Annons

Krämig Chokladglass utan socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 mars, 2013
Krämig Chokladglass utan socker
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

När jag var sjuk förra veckan, var jag så sugen på allt möjligt. Och hungrig.
Jag tror att det berodde på att jag inte orkade åka och handla faktiskt. När man inte har alla ingredienser hemma, blir man sugen på allt möjligt.
Då gjorde jag den här glassen. Och fasiken vad god den blev. Min dotter tyckte dock att den blev för syrlig. Det berodde på att jag blandade i yoghurt och det var av den anledningen att jag inte hade tillräckligt med grädde hemma. Man tager vad man haver, och experimenterar efter det. Det blev iallafall enligt min åsikt ett väldigt lyckat experiment. Kanske något för dig som vill ha något gott att smaska på i soffan framför mello i helgen?

Cremig Chokladglass ala Mia:

Annons

3 äggulor
1 dl eko yoghurt, naturell
3 dl eko vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk suktin melis
1 msk bakepro

Gör så här:Vispa kakao och grädden. Vispa äggulor fluffigt tillsammans med sukrin melis i en annan skål. Blanda ner äggen, yoghurt och bakepro i grädden.
Ställ kallt ca 3 timmar. Avnjut!

Trevlig Helg! 🙂 /Mia

27 februari, 2013 0

Vad härligt det är när solen skiner och det känns varmare i luften. Satt och lyssnade på takdroppet och på måsarnas skri, på lunchen förut.Som Balsam för själen! Det är mycket måsar i Nynäshamn,jag gillar att höra dem, men på försommaren när de har ungar, blir jag trött på dem. De attackerar! Man får passa sig så man inte har en mås i skallen rätt vad det är. Och de skriker nätterna igenom. Då önskar man…..

Gjorde en så god kronärtskockssoppa härom dagen som jag vill dela med mig av. Kronärtskockorna har säsong nu och de säljs mycket billigare, så det gäller att passa på.
Kronärtskocka är en tistelart som är rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dessutom innehåller hjärtat inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Kronärtskocksoppa med mascarpone
2 kronärtskockor
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
200g mascarpone
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk smör till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten. Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan. Lägg ner kockorna och låt koka i ca 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen. Rensa kronärtskockorna från blad. Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen. Skär även hjärtat i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg. Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, citronsaften samt mascarponeost. Låt det koka upp. Smaka av med timjan, salt och peppar. Vill man kan man mixa soppan med en stavmixer, men jag föredrar när det är lite bitar i.Toppa med hackad persilja. Servera gärna med lite riven parmesanost.

Dela inlägget
Annons
26 februari, 2013 0
Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Min dotter insjuknade förra helgen, och ett barnbarn som jag träffade i lördags likaså. Någon dag efter var det min tur. Fy så dålig jag har varit. Är på benen igen, men är fortfarande lite matt.
Febern och mattheten gjorde att jag nästan inte orkade laga mat, än mindre ta mig till affären för att handla. Och att blogga? NEJ!

Har druckit litervis med vatten, och sovit, sovit sovit. Hur kan man sova så mycket? I fredags sov jag hela dagen, sov i soffan framför TV:n hela kvällen och sen somnade jag med kläderna på under täcke, två filtar och överkast. Ändå frös jag så jag skakade. Men det är bra att sova när man är sjuk. Och låta febern härja fritt utan febernedsättande. Feber är ju kroppens sätt att ta hand om sjukdomen.

Renskrapat kylskåp och frys blev resultatet, vilket kan vara bra ibland. Man måste ju ta hand om det man har innan man köper nytt.

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Det var dock inget fel på aptiten och ena dagen under feberyran orkade jag tillaga kålpuding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället.

Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.

Kålpudding 8 portioner:
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris

Gör så här:
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag. Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja. Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen. Krydda efter smak. Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden. Häll över i en ugnsfast form. grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.

Servera med färska lingon.

Annons

Ha det gott/ Mia

Dela inlägget
Annons
21 februari, 2013 0
Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gjorde en förrätt på pilgrimsmusslor förra helgen! I love it! Så gott! Nu är ju jag förstås väldigt förtjust i fisk och skaldjur. Men det här skulle nog en icke fiskälskare också gilla. Dessutom kryllar rätten av C-vitaminer. En helt fantastisk vacker förrätt! Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.

(Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.)

Annons

Pilgrimsmusslor på citrusbädd:
Citrusbädd:
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i fileèr
1/2 citron skure i fileèr
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Gör så här:
Koka upp vatten med agavesirap. Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Skär citrusfrukterna i hinnfria fileèr och låt dem ligga i agavelagen i ca 1 timme. Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ta ut och låt dem bli kalla. Höj värmen till 150 grader. Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök. Ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Pilgrimsmusslor:
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Annons

Gör så här:
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön. Stek den sesampanerade sida i smör ca 1 minut och sedan den andra sidan ca 1/2 minut.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Sås:
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten.
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här:
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut. Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Red av med majzena och smaka av med örtsalt.

Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen. Toppa med musslor och groddar. Njut!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

Dela inlägget
Annons
19 februari, 2013 0
Många vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon blir det till mig!

Egentligen skulle jag ha gäster på besök i helgen, men fick ställa in då min dotter ligger i feber hemma. Trist både för dottern och för mig, samt gäster att behöva lämna återbud, men det går fler tåg. Detta innebar att jag stod med efterrätt som någon måste äta upp. Och det blev jag och min dotter som skulle dela på den. Dessvärre gillade hon inte pannacotta så det finns desto mer till mig och jag har kvar till i kväll också! Mums, vad gott det ska bli. 🙂 Smaksens!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Pannacotta betyder helt enkelt kokt grädde, och är väldigt lätt att göra. (Man kan ju smaksätta med sin egen favoritsmak, och här valde jag vanilj). Men! Det behöver tid i kylen, så var ute i god tid.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon.
4 portioner:
5 dl vispgrädde
2 msk surin melis
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk agar agarflingor eller:
2 gelatinblad

Gör så här:
Koka upp vispgrädde tillsammans med sukrin melis och vaniljpulver. Låt sjuda på svag värme ca 7-8 minuter. Använder du Agarflingor, vispar du ner det direkt i den varma grädden och låter det koka med när det återstår 3 minuter. Vill du hellre ha gelatin, lägg bladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem mot slutet av koktiden. Låt svalna lite och häll upp i glas eller
siliconform. Ställ kallt i minst 5-6 timmar.

Lakritsmarinerade hallon:
200 g hallon
2,5 dl vatten
1 dl sukrin
1 tsk lakritspulver

Gör så här:
Blanda vatten med sukrin och låt sjuda tills du ser att sockret löst sig. Låt svalna och rör ut sockerlagen med lakritspulver. Häll lagen över de tinade bären och låt marinera minst 1 timme. Servera med pannacottan.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
15 februari, 2013 0
Coleslaw med bönor

 

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag upplever att kål i alla former är en mindre uppskattad grönsak. Ändå är det så himla nyttigt och gott. Många magar tål inte kål, man blir gasig och får ont, så kanske det är därför? Men man kan vänja magen vid kål genom att äta lite varje dag. Just nu är det jätte billigt med kål och vitkålen är så tacksam att variera. Och så god! Jag föredrar att äta den rå, då den är mer basisk och behåller alla vitaminer än om man te x kokar den. Och det är ett bra alternativ till potatis, ris och pasta.

Vitkålen har odlats i Sverige ända sedan vikingatiden, och på 1700-talet betraktades den som mycket fin mat. Vitkål innehåller B1 B2, c-vitamin, kalium och folacin. (Kalium kan bidra till att sänka blodtrycket). Alla kålväxter är basiska vilket är jätte viktigt för kroppen, bra för immunförsvaret, bakteriedödande, innehåller blodsockersänkande pektin, och sänker även det onda kolesterolet LDL. Dessutom är kål väldigt energisnålt. Vem har inte hört talas om diet på kålsoppa för att gå ner i vikt? Jag har aldrig själv provat för jag har aldrig haft viktproblem, men jag smakade av soppan när en kompis till mig testade dieten. Ok! Inget salt, inga kryddor, bara kokt kål med tomater och selleri som soppa I 14 dagar. Vedervärdigt men effektivt som sjutton. 🙂 Dessvärre hamnade soppan i rännstenen efter en vecka. Aldrig mer kålsoppa!! sa han! Ha, ha!

Annons

Ibland tycker jag att det är gott med vitkål som sallad eller som tillbehör till någon maträtt. Eftersom att jag ofta gör större satser när jag till exempel gör pannbiff, har jag ofta färdig mat i frysen att ta till de dagar jag jobbar sent. Jag tar fram på morgonen så det får tina, och sedan strimlar jag vitkål, gör en dressing av olja, citron, örtsalt och peppar och äter till. Eller coleslaw. Det går fort, men är ändå både mättande och nyttigt. För att få den lite mer matig kan jag tillsätta bönor.

Coleslaw med bönor:
2 portioner:
2 dl bönor, gärna blandade
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 tsk dijonsenap
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Blanda creme fraiche med majonäs dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes och blanda ner det med grönsakerna. Ställ gärna i kylen en halvtimme innan servering.

Dela inlägget
Annons
Annons