Annons

Ekologisk delikatessbutik och cafè i Nynäshamns hamnbodar!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 maj, 2014
Hamnbodar och uteservering

Igår öppnade ett nytt cafè- Picnic&DELI i hamnbodarna nere vid hamnen i Nynäshamn. Mycket välkommet och uppskattat!

Hamnbodar och uteservering
Foto: Mia Hagenmalm

Ja cafè, pizzerior och restauranger finns det gott om här i vår stad. Men detta var ju något alldeles extra för på Picnic&DELI erbjuder man ekologiskt, närodlat och rättvist!
Man blir så himla glad för det! Äntligen kan jag tänka mig att gå till hamnen och ta en god sallad eller en kopp ekologiskt kaffe, vilket är jättesvårt att hitta ute idag. Tror att många med mig håller med!

Skylt med texten Picknick&DELI på en röd hamnbod
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Igår öppnade man alltså butiken och jag var såå nyfiken att jag måste gå dit och flanera och titta
Jag hade precis ätit lunch hemma, så någon sallad eller fika blev det inte. Det får jag ta en annan gång. Men deras smörgåsar och sallader såg väldigt goda och maffiga ut till ett väldigt bra pris, så det är värt ett besök på lunchen någon solig dag, för det är uteservering, och miljön är väldigt trevlig och mysig då butiken ligger på en liten ”innegård” bland bodarna. Picknick&Deli kommer att bli en av de platser där jag köper ekologiska matvaror hädanefter! De hade även rabarber, gräslök och ägg såg jag.

Svart tavla med text på dörr
Foto: Mia Hagenmalm

Kanske ett tips för dig som gillar EKO och som bor i Nynäshamn eller ska till eller från Gotland! Känner du dig lite hungrig, eller vill kolla in utbudet, så kika in 🙂

Även om jag inte tog något att äta, så fanns det många spännande livsmedel och några som jag bara måste köpa. Bland annat (äntligen) pasta gjort av bönor. För min mages skull, eftersom att jag inte klarar vete, köpte jag två paket och ska snart testa att äta med sedvanlig köttfärssås.

En påse med spagetti gjort på svarta bönor
Foto: Mia Hagenmalm
Ekologiska Livsmedel på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm

Så två paket bönspagetti, grillsås, kryddor, en hampa-och linfrösmör (spännande), samt organisk kakaodryck blev mitt inköp. Nu är ju jag , som ni som läser min blogg vet, väldigt anti mot socker och vitt vete, så även om det är ekologiskt så passar inte allt mig. Men alla livsmedel i denna butik var mycket spännande för den som vill ha ekologiskt!
En liten kaka slank ändock in i munnen. :-)Jag måste ju smaka på deras småkakor som var bakade med färdig deg och som man kunde köpa och baka själv, om jag förstod rätt! Jättegod var den iallafall. 🙂 Så det är kanske något för dig som gillar småkakor och vill att det ska vara nyttigare och gå snabbare.

Härligt med ekologiskt på ett och samma ställe. Mer sånt runt om i landet!

Annons

Mia

 

30 maj, 2014 0

Förstår vi hur allvarligt det är? Alla pratar om världssvälten och att det kommer att bli så mycket värre. I Svergie vurmar man för GMO och bekämpningsmedel. Det som dödar dessa insekter! Hur tänker man? Nu får regeringen och bönder vakna. Vi tar död på våra humlor och bin. Våra nyttoinsekter som finns till för att pollinera blommor och grödor så att VI får mat på vårt bord. De pollinerar för att vårt landskap ska blomma! Om inte blommor och bin finns, ingen mat på jorden! Hur viktigt är det inte? Dax att vakna nu, innan det är försent. Det har redan gått för långt!

Programmet på SvT inleds med en berättarröst:
Under årmiljoner har insekter befruktat växter och grödor i utbyte mot nektar.Det är det som är grunden för vår existens och som ger oss en tredjedel av allt vi äter, och som är förutsättningen för den välfärd vi har idag.

Förlorar vi humlor och bin kommer våra landskap att dö och försvinner pollinatörerna kommer vår verklighet att se helt annorlunda ut.

Jag tänker inte skriva mer om det! Detta måste ses för att man ska förstå allvaret. Jag grät under programmet igår. Att det ska behöva gå så långt! Och varför bryr sig inte svenska regeringen? Du kan se programmet här!

http://www.google.se/url?url=http://www.svt.se/dokumentarfilm/se-program/del-1-1942%3Fautostart%3Dtrue&rct=j&frm=1&q=&esrc=s&sa=U&ei=S0aIU5-IAeng4QSX-IGQCw&ved=0CCAQFjAA&usg=AFQjCNEJQwW3L3x4JElqu4b2NlQ3plVyYQ

Annons

Mia

Dela inlägget
Annons
28 maj, 2014 0

Min morfar var biodlare på Gotland! Jag minns hur spännande och lite läskigt det var att följa med ut till bikuporna i skogen och hur gott det var att skrapa lite honung från vaxkakorna när morfar tagit in dem för att slunga honung. Och jag minns när han hade blivit stungen av bin och hade legat på sjukhus, och hur svullen har var i ansiktet så man knappt kände igen honom, eller när bina svärmade och jag som bara var sex år blev instängd ensam i vår stuga på mormor och morfars tomt, för ingen vågade komma och hämta mig då hela himlen var bruntjock av svärmande bin just över våran stuga.

Nu såg inte jag Nyhetsmorgon på SvT, där Per Bengtsson biolog, från Naturskyddsföreningen berättade om bin och hur vi kan hjälpa dem att överleva. Men du kanske gjorde? Däremot har jag läst en artikel från Naturskyddsföreningen! Och detta är jätteviktig information, om inte LIVSVIKTIG!!!!

Våra bin är hotade på flera sätt. Dels genom sjukdomar och dels genom olika sorters bekämpningsmedel och miljöförändrimgar då det gamla odlingslandskapet försvunnit. Det finns för lite blommor och variation i landskapet.

Det för tanken till en film som jag såg: Jag tror att det var i Japan, som människan själv får pollinera blommor med någon slags tussar, från blomma till blomma, eftersom att bina har dött ut. Hemskt! Orsaken är alltså bekämpningsmedel, GMO och förändrade landskap.

Annons

Det finns också flera sjudomar som härjar bland tambin, men de klarar sig förhållandevis bra då många biodlare lärt sig att hantera sjukdomarna. Värre är det för de vilda bina där hotet dock inte är sjukdomar utan utarming av deras livsmiljöer. I odlingslandskapet finns det nu allt för lite blommor och variation.

Bin trivs bra i många trädgårdar och vi människor kan erbjuda husrum med växter som de gillar, skriver Naturskyddsföreningen.

Tre saker som du kan göra för att hjälpa våra bin:

1,) Hjälp dem med bostäder, bygg ett bihotell
2,) Odla blommor på balkong, i trädgård och spara vilda blommor
3, ) Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

I svergie finns 285 olika arter av vilda bin och så mycket som en tredjedel är hotade.
Jordbrukslandskapet idag har för lite blommor och har blivit mer enformigt. Nu finns alltså en tredjedel av dessa bin på röda listan. Det fanns 300 bi- och humlearter men 15 av dem har försvunnit.

Annons

Bin producerar ju honung , men den största betydelsen för naturen och oss är att bin pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss, fåglar och mängder av andra djur.
Faktiskt är mer än en tredjedel av maten vi äter pollinerad av bin. Och för att fylla en burk honung krävs hela 5 miljoner blombesök.

Utan bin skulle det alltså bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken! Var aktsam om våra små inseker! De gör stor nytta alldeles gratis! Tänk på det nästa gång du tar en sked honung!

Mia

Källa: Naturskyddsföreninge

Länk till SVT play: Så enkelt bygger du ett bihotell!

Annons

https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&ei=BP-GU9KSEKPm4QS41IGYBA&url=http://www.svtplay.se/klipp/103206/sa-har-gor-du-ditt-eget-bihotell&cd=7&ved=0CD0QFjAG&usg=AFQjCNHrU2wmVOzZ09aheSSAzMlnxx38XQ

Dela inlägget
Annons
27 maj, 2014 0
Rabarberchutney i en glasburk
Rabarberchutney i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

Igår var det nästan högsommarvärme och idag blåser det så himla kallt! I morse var det endast 5 grader. Så på med täckjacka, vantar och mössa igen! 🙂

Rabarber, rabarber! Jag tycker att det är så gott, och man får passa på när de finns. Många olika recept blir det just nu på just rabarber! Men det är tacksamt att variera. Och man ska ju försöka att köra säsong- och närodlat för miljöns skull och rabarber kan jag plocka själv så det är verkligen närodlat. 🙂

Härom dagen kokade jag en chutney utan vitt socker för att ha till grillat! Supergott! Och det funkar att använda sukrin istället för socker. Tror bara att hållbarheten blir lite kortare med sukrin än om man tar vitt socker.

Annons

Rabarechutney
0,5 kg rabarber
2 gula lökar
5 dl sukrin
1 krm vitpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1/2 tsk chili flakes
2 msk ättikssprit
1 dl vatten

Rabarberchutney i en burk med lock
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Rensa och skala rabarberna, skölj noga i vatten och skär dem i bitar.
Koka upp med alla ingredienser. Låt koka- sjuda ca 30- 40 minuter på svag värme tills du har en tjock kräm. Rör lite då och då så att det inte bränns vid. Häll upp på väl rengjord glasburk. Tillslut med lock när den svalnat. Håller sig i kylskåp ca en vecka. Servera till grillat eller kött.

Rabarbersoppa med hallon i ett glas på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm

Jag passade även på att göra rabarbersoppa. 1 kg rabarber, 6 dl vatten och 3 dl sukrin. Låt koka 5 minuter. Red av med 2-3 matskedar arrowroot eller potatismjöl

Det är så gott att ta ett glas kall, läskande soppa, eller kräm på rabarber tycker jag. MMMMMUMS! Det smakar sommar! I morse toppade jag min soppa med några hallon.
(Och så är det ju nyttigt med rabarber).

Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
23 maj, 2014 0
Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar
Foto: Hagenmalm

 

Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.

 

Annons

Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna

Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena

Gör så här:

Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.

Annons

Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.

Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.

Ha en fin dag i solskenet/ Mia

Dela inlägget
Annons
22 maj, 2014 0

Och med risk för att verka tjatig återupplivar jag två gamla inlägg om djur och antibiotika, nu när det lyfts fram så stort (äntligen) i både media och nyheter.

Mia

Min blogg den 27/3-14
I dagens medicin skrev dietisten Ylva Gefvert om att sjukhuskök köper in köttproduktion som bidrar till spridning av MRSA.
MRSA är en bakterie av typen gula stafylokocker. Bakterien är ovanlig, men om man bär på den brukar den finnas på huden, oftast i näsan.
MRSA är motståndskraftig, resistent, mot många olika sorters antibiotika. För det mesta orsakar bakterien inte några besvär, men om man får en infektion som kräver behandling finns färre sorters antibiotika att välja mellan än för vanliga stafylokocker.

Annons

 

Ylva Gefvert : Vården är noggrann med att inte skriva ut antibiotika i onödan. ”Läckaget” av antibiotika och multiresistenta MRSA-bakterier från den utländska köttproduktionen – som vi upphandlar en stor del av köttet till sjukhuskök, äldreboenden, daghem och skolor från – är däremot i stor skala.

I både europeiska och amerikanska undersökningar har man hittat MRSA på kött, framför allt på griskött och kött från fjäderfä. Exempelvis innehöll cirka 10 procent av proven från danskt griskött MRSA-bakterier vid det senaste övervakningstillfället i Danmark. Motsvarande siffror för importerat kycklingkött var 31 procent, importerat griskött 5 procent och importerat nötkött 4 procent (källa: Livsmedelverket).

77 procent av de danska slaktsvinen bär nu på MRSA; en sexdubbling på bara två år ”Alltså, det får håret att resa sig på huvudet på en läkare”, sade Hans Jörn Kolmos, forskare i Odense, i en kommentar.

När upphandlarna påstår att de måste köpa det utländska köttet, har de fel. Miljöstyrningsrådet visar på sin hemsida goda exempel på upphandlingar, som lyckats få in till huvuddelen svenskt kött. Kräv gärna sådana upphandlingar för att motverka MRSA-spridning! (Och dessutom för att slippa medverka till bland annat illegal svansklippning av alla kultingar i utländska djurfabriker.)

Annons

Det borde inte vara tillåtet att upphandla kött från djur som producerats med illegala metoder och som bidrar till spridning av multiresistenta bakterier.

Min Blogg den 7/5-14
Att miljoner danska grisar blir resistenta mot multibakterier (MRSA) och blir immuna mot antibiotika beror på att man ger grisarna för mycket antibiotika.
Smittan från gris vandrar över till människan. Oftast klarar människan av det, men det händer att bakterien skapar bölder eller i värsta fall drabbar våra blodkärl, och då kan vi dö.

GrisplågeriDet finns ytterligare en väldigt stor anledning, tycker jag, att bojkotta danska grisar, och det är detta djurplågeri. Det skär i mig när jag ser dessa bilder. Stackars, stackars djur som får ligga instängda i små burar på det här viset! Det borde för f-n finnas lagar på att det inte får förekomma.

Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons