Chai Cinnamon Spice milk

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
8 januari, 2015
Varm temjölk i en glaskopp

I förrgår och igår plockade jag ner julen! Ner i lådor åkte alla tomtar och annat, som sen ska ner i källaren.
Det känns så skönt! Och jag fick en sådan lust att gå och köpa en bukett tulpaner att ställa på köksbordet! Nu börjar väntan på våren. Det känns som att man tar ett kliv över till den ljusare sidan efter nyår! Som att öppna en ny dörr! Nu blir det bara bättre, ialla fall för mig som älskar våren och sommaren.

Varm temjölk i en glaskopp
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland när jag fyllt dagens kvot med kaffe- jag har kommit ner till två koppar om dagen- kan jag tycka att det är gott med ett te! Oftast dricker jag Chai-te, inte svart!
Yogi tea är en favorit! I serien finns ju massor av fina smaker. Nu så här i januari har jag kvar av mitt ”julte”- Classic Chai! Ibland dricker jag det som ett vanligt te, men jag tycker om att variera, och jag tycker nästan att detta te är godare i mjölk.

Annons

Bara värm upp till kokpunkten den mjölk du föredrar, jag hade cashewmjölk. Lägg i en tepåse och låt stå och dra i mjölken ca 5 minuter.
Vill du ha ännu mer smak, pudra över pepparkakskrydda! Yammi!

// Mia

 

5 januari, 2015 0
Veghetariska kåldolmar på ett vitt fat

 

Vegetariska kåldolmar på ett vitt fat med morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland kan jag fastna i köket och i matlagning en halv dag! Dels tycker jag att det är så himla roligt att laga mat, dels är det spännande med lite nya rätter.
Jag älskar vanlig husmanskost, om man kan göra den lite nyttigare. Och eftersom att det är mer klimat-och miljösmart med vegetariskt i våra kök, har jag börjat äta mer av både vegetariskt och rawfood.
Detta recept på supergoda vegetariska kåldolmar kommer ursprungligen från en ekologisk och vegetarisk restaurang i Malmö som heter Restaurang

Annons

Kao s! Men receptet hittade jag på Kung Markattas sida. Det lät så spännande att jag bara måste göra dem. Det tog lite tid, och det var många moment, men jag lovar att det verkligen var värt det! Kåldolmarna blev makalöst goda! Ett tips är att koka vitkålen dagen innan, och låta stå i kokspadet över natten. Och eftersom att det är ganska många moment gjorde jag en stor sats och det som blev över, frös jag in i portionsformar
OBS! Tänk på att alltid köpa ekologiska sojabitar och allt som har med soja att göra, för att undgå att det är genmanipulerat.

Vegetariska kåldolmar med sojafärs
ca 20 st
1 stort vitkålshuvud, ekologiskt
0,5 msk himalayasalt per liter vatten

Fyllning:
200 g sojafärs, eko
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong, eko
1/2 dl kryddpeppar + 1 msk
2 tsk vitvinsvinäger +1 tsk
1 msk agavesirap + 1,5 tsk
2 krm svartpeppar
1,5 msdk sojasås
neutral ekologisk olja till formen
4 dl tärnad gul lök, eko
3 dl tärnad rotselleri, eko
3 dl tärnad morot, eko
1/2 dl potatismjöl

Gräddsky
800 g ekologisk kokosmjölk på tetra
1 msk fänkålsfrö, eko
1 tsk agavesirap, eko

1 fänkålshuvud, eko
3 små morötter, eko

Annons

Gör så här:
Koka upp rikligt med saltat vatten. Skär ur stammen på kålhuvudet, ca 3 cm in, och lägg i hela vitkålshuvudet i det kokande vattnet. Kålen ska vara helt täckt av vatten Låt koka under lock ca 45-60 minuter tills de yttre bladen på kålhuvudet börjar mjukna och lossna lätt. Dra av från plattan och låt kålen ligga kvar i sitt kokspad och svalna.

Fyllning:
Koka upp sojafärsen med vatten, buljong, kryddpeppar, vinäger, svartpeppar och agave. Låt koka ca 25 minuter. Slå av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
Tärna morötter, selleri och lök.
Bryn löken försiktigt i olja tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda löken med sojafärsen +1/, sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk agave. Blanda väl och häll över i en oljad form och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och häll på de tärnade rotfrukterna utan att röra om. Strila över lite olja. Ställ åter in i ugnen och rosta grönsakerna i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka.

Ta ut formen, rör omkring med rotfrukterna och smaka av med mer krydda, vitvinsvinäger och agave om det behövs. Sikta ner potatismjölet över sojafärsen och blanda så att fyllningen håller ihop.

