Dina tänder spelar en stor roll för hur din kropp mår i övrigt. Att knacka lätt på en tand utlöser en serie av kraftiga reaktioner i hjärnan och forskning visar på att samspelet mellan tänder och hjärna är mer komplicerat än man tidigare trott.
Dina tänder är så viktiga, så var rädd om dem!
Att slarva med tandborstning och tandtråd orsakar inte endast dålig andedräkt, karies och tandsten. Det kan även orsaka tandlossning. Och tandlossning och blödande tandkött är följden av bakterier i munnen och dessa bakterier är mer än farliga för vår hälsa i övrigt.
Visste du att din tandborste bildar en bakteriehärd?
En studie visar att hela 90 procent av svenska folket byter sin tandborste ungefär en gång i halvåret när borsten börjar spreta.
Så det är bra att veta att en fuktig tandborste är säte för bakterier, svamp och virus. Har du dessutom tandborsten i närheten av toastolen kan det även krypa in äckliga bakterier som E. coli-bakterier och stafylokocker i tandborsthåren. Så förvara alltid tandborsten i ett stängt badrumsskåp om du kan. Det är även jätte, jätteviktigt att byta tandborsten ofta, minst var tredje månad men gärna oftare som en gång i månaden.
Jag själv har bytt ut min sedvanliga tandborste mot en Nano- B tandborste
Nano-B tandborsten är silverimpregnerad, antibakteriell och är mer hållbar. Den fransar sig mindre än en vanlig tandborste. Den antibakteriella egenskaperna håller bakterier, svamp och virus borta och du kan använda tandborsten i upp till sex månader. Tandborsten finns att köpa på hälsokostbutiker eller här: Nano-b
Rotfyllningar riskerar vår hälsa.
Det finns många bevis på att rotfyllningar kan leda till kroniska sjukdomar. Besvär som till exempel högt blodtryck eller ledgångsreumatism kan det bero på rotfyllningar.
Det finns många exempel på att människor med till exempel högt blodtryck eller ledgångsreumatism blir av med sina krämpor efter att ha avlägsnat tänder som är rotfyllda.
Att man kan få besvär med rotfyllda tänder beror på att det inte går att göra en tät rotfyllning.
Att göra en helt steril rotfyllning är i princip helt omöjligt. Det finns alltid bakterier kvar i små hålrum i rotkanalen. Dessa bakterier kan orsaka sjukdomar i kroppen och speciellt där kroppen har en svaghet, och därför är det också väldigt individuellt vilka sjukdomar som uppstår.
Svensk forskning visar att patienter med svår tandlossning riskerar en för tidig död.
Faktum är att nästan halva Sveriges befolkning över femtio år har någon grad av tandlossning- parodontit, den munsjukdom där man numer ser som en riskfaktor för att utveckla andra sjukdomar.
Tandlossning orsakar främst sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdomar, cancer och mag- och tarmsjukdomar.
Dålig munhälsa verkar även höra ihop med flera så kallade systemsjukdomar. Starkast samband finns med diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Exempelvis ökar risken att drabbas att hjärtinfarkt med hela 30 procent för personer med tandlossning.
Inflammationer och infektioner som pågår vid tandlossning ökar även risken för stroke och cancer. Det beror på att bakterier och cytokiner som bildar inflammationer i tandfickor och i små sår i munnen tar sig ut i blodbanorna och påverkar organ och vävnader där de påskyndar åderförkalkning i blodkärlen.
Man har hittat microorganismer från munhålan i plack i hjärtats kranskärl och i karotisartärerna på halsen.
Forskning visar även att tandlossningsbakterier kan utlösa reumatoid artrid och demens. Den här tandlossningsbakterien som heter Porphyromas gingivalis har nämligen en unik egenskap att kunna förändra, citrunilera ett protein, vilket leder till den autoimmuna reaktionen som reumatism ger.
Bakterier och inflammationsämnen kan också påverka hjärnan och ge demens eftersom att tändernas placering ligger så nära hjärnan.
Har man tandlossning och inga tänder påverkar det även tuggandet av föda som inte bara är viktigt för att sönderdela maten. Att tugga stimulerar ett stort flöde av signaler till hjärnan. Dessa signaler är mycket viktiga och påverkar faktiskt både ditt minne och din inlärningsförmåga. Dessutom behöver man tugga maten för att underlätta matsmältningen.
Äldre och svårt sjuka människor med dålig munhälsa riskerar att andas in bakterier från saliv i munhålan vilket kan leda till lunginflammation eller andra sjukdomar.
Birgitta Söder, professor i förbyggande munhälsa på Karolinska institutet har funnit ett skrämmande samband där man sett att en grupp med dålig munhälsa i genomsnitt dog redan vid 47- års ålder.
Birgitta Söders forskningsgrupp har följt 3000 personer under en period på 30 år och den studie angående tandlossning och bröstcancer har fått störst uppmärksamhet. Den studien visade att patienter som tappat minst en bakre kindtand 1985- sexton år senare hade haft 23 procent högre risk för bröstcancer under perioden.
Så var rädd om dina tänder och din mun!
// Mia