Annons

Rätt kost kan minska depression!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 oktober, 2013

Kosten som vi äter inverkar både på sjukdomar och hur vi mår psykiskt. Man kan faktiskt minska depressioner med rätt kost.
Nu har vi just avslutat sockerutmaningen, men läs här och konstatera att allt går hand i hand när det gäller kost och näring och på hur man mår. Socker och snabba kolhydrater är en stor bov!! Återigen!

*Blodsockerbalansen har en inverkan. Om man har lågt blodsocker innebär det att det finns för lite energi i hjärnan och i kroppen. Framför allt hjärnan behöver energi för att kunna fungera normalt. Att mata kroppen med socker och snabba kolhydrater ger snabb energi, men orsakar ett snabbt och mycket lägre blodsocker än innan du åt socker/snabba kolhydrater. Att inte ge kroppen energi genom bra föda, innebär att du försätter den i stress.

*Signalsubstanser i hjärnan som lågt serotinin, orsakar att du känner dig nedstämd, trött och håglös. Låga nivåer av dopamin, adrenalin och noradrenalin, ger upphov till brist på motivation, och initiativtagande samt kan orsaka apati. En orsak till att man kan få låga serotininhalter är brist på vitaminer, mineraler och fettsyror samt motion. Så att äta bra och motionera kan faktiskt dämpa depressioner.

Annons

*Viktiga fettsyror behöver kroppen för att kunna fungera optimalt. Särskilt det omättade fettet är bra om man är deprimerad. Bra fett- Omega 3 från fet fisk som lax, makrill och sill, och fetter från växtriket som från avacado, frön och nötter är bra ”hjärnfett”.

*Vitaminer och mineraler inverkar också på hur vi mår.
B-12 som bara finns i animaliska produkter som exempelvis mjölk, kött och ägg kan orsaka trötthet och intiativlöshet om man har brist på det. Om man är vegetarian är det därför jätteviktigt att äta ett tillskott med B-12.
Folsyra behövs för att tillverka nya celler och signalsubstanser i hjärnan. Om du känner dig väldigt trött kan det vara brist på just folsyra. Folsyra finns i frukt och grönt, men även som kosttillskott.

Brist på vitamin D kan oraska trötthet, dåligt immunförsvar och depression.

Magnesiumbrist orsakas ganska ofta av en kost med mycket socker och snabba kolhydrater. Brist på magnesium orsakar i regel kramper i muskler, svaghetskänsla och trötthet. Du hittar magnesium i frön och i nötter. Magnesium behövs för en bra muskelfunktion och för ditt hjärta, samt att kalcium och magnesium samverkar i kroppen. Magnesium behövs också för att kroppen ska kunna ta upp energi ifrån maten.

Zink är en mineral som kopplas ihop med många psykiska tillstånd, bland annat depression. Men zinkbrist orsakar också ett dåligt immunförsvar, dåliga spermier hos män och dålig sårläkning. Zink hittar du i te x ostron.

Annons

Har du järnbrist vilket många kvinnor har, kan du få huvudvärk, trötthet och humörsvängningar.
Järn behöver kroppen för att omvandla mat till energi. Du hittar järn i grönsaker som spenat, broccoli, persilja, vinbär, kött och fågel. Men man bör inte inta ett tillskott av järn innan man kollat sitt järnvärde.
Att ha för högt järnvärde kan vara farligt åt andra hållet.

Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan!
Dopamin utsöndras när du motionerar!
Men det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.

Sömn, inte att förglömma! Bra sömn är också viktigt för att minska depression.

Ha det gott Mia

2 oktober, 2013 0
Broccolisoppa toppad med halloumi och broccoli

Taskig självkänsla kan återfås av bara några få ord och positiv feedback! Det har jag fått erfara många gånger. Ibland när man börjar tvivla på sig själv och sin förmåga, kan det behövas en liten puff i rätt riktning.

Nu när tävlingarna för VM är nära, tappade jag helt plötsligt min självkänsla totalt! Även om jag vet att jag ingår i en av världens bästa körer och att publiken älskar oss! De väntar och längtar faktiskt på att få se oss på Hawaii! Vad har lilla jag att bidra till kören? Är jag verkligen en A+ sångerska? Sjunger jag verkligen i nivå med mina körsystrar? Kan jag prestera och göra ännu bättre ifrån mig än vad jag/vi gjorde i VM i Houston 2011, då vi kom tvåa och blev publikfavoriter? Tankar blev till tvivel, jag tappade bort både sångröst och sångteknik och var nära att hoppa av tåget!

I en sådan stund i mitt liv, kommer min dotter hem och säger att hon inte vill gå till sångpedagogen denna termin. Hon vill ägna sin tid till dansen som hon tycker är roligare. En tanke slog mig, att jag ju kunde höra om jag kunde ta över hennes tid för sånglektioner. Det gick jättebra. Så nu får jag lite egobost varje tisdag innan körrepet med egna sånglektioner. Där sjunger jag inte barbershop, där blir det pop och balader. Min andra lektion var igår. Jag sjöng, hörde min egen röst, vilket kan vara svårt när man står omgiven av 140 tjejer som också sjunger. Och jag njöt! Jag njöt av både låten som jag älskar att sjunga och faktiskt av min egen röst! Och sångpedagogen fick ståpäls av min sång! Positiva rysningar som tur var. 🙂
Jag tror att det fanns en mening med att min dotter kom hem den där dagen och inte ville ta sina lektioner. Jag behövde det bättre än hon.

Annons

Så igår kändes det extra kul att repa med kören! Jag tycker i och för sig alltid att det är kul, men tvivlar man, har man ändå ett litet ok på sina axlar. Är det någon ide`att ens försöka om man själv tycker att man inte duger? Det gäller att man hittar sina egna verktyg för att återfinna sin självkänsla tillbaka. Jag behövde bara sångpedagogens beröm, och få höra min röst och det jag presterade i sången för att hitta den.
Nu är jag jättetaggad! Igår sjöng jag jätte bra på kören, gjorde koreografin utmärkt och med känsla och jag kände att jag strålade som en stjärna! 🙂

Jag hade ingen matlåda klar till idag, så plockade ihop lite grönsaker av det jag hade hemma i kylen.
Hade tänkt göra en broccoligratäng ikväll, men broccolin fick bli soppa till min lunch idag. Snabbt och enkelt. Bara att koka och mixa. Sparade lite av den färska broccolin som jag marinerade i olivolja och citron, och stekte upp några bitar halloumi som tillbehör för att få lite att tugga. Det syrliga från den citronmarinerade broccolin tillsammans med sältan från halloumin skapar en smaksensation i munnen. MMM! Riktigt gott!

Broccolisoppa toppad med halloumi
Foto: Mia Hagenmalm

Broccolisoppa med halloumi
2 portioner:
1 liten vitlöksklyfta, pressad
1/2 gul lök i skivor
1 broccolistånd
1/2 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
lite olivolja till stekning
1/2 tsk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar
Tillbehör:
100 g halloumi
1 msk olivolja
8 små broccolibuketter
1 msk olivolja
3 msk citronsaft
salt och chiliflakes
Gör så här:
Skölj och skär broccolin i mindre bitar. Bryn broccoli, lök och vitlök några minuter i en kastrull i olivolja.
Häll på vatten och lägg i buljongtärningen. Koka ca 10 minuter.
Blanda under tiden soppan kokar ihop olivolja med citronsaft, salt och chiliflakes och lägg ner broccolibuketterna. Rör om ordentligt så att broccolin suger åt sig allt. Skär halloumi i tärningar och stek i olivolja tills det fått färg.
Mixa soppan direkt i grytan med stavmixer. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Toppa med halloumi och broccoli.

 

30 september, 2013 0
Skylt med texten Ekobananer 17kr/kg

…..Blir man glad när man ska handla och upptäcker att
Coop har börjat införa veckans ekologiska vara.
”Vi hjälper barnfamiljerna i deras ekologiska situation” säger de!
Idag var EKO-bananerna billigare än besprutade. 17 kr kilot mot icke eko som kostade 19,90kg

Tack för det!

Annons
Skylt med texten Ekobananer 17kr/kg
Foto: Mia Hagenmalm
30 september, 2013 0
Laxbit spenatsås och potatis på en vit tallrik

I fredags blev det lax hemma hos mig. Jag panerade den med chili, citron, honung och dill. Till det blev det en jättegod kall spenat och basilikasås. Enkelt och Supergott!

Chilipanerad lax
2 portioner.

400 g lax av mittenbit
1/2 röd chilifrukt EKO
1/2 dl dill, EKO finhackad

Annons

1/2 citron, EKO rivet skal av
2 msk olivolja EKO
1 tsk honung eller agavesirap
svartpeppar och himalyasalt.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Gnugga citronen noga i vinäger och skölj av den i vatten. Riv skalet av halva citronen. Blanda med övriga ingredienser och klappa in kryddorna på den skinnfria sidan av laxen. Lägg i smörad form och sätt in i mitten av ugnen ca 15-20 minuter eller tills laxen är genomstekt.

Spenat-&basilikasås
50 g spenat, fryst och hackad. (Gärna hel)
1/2 dl basilika, färsk hackad
1 liten vitlöksklyfta
1 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1 krm tabasco
flingsalt

Laxbit spenatsås och potatis på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Tina spenaten och pressa ur vätskan från den genom en sil. Mixa alla ingredienser i en mixer. Smaka av med flingsalt. Servera med kokt potatis och en sallad.

Ha en trevlig dag!/ Mia

Annons

27 september, 2013 0
Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord

 

Lite mys i helgen med en efterätt kanske? Det här är så himla gott! Mums!

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron:

Annons

4 portioner:
4 st päron
6 dl äppeljuice, osötad
(2-3 msk sukrin)
1 dl ingefära i tunna skivor
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
3 msk arrowrot
4 1/2 msk vatten

Gör så här:
Koka ingefära i äppeljuicen ca 10 minuter. Ta upp ingefäran. Skala päronen och koka dem i ingefärssåsen ca 15 minuter. Om inte juicen täcker päronen, tänk på att vända dem så att alla sidor blir kokta. Ta upp päronen och låt svalna. Rör ut arrowrot med vatten och red av såsen. Smaka av med lite vaniljpulver. Låt kallna.
Ringla ingefärssåsen över päronen. Servera med vispad grädde.

Trevlig Helg! / Mia

26 september, 2013 0
Rödlöksmarmelad i glasburk. Två röda lökar och två aprikoser

Idag när jag gjorde ett ärende på stan, hängde den bara där mitt framför mina ögon! Jag lovar att den sa: Mia köp!!!
Såklart att jag bara måste köpa den. Klänningen ska med till Hawaii! En trigger för en vinnarskalle! En hatt med guldpaljetter är redan inhandlad.

Svart klänning med guldpaljetter
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

Jag har bestämt mig för att komma hem med en guldmedalj! Och gör jag inte det, så har jag ändå vunnit! Som min dirigent Britt-Helene alltid säger: Vinn först och tävla sen! Och det är vad jag affirmerar nästan varje kväll! Jag går igenom varje detalj! Hur jag vaknar på hotellrummet på tävlingsdagen! Jag går upp och är lugn som en filbunke, jag vet exakt vad jag ska ha för scenkläder. Sminket och lösögonfransar fixar jag galant, liksom frisyren: Victory Rolls! Allt går enligt planerna. Jag står redan på scenen i Honolulu! Jag kan känna hur strålkastarljuset värmer mitt ansikte och jag hör applåderna och hejaropen!
På ytterdörren hemma har jag ytterligare en trigger! Det är liten dekal som det står Aloha Honolulu på!
Aloha! Om fem veckor står vi på tävlingscenen! Nu går tiden fort! Snart är vi där! Det är inte konstigt att jag känner att det rycker i tävlingsnerven och att de välbekanta fjärilarna i magen börjar vakna! Men jag välkomnar dem! Jag är mer än taggad!
Innan vi åker ska vi förstås ha ett genrep! Det blir på Nacka Aula den 20/10 kl 14 och 17:30 om någon skulle vara intresserad av att ge oss en lyckospark och se vårt tävlingspaket.

Häromdagen gjorde jag inläggningar och efterrätter som snart kommer upp på bloggen! Det blev en variant av rödlöksmarmelad utan socker också som jag tänker ha som tillbehör till lamm i helgen. Här är receptet:

Rödlöksmarmelad i glasburk. Två röda lökar och två aprikoser
Foto: Mia Hagenmalm

Rödlöksmarmelad:
2 st rödlök, stora
2-3 msk olivolja
1 dl vatten
4 msk rödvinsvinäger
4 -5 msk kokossocker
2 msk aprikoser, osvavlade, hackade (ekologiska)-
eller 2 msk russin, ekologiska
salt efter behag

Gör så här:
Stek löken sakta på medelsvag värme i olivoljan i ca 7-8 minuter. Tillsätt vatten, vinäger, kokossocker och aprikoser. Sjud på svag värme 15-20 minuter. Smaka av med salt. Låt svalna lite. Häll upp på en väl rengjord glasburk. Förvara i kylskåp.

Annons