Annons

Det brukar börja med ryckningar i ögat…

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 augusti, 2014
En burk med magnesium och en flaska med magnesiumolja på ett träbord

…på mig när jag har magnesiumbrist! Och visst är det jobbigt när hela ögat verkar vibrera i spasmer, men det är dock inte ofta det syns utåt.

En burk med magnesium och en flaska med magnesiumolja på ett träbord
Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag jobbar som hälsorådgivare så märker jag av att en stor grupp människor fatiskt lider av magnesiumbrist. Många människor får kramper och – eller myrkrypningar i benen nattetid. Men också stelhet, trötthet, dålig aptit och förstoppning kan visa på magnesiumbrist.

Om JAG inte har ätit ett tillskott av magnesium på ett tag, brukar den första symtomen på att jag har brist, vara nervryckningar i ögonlocken, vilket kan vara nog så irriterande. Men värre tycker jag att det är när jag har svårt att komma till ro på kvällen av det skäl att jag även kan få rastlösa ben. Det är jätte jobbigt när man är trött och vill sova och det kryper en oroskänsla i benen som gör att det är svårt att slappna av.

Annons

Jag äter egentligen magnesium kontunerligt om jag inte slarvat som nu i sommar, och då tar jag en tablett på kvällen, så sover jag gott sedan. Magnesium är muskelavslappnande och behövs för att nerver och muskler ska fungera normalt.

Men det har också andra bra effekter. Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är det jättemånga idag som lider brist på det.

Faktum är att vi inte får i oss tillräckliga mängder magnesium genom kosten. Det beror på all raffinerad och i vissa fall ensidig kost/ mat vi äter. Även långvariga diarèer, alkoholberoende, drogmissbruk och diabetes kan orsaka brist på magnesium.
Idag får vi i oss ca 200-250 mg magnesium genom föda om man äter en allsidig kost, och om man jämför det med att vi i början på 1900-talet fick i oss ca 1000 mg magnesium genom kosten, så har det minskat väldigt drastiskt.
Ett ökat intag av magnesium kan man få genom att byta ut exempel vitt mjöl, bröd, pasta ris osv mot fullkornsprodukter och att äta mer grönt från växtriket. Men jag tror inte att det räcker ändå. Den föda vi äter idag har inte samma näringsinnehåll som för hundra år sedan. Det beror på te.x utarmade jordar,bekämpningsmedel och all import- maten fraktas långt och tappar mycket av sin näring.

Jag äter själv bra mat, mycket är från växtriket som frukt och grönt samt nötter, och ändå har jag ovan nämda symtom om jag INTE äter tillskott. Dessutom är jag ju sur i kroppen nu. Magnesium inverkar även på blodets PH-värde och kroppens syra/bas-balans. Har man magnesiumbrits blir man alltså sur i kroppen. 🙁

Flera studier av magnesium visar att mineralen har stor skyddseffekt mot bland annat hjärta och kärl, och tjocktarmscancer som är vår vanligaste cancerform. Det för att magnesium är en nödvändig kompinent i minst trettio olika enzymsystem som har med celldelning att göra
Magnesium kan hjälpa till att sänka högt blodtryck och ett intag av magnesium kan förebygga stroke och även diabetes 2, då det hjälper till att bryta ner sockerarter och ger en bra blodsockerbalans.

Annons

Benskörhet kan förebyggas med magnesium eftersom att magnesium är en viktig beståndsdel i vår benstomme. Har man högt magnesiumintag har man också en större bentäthet. Det är för att magnesium bidrar till aktivering av D-vitamin, parathormonet (PTH),
alkalisk fosfats och calcitonin. Magnesium hindrar även kalcium att lagras i leder och i artärer. Men kalcium och magnesium samverkar också i kroppen. Kalcium stimulerar nervceller och magnesium ger avslappning av musklerna samt reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna.

Har man migrän ska man absolut testa att äta magnesiumtillskott. Det har visat sig att migränpatienter ofta har lägre magnesiumnivåer än andra människor.

Magnesiumbrist frigör desutom mer histamin, vilket kan öka allergibesvär.
Magnesium kan även lindra astma.

Du hittar magnesium i bönor och ärter, bananer och nötter, mandlar, pumpafrön solrosfrön, avocado, skaldjur spenat, daddlar, alger kakao, kål, broccoli, brännässlor, och skaldjur.
så en bra ide är att äta mycket av dessa födoämnen. Men också att äta kosttillskott. 250-300 mg/ dagligen från kosttillskott är att rekommendera.

