… och eftersom att det var så många läsare på mitt inlägg :barn-ska-ha-ekologisk-odlad-mat/ och den information från naturskyddsföreningen om forskning av gifter som kan orsaka sjukdomar hos barn som leukemi, ADHD och autism! Exemepelvis en forskning i USA pekar på att GMO orsakar autistism hos barn/
vill jag relatera till två tidigare inlägg i min blogg, dels om gifter i maten och varfor-bor-man-ata-ekologiskt-odlad-mat/ och dels det inlägg jag skrev förra våren efter att ha varit på ett presseminarium av Naturskyddsföreningen:hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/där jag berättar om bland annat var man kan hitta de olika kemikalier som påverkar oss negativt i vår bostad/hemmiljö. Det är alltså inte bara genom maten vi få i oss kemikalier.
Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.
Bland annat då ftlater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar, hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC).
Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.
Mia