Annons

Därför skiter jag i rosa oktober

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
3 oktober, 2017
Kanelbullar som säljs i förmån för cancerfonden

Så är vi inne i oktober igen. Denna månad då alla butiker lyser upprosa kampanjen med söta sockerbullar från Bonjour, rosa godis i form av bilar från Fazer, cancerogena hudvårdsprodukter och icke ekologiska livsmedelsprodukter som giftiga vindruvor och ägg från burhöns med rosa band, påsar och kartonger.
Bröstcancerfondens rosa kampanj har blivit marknadsförarnas stora, våta dröm!

Som jag skrev förra året, varför inte införa en seriös GRÖN OKTOBER istället? läs här

Bröst- och cancerfonden borde gå in för att marknadsföra rosa (gröna) kampanjen med information om kost som förebygger cancer! En kampanj med information om vad socker, kemikalier, snabbmat- och färdigmat orsakar i kroppen. De bör berätta att detta skapar inflammationer, som i sin tur är upphovet till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, inflammationer i leder, sjukdomar som migrän, gikt, diabetes och cancer. Läs även: Cancerceller livnär sig på socker

Annons

Jag mejlade både cancerfonden och bröstcancerfonden och ställde frågan förra året varför man inte har bättre koll på vad butikerna sätter sina rosa band på. Du kan läsa vad jag fick till svar här!

26 september, 2017 0
Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål

Från att vädret bjöd på kyla förra veckan blev det plötsligt lite värmare igen. Det är välkommet även om man vet att värmen inte är här för att stanna. Nu finns ingen återvändo. Hösten är här och det är bara några dagar kvar tills oktober och det är ett helt halvår till fram till våren. Jag tycker det blir så trist i oktober och november. Grått, kalt, kallt och mörkt. Och januari och februari är väldigt långa. Tänk om man kunde åka till varmare länder denna årstid och komma hem igen i mars! Sommar året om. Det skulle jag verkligen gilla.

Ibland vill man att det ska gå snabbt att laga middag. Jag har dessutom en förkylning i kroppen och då är jag inte särskilt hungrig men ändå måste man ju göra något ätbart. Soppa är lätt att tillreda och kan vara väldigt lyxig med rätt ingredienser. Som denna goda kantarell- och auberginesoppa. För att förhöja smaken ytterligare knaperstekte jag tunna skivor av morot som jag kryddade med lite salt och rökt paprika som tillbehör. Du kan göra soppan helt vegansk om du vill. Ljuvligt gott!

Höstig kantarell -och auberginesoppa med rökig morot
ca 4 portioner
1 stor aubergine

Annons

250 g trattkantareller
1 gul lök
5 dl vatten
3 dl grädde ( jag använder havregrädde
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk citronsaft
4 msk hackad gräslök
örtsalt och svartpeppar
Smör eller kokosolja till stekning

2 morötter
rökt paprikakrydda
salt

Gör så här:
Skala aubergine och skär i mindre bitar, finhacka löken. Rensa och putsa svampen. Bryn aubergine, lök och svamp i en större gryta i smör eller kokosolja tills blandningen får färg. Häll över vatten samt smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda på svag värme i ca 15 minuter. Ta av grytan från plattan och mixa soppan slät. Ställ tillbaka på plattan, häll över grädden och låt det få ett uppkok på 5 minuter. Smaka av med citronsaft, örtsat och svartpeppar.

Skala morötterna och skiva tunt med potatisskalare. Hetta upp en stekpanna med smör eller kokosolja. Lägg ner morotsskivorna, salta dem lite och pudra över paprikakryddan. Stek på ganska hög värme tills skivorna blir knapriga. Toppa soppan med morotsskivor och hackad gräslök. Servera gärna bröd eller en sallad till.

Dela inlägget
Annons
20 september, 2017 0
Amerikanska äppelpannkakor

Trots att det fortfarande är väldigt grönt i naturen kan man-iallafall jag, lite förvånat ana att hösten är på väg. Kvällarna är mörkare och det känns kyligare ute. För mig känns det lite snopet för jag känner mig snuvad på sommaren i år. Det är som att kroppen liksom fortfarande väntar på sol och värme och på de där underbara, ljumma sommarkvällarna i augusti som aldrig kom. Soligt har det förvisso varit, men det har inte varit särskilt varmt i mitt tycke.

Även om jag inte gillar hösten lika mycket som vår och sommar, tycker jag iallafall om höstens alla vackra, sprakande färger och den höga klara luften. Jag blir också helt lyrisk och nästan salig över att det finns så mycket gott att skörda i skog och natur på hösten, som svamp, grönsaker, bär och frukt. Så idag tänkte jag bjuda på min frukost som var riktigt goda, fluffiga pannkakor smaksatta med härliga nyplockade höstäpplen.

Ha det fint!

// Mia

Annons

AMERIKANSKA ÄPPELPANNKAKOR
(Glutenfria) ca 4 st

2 dl havremjöl
0,5 dl bovetemjöl
2 dl havremjölk
1,5 tsk kanel
1 ägg
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 liten nypa salt
2 äpplen
Smör eller kokosolja till stekning

( mixa havregryn fint i en mixer så får du havremjöl)

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom äpple till en fin och jämn smet. Låt svälla ca 10 minuter.
Riv äpplena grovt och blanda ner i smeten.
Värm upp en stekpanna med smör eller kokosolja och klicka ut smeten i pannan. Stek pannkakorna på medelvärme.

Servera med frukt eller bär.

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
7 september, 2017 0
Plast i hela världens kranvatten.

Om det har en inverkan på naturen, så hur tror vi då att det på något sätt inte skulle påverka oss?
-Sherri Mason vid State University of New York

 

FLERA MILJARDER MÄNNISKOR FÅR I SIG MIKROPLASTER GENOM KRANVATTEN
Hela 83 procent av kranvattenprov som har tagits runt om i världen innehöll plast. Det visar en utredning av Orb Media, ledd av Doktor Sherri Mason, expert på mikroplast, skriver Svenska Yle

Annons

I Europa är läget något bättre och i USA är mikroplasterna i vattnet värst. Där innehöll hela 94 procent av vattenproverna plastfibrer. Tätt efter USA kommer Libanon och Indien.

Man vet dock inte med säkerhet HUR plastpartiklarna hamnar i vattnet, men luften är sannolikt en källa och dit kommer partiklarna från bland annat kläder. Torktumlaren är sannolikt en annan bov i dramat, och i USA har ca 80 procent av befolkningen en torktumlare.

Nu vill man forska mer på hur plasterna påverkar människors hälsa då plastpartiklar visat sig samla både kemikalier och nanopartiklar.
I studien som Media Orb gjorde är nämligen plastpartiklarna relativt stora, men man menar att de riktigt små plastpartiklarna är ett ännu större problem då de är så små att de inte går att mäta.

Den Isländska mikroexperten Anne-Marie Mahon berättar att när partiklarna börjar vara i nanometerklassen kan de tränga in i celler och det betyder att de även kan tränga in i organ vilket är mycket oroande.

Doktor Sherry Mason, expert på mikroplaster säger:
Vi har fått tillräckligt med data genom att studera djuren och naturen, och hurdan inverkan det har på naturen för att vara oroande.

Annons

Visste du att 40 ton mikroplaster från kläder och kosmetikaprodukter som ansiktskräm schampo och deodorant åker ut i Östersjön varje år?
Eftersom att reningsverken inte kan fånga upp allt plast åker mellan 10 till 30 procent av den totala mängden mikroplaster rakt igenom reningsverkets filter.

Mia Hagenmalm

Dela inlägget
Annons
30 juli, 2017 0
Vegetarisk burgare med tillbehör i salladsbla

Min första semesterdag. Känns så jättehärligt att äntligen vara ledig några välbehövda veckor. Men jag ska även passa på att plugga under min semester. Dock ska jag idag bara vara lat, ta det lugnt och inte göra någonting.

Kvällen igår ägnade jag till att skapa i köket. Jag är otroligt nördig när det gäller matlagning och jag har en uppsjö av kokböcker och matmagasin. Dock har jag svårt att följa recept så egentligen har jag dem endast till att läsa och inspireras av för att sedan själv skapa ideér som får ta form efter mitt eget huvud och smak. Jag har alltid verkligen älskat att laga mat och experimentera fram nya smaker. Just nu har jag en period då jag nördat in mig på vegetariskt och efter att ha tränat denna matlagningskonst ett tag vågar jag äntligen hänge mig mer och det är ju då som man får till det lilla extra, som dessa fantastiskt goda vegoburgare som blev till igår
Jag gjorde en variant av burgarna förra veckan, men då höftade jag endast och efteråt blev jag sur på mig själv för att jag inte skrev upp recept på dem. Jag fick alltså återuppliva ingredienserna ur mitt minne och utvecklade dem även med lite nya kryddor och smaksättningar och faktiskt hade jag penna och papper och noterade mängd av allt jag hade i. De blev hur goda som helst och med tillbehör tog de smaklökarna till en ny nivå .
(Jag fick väl godkänt även av skeptiker som i vanliga fall inte äter vegetariskt).
Mosade även ihop en röra med avokado för att höja smaken ytterligare, och serverade burgaren i ett salladsblad istället för bröd. Med ytterligare tillbehör som lökringar, skivad mozzarella och skivade tomater blev lyckan total.
Men absolut, variera efter ditt eget tycke och smak. Du vet själv bäst vad du vill ha på din burgare.

Annons

(Jag kör ekologiska ingredienser så mycket jag kan).
OBS! Är du nötallergiker kan du byta ut cashewnötterna mot exempelvis solrosfrön.

Ta hand om dig!

// Mia

Foto: Mia Hagenmalm

Vegoburgare med svamp och aubergine
Ca 10 st
250 g champinjoner,
300 g aubergine
2 salladslökar
2 vitlöksklyftor
5 soltorkade tomater
125 g mozzarella
3 dl cashewnötter, naturella
2 msk tomatpure
1 krm sambal olek
1 msk spiskummin
1/2 msk rökt paprika
2 msk persilja, hackad
1/2 dl potatismjöl
1/2 buljongtärning upplöst i 1 dl vatten
Örtsalt, vitpeppar och svartpeppar efter smak

Gör så här
Skala, ansa och skär aubergine, svamp och lök i mindre bitar. Pressa över vitlök.
Stek alltihop i smör i en gryta tills det blir genomskinligt och fått färg. Salta och dofta över ett uns vitpeppar. Låt svalna något. Mixa cashewnötterna. Skär mozzarella och de soltorkade tomaterna i mindre bitar. Tillsätt svampröran tillsammans med övriga ingredienser och mixa allt slätt. Stek en liten provburgare för att kolla om den håller ihop, annars ha i lite mer potatismjöl. Stek burgarna ca 3 minuter sida och lägg över i en ugnsfast form. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter. (Ska du grilla, släng på burgarna på grillen nån minut så de får ta smak).Ta ut och servera med tillbehör te x klyftpotatis och rostad majs. Mums!

Annons

Avokadoröra
1 mosad avokado
några droppar pressad citronsaft
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
3 msk hackad persilja
1/2 tsk torkad basilika
1 pressad vitlöksklyfta
örtsalt och svartpeppar

 

 

 

Dela inlägget
Annons
12 juli, 2017 0
Fläderblomsaft i ett glas med sugrör

Nu är tid att skörda. Det är mycket som står i blom och börjar mogna. Vinbären börjar bli klarröda på min ödetomt och snart måste jag ut och plocka.

Moder jord har så mycket nyttigt att bjuda oss på och i vår svenska natur hittar man massor av ätliga , nyttiga örter, växter, bär och frukt.

Flera av dem är även riktigt bra medicinalväxter. Ibland tycker jag vi underskattar våra egna svenska superfoods till fömån för importerade.

Fläder! Det vanliga folkets medicinlåda

Annons

Jag plockade härliga blomklasar av fläder för någon vecka sedan och det var nog i grevens tid innan de började vissna bort. Jag älskar fläder som enligt mig smakar underbart, sommar, sol och härligt blå himmel!
Men det är inte bara goda att göra saft på. De vita, smakrika blommorna är riktigt nyttiga också, och faktiskt, blommor, bär, löv och bark har i århundranden använts som botmedel mot olika krämpor och sjukdomar och har även sedan länge använts i traditionell medicin.

Fläderträdet kallades förr för ”det vanliga folkets medicinlåda” och i Danmark lyder ett gammalt ordspråk: Där fläder inte kan gro, kan ingen människa bo!
Löven användes till allmän hudvård men även för att bota hudinfektioner och svullnader
Fläderblomman är svettdrivande, slemlösande och lindrar hosta och övre luftvägsinfektioner. Blommorna ingår ofta i receptfri hostmedicin.

Fläderbär bättre än vaccin mot virus och influensa
Men det är det svarta, mogna bären som jag nu väntar på att få plocka. De brukar mogna i augusti.
Fläderbär är riktigt saftiga och söta. Kanske ska jag göra en god marmelad eller fläderbärsgelè. Man kan även torka bären och använda i te till vintern eller varför inte göra en sirap att hutta på om man råkat bli förkyld.
Fläderbär är nämligen ett riktigt litet mirakelbär och en riktigt bra källa till ett bra immunförsvar.
Bäret har intressant nog efter 20 års forskning, visat sig ha en avväpnande effekt på flera olika influensastammar och virus, medan vanligt vaccin endast skyddar mot vissa stammar. Fläderbär har även visat sig ha bra effekt både för att förebygga eller förkorta förkylningar.
Bären innehåller rikligt med C-vitamin, kalcium, zink, folat, järn, betakaroten samt flavonoidföreningar och glykosider som lindrar infektioner och är febernedsättande, samt även en riktigt kraftig antioxidant som skyddar dina celler från fria radikaler. När svininfluensan härjade, intog jag ett fläderbärsextrakt i form av naturmedlet Sambucol, tillsammans med zink och extra C-vitamin då jag inte ville ta vaccinet. Eftersom att jag inte blev sjuk vet jag inte om det funkade, men det funkar alltid när jag känner att en förkylning är på väg. Bären har också en laxerande verkan
(Man kan även använda de omogna,vita bären att göra fläder (fusk)kapris på. Fläderkapris är ett jättegott tillbehör till maten).
Man ska dock aldrig äta fläderbär råa då de kan ge upphov till kräkningar och diareer

OBS! Förväxla inte fläder med giftig druvfläder eller sommarfläder.
Druvfläder har gröngul blomkrona och gulaktiga blommor medan fläder har mjölkvita. Klasen hos druvfläder är formad som en druvklase medan ätliga fläderns blomklase är platt. Druvflädern bär är röda medan vanlig ätlig fläder är svarta. Ätlig fläder kan även förväxlas med sommarfläder som även den är giftig . Sommarfläder är en drygt meterhög ört med krypande jordstam. Blommorna sitter i en platt blomstam och är vita med röda ståndarknappar. Den ätliga fläderns ståndknappar är gulaktiga.

Av min skörd ätlig fläderblom gjorde jag både saft- utan vitt socker och fläderblomsvinäger.
Saften blev verkligen läskande god och flädervinäger är en riktigt spännande och god smaksättare i exempelvis salladsdressing eller någon god majonäs eller sås.

Annons

Fläderblommor och citronskivor
FOTO: Mia Hagenmalm

Fläderblomsaft
ca 2 liter
ca 40 stycken fläderblomskronor
3 ekologiska citroner i skivor
2- 3 dl björksocker
1 cm ingefära
2 liter vatten

Gör så här:
Skölj fläderblommorna noga. Klipp bort så mycket som möjligt av det gröna. Skölj även citronen och skär i skivor. Skala ingefäran. Varva blommor, citron i en större rostfri bunke. lägg med ingefära. Koka upp vattnet och rör ner björksocker i vattnet. Slå vattnet över blommorna och låt kallna. Täck över och ställ kallt i kylskåp 3 dagar. Sila av blommorna och citronskivorna. (Om du vill, spara citronen och gör en god fläderblomsmarmelad). Sila en gång till genom en saftduk och häll upp på flaskor. Ställ kallt.
Saften håller ca 3 veckor i kylskåp men går även att frysa.

Fädervinäger i en rund flaska med målade blommor
Foto: Mia Hagenmalm

Fläderblomsvinäger
0,5 dl
4 fläderblomklasar
Skalet av en halv ekologisk citron
0,5 dl äppelcidervinäger, ekologisk

Gör så här:
Skölj blommorna noga. Tvätta citronen och skär av skalet med exempelvis en potatisskalare.
Lägg blommor och citronskal i en burk med tätslutande lock och slå över vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 1 vecka. Sila av och häll upp på väl rengjord flaska.

Dela inlägget
Annons
Annons