Om jag som nu i förra veckan hade problem med myrkrypningar i benen, är det mycket snabbare avhjälpt med att smörja in benen med magnesium-gel eller magnesiumlotion eller olja än att äta magnesiumtabletter.
Genom att smörja det ställe som man har besvär ifrån, tex myrkrypningar, smärtsamma benkramper, migrän eller annat, så tar huden upp magnesium från oljan direkt in i kroppen och verkar och lindrar nästan omedelbart. Den funkar även på växtvärk, träningsvärk och spänningsvärk. Jag brukar även bada i magnesium badsalt när jag har värk i ryggen. Det lindrar fantastiskt bra för spända muskler. Och om man vill balansera PH- balansen i kroppen är det toppen att ta ett magnesiumbad.

Annons

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

 

 

 

18 augusti, 2014 0

I vårt mag-och tarmsystem kryllar det av enorma mängder olika arter bakterier, och enligt nya rön som nu har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BioEassay, styr bakterier vad vi äter. Eller vad vi är sugna på! Bakterier kan alltså kontrollera våra sinnen. Är man sugen på fett eller socker kan det alltså vara en luring av bakterier som bestämmer vad vi vill äta.
Detta har framkommit enligt studier av flera olika forskare i USA.

Vissa bakterier styr alltså vårt sug efter vissa näringsämnen som de livnär sig på. Det gör så att vi luras att äta mer av det som vi egentligen inte behöver.

Vilka manipulativa rackare dessa bakterier alltså är?! Forskarna vet ännu inte hur bakterierna bär sig åt, men man misstänker att effekten åstadkommer av signalmolikyler som mikroberna producerar och frigör i vår magtrakten. Vagusnerven som kopplar samman miljontals nerver med hjärnan tycks spela en viktig roll i det hela.

Dessa bakterier kämpar hårt i våra magar för att behålla sina nicher i ekosystemet.

Annons

Men genom att svälta ut de besvärliga manipulativa mikroberna, kan man alltså bekämpa suget och då ger vi aktivt stöd till deras konkurrenter, andra mikrober som gynnar vår mag-tarmflora.

Mia

Källa: www.dn.se

 

Dela inlägget
Annons
15 augusti, 2014 0
Frusen raw Granatäpple-och lingonkaka
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Till helgen får jag gäster, så igår passade jag på att baka-göra en kaka som jag sneglat på ett tag. Den här raw food cheesecaken med granatäpple har varit med på TV4- morgon och den såg så god ut att jag blev sugen att testa. Men eftersom att jag stod i valet och kvalet om jag skulle använda lingon istället för granatäpple som i ursprungsreceptet, fick jag kompromissa med mig själv, och slutligen valde jag båda. Det var ett lyckat experiment för det blev så himla bra! Mums!

Jag tycker att det är så tacksamt att baka raw food! Dels är det enkelt, det är på naturliga råvaror, och man slipper ugnen. Det är skönt nu när det är sommar. Sen är det ju mycket nyttigare än vanlig cheescake, även om denna kaka har ganska mycket agavesirap i sig. Men det är nödvändigt då både granatäpple och lingon är lite ”bittersura” i smaken.
Denna kaka blev helt ljuvligt god!

OBS!!!! Cashewnötterna ska ligga i blöt i minst tre timmar innan de mixas.

 

Annons

Frusen raw granatäpple-och lingonkakaka
Botten:
200 g mandelmjöl
150 g dadlar, torkade
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver

Cashewgrädde
400 g cashewnötter, naturella EKO, blötlagda i vatten minst 3 timmar
2 1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 dl färskpressad citron, Eko
2 1/2 dl agavesirap
2 dl granatäpplejuice ca 4 st granatäpplen eller köpt juice
1 dl lingon, frysta

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser och tryck ut ”degen” ordentligt i en springform med avtagabar kant.

Cashewgrädde:
Mixa de blötlagda cashewnötterna med alla ingredienser UTOM granatäpplejuice och lingon till en jämn, len smet. Häll ner granatäpplejuice och lingon och fortsätt mixa tills det är väl blandat. Häll fyllningen över botten och jämna ut den. Frys kakan i frysen över natten.

Bär på en frusen Granatäpple- och lingontårta
Foto: Mia Hagenmalm

Dekoration:
ca 15 st jordgubbar delade på mitten
1/2 dl lingon som jag rullade i sukrin melis och lät ligga på ett fat i 15 minuteroch dra åt sig det söta.
Pumpafrön
Granatäpplekärnor

Annons

Ta ut och låt tina i kylskåp ca 1- 1 1/2 timme innan servering. Dekorera med bär.

Trevlig helg! 🙂 Mia

Dela inlägget
Annons
14 augusti, 2014 0
Ett svart skynke som man textat BRODWAY på, samt glitter!

RSC-three-sheet-poster

 

I tisdags var det terminstart för min kära kör!

Allra bästa GULDKÖREN Rönninge Show Chorus! Världsmästare i barbershop!

Annons
Ett svart skynke som man textat BRODWAY på, samt glitter!
Foto: Mia Hagenmalm

Den här fina utsmyckningen mötte oss alla i dörren när vi skulle ha vår första repetion efter sommarens ledighet! Ja nu är det verkligt, och ett mål man kan ta på! Nu börjar resan på riktigt, känns det som. En dröm som varit ett mål i ett halvår, men som plötsligt känns såå nära att man kan ta på den. För det är ju verklighet! Drömmen om Broadway är verklig! Och den är sann!

Efter tävlingarna i VM på Hawaii hösten 2013 då vi blev regerande världsmästare i kvinnlig barbershop ska vi tillbaka till USA och Baltimore, där tävlingarna går i år, för att vara med och kröna 2014 års världsmästare.
Men innan vi beger oss till Baltimore stannar vi i New York och ger en unik show på Broadway!

Rönninge Show Chorus på

Broadway!

Det är riktigt, riktigt STORT!

Förstår ni det? Förstår VI det? Det är så häftigt att man knappt kan tro på det! Och det är så häftigt att man nu släppt biljetterna på nätet till vår show: www.carnegiehall.org
Så har du vägarna förbi New York i november, måste du se oss!

Den 1:a november står vi på scenen i Carnegie Hall, konserthuset på Manhattan där många legendariska stjärnor har gett konserter! Och där ska Vi sjunga!

 

 

Nyp mig hårt, för jag kan fortfarande inte fatta att lilla jag ska uppträda där! 🙂 Det är riktigt, riktigt stort!

Annons

Dela inlägget
Annons
14 augusti, 2014 0
Zucchinirullar fyllda med cashewröra på ett grått fat
Zucchinirullar fyllda med cashewröra på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Eftersom att jag just nu försöker bli mer basisk i kroppen tycker jag att det är kul och intressant att utforska och experimentera med raw food och äter mer levande föda. Och det är faktiskt riktigt gott med raw food. Förut har jag mest sneglat på recept eller rätter med raw food och tänkt att detta är ingenting för mig då jag har ett stort behov av att äta varm, lagad mat till både lunch och middag, annars mår jag inte bra. Min kollega som är utbildad och duktig inom Ayurveda säger att det beror på att den som behöver varm mat i kroppen är mycket Pita i sitt kroppsliga element. Intressant tycker jag! 🙂
Men jag försöker iallafall och byter ut något mål varje dag mot raw, eller kompletterar en annan måltid med det.

Häromdagen gjorde jag ett tillbehör på zucchini och cashewnötsröra som blev mycket gott! Jag gillar lite italienska smaker av tomat och basilika så det fick ingå i röran.Det här kan jag absolut tänka mig att ha på buffèbordet eller som en spännande förrätt vid tillfälle.
Riktigt gott! Precis som all annan raw food jag smakat.

Zucchinirullar med cashewröra

Annons

8-10 st
1 stor zucchini, eko
1 dl cashewnötter, naturella, Eko
20 g soltorkade tomater, Eko
1/2 gul Paprika, Eko
1/2 ekologisk citron, saft av
1/2 tsk sambal oelek
1 msk basilika, Eko

Gör så här:
Hyvla ca 8 – 10 skivor zucchini tunnt med en osthyvel.

Mixa alla övriga ingredienser i en mixer.
Bre röran på zucchiniskivorna. Rulla ihop och ställ på ett fat. Servera eventuellt med soja .

// Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
13 augusti, 2014 0
Netegräs i en vit burk
Grön drink i ett vinglas
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har berättat i tidigare inlägg att jag börjat dricka vetegräs i mina gröna dagliga drinkar! Det är dels för att jag vill bli basisk i kroppen, och dels är vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.

Netegräs i en vit burk
Foto: Mia Hagenmalm

När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel.

Annons

Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt.
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det gör att man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Därför kan det vara en ytterst bra ide att använda vetegräs när man detoxar.

Det innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.

Jag experimenterar mig fram för att få en GOD smoothie som innehåller vetegräs. Jag blev bjuden på en smoothie med vetegräs en gång som smakade jättegott och innehöll bland annat ananas och kokosmjölk. Jag ska försöka efterlikna det receptet när jag tröttnat på denna smoothie!

Basiks smoothie med vetegräs
1 grapefrukt, saft av ( ca 1 1/2 dl )
1 banan
2 cm ingefära, skalad och i bitar
1/2 avocado
1 näve babyspenat
1 mått vetegräs

Mixa och häll upp i glas.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons