…..Blir man glad när man ska handla och upptäcker att
Coop har börjat införa veckans ekologiska vara.
”Vi hjälper barnfamiljerna i deras ekologiska situation” säger de!
Idag var EKO-bananerna billigare än besprutade. 17 kr kilot mot icke eko som kostade 19,90kg
I fredags blev det lax hemma hos mig. Jag panerade den med chili, citron, honung och dill. Till det blev det en jättegod kall spenat och basilikasås. Enkelt och Supergott!
Chilipanerad lax
2 portioner.
400 g lax av mittenbit
1/2 röd chilifrukt EKO
1/2 dl dill, EKO finhackad
Annons
1/2 citron, EKO rivet skal av
2 msk olivolja EKO
1 tsk honung eller agavesirap
svartpeppar och himalyasalt.
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader
Gnugga citronen noga i vinäger och skölj av den i vatten. Riv skalet av halva citronen. Blanda med övriga ingredienser och klappa in kryddorna på den skinnfria sidan av laxen. Lägg i smörad form och sätt in i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Spenat-&basilikasås 50 g spenat, fryst och hackad. (Gärna hel)
1/2 dl basilika, färsk hackad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1 krm tabasco
flingsalt
Gör så här:
Tina spenaten och pressa ur vätskan från den genom en sil. Mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med flingsalt. Servera med kokt potatis och en sallad.
Lite mys i helgen med en efterätt kanske? Det här är så himla gott! Mums!
Ingefärsinkokta päron:
Annons
4 portioner:
4 st päron
6 dl äppeljuice, osötad
(2-3 msk sukrin)
1 dl ingefära i tunna skivor
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
3 msk arrowrot
4 1/2 msk vatten
Gör så här:
Koka ingefära i äppeljuicen ca 10 minuter. Ta upp ingefäran. Skala päronen och koka dem i ingefärssåsen ca 15 minuter. Om inte juicen täcker päronen, tänk på att vända dem så att alla sidor blir kokta. Ta upp päronen och låt svalna. Rör ut arrowrot med vatten och red av såsen. Smaka av med lite vaniljpulver. Låt kallna. Ringla ingefärssåsen över päronen. Servera med vispad grädde.
Idag när jag gjorde ett ärende på stan, hängde den bara där mitt framför mina ögon! Jag lovar att den sa: Mia köp!!!
Såklart att jag bara måste köpa den. Klänningen ska med till Hawaii! En trigger för en vinnarskalle! En hatt med guldpaljetter är redan inhandlad.
Annons
Jag har bestämt mig för att komma hem med en guldmedalj!Och gör jag inte det, så har jag ändåvunnit! Som min dirigent Britt-Helene alltid säger: Vinn först och tävla sen! Och det är vad jag affirmerar nästan varje kväll! Jag går igenom varje detalj! Hur jag vaknar på hotellrummet på tävlingsdagen! Jag går upp och är lugn som en filbunke, jag vet exakt vad jag ska ha för scenkläder. Sminket och lösögonfransar fixar jag galant, liksom frisyren: Victory Rolls! Allt går enligt planerna. Jag står redan på scenen i Honolulu! Jag kan känna hur strålkastarljuset värmer mitt ansikte och jag hör applåderna och hejaropen!
På ytterdörren hemma har jag ytterligare en trigger! Det är liten dekal som det står Aloha Honolulu på!
Aloha! Om fem veckor står vi på tävlingscenen! Nu går tiden fort! Snart är vi där! Det är inte konstigt att jag känner att det rycker i tävlingsnerven och att de välbekanta fjärilarna i magen börjar vakna! Men jag välkomnar dem! Jag är mer än taggad! Innan vi åker ska vi förstås ha ett genrep! Det blir på Nacka Aula den 20/10 kl 14 och 17:30 om någon skulle vara intresserad av att ge oss en lyckospark och se vårt tävlingspaket.
Häromdagen gjorde jag inläggningar och efterrätter som snart kommer upp på bloggen! Det blev en variant av rödlöksmarmelad utan socker också som jag tänker ha som tillbehör till lamm i helgen. Här är receptet:
Rödlöksmarmelad:
2 st rödlök, stora
2-3 msk olivolja
1 dl vatten
4 msk rödvinsvinäger
4 -5 msk kokossocker
2 msk aprikoser, osvavlade, hackade (ekologiska)- eller 2 msk russin, ekologiska
salt efter behag
Gör så här:
Stek löken sakta på medelsvag värme i olivoljan i ca 7-8 minuter. Tillsätt vatten, vinäger, kokossocker och aprikoser. Sjud på svag värme 15-20 minuter. Smaka av med salt. Låt svalna lite. Häll upp på en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp.
Jag ska erkänna att jag dricker ett glas rött varje morgon innan frukost!Jag är beroende av rödbetsjuice! 🙂
Annons
Innan jag skjutsade min dotter till skolan i morse drack jag ett glas rödbetssaft. Efteråt var jag på affären och inhandlade yoghurt. Många männoskor log åt mig, och jag log naturligtvis tillbaka. Men jag funderade på varför de tittade så på mig. När jag kom hem och såg mig i spegeln fick jag svaret. Två röda streck i varje mungipa och en liten röd mustasch. Ha, ha! Det blev dagens skratt! Piiiinsamt!
Varför är då rödbetor så himla bra?
Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft. Eller så dricker jag det som juice innan frukost på morgonen. Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning. Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.
Nu är det skördetid! Underbart med alla frukter och grönsaker!
Eftersom att jag aldrig köper färdiginlagda eller konserverade grönsaker, passar jag på att göra lite inläggningar nu. Det går jättebra att utesluta socker och använda sukrin istället!
Igår kväll gjorde jag en magnetröntgen på ryggen. Det ska bli fint att få veta vad som värker i mitt ben. I ett halvår har jag haft starka smärtor i benet, helst när jag ligger eller sitter. Nervsmärtor från ryggen. Eftersom att jag har en enorm cellskräck måste jag skingra tankarna på det. Så på förmiddagen ställde jag mig och gjorde lite inläggningar och annat som jag tänker lägga upp här i bloggen under veckan. Jag gjorde bland annat picklad zucchini och lite marmelad! Smarrigt värre. Jag använder förstås inte socker i mina recept som alla som läser min blogg redan vet.
Dessutom testade jag lite efterrätter. Recept på det kommer inom kort! 🙂
Annons
Magnetröntgen gick faktiskt bra. Jag låg och blundade och lyssnade på lugna favoriter och irriterade mig på att maskinens dunkande inte var i takt med musiken. Och räknade sekunder. Det tog en halv timme.
Picklad zucchini: 2 medelstora zucchini Lag:
1 1/2 röd chilifrukt
1 1/2 dl ättickssprit
3 dl sukrin
4 1/2 dl vatten
1 1/2 tsk senapsfrön
1 1/2 tsk gurkmeja
Gör så här:
Skiva och kärna ur chilifrukten. Koka upp alla ingredienser till lagen. Lägg i chilifrukten.
Skölj och skiva zucchini i tunna bitar. Fyll två väl rengjorda burkar med skivorna. Häll över den varma lagen. När det svalnat förslut burkarna med lock.
Den går ju att äta direkt när den svalnat, men godast blir det om man kan vänta en vecka.! 🙂 Förvara i kylskåp.
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.