Annons

Chiapudding på cashewgrädde och bär

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 november, 2014
Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas
Chiapudding gjord på cashewgrädde toppad med bär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och jag gillar att experimentera med smoothies och puddingar. Chia är så himla tacksamt att göra puddingar av. Snabbt smidigt och enkelt, men för den sakens skull, väldigt nyttigt. Denna pudding kräver dock lite förberedelser, då cashewnötterna ska ligga i blöt, gärna under natten.

Den här smoothien är gjord på cashewgrädde som jag sötade den med päron, och det smakade väldigt mumsigt!

Chiapudding på cashewgrädde och bär

Annons

1 glas
1 dl cashewnötter, naturella och ekologiska, blötlagda minst 5 timmar
2 dl vatten
1/2 banan, EKO
1 päron, EKO
3-4 msk chiafrön
1 pytteliten nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl bär, exempelvis hallon

Gör så här:
Skölj de blötlagda cashewnötterna i nytt vatten. Lägg i mixer tillsammans med vatten, päron, salt och vaniljpulver. Mixa till en slät grädde. Mixa banan med cashewmjölk och päron. Tillsätt chiafrön och låt svälla minst 1 timme. Toppa med bär! Njut!

31 oktober, 2014 0
Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar
Rawfood pumpapaj dekorerad med pumpakärnor och päronbitar
Foto: Mia Hagenmalm

Snart är det som sagt Halloween. Inte alla firar det i Sverige, men min familj gör det. Vi brukar klä ut oss och äta en läskig middag. För barnens skull naturligtvis. Men det är jättemysigt att få samlas för en kväll. Barnen tycker att det är så himla spännande. Och det gör faktiskt jag också, baqrnslig som jag är.

Mitt bidrag i år är en pumpapaj, som jag slängde ihop häromdagen.
Ja när ni läser detta är jag förmodligen på en Halloweenparad på gatorna i New York! Och på lördag sjunger och showar jag på Carnegie Hall, Broadway! ! Stort!
Jag har lämnat över pajen till mina döttrar, så att en liten del av mig får fira Halloween med min familj, trots att jag inte är närvarande.! 🙂

Annons

Eftersom att det är en raw paj går den fort att göra. Ingen ugn och jobbet är klart på tjugo minuter. Det skulle dock ha gått fortare om pumpa inte var så hård att skära i. 🙂 Sen behöver den förstås lite tid i frysen.

Raw pumpapaj 10-12 portioner
Botten:
200g mandlemjöl
150 g dalar, blötlagda minst 2 timmar)
1 nypa salt
2 msk kokosolja.

Fyllning:
5 dl pumpa i strimlor, smala bitar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda minst 2 timmar
2 tsk kanel
1 tsk färsk, riven ingefära
1 tsk muscot
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver,
ev. 1/2 dl vatten.

Dekoration:
Sukrin Melis
Päron
pumpafrön

Gör så här:
Mät upp och mixa alla ingredienser till botten och tryck ut i en pajform med löstagbar kant. Ställ kallt.

Annons

Mixa ingredienser utom vatten till en smet. Häll i vatten om smeten känns för tungjobbad. Bred över mandelbotten och ställ kallt, gärna i frysen. Ta fram ca 15 minuter innan servering. Jag pudrade över sukrin melis och dekorerade med ekologiska päronbitar och pumpafrön.

Happy Halloween! // Mia

 

Dela inlägget
Annons
29 oktober, 2014 0
5 stycken kvinnor visar sina guldmedaljer! VM i barbershop 2013, Hawaii

RSC-three-sheet-poster

These vagabond shoes, are longing to stray, Right through the very heart of it: New York, New York!!!
Så var det dagen före den stora resdagen till New York! Det ska bli så himla kul att åka dit, trots att jag verkligen gruvar mig för resan. Klockan fem i morgon bitti ska jag vara på Arlanda, och det innebär att jag behöver åka hemifrån vid halv fyra.
Jag är dessutom en sån människa som inte kan koppla av, så hur långt jag än flyger/reser, kan jag inte få en blund i ögonen på hela tiden. Det är verkligen jättejobbigt.
Men! Jag åker ju dit för en sak skull! På lördag ger jag och min kör Rönninge Show Chorus en sprakande, magisk show på världsberömda Carnegie Hall! Det är riktigt, riktigt stort! Och efter all svett, drill, träning, sång, koreografi vi har övat, ska det bli sååå himla kul att få visa upp vår show på Broadway! Egentligen är det helt galet när jag tänker efter. Lilla jag från lilla Svergie! Det är ju helt fantastiskt! Jag kan lova att varenda en av oss tjejer i kören är såå förväntningsfulla och lyckliga över detta!

Annons
5 stycken kvinnor visar sina guldmedaljer! VM i barbershop 2013, Hawaii
Foto: Mia Hagenmalm

Här på bilden är Annika, Eva, jag , Susanne och Mariatillhörande Rönninge Show Chorus, på Hawaii! Lyckliga världsmästare i Barbershop 2013!

Resan går verkligen i sångens tecken. Efter Broadway åker vi vidare till Baltimore där årets tävlingar i kvinnlig barbershop går! Vi ska dock inte tävla, eftersom att vi knep guldet och blev förra årets världsmästare på Hawaii, med den högsta poäng som någonsin delats ut i dessa tävlingar! Lite stolt får man ju vara när vi som svenskar gör en sån storslam på amerikansk mark. Barbershop är ju i grunden en amerikansk sångstil dessutom. Så jag sträcker verkligen på mig! 🙂

Ha det så gott, för det ska jag verkligen ha!

Dela inlägget
Annons
28 oktober, 2014 0
Fylld ugnsgratinerad muscatpumpa och svart spagetti
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ja nu är det bråda dagar, för på torsdag morgon, tidigt lyfter planet mot New York!
Och efter att ha haft tvättstugan igår, väntar mig nu en hög med kläder som ska strykas.

Jag kommer förhoppningsvis att fira Halloween genom att gå med i den Halloweenkarneval som råder i New York den 31:a. Det skulle vara kul! Men ska man medverka måste man vara utklädd. Så kanske jag tar med något att klä ut mig i eller så får jag stå på gatan och se på.
Jag har ändå tjuvstartat Halloween lite för att ha några recept att lägga upp på bloggen.

Annons

Igår blev det därför en fylld pumpa. Jag räknar med att denna pumparätt är som ett tillbehör för ca två- tre portioner.

Fylld pumpa
1 muscatpumpa, ca 1 1/2- 2 kilo
1 morot
1/4 fänkål
2,5 dl pumpakött (det som du tar ur innan du fyller den).
2 vitlöksklyftor
500 gram champinjoner
1 äpple
1/2 dl dill
olivolja till stekning
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skär av toppen på pumpan. Gräv ur inannmätet, alltså kärnor och trådar. För att få ett större utrymme för fyllningen skar jag även försiktikt ur lite av pumpaköttet från kanterna. Gnid in pumpan innuti med olivolja. Krydda med örtsalt och peppar. Skala och skär alla grönsakerna i tärningar. Bryn allt utom äpple i olivolja tills det fått lite färg i ca 5 -8 minuter. Låt äpple fräsa med på slutet. Ställ pumpan i en ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme. Pumpan är klar när den mjuknat i ytterskalet. Grädda inte för länge, för då kan den falla sönder.
Servera som ett tillbehör med exempelvis kycklingfile!

Svart bönspagetti med grönsaker och pastasås
Foto: Mia Hagenmalm

När jag firade Halloween med barnen, brukade jag köpa svart spagetti, färgad med bläckfiskbläck. Men nu finns ju supergod glutenfri pasta gjord av svarta bönor. Läskig spagetti till pastasåsen! 🙂

Ha det gott! Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
24 oktober, 2014 0
Rawfood chokladtryffelbitar i ett vitt papper
Chokladtryfflar i en skål med vitt papper
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det mycket som rör sig i min hjärna! Jag har resfeber!!!!,
och dessutom har jag mitt i stressen, lyckats med megafelet att limma fast paljetter på avigsidan av min löstagbara krage på min scenklänning! Jag fattar inte att man kan vara så klantig! Detta skapar merjobb för mig, för nu måste jag sy på nya tryckknappar så att kragens paljetter hamnar rätt på klänningen. Att sy och pyssla är en sak som jag gärna skjuter upp, men ikväll ska jag banne mig tvinga mig själv till det. Så det blir klart och att jag sen kan släppa detta stressmoment. Jag är nämligen inte så bra på att sy: Det trots att jag faktiskt gått en sykurs en gång i tiden.

Idag är det en sån där trist höstdag då dagen aldrig tycks vakna! Det är nästan så att man vill dra upp rullgardinen och släppa in ljuset ur det tunga höstmörkret. Men det är bara att gilla läget. Vi går mot mörkare tider! Som det står i barnvisan: Oktober, november och december är så grå.
Det är sådana här dagar man vill fylla på lite lyckohormoner i hjärnan. Lite njutningsfull glädje!

Annons

Choklad är uppiggande, så till fredagsmyset ikväll blir det hemgjorda chokladtryfflar i min TV-soffa!
Jag har alltid varit särskilt förtjust i choklad. Och förr åt jag alltid mjölkchoklad med frukt och mandel. När man gör choklad på raw kakao och som i det här fallet kakaosmör, kan smaken bli lite kraftig och bitter. Därför har jag sötat med lite agave och russin. Jag använder endast ekologiska ingredienser i min tryfflar. Tänk på att just oekologiska russin kan vara väldigt besprutade och giftiga.

Raw chokladtryfflar
2 dl smält kokosolja
1/2 dl smält kakaosmör (Kan uteslutas)
3-4 msk raw kakao
2 tsk vaniljpulver
1-2 msk agavesirap
3/4 dl russin, gojibär eller andra bär eller nötter som du tycker om. Du kan variera mycket! 🙂

Gör så här:
Smält kokosolja och kakaosmör försiktigt i en skål över en gryta med kokande vatten. Rör ner övriga ingredienser i den smälta oljan. Jag hade russin i min tryffel, och det är så sött i sig så jag använde bara 1 matsked agavesirap i chokladen. Tänk på att reducera sötning med agavesirap efter vilka bär du har i, annars kan det bli väldigt sött.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stå kallt någon timme tills smeten stelnat.Kakaosmöret sjunker mot botten, så det gör att bitarna blir lite ljusare i botten. Skär i munsbitar! Förvara kallt till servering. Gott till kaffet!

Chokladtryffelbitar på ett vitt papper
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig helg!

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
22 oktober, 2014 0
Cashevmjölk med nyponsmör i en rosarutig kopp som står på ett rosa fat. Över koppen ligger en sked med nyponsmör
Nyponsmörbollar gjorda på nyponpulver, vatten och kokosolja rullade i pistagenötter på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hade vi genrep här hemma i Stockholm inför vår Broadwayshow på Carnegie Hall i New York om lite drygt en vecka. (Åh hjälp! Det är ju snart)!
Det blev en otrolig feedback, lovord och stående ovantioner i bägge seten. Återigen måste jag lära mig att ta till mig av detta att vi faktiskt är bra!
-En sån musikaltitet och det utan ett endaste instrument! Det var det bästa jag någonsin sett och hört, sa en mycket erfaren person som varit med de stora stjärnorna!
Det är då man förvånat kan sträcka på sig och verkligen ta in lovorden och inse fakta. Sen är det ju så att iallafall jag, är uppvuxen med jantelagen. Jag har svårt att säga och till och med inse att jag är bra. Man vill inte skryta!Men det är inte så lätt när man aldrig sett sig själv mer än på en video. Man står ju och gör det man ska på sina respektive platser. Man får aldrig höra eller se helheten när man inte sitter i publiken.

Annons

Jag har börjat att boosta immunförsvaret inför resan.
Det gäller att hålla sig frisk för att kunna leverera till 100 procent där i USA. Zink och C-vitaminer är bra för immunförsvaret! Och kollodialt silver, som jag faktiskt hört ska kunna bota ebola. Om det är sant eller inte, råder det dock delade meningar om. Själv har jag ingen aning!
Ja jag ska ju ut och flyga. Och även om det råder hysteri kring sjukdomen ebola i media just nu, så smittar det ju endast genom kontakt och kontakt med kroppsvätskor. Man får tvätta händerna ofta och undvika att någon nyser eller hostar en i ansiktet tänker jag. Ja inte bara för ebola. Det finns ju andra virus också som härjar. Så en liten hutt med kollodialt silver varje morgon och kväll blir det nu framöver.

Ett bra sätt att få i sig rikligt med C-vitamin är att äta nypon.
Och dessa nyponfudge som jag hittade recept på i en bilaga till expressen, är väldigt enkelt att göra. Bara tre ingredienser dessutom. Nypon är väldigt rik på C-vitaminer och har inflammationshämmande egenskaper. Kokosolja är jättebra för ditt immunförsvar. Jag tar 2 matskedar varje morgon för att hålla virus borta. Kokosfett gynnar din mag/tarmflora också.
Rulla nyponsmöret i kokos eller nötter och det blir en god fudgebit till kaffet

Nyponsmör:
1 dl hett vatten
1 dl nyponpulver
3 msk kokosolja

Gör så här:
Värm upp vatten i en kastrull. Vispa ner nyponpulvret ordentligt så att det löser sig. Blanda ner kokosfett. Du har ett nyponsmör.

Cashevmjölk med nyponsmör i en rosarutig kopp som står på ett rosa fat. Över koppen ligger en sked med nyponsmör
Fopto: Mia Hagenmalm

Till Nyponfudge:
Rulla nyponsmöret till små mumsbollar, och rulla i kokos eller nötter och du har goda fudgebitar till kaffet.

Annons

Varm cashewmjölk med nyponsmör
Värm cashewmjölk eller vilken mjölk du föredrar. Rör ner en stor klick av nyponsmöret. Rör om tills det har löst sig ordentligt. Njut!

Ha det gott i regnrusket!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons