
örtsalt
vitpeppar
1 äggula

Tzatziki
1 dl grekisk yoghurt
1/4 dl riven gurka
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar

Gör tzatziki först:
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa vattnet ur rivet med händerna. Blanda ner alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.

Annons

Gör så här:
Skala och skiva zucchinin och stek lätt i olivolja på svag värme. Krydda med herbamare örtkrydda. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn köttfärsen tillsammans med sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, lök och vitlök. Häll på vatten och buljong och tillsätt tomatpurè. Koka upp och tillsätt oregano. Låt stå och småputtra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.

Ostsås:
Koka upp grädden och tillsätt osten. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och låt svalna lite. Tillsätt äggula under kraftig omrörning/ vispning.

Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg först zicchiniskivor i botten och ös på med köttsås och sedan ostsås och varva så. Lägg zucchiniskivor överst och häll slutligen på lite ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 minuter.
Servera med tzatziki och rivna morötter.

Ha en bra dag! / Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons