Annons

Färsbiff med kantarelltopping

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 augusti, 2013
Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat

Färsbiff med kantarelltopping på salladsbädd på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I morse tog jag en lite längre promenad med hunden. Luften är så hög och klar och det känns lätt att andas. Solen skiner i dag, och man får ta vara på denna sista sommarmånad, för innan man vet ordet av är det höst igen. Jag har en otroligt vacker väg på min promenad bara bakom hörnet. En väg som kan skifta i färg från en timme till en annan. Skärgården och havet är underbart vacker och när jag flyttade hit till Nynäshamn för några år sedan, uppfyllde jag min egen dröm att få bo med närheten till havet.

Kantareller
Foto: Mia hagenmalm
Annons

På torget står man och säljer grönsaker, och igår när jag gick förbi hade de kantareller. Vilken lyx! Jag bara älskar svamp i alla dess olika sorter, men kantareller är något alldeles extra gott. Så igår till middag blev det färsbiffar som jag toppade med kantareller och åt med en smarrig sallad gjord på zuccini och morötter.

Färsbiffar med kantarelltopping:
2 personer
250 g nötfärs,
1 ägg
3 msk mjölk
1/2 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja till stekning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt med färsen. Forma till två biffar och bryn dem i smör och rapsolja ca 4 minuter på varje sida. Tag upp och lägg på ett ugnssäkert fat.

Kantarelltopping:
400 g kantareller
1 charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk creme fraiche
1 äggula
2 dl parmesanost, riven

Gör så här:
Rensa kantareller från jord och skräp, skölj gärna. Låt steka i smör tillsammans med lök och vitlök ca 5 minuter utan omrörning. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör till en sås. När svampen är färdigstekt rör i dem i såsen. Toppa biffarna med svampröran och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Blir det något över av röran kan du ju äta den vid sidan av.

Annons

Salladen gjorde min dotter Evelyn på en halv grovriven zucchini, två grovrivna morötter, 1 näve ruccola
som hon blandade med 1 msk olivolja, en msk balsamvinäger lite örtsalt och svartpeppar.
Fördela salladen på tallrikar och lägg biffen över. Njut! 🙂

Ha en bra dag!/ Mia

 

13 augusti, 2013 0
Röda lökar är gott till grillat men även bra för att hitta ditt resonansutrymme!

Alldeles nyss vräkte regnet ner, men nu skiner solen igen! Lite blixt och dunder var det tydligen också, men det var ingenting jag märkte.

Har varit hos min sjukgymnast och fått välbehövlig akupunktur i dag. Det var ett tag sedan. Blev lite smått trött och dåsig efter behandlingen, men det är som det ska vara. Man ska dricka mycket vatten efteråt. Och gärna vila.

Ännu är det sommar ute, trots att det idag kändes lite kyligare än det gjort på länge.Tycker inte att det varit någon så där jättevarm sensommarkväll ännu i år. Det blir så kallt när solen går ner. Men visst kommer det många fler tillfällen att tända grillen innan hösten gör sin antågan! Väder eller årstid har ingen betydelse! Man kan grilla året runt! Ett jätte smaskigt tillbehör till övrig mat kan vara att fylla en röd lök med lite gott och grilla i ett foliepaket. Detta behöver dock lite tid på grillen. Jag gjorde tre stycken.

Tre fyllda grillade röda lökar på ett grått fat.
Foto: Mia hagenmalm
Annons

Fylld grillad rödlök
3 st
3 röda medelstora rödlökar
1 ägg
50g parmesanost. Riven
1 msk persilja, finhackad
1 msk basilika, finhackad
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
3 små coctailtomater
herbamare örtsalt och chiliflakes

Gör så här:
Skär av toppen på löken och gröp ur den med en gaffel. Låt de två-tre yttersta lagren på löken vara kvar.

