Annons

Brysselkål, äpple & tranbär med salmbärsbalsamicosås.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 februari, 2013
Brysselkål, äpple & tranbär med salmbärsbalsamicosås.

Jag lovade igår att återkomma med detta recept på brysselkål i ett tidigare inlägg! 🙂

I helgen gjorde jag en plommonspäckad stek,https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/02/13/plommonspackad-flaskkarre-med-ugnsbakade-applen/ och till det hade jag som ett av tillbehören, brysselkål.

Jag är inte stormförtjust i brysselkål egentligen. Att bara koka upp i saltat vatten är därför ingenting för mig. Jag gör gärna någonting av den, som att marinera i lite citron. Det tar bort lite av den beska smaken. Det är också gott att steka lätt i smör tillsammans med äpple eller tranbär.

I söndags blev det tranbär och äpple till min brysselkål. Riktigt GOTT!!

Annons

Brysselkål, liksom all annan kål innehåller svavelaktiga ämnen som i kroppen bryts ner och omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och grönsaken innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, järn och folat. (Folat finns naturligt i föda, och är från samma B-vitamin som folsyra fast i en annan form. Folsyra i sin tur är ett konstgjort folat. Folat/folsyra är nödvändig för tillverkning av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Gravida kvinnor behöver äta folsyra. Har kvinnan brist på folsyra löper hon större risk att föda barn med ryggmärgsbrock.)
Brysselkål är också väldigt basisk när den är rå.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

En annan bra sak med brysselkål är att den är super för vikten! 🙂 , då den är väldigt kalorisnål och kräver otroligt mycket energi för att kroppen ska smälta den….

Brysselkål med äpple& tranbär:
500 g brysselkål
smör att steka i
1/2 citron, saft av
1/2 dl tranbär
1 litet syrligt äpple i tärningar

Balsamicosås:
1 dl balsamvinäger (Jag hade salmbärsvinäger)
0,5 dl agavesirap

Gör så här:
Koka upp balsamvinäger med agavesirap och låt småkoka i någon minut. Låt svalna.
Frisera brysselkålen från fula blad och skär av roten. Skölj i vatten. Fräs kålen i en stekpanna tillsammans med äppelbitarna i lite smör ca 2-3 minuter. Stjälp upp kålen på ett fat, pressa över citronsaft, lägg över tranbär och rör om. Ringla över balsamicosåsen. Klart!

Annons

Okej! Salmbär? Vad är det? Ja blåhallon heter det på svenska. På Gotland säger vi salmbär. Ett bär som ser ut som ett blått hallon. Det växer på väldigt få platser, för den kräver kalkrik jord. Men på Gotland växer den vilt i massor :). En klassiker är att ha salmbärsylt till den ”gotländska nationalrätten” saffranspannkaka.

Ha en bra dag! / Mia

13 februari, 2013 0
Marängbakelse utan socker till Alla Hjärtans Dag!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Alla Hjärtans Dag i morgon! Då vill man ju ha något extra gott! Jag och min dotter gjorde därför små maränghjärtan i kväll,
och skapade en Alla Hjärtans Dag-bakelse! De blev jätte goda! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Maräng:

3 stycken äggvitor
1 dl sukrin
1 krm ättikssprit

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 c. Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll ner sukrine och ättiksspriten. Vispa minst 10 minuter till.
Spritsa marängsmeten på ett bakplåtspapper, Jag använde en pepparkaksform som mall, och fyllde dem med marängsmet. Det blev 12 hjärtan.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

 

Fyllning:
200 g frysta eller färska bär
1 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk sukrin melis
1 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden med sukrin melis och vaniljpulver, ganska hårt. Vänd ner kesella och de tinade bären. Lägg fyllningen mellan marängerna precis innan servering. Annars finns det risk för att marängerna mjuknar.Jag använde 3 maränghjärtan i varje bakelse. Garnera med bär och strö över sukrin melis. Mums!

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! / Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
13 februari, 2013 0
Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen.
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Min mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost förövrigt.

Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det, så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem.Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen kommer i morgon :-)) Sallad med gurka och tomat fick också plats på tallriken. Hur gott som helst! 🙂

4 portioner:

Annons

ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv, halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta. Salta och peppra och strö över ingefära.. Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen. Steken är färdig när köttermometern visar 85c. Det tar ca 1 1/2 timme. Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger. (Vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem. Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår ca 40 minuter. Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast. Ta ut steken och linda in den i foliepapper. Låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky. Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och grädde. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt. För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, har jag i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp. OBS!Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör! Nice! 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
11 februari, 2013 0
Fastelavnsboller

Såg ett recept på danska semlor i tidningen och gjorde ett försök att göra en lite nyttigare variant utan vete och socker. Använde sukrin och mandelmjöl istället. Det funkade utmärkt. 🙂

Fastelavnsboller
Foto; Mia Hagenmalm

Jag kommer ihåg TV-programmet solstollarna där man hade danska wienerbröd med choklad, (med chokolade)Även deras FASTELAVNBOLLER, den danska varianten av semla är toppad med choklad istället för grädde. Och man anväder marsipan istället för mandelmassa, som man fyller bullen med innan man gräddar den. Dessutom är det ju så att faktiskt inte alla gillar grädde!

3 st LCHF-Fastelavnboller:

Annons

1 ägg
1/2 dl sukrin melis
1 msk smör
0.25 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk Bakepro
1 tsk bakpuver
1 tsk kardemumma
1/2 krm salt

Marsipan;
1 dl mandelmjöl
0,25 dl sukrin
1/2 msk vatten

Blanda mandelmjöl med sukrin och vatten. Rör samman.

Fyllning;
Ta ca hälften av marsipanen och blanda ut med 1 msk rumsvarmt smör och 1/2 msk sukrin

Topping:
35 g Choklad, 70%

Annons

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis pösigt. Tillsätt mjölk och smör och rör om.Blanda alla torra ingredienser och rör till en smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. När smeten blivit fastare, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, Lägg marsipanfyllning på toppen och lägg
ytterligare bullsmet över och” baka” in marsipanen i bullen. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och toppa bullarna. Smaskens! De var riktigt, riktigt goda! 🙂

 

 

3

Dela inlägget
Annons
8 februari, 2013 0
Laddar inför helgen med superenkel cheeskake& mandel/kokoscrunch i glas!

Så var det helg igen! Och nu blir det sjunga av! Min kör -Rönninge show chorus, ska bli coachade av fina Peggy Gram från USA. Riktigt spännande! Varför tar vi in coacher ända från USA kanske ni undrar? Det är där de allra flesta bästa coacherna kommer ifrån, även om vi har flera stycken riktigt bra i Sverige. Och man ska ju inte glömma att USA är landet där barbershop föddes. Det kommer bli mycket jobb nu in för tävlingarna i VM på Hawaii i höst. Ni kan följa oss på vår resa mot tävlingarna på: www.ronningeshow.com eller på facebook.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tjuvstartade helgen lite igår för jag tänkte bjuda mina läsare på en mycket smarrig och enkel efterrätt. Cheeskake i glas!
Istället för digestivekex gjorde jag ett crunch av mandel och kokosmjöl. Absolut en favorit!Jag använde hallon i min efterrätt, men det går ju att byta ut mot andra bär eller frukt efter smak.

Annons

Mandelcrunch:
50g smör
1,25 g mandelmjöl
0,25 g kokosmjöl
1 msk sukrin

Blanda alla ingredienser och bred ut det på ett bakplåtspapper, och grädda mitt i ugnen på 175 c tills det fått färg, ca 5-10 minuter. Kolla bara så att det inte bränns. Ta ut och låt svalna.

Cheeskake på mitt sätt:
2 glas:

200 g philadephiaost
1 dl creme fraiche
1 dl kesella
1/2 citron, rivet skal av
1 dl sukrin mellis
1 1/2 dl hallon

Blanda allt till en smet. Smula sönder mandelcrunchet och bottna med det i ett glas. Häll över lite av ostsmeten och varva så några gånger. Dekorera gärna med bär. Servera genast.

Trevlig Helg! :-)/ Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
6 februari, 2013 0
Grönsakspytt med tofu

Februari månad är en trist månad tycker jag. Nu längtar jag till våren, till april! Det är så mysigt att se den första krokusen och den första tussilagon. Men i lördags var det fint. Tog en promenad vid havet med min dotter och hunden. Strålande sol men kallt. Och det var ljust ända till klockan var fem. Härligt! Visst är det konstigt ibland hur ens sinnesstämning stämmer överrens med vädret? Iallafall Jag blir uppåt när solen skiner, och lite mindre uppåt när det regnar och är grått.

I dag har jag skickat efter ett mjöl- durramjöl, som en kund frågade efter. Jag har aldrig hört talas om det, så nyfiken som jag är måste jag ju kolla vad det är och vart man kan få tag på det. Hittade en länk på nätet. Ska bli spännande av testa. Det är glutenfritt och passar ju bra om man vill utesluta vete. Recept på bröd kommer så fort jag fått hem det och bakat med det.

Jag försöker att äta vegetariskt minst en gång i veckan, och igår testade jag att göra en pytt-i-panna eller wok på tofu och grönsaker när jag kom hem från mitt arbete. Blev riktigt gott faktiskt. Jag serverade den med glasnudlar som jag hade värmt i grönsaksbuljong för att få lite smak på nudlarna som är ganska smaklösa annars, och eftersom jag skulle sjunga hela kvällen behövde jag något som ökade min mättnadskänsla.

Tofu är baserat på soja och man kan faktiskt göra den själv, men det hade jag inte tid med, så jag köpte färdig. Tofu smakar ingenting, så jag brukar marinera den lite innan jag tillagar den.

Annons

Varje gång blir det olika marinader beroende på vad jag gör med den. Det är ju lite kul för då kan man variera smaken efter vad man tycker att den ska smaka.

Marinerad Tofu
275g naturell tofu
1/2 dl japansk soya, jag använde tamari
1 msk sesamfrö
1 tsk riven färsk ingefära
1 klyfta riven vitlök
1/2 tsk chiliflakes
2 msk citronsaft

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär tofun i bitar/tärningar och lägg i marinaden. Ställ kallt och låt den stå och dra åt sig i kylen minst 30minuter.

Grönsakspytt med tofu och nudlar
Foto: Hagenmalm

Bilden blev lite suddig. Såg inte det förrän jag skulle ladda upp den. Tyvärr. 🙁

Grönsakspytt med tofu och glasnudlar
1-2 msk kokosolja med smak
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 msk riven ingefära
200 g röd paprika skuren i bitar
1 liten zucchini, skivad
275 g marinerad tofu
örtsalt och ev svartpeppar

Annons

Gör så här:
Hetta upp kokosoljan och bryn grönsakerna ca 5 minuter. Tillsätt tofu, ingefära, sesamfrön och kryddor
och stek ytterligare 5- 10 minuter beroende på hur àl dente du vill ha dem. Koka nudlar enligt anvisning
på paketet i lite grönsaksbuljong. Servera! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
Annons