Annons

Coleslaw med bönor

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 februari, 2013
Coleslaw med bönor

 

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag upplever att kål i alla former är en mindre uppskattad grönsak. Ändå är det så himla nyttigt och gott. Många magar tål inte kål, man blir gasig och får ont, så kanske det är därför? Men man kan vänja magen vid kål genom att äta lite varje dag. Just nu är det jätte billigt med kål och vitkålen är så tacksam att variera. Och så god! Jag föredrar att äta den rå, då den är mer basisk och behåller alla vitaminer än om man te x kokar den. Och det är ett bra alternativ till potatis, ris och pasta.

Vitkålen har odlats i Sverige ända sedan vikingatiden, och på 1700-talet betraktades den som mycket fin mat. Vitkål innehåller B1 B2, c-vitamin, kalium och folacin. (Kalium kan bidra till att sänka blodtrycket). Alla kålväxter är basiska vilket är jätte viktigt för kroppen, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, innehåller blodsockersänkande pektin, och sänker även det onda kolesterolet LDL. Dessutom är kål väldigt energisnålt. Vem har inte hört talas om diet på kålsoppa för att gå ner i vikt? Jag har aldrig själv provat för jag har aldrig haft viktproblem, men jag smakade av soppan när en kompis till mig testade dieten. Ok! Inget salt, inga kryddor, bara kokt kål med tomater och selleri som soppa I 14 dagar. Vedervärdigt men effektivt som sjutton. 🙂 Dessvärre hamnade soppan i rännstenen efter en vecka. Aldrig mer kålsoppa!! sa han! Ha, ha!

Annons

Ibland tycker jag att det är gott med vitkål som sallad eller som tillbehör till någon maträtt. Eftersom att jag ofta gör större satser när jag till exempel gör pannbiff, har jag ofta färdig mat i frysen att ta till de dagar jag jobbar sent. Jag tar fram på morgonen så det får tina, och sedan strimlar jag vitkål, gör en dressing av olja, citron, örtsalt och peppar och äter till. Eller coleslaw. Det går fort, men är ändå både mättande och nyttigt. För att få den lite mer matig kan jag tillsätta bönor.

Coleslaw med bönor:
2 portioner:
2 dl bönor, gärna blandade
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Blanda creme fraiche med majonäs dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes och blanda ner det med grönsakerna. Ställ gärna i kylen en halvtimme innan servering.

14 februari, 2013 0

Jag har redan skrivit i ett tidigare inlägg och önskat
Kureras läsare en glad alla hjärtans dag, men gör det
igen och lite mer utmärkande, så det syns!

Ta hand om dig och dina nära och kära i dag!Sprid kärlek, Och le mot dem du möter!

Ha en fin Alla Hjärtans Dag!

Annons

Mia

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
14 februari, 2013 0
Brysselkål, äpple & tranbär med salmbärsbalsamicosås.

Jag lovade igår att återkomma med detta recept på brysselkål i ett tidigare inlägg! 🙂

I helgen gjorde jag en plommonspäckad stek,https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/02/13/plommonspackad-flaskkarre-med-ugnsbakade-applen/ och till det hade jag som ett av tillbehören, brysselkål.

Jag är inte stormförtjust i brysselkål egentligen. Att bara koka upp i saltat vatten är därför ingenting för mig. Jag gör gärna någonting av den, som att marinera i lite citron. Det tar bort lite av den beska smaken. Det är också gott att steka lätt i smör tillsammans med äpple eller tranbär.

I söndags blev det tranbär och äpple till min brysselkål. Riktigt GOTT!!

Annons

Brysselkål, liksom all annan kål innehåller svavelaktiga ämnen som i kroppen bryts ner och omvandlas till antioxidanter. De små bladen är fiberrika och grönsaken innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, järn och folat. (Folat finns naturligt i föda, och är från samma B-vitamin som folsyra fast i en annan form. Folsyra i sin tur är ett konstgjort folat. Folat/folsyra är nödvändig för tillverkning av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning. Gravida kvinnor behöver äta folsyra. Har kvinnan brist på folsyra löper hon större risk att föda barn med ryggmärgsbrock.)
Brysselkål är också väldigt basisk när den är rå.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

En annan bra sak med brysselkål är att den är super för vikten! 🙂 , då den är väldigt kalorisnål och kräver otroligt mycket energi för att kroppen ska smälta den….