Urgröpt röd lök
Foto: Mia hagenmalm

 

Hacka basilika och persilja fint. Blanda med uppvispat ägg, parmesan, kryddor och balsamvinäger. Fördela fyllninge i lökarna. Skär tomater i små bitar och tryck ner dem i blandningen. Lägg varje lök på en bit alluminiumfolie. Ringla över olivolja, strö ev över lite flingsalt och gör små paket. Lägg på grillen. Känn med gaffel efter ca 15 minuter om det är klart. Löken ska ha blivit mjuk. Servera! 🙂

Röda lökar får mig att tänka på att jag idag har rep med kören! Varför? När vi ska sjunga upp börjar vi ofta med röstträning. Vi pratar i resonansutrymmet. Ofta kör vår Eva Stahl en ramsa just om röda lökar. Röda lökar flöt i pölen! 🙂 Eller bagare Bob bakar bara brända bullar bakom bergen blå! Jätte bra att börja med för att hitta instrumentet, alltså våra röster i resonansutrymmet.

Annons

Ikväll blir vi coachade av bästa Jan Alexandersson i vår nya låt där vi ska ha mer koreografi/dans. Janne är en otroligt duktig koreograf! Känner mig oerhört priviligerad att vi har en så bra coach som hjälp på vår väg att nå vårat mål i tävlingarna på Hawaii!

Må så gott! / Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
9 augusti, 2013 0

Man slutar aldrig att förvånas! Jamie Oliver har avslöjat att matjätten McDonalds i USA tvättar slaktrester som döms oätligt och är för dåligt som mänsklig föda, med ammoniumhydroxid. Detta göra man för att skapa ett vad Jamie kallar”rosa slime”. En vacker hamburgare! Denna ammoniakprocess görs bland annat för att ta bort bakterier ur köttet, och därför behöver man heller inte skriva ut det som en ingrediens i maten. Dessutom är det tydligen lagligt i USA.

McDonalds har efter avslöjandet lovat att utesluta ammoniak i sina hamburgare.

Nu är detta inte avslöjat i Sverige, men vad vet man om maten vi äter? URK!!!

Ha en trevlig helg! / Mia

Annons

Här är länken som visar hur det går till att göra rosa slime: http://youtu.bewshinRWnf30

Källa: Matfusket.

 

Dela inlägget
Annons
8 augusti, 2013 0

Läste i Matfuskets inlägg på Facebook, att en ny studie i Danmark visar att 99% av alla skolbarn hade bekämpningsmedel i urinen. Eftersom att dessa organfosfater kan ge hormonstörningar och påverka viktiga funktioner i hjärnan, har landet infört en skattehöjning på bekämningsmedel, för att det ska bli besvärligare att förgifta människorna och naturen skriver de. Och den danska livsmedelsministern går ut stort och rekommenderar att äta ekologiskt.

Det otäcka i det hela är att Naturskyddsföreningen menar att vi i Svergie besprutar mer än våra rödvita grannar. Hemskt!

Så Sverige! Ska vi ta efter Danmark eller blundar vi?

Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
8 augusti, 2013 0
Banan och blåbär mixade och fryst upplagd i glas toppade med blåbär
Banan och blåbär mixade och fryst upplagd i glas toppade med blåbär
Foto: Mia Hagenmalm

I förrgår hade vi terminstart och första repetionen med Rönninge Show Chorus i höst! Nu är det endast 3 månader tills vi står på scenen i VM på Hawaii! Det är ju snart! Inte alls så långt kvar. Det har börjat pirra i tävlingsnerven! Jag är verkligen laddad! Och som vår dirigent brukar säga, angående vårt gemensamma mål! Vinn först, tävla sen. En mycket bra inställning tycker jag.

Jag har inte gjort så många inlägg sista veckan. Det beror på att jag inte gjort något nytt i bak eller matväg.Det har mest blivit favoriter i repris, men igår kväll var jag riktigt sugen på något läskande gott.
Har länge velat testa en glass som min dotter hade gjort till sin lilla flicka i somras, så nu fick det bli av när jag hade ingredienser som bara är två, hemma! Banan och blåbärsglass. Mixa och frys frukt och bär som de är! Inga konstiga ingredienser, bara helt naturligt. Hur gott som helst!

Annons

Fryst banan&blåbär (Glass)
2 portioner:
2 medelstora bananer
3 dl blåbär

Mixa, lägg i form och frys ca 2-3 timmar. Lägg upp i glas och toppa med några blåbär. Mums!

Ha det bra!/ Mia

Dela inlägget
Annons
1 augusti, 2013 0
Räksallad på blått vacker fat

Räksallad på vackert blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Oj vad varmt det varit de sista dagarna här i Nynäshamn. Kvalmig, tryckande och dallrande värme! I förrgår kom regnet och det blev mycket svalare. Det blev lättare att andas. Riktigt skönt att sova utan att behöva vakna för att det varit för varmt i sovrummet. Men jag gillar värmen, så jag hoppas att den kommer tillbaka. Jag vill att sommaren ska vara lång. Får alltid lite lätt panik i september när hösten börjar närma sig och det går mot mörkare tider. Jag är ingen vinterälskare!

Det här med solen! Man ska ju vara försiktig och inte bränna sig. Jag har dessutom fått förmaningar av en hudläkare att inte bevistas i solen utan hög solskyddsfaktor efter att jag varit och fryst min näsa en gång. Hade en solskada, ett sår på näsan som ofta blödde och kliade. Det var inte cancer, men kan bli. Och det första jag gjorde på Gotland var att bränna mig rejält. Hade glömt solskyddscremen hemma, och höll mig i skuggan. Det hjälpte inte alls. På Gotland tar solen som utomlands. Jag vet ju det! Nu har mitt sår kommit tillbaka, så jag får nog uppsöka läkare igen. Var försiktig när ni solar och smörj in er om ni är ute mitt på dagen. Att bevistas i skugga hjälper föga.

Annons

När det är varmt är det såå gott med något svalkande och saftigt i matväg.
Och nu är det nektarinerna och persikornas tid. Det är fantastiskt jättegott att göra en god matig sallad på. Jag använde det i min lunch igår. Marinerade räkor i lime, vitlök och chili, fräste i het stekpanna någon minut och skar ner några nektariner, galiamelon och blandade med rödlök, sallad och avocado. Kokade ett ägg och åt till. Smarrigt, fräscht och enkelt!

Nektarin&Melonsallad med chili/limemarinerade räkor.
2 portioner:
250 g räkor
2 msk olivolja
1 röd chilifrukt
1 msk agavesirap
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven ingefära
1 limefrukt
himalayasalt

1 nektarin
1/2 galiamelon
1 liten rödlök
1/4 gurka
1 avocado
80g sugarsnaps
5 dl sallad, blandad
1 ägg, hårdkokt
1 nypa rostade solroskärnor
Gör så här:

Skala räkorna och hacka chilifrukten fint. Blanda räkor och chili med olivolja, ingefära, vitlök och saften från 1 lime i en skål. Låt stå en stund och dra. Fräs allt snabbt, ca 1 minut, salta lätt och häll över allt i en skål. Se till att få med även såsen som blir. Skala och skär nektarin, avocado, gurka och melon i mindre bitar. Finhacka löken. Koka sugarsnaps i lättsaltat vatten 1 minut. Slå på kallt vatten, och låt svalna. skölj och skär sallad. Blanda samman alla ingredienser. Tänk på att få med all sås som räkorna ligger i. Strö över solroskärnor. Smaka av med salt och peppar och eventuellt chiliflakes. Ät salladen som den är, eller gör en fräch vinegrette om du vill. Jag åt min ägghalva vid sidan om!

Vinegrette:
1 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk limesaft
1 tsk örtkryddor
1 tsk agavesirap
Salt och svartpeppar

Blanda samman och häll upp på ren burk med tätslutande lock.

Annons

:-)/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons