Annons

Cupcakes utan vete och socker till Let`s dance ikväll?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 april, 2013
Cupcakes utan vete och socker till Let`s dance ikväll?

Jag gjorde ju ett försök att baka härom dagen. Trodde att jag misslyckats totalt med mina muffins, men det visade sig vara fel när jag smakade dem. Kunde även bjuda mina barn och grannar på dem. Det blev väldigt uppskattade och de tyckte att de var supergoda!!! 🙂 Riktigt saftiga och mullimumsiga! Nice!

Cupcake i form med hjärtan på blått vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

Det som blev jättefel var frostingen som blev väldigt rinnig. Men när jag senare vispade med elvispen en längre tid blev den tjockare. (Man ska inte baka när man är trött, irriterad eller har bråttom).Creme fraiche kan vara väldigt rinnigt när man rör ut det, så man behöver vispa med elvisp för att få det att tjockna.Vill ju ha en snygg bild på mina cupcakes innan jag lägger ut dem, så jag slipper skämmas. Som vanligt har jag uteslutit vetemjöl och socker, och använder mig här av mandelmjöl och sukrin.

Jag har tidigare gjort morotskaka på bloggen, men då hade jag bara mandelmjöl och inte kokosmjöl. Det funkar också.

Annons

Morotsmuffins, 10-12 st
4 ägg
1 1/2 dl sukrin melis
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
5 dl rivna morötter
1 dl kokosfett (smält med smöret)
50 g smält smör

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt för sig. Smält smör tillsammans med kokosoljan. Låt svalna och blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sist det smälta fettet. Rör om ordentligt. Häll smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter med varmluftsugn, och ca 15 minuter med vanlig ugn. Jag lyfte upp mina muffins till mitten av ugnen efter ca 10 minuter och lät dem bli färdiggräddade där. Kolla bara så att de inte bränns. Känn med sticka så att den inte är kladdig innan du tar ut dem. Låt svalna.

Frosting:
200 g philadelfiaost
2 dl créme fraiche
1 dl sukrin melis
2-3 msk citron, saften av
1/2 citron, rivet skal

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och vispa. Creme fraich gör att smeten kan bli ganska rinnig. Vispa tills du märker att den tjocknar. Spritsa frostingen på varje muffins, strö över lite rivet citronskal ( gnid citronen först i vinäger ordentligt så får du bort bekämpningsmedel och kemikalier. Skölj i vatten), och du har supergoda Cupcakes till kaffet i helgen.

Ha en trevlig helg/ Mia 🙂

Annons

4 april, 2013 0

På mitt arbete har jag satt upp små citat med positivt tänkande på väggarna i fikarummet. Jag VET hur bra positiva tankar påverkar i vardagslivet, på jobbet, och vi kör det även i kören som jag sjunger i. . man mår bra av att tänka positivt! Ändå glömmer jag ibland!

Har haft för avsikt att göra två olika inlägg hitills denna vecka! Ett med mat och ett med bak. Men båda gick åt skogen.
Maträtten jag lagade föll mig inte alls i smaken, även om kanske någon annan än jag skulle tycka att det smakade bra. Men tycker JAG inte om det själv, kan jag inte heller lägga ut det. Och det tog ca 7 timmar innan rätten var klar.! (Hm!!!)

Baket igår utfördes på ren vilja där jag tvingade mig själv, för jag ska ha gäster i dag. Det kändes som ett helt företag! Eller tvångsmässigt? Varför då? Varför baka när man inte orkar egentligen?(Negativa tankar!)
Jag tycker att det är kul nästan jämt att laga mat och att baka.

Annons

Men igår kväll var jag jätte trött. Dessutom hade jag inte tänkt efter före, innan, VAD jag skulle baka! Fick åka till affären mitt i baket därför att jag inte hade ingredienserna hemma, blev trött och irriterad på mig själv, och det blev Pannkaka av alltihop!!! Grrrr!!! (Negativa vibbar i smeten?)

Jag gör ett nytt försök till helgen, om inte redan ikväll om jag orkar, hinner och har lust!

När jag satte på kaffe i fikarummet i morse såg jag ett av citaten så tydligt: När du byter ut negativa tankar mot positiva, kommer du att börja få positiva resultat! Hoppas att det gäller kaksmet också! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
31 mars, 2013 0
Lax&räkpaj i rund form
Lax&räkpaj i rund form
Foto: Mia Hagenmalm

Glad påsk! 🙂
I går var jag bjuden på påskmiddag hos mina döttrar med familjer. Mycket god mat! Och tårta med hemgjord bananglass till efterrätt! Var sååå mätt när jag kom hem, och hamnade i paltkoma. Man blir trött när man äter för mycket.
Jag gjorde en paj som jag tog med. Den här pajen serverade min moster en midsommar för en herrans massa år sedan. Den har sedan dess varit en återkommande och väldigt uppskattad rätt på mitt bord vid festliga tillfällen som påsk, midsommar osv.

Nu var det länge sedan jag gjorde den, men så pratade jag med en vän som jag inte hört av på flera år, som kom att prata om den goda pajen och frågade efter receptet. Då hade jag inte ingredienserna i huvudet. Nu har jag letat upp det i minnet. Ursprungligen ska det vara en botten på kavring, men eftersom att jag frångått att använda vetemjöl i mina recept, får det bli en botten bakad på mandelmjöl istället. (Men till min vän: Det ska vara 200 g kavring och 50 g smält smör som du mixar ihop och trycker ut i en pajform). Och du! Ingen gelatin ingår :-).

Annons

TIPS:
Jag hittade inga ätklara avocados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.

Kall lax&räkpaj med avocado:
Pajbotten:
Jag tycker att detta passar så bra ihop med just kavring, så i den här pajdegen tillsätter jag därför typiska kryddor och ingredienser som man använder i kavring. Ni vet gubbröra på kavring! Så himla gott! �
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

Gör så här:
Skala, kärna ur och mosa avocadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron. Strimla och skär laxen i mindre bitar. Hacka räkor ägg och lök fint. Blanda samman med avocadoröran och bre ut det över pajskalet. Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.

Annons

Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.

Ha en trevlig fortsatt påskhelg!

Mia

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2013 0
Aprikoser doppade i choklad på tårtpapper

I kväll gjorde jag lite naturligt godis till påskäggen. Chokladdoppade pistaschfyllda aprikoser.Väldigt goda! Och nyttiga! 🙂

Här kommer receptet:

Ischokladdoppade pistaschfyllda aprikoser

20 torkade aprikoser

Annons

1 dl pistaschnötter
1 msk sukrin
1 msk vispgrädde
50 g mörk choklad 70%
50 g kokosfett, ekologiskt

Aprikoser doppade i choklad på tårtpapper
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg ut aprikoser på ett bakplåtspapper. Skär en skåra längs aprikosens ena sida så att du får en liten ficka.
Mät upp nötter och mixa dem så att det blir ett fint mjöl.Häll på grädde och sukrin och fortsätt mixa till en
tjock massa. Forma en liten bit av massan till en liten korv, och fyll varje aprikos. Värm kokosfett med choklad
över ett vattenbad. Doppa ena änden av aprikosen i chokladen. Lägg på bakplåtspapper och ställ kallt. Förvara
i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Mia hagenmalm

Alla som läser min blogg, vet att jag är väldigt förtjust i fisk. Jag tror att det har med min uppväxt att göra. Även mina barn älskar fisk. Vi tillbringade hela somrarna på vårt smultronställe hos mormor och morfar på Hallshuk på norra Gotland när jag var liten, och även när mina barn har vuxit upp. Hallshuk är ett gammalt fiskeläger, och naturligtvis blev det en massa fiske på somrarna. Vi la ut nät på kvällarna och drog upp flundror tidigt på morgonen, som vi sen rökte med tallkottar. Då var det fest!Oj vad sugen jag blir när jag tänker på det. Längtar till i sommar då jag ska åka ner till min lilla husvagn som står hos mina släktingar på ön. På Gotland kan man köpa rökt flundra lite här och där.
Torsk drog vi också upp, massor! Då fanns det mycket torsk i Östersjön, vilket det tyvärr inte finns nu. Då hade vi alltid frysen full för ett år frammåt. Härligt!

Igår blev det fisk igen till middag! Jag tycker det är lyxig mat! Rödspätta är dessutom tacksamt att variera. Det blev rödspätta på purjolöksbädd, med tomater och creme fraische serverad med pressad potatis och kokt broccolie. Mums!

Annons

Rödspätta på purjolöksbädd
4 portioner: (Jag räknar 2 spättor per person).
8 st rödspättafileèr
3 dl purjolök, i strimlor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpurè
200 g körsbärstomater
2 msk dill
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med kokosfett eller smör. Lägg den strimlade, skölda purjolöken så att den täcker formen. Krydda fileèrna med herbamare örtsalt på ena sidan. Vik ihop och lägg dem omlott på purjolöksbädden. Blanda creme fraiche med tomatpurè och dill och smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Häll det över fisken. Dela tomaterna på mitten och lägg dem över
fisken. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med pressad potatis, broccolie eller en grön sallad.

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta

I går experimenterade jag lite med ägg. Kokade ett ägg med en rödbeta.
Hade hoppats att det ägget skulle bli rosa.Det blev beige med svag, svag rosa nyans. Snyggt!!

Ett ägg kokade jag med saffran. Det blev gult i alla fall. Man kan ju binda snöre om ägget också, så får man lite mönster. Jag kommer att binda på små lagerblad och kolla hur det blir.
Det finns ingen hejd på fantasin och kreativiteten. Kör på!

Man kan även använda sig av skal från rödlök och lite vinäger när man kokar äggen. Gjorde det förra året. Har för mig att äggen blev beige av det.

Annons

Resultatet: Färgerna kommer tyvärr inte till sin rätt på bild!

Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
Annons