Annons

Banan, jordgubb- och päronglass

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
26 juni, 2014
Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas

Ibland blir jag jättesugen på något gott på kvällskvisten. Då är det bra om man har nyttig, ekologisk frukt hemma. Och det behöver inte alltid vara så omständigt att fixa till något heller.
Banan, päron och jordgubbar blev en riktigt god kombo som glass. Mums!
Jag brukar ofta ha i kokosmjölk eller kokosgrädde i min glass, men ibland blir jag trött på att allt smakar kokos. så i denna glass använde jag Yoghurt naturell istället. 🙂

Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Banan, jordgubb&päronglass

Annons

1 banan
1 päron
5 jordgubbar
3 msk yghurt eller kokosgrädde
1/2 msk bakepro (ett matlagningsprotein som drar åt sig vätska vilket gör glassen mindre isig).

Mixa! In i frysen i ca 1 1/2 – 2 timmar!

Gott och nyttigt! 🙂

26 juni, 2014 0
Omelett med tomat och gräslök toppad med kaviar på svampbädd

Jag älskar ju svamp! Och den ska vara kryddad och knaprigt stekt i smör, då tycker jag att det är som godast.

Omelett med tomat och gräslök toppad med kaviar på svampbädd
Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter inte bröd om jag inte bakar något glutenfritt ibland. Men jag tycker att jag lika gärna kan vara utan vissa perioder. Däremot är det trist att äta samma gamla omelett till frukost vecka ut och vecka in, så där försöker jag variera mig ganska ofta. Även om basen på omeletten hänger med. 🙂 Jag mår så bra av att äta ägg till frukost, för då står jag mig hela förmiddagen och blir inte så trött som när jag inte äter något proteinrikt till frukost.
När jag åt bröd, brukade jag göra en stekt macka med ost, tomat och ägg på. Så i morse återupplivade jag gamla smakminnen och gjorde en toast fast på portabellosvamp. Jag hade ingen hårdost hemma så jag använde mig av philadelphiaost istället. ( Man kan även använda champinjoner om man vill och lägga omeletten över).

Portabellotoast med krämig omelett

Annons

1 portion
1 stor portabellosvamp
1 ägg
2 msk philadelphiaost
1 msk gräslök, hackad
2 små tomater
1 msk kaviar/ rom
örtsalt
smör

Gör så här:
Stek svampen på båda sidor i ganska varm stekpanna i lite smör och krydda med örtsalt .Ta upp och lägg på tallrik. Blanda ägget med philadelphiaost, örtsalt, gräslök och tomater i mindre bitar. Vispa ordentligt. Stek i smör tills ägget stannat. Garnera med kaviar/rom och gärna lite gräslök.

Portabello är en odlad, brun trädgårdschampinjon. Den har en mycket koncentrerad och fyllig smak, innehåller inte lika mycket vätska som vanliga små champinjoner, och har en fastare konsistens.

Kaviar eller rom är inte bara gott och lyxigt, det är nyttigt för din hjärnas minne också!
Det innehåller rikligt med B-vitaminet kolin, vilket omvandlas till viktiga signalsubstanser i hjärnans minnescentra. 🙂

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2014 0
Vit skål med chiagröt och färska jordgubbar

Igår kväll fixade jag min frukost baserad på chia, persika och melon. Bara mixa och låta stå över natten, färdigt att ätas på morgonen. Supergott!

Vit skål med chiagröt och färska jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med persika och melon
1 portion:
1 persika
1 skiva vattenmelon

Annons

3-4 msk chiafrön

Gör så här:
Skala och skär persika och melon i mindre bitar. Mixa tillsammans med chiafrön till en slät kräm. Ställ kallt i minst en timme, eller gärna över natten.

Jag serverade med färska jordgubbar! Mums!

// Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2014 0
Groddar hej vilt!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Senaste tiden har jag groddat väldigt mycket! Groddar är gott och väldigt nyttigt. Men mina försök att grodda broccoli har inte varit så lyckade. Däremot alfa-alfagroddar är jättelätt att fixa. De växer som ogräs! 🙂

Jag använder mig av groddskålar. Det finns att köpa för en hundring på hälsokosten. Min har två fack, men man kan köpa till skålar för någon femtiolapp.

Alfa-alfagroddar som jag har kört med senaste veckorna går fort att grodda.

Annons

På ca tre dagar har du dem klara.

Gör så här:

Ta lite frön (ca 1/4 dl) och lägg i ett glas vatten i ca 6 timmar.
I början hade jag lite svårt för att beräkna mängden. Det blev ibland alldeles för mycket och ibland alldeles för lite. Tänk på att inte ta för mycket frön. Då groddar det inte lika bra.
Fördela fröna i groddskål(ar). Vattna fröna morgon och kväll. Klart att äta när de vuxit upp efter ca 3 dagar.

Mia

Dela inlägget
Annons
24 juni, 2014 0

Jag läser vidare i Svenska Dagbladet om de nya ”hightechade” grönsakerna. Nu när man då har en lagstiftning för GMO gör man alltså nya kryphål för att tjäna pengar. Och även här bryr man sig inte om att kontrollera om det finns bieffekter med nya supergrönsaker! Själv vet jag inte vad jag ska tro, och tänker definitivt inte köpa eller äta något som man inte har kontrollerat eller forskat på. Jag håller mig till mina vanliga ekologiska grönsaker, för jag tror på att lagom är bäst i alla avseenden. Hade vi behövt dessa grönsaker skulle de redan finnas och naturen hade redan skapat dem åt oss. Men det är ju vad jag tycker!


Den nya super-broccolin
som fått stor uppmärksamhet är ett tydligt exempel på en produkt som släpps ut på marknaden utan någon som helst myndighetskontroll.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är egentligen positiva till goda tillämpningar av modern växtförädlingsteknik men tycker att det behövs helt nya former av reglering.

Annons

Idag är det fritt fram för det som inte faller under GMO-lagstiftningen och kunskapsutvecklingen går väldigt snabbt nu.
LRF:s miljöchef Jan Ekswärd har i en intervju med SvD sagt att det behövs ett skydd, en screening, ett filter, som garanterar att nya sorter är hållbara, säkra för miljö och konsumenter och som samtidigt skapar en stabilitet för forskarna.

Så bra att man uppmärksammar detta!

Här är en lista på supergrönsakerna, eller ska man säga monstergrönsakerna?, direkt avskrivet från Henrik Ennert blogg, SvD

Broccoli ”Beneforté”: Lanserad hösten 2010. Innehåller upp till tre gånger mer av växtkemikalien glucoraphanin som har antioxidativ effekt och i labbförsök misstänks kunna motverka allergier, vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Framtagen genom korsbefruktning av vanlig broccoli och en vilt växande urbroccoli insamlad på Sicilien 1995.
Paprika ”BellaFina”: Lanserad hösten 2011. En tredjedel så stor som vanlig paprika vilket ger minskat matavfall och ökad flexibilitet i matlagningen. Framtagen genom selekterad korsbefruktning med allt mindre paprikor.
Lök ”EverMild”: Lanserad hösten 2010. Mild och söt smak. Innehåller mindre av det ämne som får ögonen att tåras då löken hackas. Framtagen genom selektiv korsbefruktning för att minska ämnet pyruvate som orsakar den skarpa smaken.
Melon ”Melorange”: Lanserad vintern 2011. Har ungefär 30 procent sötare smak än Cantaloupmelon. Framtagen genom korsbefruktning av bland annat Cantaloup, franska meloner med lång hållbarhet och suckatcitron för att lyfta fram en gen som ger fruktig och blommig arom.
Isbergsallad ”Frescado”: Lanserad våren 2012. Krispigare blad med längre hållbarhet. Innehåller 146 procent mer folat och 74 procent mer C-vitamin än vanlig isbergssallad. Framtagen genom korsning av isbergssallad och romansallad.

Källa:Henrik Ennart www.svd.se och www.svd.se

Annons

Dela inlägget
Annons
24 juni, 2014 0
Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!
Hel Fjällröding fylld med citron, dill och fänkål
Foto: Mia Hagenmalm

I midsommarhelgen gjorde jag i ordning fjällröding som jag fyllde med citron, dill och fänkål och tog med när vi skulle grilla. Ja det blev grillat i midsommar även om vädret var kallt, regnigt och blåsigt. Jag har även varit ute i skärgården med båt. Kanske inte den bästa av helger, men är det midsommar så är det. Då får man trotsa vädret, klä sig varmt och ge sig ut. 🙂 Men jag längtade hem till ett varmt bad många gånger under helgen måste jag erkänna. Det var endast 11 grader i vattnet och 12 grader på land.

Maten blev i allafall lyckad, och vädret till trots en trevlig midsommarafton också. Vi hade både sill, rökta räkor med aioli och fjällröding, hemgjord potatissallad och fransyska.

Naturligtvis blev det jordgubbar också. EKO! 79 kr/litern för ekologiska gotländska gubbar! För trots att Livsmedelsverket till midsommarhelgen gick ut med att det inte skulle vara hälsofarligt att äta besprutade jordgubbar så vet jag att de är oerhört giftiga. Tycker att man inte kan lita riktigt på vad de säger. Besprutat är besprutat! Däremot var det jättesvårt, eller faktiskt omöjligt att hitta ekologisk färskpotatis, så jag köpte eko vanlig. WWF_Fiskguide_mini_140226_1200px

Annons

Fjällröding står på den gröna listan för fisk man kan äta med god aptit och gott samvete. Men kolla för säkerhet skull efter märkning om du inte vill ha fisk från hårt fiskade hav där fisken håller på att ta slut! Här har jag lagt upp WWFs fiskguide om du är osäker på vad du kan äta om du vill vara miljövänlig och vad märkningen betyder.

1540695_271x136_scale_90

WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven!

Min fjällröding fyllde jag som sagt med citron, dill och fänkål. En mycket lyckad smakkombination. Tyvärr glömde jag kameran hemma för att kunna ta bild på den färdiga rätten. Men jag hade för avsikt att ta en före- och efterbild så fotot på den späckade råa fisken får duga idag. 🙂

 

Hel fylld fjällröding
3-4 portioner

1 hel urtagen fjällröding
1 citron i skivor, ekologisk
1 knippa dill, ekologisk
50 g smör, ekologisk
Fänkål, några tunnt skivade skivor, ekologisk
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skölj fisken ordentligt i kallt vatten och salta fisken rejält på både in och utsidan. Krydda med svartpeppar i buken på fisken. Lägg fisken på en bit smörad folie. Lägg i smör, citron, fänkålsskivor och dill i buken på fisken. Jag band ihop den med steksnöre för att allt skulle ligga kvar. Lägg även några citron- och smörskivor ovanpå fisken. Tillslut foliet ordentligt. När fisken är klar, ta ur fyllningen och ät med god aptit. Det blir lite ben i fiskköttet när man gör så här, men det är bara att rensa bort.
På grillen: Grilla när du har en jämn fin glöd. Det tog ca 40-45 minuter. Vänd på paketet några gånger under tiden.
I ugn: 30-35 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Jag serverade min röding med en potatissallad med senapsdressing då vi skulle äta ute på en kobbe i skärgården. Annars hade jag förmodligen gjort en god sås av spadet som blir av fisken i foliepaketet och serverat klyftpotatis och en god sallad till.

Annons

//Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.