Annons

Bit i den sura citronen och basisk kost för ett stabilare blodsocker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 mars, 2014
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Bit i en sur citron och du stoppar sockersuget?
Ja det är faktiskt så att sura livsmedel ger lägre blodsockernivåer. Det har med PH-balansen att göra. Sura livsmedel sänker Ph-värdet i maten, vilket håller maten kvar i magsäcken längre och det innebär att blodsockrets nivåer blir mer balanserat. Vinäger på salladen eller i ett glas vatten innan maten . Det är också bra att använda sig av te x citron, yoghurt osv i matlagningen. Bra är också att äta surkål, eller sura bär och frukt efter maten. Och att äta en bit citron kan stoppa ditt sötsug.

Syra/bas-balasden i kroppen är viktig för en bra blodsockerbalans.Ju mer basisk föda du äter, desto stabilare blodsocker får du.

Annons

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, raffinerad föda som vitt ris, socker, vete. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen, liksom kokosflingor, nötter, smör och oljor Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.

Här bjuder jag på en nyttig gurk- och avocadosoppa som jag brukar göra med tanke på syra/basbalansen.

Annons

Ingredienser (4 portioner)
2 avokado, eko
1 gurka, eko
1 gul lök, eko
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Gör så här
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smakfri kokosolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.

Må så gott! / Mia

19 mars, 2014 0
Det gömda sockret hittats i Liptons och Twinings te!
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

Delar med mig av ”Matfuskets” bild som jag hittade på facebook häromdagen!

Och i Aftonbladet igår kunde man läsa att man hittat upp till 20 procent socker i tepåsar från Lipton och Twinings, Inte naturligt socker, utan rörsocker. Men man har inte deklarerat att varan innehåller socker i bruksanvisningen. Studien är gjord av Norska Tv 2

Enligt Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket måste allt som ingår i livsmedel skrivas in i innehållsförteckningen.

Annons

Det är alltså inte helt lätt att undvika socker idag. Till och med i till exempel kyckling kan man hitta socker! Otroligt! Inte så konstigt att så många är sockerberoende!?

/ Mia

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2014 0
Vatten som rinner ner i ett vattenglas

I dag på dag 3 i sockerutmaningen på Kurera facebook har jag tipsat deltagarna att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Vatten som rinner ner i ett vattenglas
Foto: Mia Hagenmalm

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag!

Annons

Så spä på med vatten! Livets dryck!

 

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0

Läste just Rune Lanestrands blogginlägg om (den fördömda )GMO-majsen.

Nu visar en studie i USA att majsrotsbaggar har skapat en resistens mot majssorten CRY3Bb 1. ( Vill du äta en majs som benäms på det sättet)? Den här majsen med benämning Cry3Bb1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift mot majsrotsbaggen skriver Rune Lagerland. Det är majsbaggens larver som angriper roten på majsen. Ändå har lantbrukare som odlat majsen i flera år, drabbats av majsrotsbaggskador.

Det visade sig sen när forskarna matade larverna i laboratoriet från dessa skadedrabbade fält, att larverna hade blivit resistenta mot giftet i majsen. Och ju fler säsonger man hade odlat majs Cry3 Bb1, ju mer resistenta blev larverna.

Som sagt! Släpp GMO fri först och forska sedan på varför resultatet inte blev som man hade hoppats. Hoppsan! Det var visst inte så bra det där? Och hur fasiken ska de kunna rätta till detta nu då?

Annons

// Mia

Källa: Rune Lagerlands blogg.

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0
Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag

 

Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är vi inne på dag 2 av sockerutmaningen! Det kan vara både tufft och jobbigt men sötsuget dämpas efter bara en vecka eller två när man lägger om kosten och utesluter socker..

Det är för att när du äter sött frigörs ett hormon som är kopplat till hunger och sötsug i magsäcken som heter Ghrelin. Vid intag av mycket sött, ökar hormonet, men när du minskar sötsaker i din kost minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka!

Annons

Så håll Uuuuuuut!

 

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker! Dssutom har kokosfett många andra bra egenskaper som att det håller virus borta, ökar ditt immunförsvar och enligt nya undersökningar är kokosfett ett bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka din förbränning i kroppen.

Ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar använda en sked kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men om sötsuget sätter in och jag står och suktar efter något sött, äter jag gärna kokosfett på sked! Vips så försvinner sötsuget! Och så är kokosolja väldigt gott! :-) Jag äter både utan och med kokossmak.

Annons

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Fler tips kommer! Håll utkik här! :-)
// Mia
Dela inlägget
Annons
17 mars, 2014 0
Morötter i avocadoröra

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa.
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit!

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Annons

Guacamole med gurkstavar eller morötter

Morötter i avocadoröra
Foto: Mia Hagenmalm

1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag lägger till ett halvt ägg också, för proteinets skull. Mums!

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Paranötter på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! :-)

Annons

Kör Hårt! // Mia

Dela inlägget
Annons
Annons