Koka upp kokosmjölken i en gryta och lägg ner fänkålsfrön. Koka ca 10 minuter.
Slanta morötter och strimla fänkålshuvudet på längden. Lägg i och sprid ut rotfrukterna i en oljad ugnsfast form.
Lossa bladen försiktigt ifrån kålhuvudet och rulla in sojafärsen i kålen.
Lägg dolmarna på morots-och fänkålsbädden.
Slå över kokosmjölken och eventuellt , ringla över agavesirap och sätt in kåldolmarna i ugnen ca 10-15 minuter. Servera med sallad och pressad potatis.

Ha det bra// Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
3 januari, 2015 0

Ja så är jag här och petar i detta infekterade otroligt otäcka ämne igen. Nämligen GMO! Genmanipulerad föda! Hallå! Vakna alla människor! Sluta blunda för fakta!
GMO som är så himla farligt trots att många forskare anser att det ska rädda svälten i världen! Rädda svälten med GMO! Det låter väldigt dubbelt i mina öron. GMO orsakar bara elände för vår miljö, vår flora, våra grödor och sjukdomar som cancer och sterilitet både för djur och oss människor.

Jag läste idag Margareta Lunströms översättning på http://www.kostdemokrati.se/margareta/ av en föreläsning publicerad på: http://www.anh-usa.org
Nu varnar amerikanska forskare vid MIT (Massachusetts Institut of Tecnologi) i USA, att hälften av alla barn kommer att vara autisktiska år 2025!

Detta beror bevisligen på överanvändning av glyfosat-toxinet i ogräsmedlet Rondup, tillverkat av Monsanto!
Detta framkom under en föreläsning av doktor Stephanie Seneff, forskare vid MIT den 23 december 2014.

Annons

Stephanie Seneff som är forskare inom biologi och teknik, under tre decennier har under åren publicerat över 170 stycken vetenskapliga granskande artiklar. Hon har även koncentrerat sig på samband mellan kost och hälsa i ämnen som Autism, Alzeimers och hjärt och kärlsjukdomar. likaså effeketerna av näringsbrist och miljögifter på hälsan.

Stepahnie har konstaterat att symtomen på autism sämmer väl överens med giftverkan av glyfosatoch presenterade också uppgifter som visar ett starkt samband mellan en stigande ökning av autism och användning av Roundup på grödor och av Roundupanpassade GMO-grödor.

Barn med autism har biomarkörer som indikerar på ökande mängder glysofat, inklusive järn och zinkbrist, lågt serumsulfat , kramper och mitokondriella rubbningar.

Glyfosat används på majs och soja, i all läsk och godis som är sötad med majssirap. I chips som innehåller soja, nötkött och fjäderfä som utfodras med majs eller soja. Vete är också ofta besprutat med Roundup, vilket innebär att alla oekologiska bröd innehåller glyfosat-toxider.
Nu är kanske inte mängden glyfosat-toxin så stor ivarje produkt, men eftersom att amerikanerna äter så mycket behandlad mat, uppstår coctailfeffekten. Alltså många bäckar små. Forskningen visar också att amerikanska gravida kvinnor som bor i närheten av gårdar som använder sig av bekämpningsmedel löper 60% större risk att föda barn med autismspektstörning.

Andra studier har även visat att barn som bor i bostäder med vinylgolv som avger kemikalier som ftalater och barn till mödrar som röker löper dubbelt så stor risk att bli autistiska.

Annons

Ja jag säger nej till GMO i Europa, i Sverige! Jag vill absolut inte ha in skiten här! Vi ser ju för tusan vad det ställer till med i USA!! 57 miljoner amerikaner går ut och varnar EU för GMO! Kanske dax att lyssna då!

Mia

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
31 december, 2014 0
Raw food tacos med grönsaker i ett salladsblad
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har varit lite dålig på bloggandet ett tag! Ibland är det vila som behövs för att ideerna ska komma igång där uppe i hjärnkontoret. Just nu råder det väldig brist på det. Ideer alltså. 🙂

Detta nyår ska jag fira med vänner, och de har som tradition att äta tacos till nyårsmiddag. Lite udda kanske. Till nyår brukar man ju äta hummer och annat smaskigt, men så är det i allafall. Därför tänker JAG ta med egen mat, men samtidigt hålla mig till konceptet så jag kör också tacos fast raw.

Raw tacos är något av bland godaste jag ätit faktiskt! Så himla fräscht och dessutom nyttigt. En riktig smakupplevelse! Missade du min rawfood tacos efter sommaren, så lägger jag upp receptet här igen!

Annons

Gott Nytt År!!

Raw tacofärs ca 4 portioner:
150 g valnötter
2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 1/2krm sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 msk tamari (soja)
1 tsk basilika
Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs

Nötfärs med tacosmak i ett salladsblad på en vit tallrik

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs.

Tomatsalsa i en vit skål

Annons

Tomatsalsa
4 1/2 dl hackade tomater
1 gul paprika i bitar
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1tsk spiskummin
1/2 dl koriander
0,5 tsk sambal oelek
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.

Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
23 december, 2014 0
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker
Foto: Mia Hagenmalm

Det är mycket nu! Julklappar som ska inhandlas i sista minuten, jobba och få till något gott till julbordet i morgon.
Igår orkade jag att fixa till lite av mitt tilltänkta knyt av rawfood till julmiddagen trots sen hemkomst och en hektisk dag på jobbet! När jag är så där uppe i varv får tyvärr sömnen lida och jag somnade inte förrän klockan 4 i natt. Till och med hunden var orolig och gnällde mitt i natten. Om det var för att hon hörde att jag var vaken, eller för något annat vet jag inte.

Dessa solrosfrö bollar är från ett recept i boken Rawfood, hälsosam julmat för hela familjen.
Jag har dock modifierat lite, lite efter eget smak och tycke, och de blev riktigt goda!

Annons

Jag tänkte äta dessa som tilltugg till min gron-och-rodkalsallad-med-apelsindressing-och-valnotter/ med lite avocadokräm. Och ikväll kommer jag även att göra min goda rödbetssallad. Den är en riktigt het goding som jag även gör till vardags ibland! Här finner du receptet på två lite nyttigare rodbetssallad/ och lite annat gott som jag gjorde förra året i bloggen!
Självklart kommer jag att smaka på annan julmat också! Jag kommer att fira jul med barn och barnbarn, och även mina barn kör allt ekologiskt.

Solrosfröbollar med avocadoröra
10-12 st
3 dl solroskärnor, naturella-eko
2 soltorkade tomater, eko
1 1/2 msk färskpressad citron, eko
1 msk tahini, vit, eko
1/2 tsk tamari
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk timjan, torkad, eko
1 krm chilipulver
1/2 liten gul lök, finhackad

Seasmfrö till garnering

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna utom gula löken, till en fast smet. Jobba in löken i smeten och forma till runda bollar. Rulla bollarna i sesamfrö. Servera med sallad och avocado.

Avocadoröra i en vit djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Avocadoröra 2-3 portioner
2 avocado, eko
1 msk citronsaft, färskpressad, eko
1 vitlöksklyfta, pressad, eko
örtsalt, svartpeppar

Annons

Gör så här:
Kärna ur avocadon och mosa köttet. Blanda ner citron, vitlök och kryddor.
Servera till solrosfröbollarna.

En härlig och God Jul önskar jag er!

Mia

Dela inlägget
Annons
20 december, 2014 0
En röd rawfoodbok
Rawfood chokladfudge toppade med pistagenötter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag inhandlade en bok häromdagen: Rawfood- hälsosam julmat till hela familjen av Ida Hjort och Ida Kirk Foged!
Där fanns massor av fina julrecept, bland annat denna ljuvliga chokladfudge som jag bara måste testa!
Men nu känner jag att det får vara bra med godis till jul efter denna underbara skapelse, men vissa saker kan man inte låta bli att göra. Nu hade jag inte vissa av ingredienserna hemma, och hade inte lust att köpa heller, men den blev supergod och höll ihop ändå.

En röd rawfoodbok
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Chokladfudge
2 1/2 dl solroskärnor, eko, blötlagda 4 timmar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda i 3 dl vatten ca 2-4 timmar
1b dl kakaosmör, finrivet
1 dl kokossmör/
4 msk raw kakaopulver
3 dl vatten, gärna det vatten som dadlarna var blötlagda i.
1 tsk kanel
1 tsk psylliumfröskal
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Ev pistagenötter till topping.

I ursprungsreceptet ingick även 1 msk lecitingranulat, 1 msk carobpulver och 1 nypa malda nejlikor. Så vill man, ha i det också! 🙂

Gör så här:
Smält kakaosmör med kokossmör i ett vattenbad. Häll av vattnet från solroskärnorna. Använd gärna vattnet från dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser till en len smet. Klä in en form med smörpapper och häll i smeten.( ca 17 X 25 cm). grovhacka nötter och toppa fudgen med det. Ställ kallt!

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons