Jag tjatar väl om lite av det jag skrev i augusti angående socker. Men det här är himla vilktigt att veta innan man slutar med socker. Läs också Fredrik Paulùns inlägg ”Så vet du att du är sockerberoende” här på Kurera.
Tre jätte viktiga saker som är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*1. Att motionera *2. Att äta regelbundet *3. Bra sömn!
Vad är det som gör att man blir beroende eller sugen på sött?
Annons
Att socker för många är lugnande och kanske ångestdämpande, beror på att när du äter socker utsöndras ämnet endorfiner! Endorfiner ger en känsla av vällust och lugnar. Men endorfiner utsöndras också vid träning och är kroppens eget morfin! Ett starkt smärtstillande hormon.
Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan! Dopamin är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker, alltså ger hormonet dopamin dig vällust och meningsfullhet som när du gör något du tycker om.
Men dopamin utsöndras även när du motionerar, men som sagt bara om du gör något du tycker om. Är du helt omotiveradoch tycker att te x ge sig ut och springa några kilometer, suger, kan du lika gärna låta bli. Det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.
Socker ökar också serotinin i hjärnan. Har man brist på serotinin kan man känna sig nedstämd, låg eller deprimerad. Signalsubstansen serotinin bidrar alltså till att känna sig glad och lycklig! 🙂 Äter man socker tolkar hjärnan det som att man mår bättre och känner sig gladare. Alltså en belöning. Men motion ökar också serotinin. Efter en tids träning kan du alltså ersätta kompisen sockersuget med den mycket trevligare kamraten träning och motion. Motion är alltså jätteviktig för att minska sötsug!
Ät regelbundet! Gör som bebisarna! Ät var tredje timme! Det är för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå . Det är superviktigt att äta en bra frukost samt ett mellanmål mellan frukost och lunch,och mellanmål mellan lunch och middag plus något litet mål på kvällen för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå Faktum är att du genom att äta regelbundet, minskar både suget efter sötsaker och ett eventuellt småätande. Hur lätt är det inte att smälla i sig en chokladkaka eller en bulle när man är sugen/ hungrig? Och om man äter många mål om dagen har man lättare att hålla vikten eller faktiskt gå ner i vikt. Gör alltså mellanmål och ta med till jobbet, så undviker du sockerfällan och risken för att falla för frestelsen när jobbarkompisen bjuder på bullar till eftermiddagsfikat. Laga all mat från grunden. Undvikfärdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och ris. Samt socker förstås. Båderaffinerat och sk aspartam.
Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
På min blogg kommer jag att lägga ut förslag på olika nyttiga sockerfria mellanmål. Jag kommer också föreslå några bra frukostar som du kan variera med. Där kommer jag också berätta hur du ska undvika det gömda sockret. För socker finns i mycket av den mat vi äter. I halvfabrikat och i färdigmat men även i sånt man kanske inte tänker på att det ska finnas socker i, som te x kaviaren på frukostmackan. Det bästa är att laga all sin mat från grunden så att du själv vet vad den innehåller.
Dessutom har jag många andra bra recept på sockerfritt i bloggen, så besök även tidigare inlägg!
I morse gjorde jag faktiskt ägg till frukost, en drink på min detox och en morotssmoothie. Morotssmoothie blev det därför att jag hade en flaska morotsjuice i kylen, och endast den. Är för övrigt trött på grönsaksjuice och sellerijuice nu. Det står mig upp i halsen. Idag vill jag ha något mildare för magen och få tugga lite. Mixade ner ingefära och pressad citron samt mango. Supergott!
Riv moroten och kör rivet tillsammans med de andra ingredienserna i mixer och toppa med chiafrön
Min lunch idag kommer att bli soppa med lite mer tuggmotstånd. Jag kommer att använda resterna från min zucchinisoppa häromdagen och riva ner lite morot och broccolie i den. Vet inte om det blir gott, men återkommer med recept i så fall.
I förrgår hade jag jättesvårt att somna på grund av värk och rastlöshet i benen. Jag brukar egentligen alltid ta en magnesiumtablett innan jag lägger mig, för då sover man så gott sen. Detoxen påverkar förstås magnesiumhalten i kroppen. Jag gick upp och tog en magnesiumtablett men smorde även in benen med ett magnesiumgel.
