Basisk smoothie och fröbollar till frukost

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
12 oktober, 2012
Basisk smoothie och fröbollar till frukost

Väcktes av min dotter i morse! Allt för många sena kvällar denna vecka tog ut sin rätt och jag var inte ens medveten om att jag stängt av väckarklockan. Och usch vad segt det var att vakna, men blev piggare efter att jag skjutsat flickan till skolan. Och solen skiner i dag också. Underbart!

Äter nästan aldrig bröd till frukost och i dag var jag lite sugen på något liknande eller nåt annat än omelette. Jag har en sån där knasmage, har gjort en massa prover- koloskopi och ultraljud. Ingenting visar på nåt fel, men de trodde att det var IBS. Har ändå uteslutit en massa saker i kosten som jag
vet triggar igång magen. Och bland annat är jag försiktig med bröd och har helt tagit bort laktos. Eftersom att jag skrivit om basisk föda, mixade
jag en grön basisk smoothie och fröbollar.Att baka denna morgon hade jag inte hunnit. Men det går ganska snabbt att mixa ihop något. Min frukost i dag bestod av löskokt ägg, laktosfri yoghurt med gojibär, en kiwi smoothie och fröbollar. 🙂 Ja, jag vet! Jag äter ganska mycket till frukost.

Grön avacadosmoothie:

Annons
Foto: M. Hagenmalm

1 avocado
2 cm skalad ingefära
2 dl morotsjuice
1/2 dl naturell (laktosfri)yoghurt
100 g babyspenat
salt och svartpeppar
Mixa till en slät smoothie.

Bassiska fröbollar:

Fröbollar
Foto: Mia Hagenmalm


ca 10 st

ca 3 dl solroskärnor
1 dl pumpafrökärnor
3 msk kokosolja med smak
osvavlade aprikoser efter smak. Jag tog ca 8 st
Vill man, så kan man smaksätta med 1/2 msk vaniljpulver

Mixa och forma massan till runda bollar

Annons

 

10 oktober, 2012 0
Mandelmjölk

Jag får ofta frågan om vi har mandelmjölk till försäljning. Nej tyvärr inte! I alla fall inte i nuläget. Jag hittade mandelmjölk på tetra i mjölk-kylen på ICA för några veckor sen, men usch vad mycket socker det var tillsatt när man läste innehållsförteckningen. Blir så arg! Varför måste man söta en produkt som nu ska var ett nyttigare alternativ?
Men allting går ju att faktiskt att göra själv. Och det är ju mycket bättre dessutom. Man slipper tillsatser. Det är mycket recept numer som innehåller mandel.

Mandel är ingen nöt, utan ett frö eller en kärna inuti en stenfrukt och växer på träd. Därför kan många nötallergiker äta den. Den är alkalisk -basisk och rik på enkelomättade fettsyror, E-vitamin antioxidanter och magnesium. En handfull mandlar varje dag kan dessutom reducera det onda kolesterolet och höja det goda. Bra att veta! 🙂

Foto: E.Hagenmalm
Annons

Mitt recept på mandelmjölk:

ca 4-5 glas
Blötlägg 4 dl mandlar i kallt vatten i ungefär 5-6 timmar
Sila av vattnet från mandlarna och mixa tillsammans med 1 liter nytt vatten. Sila mjölken i en silduk .Tillsätt ca 2 krm ekologiskt vaniljpulver eller någon tesked sukrin, och rör om. Mmmm! Jätte god mandelmjölk.

Jag dricker mandelmjölk som den är, men använder den även i smoothie. Den här smoothien är mineralrik och basisk!

Mineralrik, basisk smoothie
ca 2 glas
1 pressad citron. Även om citron är surt, har den ett bra PH-värde och är basisk.)
3 dl mandelmjölk
2 tsk clorella
4 msk vetegräs
4 msk goji-bär
Mixa till en slät smoothie. Strö gärna över lite sesamfrön på toppen.

Mandelsmör är också efterfrågat. Och vi säljer faktiskt Kung Markattas
ekologiska mandelsmör, och även cashewnöts, jordnöts och hasselnötssmör.

Annons

Mandelsmör
Foto:M.Hagenmalm

Vill man vara lite pysslig, kan man göra det själv, men sätt på hörselskydden innan du mixar, och gör det på dagtid så att du inte stör grannen.Det tar lite tid!

Mandelsmör:

5 dl ekologiska mandlar

Jag brukar rosta mina mandlar i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader. Tycker att det blir godare så.
Kör mandlarna i en mixer ca 5 minuter. Stanna mixern och skrapa ner det som hamnat på sidorna. Upprepa samma procedur ytterligare ca 2 gånger tills du sammanlagt mixat i ungefär 15 minuter. Du ser när smöret är färdigt på att nötmassan först blir klumpig men att det börjar frigöras olja och smöret ska vara slätt, följsamt och glansigt när det är färdigt. Det är viktigt att det ser ut så, annars är det inte klart och kan behövas mixas ytterligare en stund. Smaksätt med lite finmalen havssalt när smöret är färdigt. Vill man ha en söt variant tex till kakor, kan man när mandelsmöret är klart, tillsätta ca 2 msk agavesirap. Naturell är den jätte god att ha i smoothie, på smörgåsen eller i matlagning. Och den håller flera månader i kylskåp.

Varför sånt tjat om basisk föda? Jo det ska jag berätta:
Människan består av 70% vatten och vi blir liksom våra sjöar också försurade :-(. Så kalk behövs även för oss människor. Föda kan vara basik eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl (HUGA) te, AND Coffie!!!!. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. PHU!!! 🙁 🙁 För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt. Konstigt att vi mår som vi gör eller!?? Vad är då basikt? Först och främst kalcium och magnesium förstås. Det är bra att ta till. Vi kalkar ju våra sjöar! Eller hur? Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är som sagt sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Annons

Foto: M. Hagenmalm

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Dela inlägget
Annons
9 oktober, 2012 0

 

 

Tillbringade gårdagskvällen med min MP-3 spelare i öronen och noter framför ögonen. Gör goda försök att hänga med i svängarna. Nya låtar att öva in inför kommande konserter av STJÄRNJUL. Ja julen börjar tidigt. Om två veckor har vi vårt första samrep, då min kör, Rönninge Show Chorus, och en manlig kör, EntertainMen, strålar samman för att skapa Stjärnjulskören. I år har vi 20-års jubileum dessutom. Och våra gästartister är The Moniker och Sahlene – Anna Sahlin.
Jag älskar att sjunga jul. Det är bland det bästa på hela året. En Magisk upplevelse för både oss och vår publik! Traditionella julsånger, gospel, ibland rock, ibland schlager. Allt i en härlig blandning. Förra året även rapp när Dogge Doggelito var en av våra gästartister. Ingen jul utan Stärnjul! Det skulle kännas konstigt.

Annons
Stjärnjul 2011
Foto:Hélena Strandell

Jeanette Köhn, Daniel Lindström och Dogge Doggelito gästartister Stjärnjul 2011

Foto: Hélena Strandell

Calvin Bridges och Jessica Andersson Stjärnjul 2010

Foto: Hélena Strandell

Rönninge Show Chorus Stjärnjul 2011
(Foto är tagna av vår duktiga regissör/ scen-koreograf och fotograf Hélena Strandell.)

I kväll har vi rep med Doug Harrington, en jätte duktig coach i barbershop. Han får oss verkligen att sjunga på A plus nivå. Spännande! Det är givande när någon utifrån coachar.

Det blev inte mycket prat om mat i dag. Men sång är också givande för själen och hälsan. Man mår bra av att sjunga! Det ökar lyckohormonerna i kroppen. Det är faktiskt dokumenterad fakta.

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
7 oktober, 2012 0
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Fläskfilé med gremolatadressing och råris
Foto: M. Hagenmalm

Tänk att solen har varit framme hela helgen. Visst är det bara helt underbart att vi får ha så fint väder i oktober!?
Har haft mycket funderingar över olika dieter sista tiden. Pratade med en kund i dag som sa att hennes man gått ner hela 17 kilo sen i maj efter att ha börjat med LCHF. Helt otroligt. Vilken trend det har blivit, och vad många det är som har anammat LCHF-dieten. Jag själv följer ingen diet, jag försöker bara äta nyttigt. Jag föredrar att blanda olika koncept som medelhavskost, LCHF, husmanskost osv. Gör jag middag kan både det ena och det andra smyga sig in. För det mesta lagar jag dock vanlig svensk husmanskost. Husmanskost är nyttig bara man lagar den från grunden. Och med rätt fett naturligtvis. Jag har bytt ut margarin mot kokosfett, smör och rapsolja osv. Och så skippar jag det vita giftet: socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater, mot långsamma i fullkornsprodukter, och försöker välja ekologiska produkter så långt det bara går.
I går var jag och uppvaktade min särbo som fyllde år . Överraskade med att bjuda på middag. Helstekt fläskfilè, gremolatadressing och potatisgratäng alt. rårissallad. Det blev väldigt uppskattat. Kvällen tillbringades senare i goda vänners lag, och det blev ganska sent. Men trevligt var det. 🙂

Receptet på Gremolatadressingen har jag fått av min dotter som är kock. Jag verkligen älskar den här dressingen. Den är så fräsch att ha på kött, eller som dressing/sås på tex rårissalladen som jag gjorde i går.

Annons

Gremolatadressing på en höft!

ca 1 1/2 dl olivolja
ca 1/4 dl vatten
Saften av 1 citron
en näve persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
Havssalt och vitpeppar
mixa samman alla ingredienser med en handmixer.

Helstekt fläskfilé.

Gör så här:

Jag helstekte fläskfilén. Bryn först i lite smör i en stekpanna med salt och peppar. Ta upp och skär ett snitt i filén. Häll över lite av gremolatadressingen och sätt in och efterstek ca en halv timme i ugnen. Gjorde också en rårissallad. Koka enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Riv 1 st stor morot. Rosta ca 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. (Rör hela tiden så de inte bränns.) Bryn 1 finhackad gul lök och blanda morotsrivet, solroskärnor och lök samt någon matsked olivolja med riset. Servera med en sallad och gremolatadressingen. (Nu gjorde jag ju potatisgratäng också. Inte så nyttigt kanske. Men är det födelsedag så är det. 🙂 )

Annons

 

Dela inlägget
Annons
4 oktober, 2012 0
Kanelbullar LCHF
Kanelbullar LCHF
Foto: Mia Hagenmalm
Tänkte börja det här inlägget med tråkig faktainformation. Och det på den berömda Kanelbullens dag! Grattis kanelbullen!
Annons
I början av året gick man ut med att vetemjöl innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium och att barn som väger ca 10 kg inte bör få i sig mer än 50-100g vetmjöl/ dagligen. Det låter alldeles för mycket i mina öron. Vare sig barn eller vuxna ska alltså inte äta vetemjöl överhuvud taget tycker jag. Både socker och vetemjöl försurar våra kroppar och slammar igen blodkärlen som klister. Och vetemjöl kan orsaka skador på tarmen, ge sk läckande tarm och candida-svamp Dessutom innehåller vetemjöl faktiskt mer kolhydrater än vitt socker. Skrämmande! Därför har jag slutat använda vetemjöl och socker. Men hur fasen ska man kunna göra en god kanelbulle utan vetemjöl ?
Jag vill ju också fira kanelbullens dag, trots att jag inte vill äta bröd med vetemjöl. Dessutom fyller ett av mina barnbarn 1 år idag. (Grattis lilla Minou!)
Någonting vill jag ha till kaffet, som kanske liknar och smakar som en bulle. I och för sig har säkert min dotter både tårta och glass på kalaset. men som sagt. Det är kanelbullens dag!
Jag testade att baka med mandelmjöl, och det funkade faktiskt bra. Lite joxigare att kavla ut, men använd två väloljade bakplåtspapper och kavla ut
degen mellan dem så är det lätt som en plätt.
Ja det smakar inte som vanliga kanelbullar och de är inte lika söta, men jag tyckte faktiskt att bullarna blev goda.
Och det passar ju nu när jag dessutom håller på med detox.
ca 22 st kanelbullar
75 g smält smör
0.75 dl grädde
6 ägg
7 1/2 msk sukrin
3 tsk bakpulver
2, 25 dl mandelmjöl
6 msk fiberhusk
Till fyllning: 25 g mjukt smör, 6 msk sukrin och några teskedar kanel.
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt
Blanda alla torra ingredienser noga i en annan skål och rör ner det i äggblandningen.
Blanda grädden med det smälta smöret och rör ner det med det andra. Låt det svälla en stund.
Kavla ut degen mellan två väloljade balplåtspapper. Bre ut smöret på degen, sockra och strö över kanel.
Rulla ihop degen och skär i ca 22 bitar. Lägg bitarna i bullpapper. Pensla ev med ett uppvispat ägg.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.
Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2012 0
Blomkålsmos
Foto: M. Hagenmalm

I går var det första dagen på en ny månad och första dagen på
en ny vecka. Jag brukar detoxa- rena kroppen från gifter, ett snällare alternativ till fasta, minst en gång i kvartalet annars.
Men nu har det gått ett halv år sen sist, så igår fick jag för mig
att börja en kur och ska hålla på i 20 dagar. Jag kör Methodraine Detox för jag upplever att den funkar bra på mig. Första dagarna får jag lite huvudvärk, men det är för att jag glömmer att dricka ordentligt. Man spär ut ca 12ml koncentrat av detoxen i 1-1 1/2l vatten. Men sen gäller det att dricka minst en liter vatten till på det. Och så ska man reducera intaget av koffein, det svåraste av allt för en kaffekärring som mig. Samma gäller såklart socker alkohol osv. Eller: Ät nyttigare, helt enkelt!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm

Efter förra veckans förkylning har jag inhandlat diverse kosttillskott också, för att hålla mig frisk i höst och vinter. Så nu blir det zink, C-vitamin, D-vitamin och Probi Frisk, som innehåller bra lactobakterier och som har en dokumenterad effekt på immunförsvaret. Ger Probi Frisk till dottern också. Det går så mycket olika virus i skolan, och jag tycker att hon håller sig friskare när hon äter den. Ett tips är att ta 2 msk kokosfett varje morgon för att hålla virus borta. Omega-3 äter vi året runt förstås.
I dag till lunch åt jag resterna av gårdagens middag. Zucchinibiffar med dill-tsatsiki! Supergott, även om dottern inte gillade det lika mycket som jag. De smakade nästan ännu bättre i dag tyckte jag.

Zucchinibiffar med dill-tsatsiki

1 stor zucchini ca 300 g
20 oliver
1 liten gul lök
ca 50 g haluomiost
1 msk fiberhusk
1 ägg
rapsolja och smör till stekning
Havssalt och svartpeppar

Gör så här:
Riv zucchinin grovt och pressa eller krama ur vätskan.
Blanda alla ingredienser i en skål och salta och peppra efter behag. Forma till biffar och stek på medelsvag värme ca 6 minuter/sida.

Dill-Tsatsiki:
1/2 urkärnad och riven gurka
1 pressad vitlöksklyfta
2 1/2 dl turkisk Yoghurt
2 msk hackad dill
1/2 msk vitvinsvinäger
havssalt och svartpeppar.

Annons

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur gurkan och blanda samman alla ingredienser och
smaka av med salt och peppar. Låt stå och dra 1 timme i kylen.

Dela inlägget
Annons
Annons