Annons

D-Vitamin för en bra blodsockerbalans

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 mars, 2014

 

Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.Det unika med vitamin D är att det faktiskt är ett steroidhormon liksom könshormoner östrogen och testosteron och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler, och inverkar därför på vår hälsa.

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.

Annons

Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin som ett tillskott under vinterhalvåret.

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

// Mia

 

Annons

 

23 mars, 2014 0

Idag på dag 7 har jag tipsat de som är med i sockerutmaningen om att en kopp kaffe har en mycket bra påverkan på blodsockerbalansen.

Men det beror inte alls på koffeinet. Man vet inte riktigt vad det beror på att kaffe har så bra effekt på blodsockret. Men man tror att det kan vara de antioxidanter som kaffe innehåller samt klorogensyra som balanserar blodsockret genom att det bromsar upptaget av glucos i tunntarmen.

Bäst är att välja ett koffeinfritt ekologiskt kaffe. Koffein är ju försurande för kroppen och kaffe som är oekologiskt är väldigt besprutat av bekämpningsmedel.

Detsamma gäller grönt te. Grönt te innehåller massor av bra antioxidanter som verkar bra på blodsockerbalansen.

Annons

Så att ta en kopp ekologiskt koffeinfritt kaffe eller te på maten är faktiskt väldigt bra att balansera ditt blodsocker med. 🙂

Ha det gott/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
22 mars, 2014 0
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.

Men man får helt enkelt tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt och nyttigt! 🙂

Kan tala om att:

Annons

1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar

Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena är superoxidaner för ögat.

Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.

Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol. Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.

Annons

Trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2014 0
bitar av mörk choklad med goji-mullbär ochnötter

Mitt skafferi idag består av mycket som är nyttigt. Senaste åren har jag bytt ut allt gluten och raffinerade livsmedel, och nu svämmar det nästan över av nya mycket nyttigare. Bland annat har jag alltid nötter och torkade gojibär hemma, ifall man blir sugen. Och det är långt bättre med en handfull nötter än något med socker i.

Har ni någonsin bränt choklad som ni skulle ha smält i micron någon gång? Jag gjorde det för några år sedan och det luktade vansinnigt otäckt i mitt hus i flera dagar efter. Jag kommer alltid att tänka på den episoden när jag gör något med choklad. Efter den gången smälter jag alltid choklad över ett vattenbad. Men det är också för att jag inte vill använda mig av microvågsugn längre.

Dessa små godbitar blev till igår kväll. Mycket enkla att göra och bra mycket nyttigare än godis. Goda är de också! Receptet är från
Superfruit, men jag redigerade det lite efter vad jag hade i skafferiet.

Annons
bitar av mörk choklad med goji-mullbär ochnötter
Foto: Mia Hagenmalm

100 g mörk choklad (Jag tog 80 procent)
0.5 dl gojibär
0.5 dl mullbär
1 dl cashewnötter
1 dl pistagenötskärnor

Torkade goji- och mullbär kan vara lite torra och hårda. Jag la dem i lite vatten i fem minuter. Ta upp och kör bären tillsammans med nötter i en mixer snabbt ett varv så att bitarna blir lite mindre. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda med övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och ställ kallt. När det stelnat, skär i munsbitar.

Ha det gott! Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2014 0
Röstningslistan om GMO

Rune Lanestrand skriver idag i sin blogg:
Hur många har egentligen klart för sig hur hårt Sveriges regering med ( Sveriges Lantbruksminister) Eskil Erlandsson i spetsen arbetar för att sprida GMO-grödor i Europa? Detta framgår efter denna omröstning i Bryssel!

Endast fem länder däribland Sverige röstade i februari i år för godkännande av GMO-majsen 1507. Detta utan någon som helst debatt i Sverige. Exemplet visar hur oerhört viktiga beslut fattas över våra huvuden och utan någon som helst förankring bland allmänheten.

I alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent både bland bönder och konsumenter inte vill ha GMO-grödor eller GMO-livsmedel.

Annons

Källa: http://runelanestrand.wordpress.com/author/lane6645/

Jag tycker att det är så skrämmande att myndigheter mörkar viktiga beslut. Det känns så fel. Varför får inte svenska folket säga sin mening och rösta i beslutet? Jag tappar mer och mer förtroendet för våra myndigheter.

Kolla röstningslistan här:

Röstningslistan om GMO

 

Annons

Länken till Twitter där jag hittade bilden: https://twitter.com/EuropeanVoiceEV/status/433248706859503616/photo/1

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2014 0
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Foto: Mia Hagenmalm

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Annons

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. :-)

Får jag bjuda på lite nyttigare fredagsmys?
Det ska inte vara tråkigt att sluta med socker, för man kan äta så mycket som är gott ändå. Att dippa grönsaker är mycket festligare än att dippa chips, tycker jag. Och man blir inte heller lika uppblåst och däst som av chips.
Här har jag gjort lite goda röror att dippa i och välj själv vad du vill dippa. Blomkål, morötter gurkstavar, selleri är bara förslag. Bättre fredagsmys både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Annons

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Annons

Ha en trevlig fredag! Mia

Dela inlägget
Annons
Annons