Brysselkål med äpple& tranbär:
500 g brysselkål
smör att steka i
1/2 citron, saft av
1/2 dl tranbär
1 litet syrligt äpple i tärningar

Balsamicosås:
1 dl balsamvinäger (Jag hade salmbärsvinäger)
0,5 dl agavesirap

Gör så här:
Koka upp balsamvinäger med agavesirap och låt småkoka i någon minut. Låt svalna.
Frisera brysselkålen från fula blad och skär av roten. Skölj i vatten. Fräs kålen i en stekpanna tillsammans med äppelbitarna i lite smör ca 2-3 minuter. Stjälp upp kålen på ett fat, pressa över citronsaft, lägg över tranbär och rör om. Ringla över balsamicosåsen. Klart!

Annons

Okej! Salmbär? Vad är det? Ja blåhallon heter det på svenska. På Gotland säger vi salmbär. Ett bär som ser ut som ett blått hallon. Det växer på väldigt få platser, för den kräver kalkrik jord. Men på Gotland växer den vilt i massor :). En klassiker är att ha salmbärsylt till den ”gotländska nationalrätten” saffranspannkaka.

Ha en bra dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
13 februari, 2013 0
Marängbakelse utan socker till Alla Hjärtans Dag!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Alla Hjärtans Dag i morgon! Då vill man ju ha något extra gott! Jag och min dotter gjorde därför små maränghjärtan i kväll,
och skapade en Alla Hjärtans Dag-bakelse! De blev jätte goda! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Maräng:

3 stycken äggvitor
1 dl sukrin
1 krm ättikssprit

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 c. Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll ner sukrine och ättiksspriten. Vispa minst 10 minuter till.
Spritsa marängsmeten på ett bakplåtspapper, Jag använde en pepparkaksform som mall, och fyllde dem med marängsmet. Det blev 12 hjärtan.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen i 55-60 minuter. Låt svalna på galler.

Annons

 

Fyllning:
200 g frysta eller färska bär
1 dl vispgrädde
1 dl kesella
2 msk sukrin melis
1 1/2 tsk ekologiskt vaniljpulver

Gör så här:
Vispa grädden med sukrin melis och vaniljpulver, ganska hårt. Vänd ner kesella och de tinade bären. Lägg fyllningen mellan marängerna precis innan servering. Annars finns det risk för att marängerna mjuknar.Jag använde 3 maränghjärtan i varje bakelse. Garnera med bär och strö över sukrin melis. Mums!

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! / Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
13 februari, 2013 0
Plommonspäckad fläskkarrè med ugnsbakade äpplen.
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Min mamma gjorde alltid söndagsstek när jag bodde hemma, och sen forsatte jag med det när jag flyttade hemifrån. Men när mina äldre döttrar flyttade ur boet, slutade jag dock med det. Varför göra stek till bara två personer varav en inte ens tycker om kött? I helgen kom jag över billig fläskkarrè och tänkte på att det var länge sedan jag gjorde stek. Och visst är det himla gott med plommonspäckad fläskstek, äppelmos, gräddsås och potatis? Älskar gammal hederlig svensk husmanskost förövrigt.

