Annons

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokos

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 april, 2015
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Fiskgratäng , haricovert och blomkålsmos på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Nu har jag lite bråda dagar känner jag. Om två veckor tävlar vi, Rönninge Show Chorus i Nordiska mästerskapen i barbeshop i Karlstad.
Jag ser jättemycket fram mot det, för det ligger mycket hårt arbete bakom. Och vi har inte tävlat sedan vi vann världsmästerskapen på Hawaii 2013. Lite pirrigt är det, och jag känner att de bekanta fjärilarna i magen-tävlingsnerverna, börjar göra sig påminda! Som vi brukar säga: Helhet, drill och glädje! För det är verkligen glädje att få tillhöra denna makalösa kör! 🙂 Det är mitt livselixir!

Som vanligt på tisdagr, skyndade jag mig hem efter jobbet för att laga middag åt mig och min dotter innan körrepet.
Fisk stod på matsedeln och jag fixade till en gratäng med det jag hade hemma. Ingefära, lime och kokos. Lite asiatiska smaker! Riktigt gott blev det. Till det gjorde jag blomkålsmos eftersom att jag hade vare sig ris eller potatis hemma. Men det är ju upp till var och en att ha vilket tillbehör man vill. 🙂

Annons

Fiskgratäng med ingefära, lime och kokosmjölk
2 portioner
400g torskfile, KRAV
2 dl kokosmjölk, eko
1 bit purjolök, eko
1/2 dl ingefära, riven, eko
1/2 lime, saft och skal, eko
1 dl fiskbuljong
smör
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Tina torsken. Sätt ugnen på 250 grader
Koka upp kokosmjölken med buljongen och ingefäran. Tillsätt limesaft och skal samt svartpeppar. Lägg torsken i en smörad ugnsfast form. Krydda den med örtsalt. Skär purjolök i skivor och lägg över torsken. Slå på kokosmjölken. Gratinera i mitten av ugnen ca 15-20 minuter.

Blomkålsmos
1 mindre blomkålshuvud
(1/2 dl grädde)
blad av persilja
25 g smör
örtsalt och peppar

Gör så här:
Ta isär blomkålen i buketter och koka i lite saltat vatten i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Mosa blomkålen med smör, och eventuellt jag hade inte i någon grädde då gratängen i sig är så ”såsig”grädde. Smaka av med örtkryddor och garnera med persilja! Hur gott som helst.! 🙂

Servera fiskgratängen med haricovert eller sallad.

Annons

 

28 april, 2015 0
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Morotspannkak med lingon och grön sllad på ett grönt fat. Morötter i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

Dessa pannkakor är glutenfria, supergoda och mycket nyttigare än sedvanliga.
Jag rev ner morötter i dem för att de skulle bli matigare. Och det blev riktigt goda.
Serverade med grönt och färska lingon är det en nyttig måltid.

Ha det bra! // Mia

Annons

Morotspannkaka
2 portioner
1 1/2 dl mandlemjöl, eko
1 msk fiberhusk
3 ägg, eko
1 1/2 dl kokosgrädde, eko
1/2 dl vatten
1 krm salt
50 g rårivna morötter, eko
Smör eller kokosfett att steka i

Gör så här:
Blanda mandelmjöl med fiberhusk och salt. Rör ner kokosgrädde, vatten och ägg. Vispa tills du har en jämn klumpfri smet. Rör sedan i de rårivna morötterna. Låt stå en stund och svälla. Stek på medelstark värme i smör eller kokosolja några minuter sida. Smeten blir ganska tjock och man får smeta ut den i pannan. men det blir bara bra när de är klara. 🙂 Servera med en grön sallad och lingon.

Dela inlägget
Annons
27 april, 2015 0
Quinoasallad med chilidressing och rödlökssallad på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Denna vecka tänkte jag göra ett inlägg med middagsförslag dag för dag!
Jag börjar med en vegetarisk måndag, quinoasallad med sötpotatis och chilidressing. Quinoan ger dig den protein du behöver, men salladen går naturligtvis att servera med exempelvis stekt kyckling eller något annat gott!
Rödlökssalladen smakar underbart gott och skulle med fördel kunna serveras med en bit grillat kött! .-)

Quinoasallad med chilidressing

Annons

2 dl röd quinoa, eko
1 sötpotatis, eko
1-2 msk olivolja, eko
1/2 gurka, eko
6 skogschaminjoner, eko
1/2 dl pumpakärnor, eko
1 grönsaksbuljongtärning, eko
Svartpeppar och örtsalt

Dressing
1/2 dl olivolja
1/2 tsk sambal oelek
1/2 citron, eko + skal
2 krm flingsalt
Några droppar vinäger
1 msk honung

Rödlökssallad
1/2 röd lök, eko
1/2 dl vatten
1 msk vinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader
Koka quinoan enlig anvisning på paketet i buljong. Skala sötpotatis och skär i mindre bitar. Ringla olivolja över och se till att potatisen blir väl inoljad. Strö på örtsalt och svartpeppar. Sätt in i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Rosta pumpakärnor i en torr het stekpanna tills de fått färg. Blanda alla ingredienser till chilidressingen.
Skär rödlök i skivor. Blanda ihop vinäger med vatten och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.
När quinoan är klar, ta av från värmen och häll bort eventuell vätska. Sklal och skär gurkan i bitar. Skiva chamoinjoneran och fräs lätt i smör eller kokosolja. Blanda samman alla ingredienser till salladen och slå över dressingen. Blanda om och låt stå och dra en stund så att smakerna framkommer ordentligt. Servera med rödlöksallad.

Ha en bra dag// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
25 april, 2015 0

Jag vet inte egentligen vad EU håller på med! Men ingenting förvånar mig faktiskt! Det är så mycket runt omkring både kosttillskott, vaccinationer och ekologiskt just nu!
Men! Ska myndigheter få bestämma vad jag vill äta nu också? Det blir så himla dubbelt och skevt när man får handla exempelvis tobak i vilken affär som helst, vilket bevisligen skapar sjukdomar som cancer och annat, men nu ska det alltså bli svårare att få tag på ekologisk odlad mat! Ska man straffas för att man vill leva sunt?

Läste just i Aftonbladet att EU-kommissionen anser att allmänheten har ett för lågt förtroende för ekologisk odling och vill därför införa tydligare krav på producenter och affärer som säljer ekologiska varor.
Vill man ha ekologiska varor i sin butik måste man ha ett särskilt certifikat.

Detta har fått organisationer som Naturskyddsföreningen och KRAV (och mig med) att se rött, då det kommer att försvåra för Sverige att utveckla det ekologiska lantbruket.

Annons

-Risken är att det bara är de stora livsmedelkedjorna och specialbutiker som i framtiden kommer att kunna sälja ekologiska produkter, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen.

EU vill att ett oberoende certifieringsorgan utför kontroller- och det kommer att svida i plånboken för mindre butiker säger Emelie Hansson. Troligen kommer många att tycka att det inte är värt att erbjuda sina klunder ekologiska produkter, säger hon.

Eu-kravet väntas även att slå hårt mot producenter då den som odlar ekologisk mat inte längre får odla något som är oekologiskt.

-Du får inte ens odla konventionellt för hobbybruk, inte ens gödsla med konstgödsel i din kryddträdgård säger EU-parlamentariken Christoffer Fjellner, (M) som kommer att göra allt för att stoppa förslaget.
-Det första ändringsförslaget jag har lagt i det här ärendet i miljöutskottet är att kasta hela förslaget i papperskorgen säger han.

Han menar att det blir svårare att få tag på ekologiska produkter
när det bara är specialbutiker som får sälja det. Kravet på producenterna kommer även att leda till dyrare produkter för konsumenterna.

Annons

Förslaget ska inom kort tas upp i miljöutskottet och därefter i Europaparlamentet. Om det går igenom kommer detta att få konsekvensen att ekologisk mat blir lyxprodukter enligt Christoffer Fjellner.

Källa: Aftonbladet

Dela inlägget
Annons
24 april, 2015 0
Skål med chiapäron och musli

Jag startar alltid dagen med ett glas ljummet citronvatten för syra-basbalansen i kroppen.
Sen tar jag en lång morgonpromenad med hunden för att få igång blodcirukationen och mjuka upp min onda rygg.

Skål med chiapäron och musli
Foto: Mia Hagenmalm

Min frukost är helig! Den ska ätas med andakt!
Dessutom ska den innehålla bra med proteiner för att jag ska hålla mig mätt fram till lunch och den ska vara nyttig.

