Annons

Detox, vikt, laktosfritt och vegetariskt: Borsjtj- Rysk rödbetssoppa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 maj, 2013
Rödbetssoppa med smetana i vit tallrik med blåa blommor
Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd.

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men min dotter fick smetana som klimp.

Annons

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia

28 maj, 2013 0
Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form

Det har blivit mycket vegetariskt sen jag började min detox. I går gjorde jag varm potatissallad med grillad halloumi och tomatsalsa. En enkel rätt som är lätt att sno ihop, men som blir så extra lyxig med tillbehören. När man kommer hem sent på kvällen har man ingen lust att stå i timmar vid spisen, så något som sköter sig nästan själv är att föredra. Potatisen i salladen är förkokt för att det ska fortare. Sen är det bara att skära ner lite grönt som passar ihop, av det man har hemma och stoppa in det i ugnen ca en halvtimme.

Varm potatissallad ala Mia
2 portioner:
4-5 kokta potatisar
1/2 zucchini,
1/2 röd lök

Annons

2 stora tomater eller fyra mindre
1 nypa ruccolasallad
150 g halloumi
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skölj zucchini och tomater och skär alla grönsaker och potatis utom ruccolan i lite större munsbitar. Blanda omkring dem i formen. Strö på flingsalt och svartpeppar
och ringla över lite olivolja.

Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form
Foto: Mia Hagenmalm

Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter tills grönsakerna fått färg och känns klara. Ta ut och blanda med ruccolasalladen.

Tomatsalsa på mitt vis:
15 coctailtomater, skurna i små bitar
1/2 gul lök, hackad
1/2 dl olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung, flytande
1 krm sambal oelek
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 msk finhackad koriander
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skär tomaterna i små bitar och finhacka löken. Blanda olivoljan med honung, sambal oelek, vinäger och vitlök. Smaka av med lite örtsalt. Häll det över tomat- och lökblandningen och rör ner koriander. Låt stå och dra en stund. Koriander kan man utesluta om man inte gillar det.

Annons

Ta fram en grillpanna eller stekpanna. Skär halloumin på längden och grilla/stek den i rapsolja tills den fått fin färg. Dekorera potatissalladaden med osten. Servera med tomatsalsan.

Potatissallad med zucchini, röd lök, tomater dekorerad med halloumi och en skål med tomatsalsa
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin dag! / Mia 🙂

 

Dela inlägget
Annons
26 maj, 2013 0
Kladdkaka med jordgubbar till mors dag från Evelyn till mamma

I går firade jag min mamma på mors dag! Tårtan jag gjorde till henne, var supergod och blev väldigt uppskattad.(Marängtårta med rabarberkräm).

För en herrans massa år sedan skrev jag en sång till min mamma, och spelade in den i en studio som min goda vän Micke Bergström hade i ett källarföråd på den tiden. Jag tror att han hade lagt en enkel gitarr som komp, och mamma fick låten inspelad på tape, på mors dag eller om det var när hon fyllde år. Hon blev så jätteglad!

Och glad ville vi syskon göra henne även när vi var små. Det var med väldigt enkla medel, som att plocka blommor och bjuda på kaffe på sängen, eller spraya en grå sten med guldfärg, för det tyckte vi blev en guldklimp. Och det var väldigt spännande att smyga ut tidigt på morgonen och plocka gullvivor och liljekonvaljer som vi smyckade frukostbrickan med..

Min hyllning till min mamma på Mors Dag:

Annons

Text: Mia Hagenmalm
En morgon för länge sedan, det var i maj vi var små, då vi tysta gick upp för att fira dig.
Barfota i våra nya träskor, sprang vi bort över ängen där ladan stod.
Och vi plockade blommor av gulaste gull, och vi slutade inte förrän famnen var full.
Sen väckte vi dig med en bricka så fin, denna vårdag för länge sedan när vi var små.

En morgon för länge sedan det var i maj vi var små, då vi tysta gick upp för att fira dig.
En sten sen vi tog en sån där som är grå, och den målade vi fin med guldfärg på
Och vi plockade blommor som du tycker om, och vi dukade en bricka med solsken och sång.
sen väckte vi dig med vår bricka så fin, denna vårdag för länge sedan när vi var små.

Små minnen som lever kvar från det vi var små, känns så roligt och varm att tänka på.
Och mor lilla mor, vem är väl som du? Du finns alltid för oss, trots att vi är vuxna nu.
Så nu plockar vi blommor som du tycker om, och vi dukar en bricka med solsken och sång.
Sen firar vi dig med vår bricka så fin. Lilla mamma, lilla mor, vi älskar dig!

 

Nu på morgonen har MIN dotter som är 12 år hemlighetsfullt pysslat i köket. Det började lukta jättegott av vanilj och choklad efter en stund, och när jag fick komma ut i köket hade hon gjort en jättefin kladdkaka som hon dekorerat med jordgubbar. Den ska avnjutas i eftermiddag. (Detoxfusk i helgen).

Annons

Kladdkaka med jordgubbar till mors dag från Evelyn till mamma
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ha en trevlig söndag! / Mia

Dela inlägget
Annons
25 maj, 2013 0
Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar
Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar
Foto: Hagenmalm

Tidigt i morse var jag uppe och bakade en tårta som jag ska ha med mig till min mor i dag. Jag har gjort en marängtårta med rabarberkräm och vaniljvisp. Har inte smakat den ännu, men jag tror den är supergod. Naturligtvis har jag skippat sockret.
Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.

 

Annons

Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna

Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena

Gör så här:

Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.

Annons

Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.

Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.

Ha en fin dag i solskenet/ Mia

Dela inlägget
Annons
24 maj, 2013 0
Amerikanska pannkaor enl. LCHF med vispad grädde och hallon på ett grått fat

Jag måste bara dela med mig här av min dotters frukost i morse som bestod av amerikanska pannkakor i LCHF style. Smakade en liten bit. De var så goda! Kommer absolut göra dem igen. Använde mig av kokosgrädde, vilket passade utmärkt i dessa små godingar.

Amerikanska pannkaor enl. LCHF med vispad grädde och hallon på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Amerikanska pannkakor med mandelmjöl.
6 små pannkakor:
1 dl mandelmjöl

Annons

1 dl kokosgrädde
1 tsk bakpulver
3 tsk fiberhusk
2 ägg
1 krm kardemumma
1/2 krm salt
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt svälla några minuter. Klicka ut sex små plättar i stekpannan och smeta ut dem till en rund pannkaka. Stek på medelhög värme tils de stelnat, och vänd dem sen. Servera med bär och eventuellt vispad grädde.

I morgon ska jag åka och fira mors dag hos min mamma som även fyllde år i går. Kommer att baka en tårta, som inte innehåller socker och vetemjöl till henne. Lägger ut den på bloggen under morgondagen.

Ha en trevlig fredag!/ Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
22 maj, 2013 0
Morgonens aktiviteter, lite om affirmation och frukostrecept.

I morse var jag hos sjukgymnasten igen. Denna gång blev det både andningsövningar och avslappning. Det är något jag har jättesvårt för, därför att värken tar över, och man ligger och tänker på den hela tiden när man ska ligga stilla och försöka slappna av. Dessutom skulle jag andas på rätt sätt samtidigt. Jag fick kämpa för att det skulle funka! Det gäller att hitta en ställning där man ligger bekvämt, vilket jag har jättesvårt att hitta. Det blir obekvämt redan efter några minuter.

Vi kör avslappningar i kören också. En stund på varje rep, leder vår dirigent oss i avslappning och affirmation. Affirmation är att på ett positivt sätt påstå något om sig själv i syfte att förbättra sin/en situation. Antingen att man skriver ner det eller som vi gör det, genom att lyssna. Många idrottsmän använder sig av affirmation inför tävlingar, likasom vi gör det inför våra tävlingar.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar smoothie! Helst med kokosmjölk . Dessa detoxdagar har jag ätit smoothie till frukost varje morgon med olika frukter och bär. Vissa gånger har det smakat bättre än andra dagar, beroende på hur den blandas. Jag gör nästan aldrig samma smoothie flera gånger. Det blir av det man har hemma för tillfälle. Ibland blir det på grönsaker men oftast på frukt och bär. I morse hade jag bara en banan och kokosmjölk hemma. Däremot har jag alltid Mighty Berries i skafferiet. En produkt som är bra att ta till när man inte har frukt eller bär hemma eller om man kanske inte äter så mycket frukt. Eller som jag! Jag vill vara säker på att få i mig massor av bra antioxidanter! Det är svårt att få i sig så mycket, även om man äter frukt och bär dagligen. Jag ser till att få i mig Mighty Berries i smoothie eller fruktjuice varje dag. Mighty Berries är ett kosttillskott som består av antioxidantrika frukter och bär och har ett ORAC -värde på över 6500 per portion. Inte dumt alls. Så att blanda ner en sked av bärpulvret i smoothien eller i yoghurten, är inte alls fel, även om man har frukt hemma!

Annons

Min smoothie i morse:
200 g kokosmjölk, på tetra
1 banan
1 msk Mighty Berries
1 msk kokosolja med smak

Mixa! Toppa med gojibär, kokosflingor och solrosfrön! Drick/ät/njut!
Denna smoothie blev riktigt krämig och supergod! 🙂

Ha en bra dag! Mia

Dela inlägget
Annons
Annons