Gelen är super när man vill ha en snabbare effekt eftersom att man ju smörjer den direkt på det onda stället och har nattliga kramper i benen eller när man har svårt att slappna av. Funkar även på träningsvärk och växtvärk och spänningshuvudvärk faktiskt. Och den är super när man detoxar.
Den här gelen har också visat sig vara bra för huden om man har exempelvis psoriasis, torrhetseksem, atopiskt eksem och är cellförnyande. Det pirrar och sticker lite när man smörjer in sig med den, och på min dotter kliade det och sved. Ska därför köra hudlotionen som är lite mildare på henne istället. Magnesium finns även som badsalt och olja.
Den här gelen innehåller magnesiumklorid och ekologisk aloevera. Oljan i serien innehåller även MSM. MSM är en svavelförening som gör cellembranen mer genomsläppliga vilket innebär att cellerna delvist kan släppa in näringsämnen bättre men även släppa ut avfallsämnen snabbare.
Annons
Annons
Och ett tillskott av magnesium är nästan nödvändigt för alla även då man inte detoxar, då vi bara får i oss ca 250 mg magnesium genom kosten nu för tiden. Det kan man jämföra med att man genom kosten i början av 1900-talet fick i sig hela 1000 mg mer än idag. Vi behöver iallafall få 300-450 mg dagligen. Inte så konstigt att många har magnesiumbrist idag. Magnesiumbrist kan ge symtom som muskelkramper och förstoppning då magnesium är bra för tarmens rörelser, ofrivilliga ryckningar tex i ögat, muskelsvaghet och trötthet.
Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är magnesium en av de vanligaste mineralbristerna.
Magnesium är bra för en lång rad fuktioner i kroppen, bland annat för att reglera blodets PH-värde- syra/bas-balansen i kroppen och äve balansera blodsockerbalansen. Är nödvändig för nervsystemet, energiomsättningen, elektrolytbalansen, hjärtat- kan förebygga hjärtinfarkter och även stroke och hypofysens funktion, motverkar överstimulering av binjurarna, kan sänka högt blodtryck, minskar inflammationer i kroppen, är nödvändig för ett optimalt upptag av D-vtamin, förebygger kärlkramp samt förebygga kalciumavlagringar i artärer. Är bra för en fungerande lungfunktion och kan motverka eller lindra astma. Förebygger cancer och benskörhet bland annat, måste jag säga, för magnesium fyller så väldigt många funktioner i kroppen. Dessutom är det viktigt att man har en balans mellan kalcuim och magnesium i kroppen. Tillsammans bidrar magnesuim och kalcium
till att bibehålla en normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning.
Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂
I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.
Chiagröt 1 portion
Annons
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.
Toppa med daddlar och hallon!
Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.
Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.
..och det beror på min nya hårinpackning. Doften är ljuvlig, frisk och mild! Och formulan i inpackningen är holistisk och den ljuvliga doften kommer från eteriska oljor. Det blir mycket luktande på mitt hår om dagarna. Alltså jag själv sniffar gärna på en tofs av mitt hår. Jag har redan för länge sedan bytt ut mitt badrumsskåp till att endast använda ekologiska naturliga produkter i min hår/hudvård. Men något som jag inte har hittat någonstans och som jag varit nöjd med, är balsam och inpackning till håret.
Men nu har jag hittat en riktigt bra inpackning i Weledas nya hårvårdserie.
Oat Hair Treatment som egentligen är en kur för att bygga upp torrt och skadat hår. Det shampoo jag använder är faktiskt Weledas Baby Calendula
Shampoo and Bodywash. Att jag upptäckte att det var så bra för mitt hår, var av en slump när mitt andra shampo var slut, och jag bara måste tvätta håret en morgon och jag bara hade denna dusch och hårcreme hemma. Jag tänker inte byta efter det. Jag använder även Calendulacremen till kroppen ibland. Men inte så ofta. Jag vill att duchcreme ska dofta gott och Calendulaserien är ju doftfri för att den ingår i babyserien.
Annons
En ducshcreme som doftar underbart är Weledas Pomegranat Bodywash.
En härlig duschcreme med granatäpple för lite mer mogen hy. Men jag brukar variera. Jag tycker att alla Weledas duschcremer och bodylotin luktar fräscht. Förutom lavendel som jag förknippar med mormors linneskåp.
Naturligtvis kör jag antingen en bodyoil eller en bodylotion från Weleda.
Just nu har jag en bodylotion med Havtorn.
Däremot använder jag Rosenseriens deodorant. Oftast har jag den manliga citrusdoften, för jag tycker den är fräschare än rosendoft. (Som jag också förknippar med mormor) Men nu fick jag en rosendeo senast, så då måste jag ju använda upp den. Rosenseriens deo är superbra, innehållet är rent, ekologiskt och naturligt. Ingen alluminium.
Det är skönt att veta att det man använder på kroppen också är av ekologisk innebörd. Huden är ju kroppens största organ, och allt man smetar på huden går in i kroppen. Det finns så mycket skit i vanliga shampon och duschcremer. Exempel är mineralolja och parabener. Ingenting jag eftersträvar att använda.
Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.
Igår var jag trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande. Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.
Idag tänker jag iallafall äta en soppa med proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven.
Annons
Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.
Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt
Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.
Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt
Annons
Annons
Ev. persilja och rivet skal av citron till topping
Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.
Jag har länge förespråkat att vi måste minska vår konsumtion av socker. Nu har det plingat till även inom WHO-världshälsoorganisationen, som gått ut med att vi måste minska vårt sockerintag. Socker är den stora boven när det gäller övervikt, fetma och karies. Dessutom uppstår det sjukdomar av socker som diabetes, gikt osv. Det är många som är sockerberoende och kanske inte så många som vet om det. Det finns socker i så mycket. Och det dolda sockret är värst. Dolt socker går att hitta i bland annat påläggskorven,skinkan, kycklingfileèr, färdigmat och halvfabrikat.
Det här är bra att veta och tänka på för dig som ska hänga på sockerutmaningen. Det är jättebra att under tiden man slutar med socker, äta eller undvika vissa saker för att inte trigga sötsuget.
En sockerberoende kan äta:
Annons
Ovanjordsgrönsaker. Kål av alla sorter; blomkål, vitkål, brysselkål, grönkål. Sparris, broccoli squash, aubergine,zucchini, oliver spenat, svamp, gurka, all sorts grönsallad, avokado, lök, paprika, tomat.
Välj närproducerat och efter säsong så behålls näringsämnena bättre och vi sparar på miljön.
Färska kryddor, citron, vitlök, heta kryddor som chili, cayennepeppar, ingefära är toppen!
Mejeriprodukter
Riktigt Smör och Bregott, inga konstigheter
Ost, keso
Grädde, Cremé fraiche, yoghurt naturell och grekisk/turkisk, mjölk och fil. Välj de fetare sorterna där alla näringsämnen och det nyttiga fettet finns kvar.
Helst ekologiska produkter och närproducerat.
Kokosfett/Kokosolja
Nötter/frön (ca 1 näve/dag)!
Bär är ok.
En sockerberoende bör aldrig äta:
Socker; strösocker, bitsocker, sirap, godis,läsk, kakor, kaffebröd. För att inte tala om allt dolt socker som finns överallt. Kolla ingrediensförteckningen noga! (Till och med i kycklingfilè finns det ibland socker).
Potatis, rotfrukter, pasta, bröd, spannmålsprodukter är också socker, bara i en annan form. Även i fullkornsformat. Och som skräpmat, chips, pommes frites, ris, majs, couscous, bulgur är också socker.
MARGARIN! Som är en kemisk produkt med diverse tillsatser. Här ingår även Becel och Flytande smör&rapsolja.
Korv och diverse charkvaror som innehåller tillsatser, bl a glutamat och socker. Läs på förpackningen, det finns goda undantag
Omega6-rika matoljor som majsolja, jordnötsolja, sojaolja och solrosolja
Frukt innehåller mycket fruktos och kan dra igång söstug. Välj bär istället. Torkad frukt är koncentrerat socker och skall ej heller ätas. Iallafall inte under denna övergångsperiod. Men naturligtvis ska man äta frukt sen. Det är nyttigt!
Ha en bra dag!/ Mia
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.