Annons

Coop dömd för ekoeffekten

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
7 juli, 2017
Coop dömd för ekoeffekten

Svensk Växtskydd lämnade in en stämning mot Coop för reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” 2016.
Den 3 juli föll domen och Svenskt Växtskydd vann på samtliga punkter.
Domstolen dömer Coop till vite om de inte omedelbart slutar att desinformera och föra allmänheten bakom ljuset i frågor om ekologiskt jordbruk.
Coop kommer alltså att förbjudas att använda sig av sina reklamfilmer.

Bakgrund:
Filmen Ekoeffekten blev uppmärksammad världen över efter lanseringen.

Annons

I Världsmästerskapen i reklamfilm- Cannes Lion, vann de ett Grand Prix . Men nu de får alltså inte påstå att ekologisk mat kan minska halterna av bekämpningsmedel i kroppen hos människor.
Och vad är fel här? Äter man ekologiskt så får man mindre bekämpningsmedel i kroppen. Ganska logiskt, eller hur? Och hur mycket forskning behöver man på det?

I ett pressmeddelande skriver Svenskt Växtskydd att orsaken var att Coop för de två reklamfilmerna ”Ekoeffekten” och ”Amelia testar ekoeffekten” på ett ytterst tvivelaktigt och vilseledande sätt försöker påvisa att ekologisk mat skulle vara bättre för hälsan och miljön.

Men! Så klart är ekologiskt bättre för hälsan och miljön! Vem försöker man lura?
Jag undrar vad som är vilseledande och tvivelaktigt? Vanligt bondförnuft säger mig att det verkligen inte är bra att äta bekämpningsmedel vare sig för människan eller miljön och den biologiska mångfalden! Våra nyttoinsekter dör. Och cancern ökar! Idag får var tredje person cancer- och alla drabbas! Så vad är tvivelaktigt och vilseledande i att odla och äta ekologiskt? Är man rädd att vi ska bli friskare?

Patent- och marknadsföringsdomstolens dom i målet mellan Coop och Svenskt Växtskydd, gällande Coops marknadsföring av sitt ekologiska sortiment handlar om brott mot marknadsföringslagen.

Vad är brottet? Att de upplyser människor om riskerna med besprutad föda? Vem är det farligt för? Människorna,Livsmedelsindustrin eller Svenskt Växtskydd? Det är ju Livsmedelsindustrin och företag som Svenskt Växtskydd som förvrängt våra huvuden i alltför många år. Allt för att få sälja mer onyttigt och besprutat livsmedel och ännu mer bekämpningsmedel. Vem är det då farligt för?

Annons

Torbjörn Fagerström, professor i teoretisk ekologi kallar filmerna för halvsanningar och skruvade tolkningar och dissar helt vetenskaplig fakta när han avfärdar studien bakom den så kallade ekoeffekten! Han kallar även filmerna för hästhandlarfasoner och ett populistiskt skott i foten.
Torbjörn Fagerström uttrycker stor glädje när domen i Patent- och marknadsdomstolen avfärdar den så kallade ”ekoeffekten” och hävdar att halterna av bekämpningsmedel i kropparna på ”Coopfamiljen” var försvinnande låga.
Men Torbjörn Fagerström förordar även GMO vilket han kallar vetenskapsbaserat jordbruk som är kopplat till Monsanto, Rondrup och glysofat. Läs mer om Vad GMO är här

Men vad visade filmen Ekoeffekten för obekväma sanningar då?
Att vi faktiskt äter insektsmedel. För det gör vi ju!

Enligt vetenskapliga bevis fanns det skadliga ämnen som TCP en nedbrytningsprodukt av det kemiska bekämpningsmedlet klorpyrifos familjens kroppar. Klorpyrifos är ett insektsmedel som är väl känt för sin giftighet och särskilt skadligt för barn och hjärnans utveckling. I studien ekoeffekten kunde man se att familjemedlemmarna fått i sig klorpyrifos motsvarande 0.2 till 1.1 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag, vilket är 0.000 001 gram. Ja det är otroligt lite kan man tycka. Men vissa av familjemedlemmarna hade fått i sig kloropyrifos i halter som överskrider gränsvärdet när de åt oekologisk mat. Man hittade även CCC- ett stråförkortningsmedel och ETU- en nedbrytningsprodukt av svampmedel i koncentrationer som motsvarar 10 procent av gränsvärdet för respektive ämne. Och i studien ingick endast 8 av hela 500 bekämpningsmedel som finns på den europiska marknaden. Det som är klurigt i detta är att gränsvärden bestäms för ett bekämpningsmedel i taget. Så vad får vi i oss när alla dessa 500 bekämpningsmedel blandas omkring- även om de håller gränsvärdet? Jo en cocktaileffekt! Blandar man kemikalier visar det tydligt att blandningen är giftig, även om olika koncentrationer av varje ingående kemikalier är ofarlig. De flesta av de bekämpningsmedel som analyseras i studien i ekoeffekten är redan kända att vara hormonstörande dessutom. Hormonstörande ämnen kan skada foster och barn i redan mycket små doser. Läs: Barn ska äta ekologisk mat
Nu var inte Coops ekoeffekten en helt perfekt studie, men att studien har svagheter betyder inte att den helt kan avfärdas. Och att vi får i oss kemikalier när vi äter besprutad mat är ju självklart. Och att kemikalier är giftigt är ju självklart. Behövs det forskas på det?

Det är ovederhäftiga påståenden som förekommer i reklamen. Man överdriver risker, vilseleder och skräms, säger Anders Norrman som är verksamhetsledare vid Svenskt Växtskydd.

Tobias Rydgren vid Coop hävdar dock att Coops syfte aldrig var att vilseleda, överdriva eller skrämmas. Han menar att syftet med filmen bara var att redovisa vad som hände familjen.

Domstolen i sin tur tycker att studien inte är tillräckligt stor för att dra de slutsatser som Coop gjort och förbjuder Coop att använda filmerna ”Ekoeffekten” och Amelia testar ekoeffekten, samt liknande framställningar i sin marknadsföring av livsmedel. Bryter Coop mot detta väntar ett vite på en miljon kronor.
Jag kan tycka att det var utomordentligt bra gjort av Coop att visa dessa filmer. Marknadsföring eller ej.

Annons

Om det var för att sälja mer av Coops ekoprodukter eller ej, så har man gett människor insikt om att besprutad mat inte är bra för oss. Eller?

Tack för att ni upplyste människor genom ekoeffekten, Coop!
Det är Svenskt Växtskydd som förvränger skallen på folk med att lura oss att tro att växtgigt inte är farligt för hälsan och det för sin egen vinnings skull.

Svenskt Växtskydd är Svenska Växtskyddsföretagares branschförening.
Föreningen består av nio företag som levererar växtskyddsmedel på den svenska marknaden med en omsättning av cirka 700 miljoner kronor i ledet leverantör- återförsäljare. Svenskt Växtskydd är en del av KTF organisation AB. KTF AB är ett servicebolag för en sammanslutning av branschföreningar rörande kemiska produkter. De verkar också för att skapa förståelse i Sverige för behovet och nyttan av växtskyddsmedel. Man menar också att en god förståelse är grunden för att lantbruket och dess näringar på ett hållbart sätt ska kunna producera och erbjuda konsumenterna sunda och näringsrika livsmedel på ekononiska och miljömässigt goda villkor.

Är det så att Svenskt Växtskydd är rädda att de ska förlora något? För går fler bönder över till att odla ekologiskt minskar de sin omsättning.
Pengar! Pengar! Pengar! Det är vad det handlar om. Aldrig människors hälsa.

Om jag bjuder dig på middag, du ser att jag först sprutar bekämpningsmedel på dina grönsaker, sköljer av den och serverar dig sen maten. Skulle du äta den då? Tror inte det. Du skulle kalla mig skvatt galen. Bonden på åkern besprutar dina grönsaker med växtgifter! Vad är skillnaden mellan hans och mina ? Det du ser eller det du inte ser?
Jag ser ingen skillnad!
Ät ekologiskt!

// Mia

6 juli, 2017 0
Vegoburgare på ett fat

I morse var jag riktigt trött, men fick ett brutalt uppvaknande.
För plötsligt har små, eller ganska stora dunbollar ramlat, dalat, flugit ner från hustaken där jag bor. Jag vet inte hur dom kommer ner egentligen, för flyga verkar de inte kunna- ännu. Dunbollarna eller måsungarna springer på parkeringen, kamouflerade till färgen så de smälter in i den ljusa asfalten och den gråa husväggen och är i det närmaste omöjliga att upptäcka, i alla fall för mig som sömndrucket nästan just klivit upp ur sängen för att rasta kissnödiga hunden. Men hunden, pigg och ivrig som vanligt på morgonpromenaden, älskar att skrämma fåglar, så hon tog ett språng fram mot den skrikande måsungen och skällde som en tok. Stackars lilla mås! Detta innebar att mamma eller pappa mås som satt på hustaket och övervakade ungen på marken insåg faran och kom nedflygande mot mig och hunden. Och de är rejält stora, måsarna. Faktiskt större än min hund. Blixtsnabbt tar jag upp vovven i famnen och hukar för måsen som bara är några centimeter från mitt huvud. Jag kunde känna vinddraget. Och vi hade tur kan jag säga. Jag hann ta skydd innan nästa anfall. Måsar med ungar är ingen lek. De kan bli väldigt aggressiva har jag fått erfara ett flertal gånger. För några somrar sen fick jag fälla upp ett paraply för att kunna komma in i min bil då en måsunge spatserade omkring alldeles bredvid. Den måsens förälder lät mig inte komma ens flera meter i närheten av sin unge. Men så är det att bo i en sjöstad.

Men det var ju inte måsar detta inlägg skulle handla om. Jag tänkte bjuda recept på riktigt goda vegetariska burgare gjorda på tofu och grönsaker.

Tofu- och grönsaksburgare
4-5 st

Annons

300 g tofu
1 liten morot, riven
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta
4 msk tomatsås
1 tsk paprikapulver
2 tsk basilika
2 msk solrosfrön, rostade
1 1/2 tsk herbamare örtsalt
svartpeppar
1 krm chiliplver
2-3 msk potaismjöl

Gör så här:
Smula sönder tofun i en skål. Stek morotsriv och den hackade löken i kokosolja tills löken blir genomskinlig.
Tillsätt paprikapulver och pressad vitlök och låt fräsa ytterligare någon minut. Blanda ner i tofun tillsammans med övriga ingredienser. Smaka av med örtsalt och peppar. Tillsätt potatismjöl och forma till 4-5 biffar. Stek på medelvärme tills de är gyllenbruna. Servera med exempelvis klyftpotatis och grönsaker.

Dela inlägget
Annons
22 maj, 2017 0
Snurrade aburgineburgare på bröd

När våren äntligen vaknar till liv i spirande grönska efter en lång, mörk och grå vinter, är det som om allt nytt liv och ljusets återkomst ger mig en sprallig injektion av energi, glädje och förväntan. Jag känner mig nästan som nyförälskad i livet och ser med förväntan fram emot en sommar med värme och sol.

I helgen var jag ute med båt i Nynäshamns skärgård och hade två riktigt sköna dagar med massor av sol och värme. Det är helt underbart att bara sitta och mysa i båten, lyssna på kluckande av vågor, bli vaggad rofullt och stilla och titta ut över vattnet. Solstrålarna dansade och studsade likt små glittrande, busiga solstjärnor på den krusade vattenytan och solen värmde och brände. Jag är röd som en kräfta idag.
Bada i havet var det dock i mitt tycke för kallt för, även om jag faktiskt hoppade i upp till knäna för att angöra vid en strand ute på Örudd. Det var så det isade i benen. Vattnet visade på endast 10 grader. Brr!
Det är otroligt avkopplande att vara på sjön när man vill ha ett break från vardagen. Man kommer ju liksom ingenstans . Man får sitta där man sitter. Om man inte hoppar i land på en kobbe förstås. Det bästa är att det inte finns några måsten. Man bara är! Det behöver man efter en lång arbetsvecka.

Jag fortsätter köra vegetariskt tema och denna vecka bjuder jag på min måndagsmiddag: Vegetariska snurrade aubergineburgare med ugnsstekta rotfrukter, picklad lök och vegansk aioli gjord på palsternacka. Aiolin är ett alternativ för den som är vegan eller inte tål ägg, men själklart gör man den aiolin som passar en bäst

Annons

Vegetariskt är ju faktiskt så mycket mer än en torr sojasula. Vegetariskt är fräscht och nyttigt.
Dessa smarriga, saftiga snurrade aubergineburgare har jag sneglat på ett tag. Det är lite pyssel att tillaga, men väl värda att lägga tid på och för den skull enkla att göra. De är verkligen helt galet goda! Du bara måste testa!
Servera gärna aubegineburgaren med min Picklade rödlök och glutenfria hembakade bröd, tomat och ketchup.
( receptet på burgaren kommer från kokboken Gröna burgare)

Ugnsrostade rotfrukter
2 portioner
200 g fast potatis, eko
100 g sötpotatis, eko
1 stor morot, eko
2 ekologiska vitlöksklyftor, krossade
Olivolja, flingsalt, svartpeppar

Rostade rotfrukter i stavar
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatis, sötpotatis och morot och skär i klyftor. Lägg på bakplåtspapper i en ugnssäker form. Krossa två till tre vitlöksklyftor med skaftet på en kniv och lägg som den är med skal på bland rotfrukterna. Ringla över olivolja och flingsalt. Rosta i ugnen ca 25-30 minuter.

Aioli gjord på palsternacka
350 g palsternacka
1 dl olivolja
1 tsk persilja
1, 5 dl vatten
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Skala och skär palsternacka i mindre bitar. Koka mjuk. Häll av vattnet och låt svalna. Lägg över i en mixer och tillsätt övriga ingredienser. Mixa till en slät aioli. Smaka av med salt och peppar.

Annons

Vegansk aioli i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Snurrad aubergineburgare
4 stycken
400 g aubergine
olivolja att steka i
1 dl tomatpuré
200 g riven mozzarella
1 dl parmesanost
2 msk persilja, hackad

Gör så här:
Värm ugnen till ca 180 grader. Skala och skär auberginen på längden i tunna skivor med exempelvis en osthyvel eller mandolin. Häll rikligt med olja i stekpannan och hetta upp ordentligt. Stek aubergineskivorna snabbt på båda sidor så de får färg. Ta upp och låt rinna av på papper. Ta sen tre skivor aubergineskivor och lägg på rad så att de bildar en lång remsa. Gör samma med resterande skivor så du har 4 långa remsor.
Bred ett lager tomatpuré ovanpå och strö över riven mozzarella och parmesanost. Strö över hackad persilja.

Aubegineskivor med mozzarella
Foto: Mia Hagenmalm

Nu rullar du ihop varje längd till en rund bulle, precis som om du skulle rulla ihop en kanelbulle. Lägg över auberginesnurrorna i exempelvis muffinsformar eller i värmetåliga koppar.

Snurrade auberginer med fyllning i formar
Foto: Mia Hagenmalm

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera aubergineburgaren på hamburgerbröd med ketchup, tomat, picklad rödlök och sallad. Dippa de ugnrostade rotfrukterna i palstenacksaioli eller använd såsen som dressing på burgaren.

Dela inlägget
Annons
8 maj, 2017 0
Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag måste ha en matlåda till lunch på jobbet. Så igår ville jag att det skulle gå fort men ändå vara nyttigt. Jag valde därför att göra en härlig pesto- jag älskar pesto, och för att tillsätta proteiner i måltiden kokade jag fettuccine gjord på gröna bönor. gröna bönor har ett högt värde av protein. Jag slängde också med jordnötter i peston då jag inte hade något annat hemma, men välj vilka nötter eller frön du föredrar.

Rucccolapesto med bönfettuccine
2 portioner
2 dl jordnötter, eko
250 g ruccola, eko
1 dl parmesan, riven

Annons

ca 1 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
örtsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka upp lite saltat vatten och koka bönpastan enligt anvisning på paketet

Mixa alla ingredienser till peston slätt.
Blanda ner peston med den färdiga pastan. Servera med exempelvis tomater och färsk spenat.
Ekologiskt rakt igenom förstås. 🙂

// Mia

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
5 maj, 2017 0
Äppeldrink med ingefära i två glas

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot.

I morgon ska jag på rockkonsert vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp ????! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall ett stort fan av musik och Kiss var nog lite av min ungdoms idoler en gång i tiden.

 

Att kunna sitta ute och njuta av värmen i eftermiddagssolen och samtidigt smutta på den här goda drinken efter jobbet idag var en riktig höjdare.

Annons

Så gott! Du måste testa!

// Mia

Äppeldrink med ingefära
ca 4 glas
4 ekologiska äpplen
1,5 msk ingefära
1,5 ekologisk citron
3 dl kolsyrat vatten
15 isbitar och några till servering

Gör så här:
Pressa ur saften från citronen. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Skala och riv ingefäran och mixa alla ingredienser till en slät drink. Servera med fler isbitar. Mums!

Dela inlägget
Annons
3 maj, 2017 0
Två glas med grön lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.

Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.