Jag tänker dock annorlunda nu, och försöker alltid göra maten nyttigare, och alltid från grunden. Utesluter därför äppelmos som brukar innehålla mycket socker och kör ugnsgratinerade äpplen istället. Tillbehör behöver ju inte alltid heller vara potatis och sås, men nu gillar jag det, så jag gjorde en gräddsås utan vetemjöl. Jag använder alltid äkta vara när det gäller smör, grädde osv. Aldrig lightprodukter då det ofta är tillsatser och socker i dem.Som alternativ till sås och potatis, tillagade jag brysselkål, som jag stekte lätt, marinerade med citron, och tillsatte tranbär och äpple.(Recept på brysselkålen kommer i morgon :-)) Sallad med gurka och tomat fick också plats på tallriken. Hur gott som helst! 🙂

4 portioner:

Annons

ca 1 kg fläskkarrè, svensk ekologisk
8 ekologiska kärnfria plommon
1 tsk malen ingefära
2 små ekologiska äpplen, gärna syrliga
Salt och vitpeppar

Sås:
1/2 dl vatten
4 dl grädde
1-2 äggulor
1 grönsakbuljongtärning, ekologisk
vitpeppar och ev örtsalt

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 175c
Gör hål i steken med jämna mellanrum med en vass kniv, halvera plommonen och stick in dem i hålen.
Bryn steken runt om i en stekgryta. Salta och peppra och strö över ingefära.. Lägg steken med plommonsidan uppåt i en smord ugnsfast form, stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken och sätt in den längst ner i ugnen. Steken är färdig när köttermometern visar 85c. Det tar ca 1 1/2 timme. Tvätta äpplena noga i vatten och vinäger. (Vinäger tar bort eventuella kemikalier och bakterier från skalet) och skär ett kryss i dem. Lägg dem runt steken, och låt steka med i ugnen när det återstår ca 40 minuter. Äpplena ska vara genomstekta så att de är mjuka inuti, då är de som godast. Ta ut steken och linda in den i foliepapper. Låt den vila i minst 10 minuter innan du skär upp den.

Vispa ur formen med lite vatten och gör en sky. Sila skyn genom en finmaskig sil och koka upp den med buljongtärningen och grädde. Smaka av med vitpeppar och eventuellt lite örtsalt. För att få såsen tjockare och slippa vetemjöl, har jag i äggulor. Äggulor ska vispas ner efter att såsen kokat upp. OBS!Låt inte såsen koka efter att du rört ner äggulorna för då kan den bli grynig.

Skiva upp köttet i tunna bitar, servera med äpple, potatis, sås och eller annat tillbehör! Nice! 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
11 februari, 2013 0
Fastelavnsboller

Såg ett recept på danska semlor i tidningen och gjorde ett försök att göra en lite nyttigare variant utan vete och socker. Använde sukrin och mandelmjöl istället. Det funkade utmärkt. 🙂

Fastelavnsboller
Foto; Mia Hagenmalm

Jag kommer ihåg TV-programmet solstollarna där man hade danska wienerbröd med choklad, (med chokolade)Även deras FASTELAVNBOLLER, den danska varianten av semla är toppad med choklad istället för grädde. Och man anväder marsipan istället för mandelmassa, som man fyller bullen med innan man gräddar den. Dessutom är det ju så att faktiskt inte alla gillar grädde!

3 st LCHF-Fastelavnboller:

Annons

1 ägg
1/2 dl sukrin melis
1 msk smör
0.25 dl mjölk
1 msk fiberhusk
1 1/2 dl mandelmjöl
1 msk Bakepro
1 tsk bakpuver
1 tsk kardemumma
1/2 krm salt

Marsipan;
1 dl mandelmjöl
0,25 dl sukrin
1/2 msk vatten

Blanda mandelmjöl med sukrin och vatten. Rör samman.

Fyllning;
Ta ca hälften av marsipanen och blanda ut med 1 msk rumsvarmt smör och 1/2 msk sukrin

Topping:
35 g Choklad, 70%

Annons

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis pösigt. Tillsätt mjölk och smör och rör om.Blanda alla torra ingredienser och rör till en smet. Låt stå och svälla ca 10 minuter. När smeten blivit fastare, klicka ut smeten på ett bakplåtspapper, Lägg marsipanfyllning på toppen och lägg
ytterligare bullsmet över och” baka” in marsipanen i bullen. Grädda bullarna i mitten av ugnen på 175 grader ca 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna. Smält chokladen och toppa bullarna. Smaskens! De var riktigt, riktigt goda! 🙂

 

 

3

Dela inlägget
Annons
Annons