Annons

Något som ger både energi och är nyttigt är chiafrön. Jag blanadar nästan alltid ner chiafrön i min smoothie eller så gör jag en chiapudding på det som finns hemma. I morse var det kokosmjölk och päron.
Den här puddingen smakade lite exotiskt och kom mig att tänka på stränderna på Hawaii! Det var nog kokossmaken som gav mig den känslan. 🙂

Chiapudding med kokos och päron
2 dl kokosmjölk, eko
4 msk chiafrön, eko
1 päron, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko

Mixa alla ingredienser. Häll upp i en skål. Låt stå minst tjugo minuter. Jag toppade med proteinmusli.

Dela inlägget
Annons
20 april, 2015 0
Färska lingon i en djup skål

Förra veckan bloggade jag om rödbetor och dess bra egenskaper bland annat är rödbetor leverrenande.
Minst lika viktigt som att rena levern är det att upprätthålla en god hälsa i våra njurar och urinblåsa. Urinblåsa och njurar utgör en del av det lymfatiska systemet som tillsammans med levern eliminerar gifter i kroppen och slaggprodukter i våra celler.
Därför vill jag påpeka att det ALLTID är bra för hälsan att ALLTID äta grönsaker och frukt varje dag! Och helst ekologiska som är fria från bekämpningsmedel och gifter.

Inte bara gifter i maten som ifrån exempelvis bekämpningsmedel eller miljögifter kan invadera våra celler och blodomlopp!
Även stress och ångest höjer nivån av skadliga ämnen som kortisol i kroppen. Kortisol är nyttigt vid akut stress men livsfarligt på lång sikt och kan orsaka att immunsystemet blir sämre och sjukdomsrisken ökar.

Annons

Man ska alltid försöka skydda både kroppen och urinblåsan mot infektioner och se till att ha en bra PH-balans.
Vanliga problem med urinblåsan är infektioner, inkontinens, det vill säga att urinblåsan läcker-man kissar på sig och svårigheter att tömma urinblåsan helt eller har en överaktiv blåsa. Det är därför viktigt att kontakta läkare vid indikationer på urinvägsinfektion.

Här kommer mitt favoritämne, kosten in för det kan faktiskt bero på en dålig kost om man har besvär med urinblåsa och njurar.
Socker, koffein, salt och högt proteinintag och fel fett samt alkohol påverkar negativt eftersom att njurarna måste arbeta dubbelt så hårt med dessa ämnen. Dessutom är dessa ämnen försurande för kroppen.

Istället ska du äta grönsaker som är bra för syra/basbalansen i kroppen.
Helst ska de vara råa då tillagade grönsaker tappar sina enzymer som faktiskt är livsviktiga för reningsprocessen i kroppen. Probiotikabakterier verkar också bra för att upprätthålla en bra balans i urinvägar och blåsa.
Nässlor, maskros och persilja renar och eliminerar urinsyran.

Min väninna lärde mig ett bra gammalt knep som hon fått av sin mormor, när jag för några år sedan drabbats av återkommande urinvägsinfektioner. Jag lovar att det hjälper.

Avkok på persilja
2 liter vatten
1 kruka persilja
koka i ca 10 minuter. Låt persiljevattnet svalna och sila av. Förvara i kylskåp. Drick av vattnet i minst fem dagar.

Annons

Sparris är vätskedrivande, stimulerande och eliminerar gifter.
Spenat och selleri är faktiskt också avgiftande och rengör våra njurar.
Rödbetor har fantastisk lever- och njurrenande egenskaper liksom vita bönor. Morötter-morotsjuice underlättar njurarnas funktion och är blodrenande.
Druvor eliminerar urinsyran och främjar hjärtat samt är en källa till bra mineraler.

Antioxidanterna i blåbärsjuice förebygger infektioner och skyddar urinvägarna från bakterier att få fäste i slemhinnorna.

Tranbärsjuice är superbra mot urinvägsinfektioner då den innehåller en hög halt av tanniner som hindrar bakterier att få fäste på slemhinnan.

Färska lingon i en djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Lingondricka, helst Biotta verkar ännu bättre än tranbär.
Biottas lingondricka har en mycket hög koncentration av lingon.
Lingon har en mycket högre halt av tanniner-garvämnen än vad det närbesläktade tranbären har. Tanniner förlamar helt enkelt bakteriernas tentaklar och hindrar dem att få fäste i slemhinnornma. Lingon har även en inflammationshämmande. effekt på urinvägarnas slemhinnor. Vid akuta besvär dricker man tre deciliter lingondricka/dag och för att förebygga urinvägsinfektion dricker man 1 deciliter innan sänggående varje kväll. Lingon stärker även urinblåsans väggar och förebygger inkontinens.

// Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons