Annons

Födelsedagskalas, barndop och citronkaka

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
8 mars, 2013
12-års tårta rosa, chokladtryffel
Jag försöker att undvika all raffinerad föda i det vardagliga livet, så långt jag kan. Vetemjöl till exempel. Det är INTE för att jag följer någon diet, utan för att jag vet vad vetemjöl gör med kroppen. Dels är det försurande för kroppen.(Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra/basbalansenhttps://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/10/underbara-mandel-och-varfor-jag-tjatar-om-bas-och-syrabildande-foda/). Vetemjöl kan orsaka skador på tarmen och innehåller höga mängder av tungmetallen kadmium. När vi äter eller dricker något som innehåller många snabba kolhydrater som finns i te x vetemjöl och andra raffinerad föda, skapar vi ett rent kemiskt sockerberoende.Det innehåller också fler tomma kolhydrater än tex socker och godis och kolhydrater höjer blodsockret väldigt fort och man känner sig snabbt piggare och uppåt. Man får en sockertopp! Det är för att socker triggar vårt belöningssystem/noradrenalinet som är ett blodsockerhöjande hormon. Men man blir snabbt trött igen. Ju högre blodsockerstegring, desto mer utsöndrar kroppen hormonet insulin, som är ett sätt för kroppen att sänka den höga blodsockerhalten till mer normala nivåer. Höga insulinnivåer gör att kroppen lagrar fett, vilket i sin tur kan bidra till diabetes och andra sjukdomar. Men visst gör jag undantag ibland.

Som i onsdags då min dotter fyllde år. Då åt jag tårta med vete och socker. Min dotter Jennifer hade bakat den till sin lillasyster. Visst är den fin? 🙂 Det var en chokladtårta med chokladtryffel i mitten. Oj så god! Ska försöka baka en sån utan mjöl och socker någon gång.

12-års tårta rosa, chokladtryffel
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Och i morgon ska ett av mina barnbarn, Lilla Alva döpas. Förmodligen kommer jag smaka något av Jennifers och Johans goda bakverk. Antar att det blir mat också. Alvas föräldrar arbetar båda som kockar och det brukar bli massor av god mat och bakverk. Jag hörde något om hallonsås. Är nyfiken på vad som ska serveras till. 🙂

Till fredags-lördagsmyset har jag bakat en citronkaka. Den blev riktigt god. Känns lite hård/knäckig just när man tar en tugga, men sen formligen smälter den i munnen. OBS! Kakan innehåller inte bakpulver, så jag har inte glömt någon ingrediens.

Citronkaka och grädde på vitt fat/ blå blom
Foto: Mia Hagenmalm

Citronkaka:
175 g smält smör
2 ägg
3 dl sukrin
1 msk fiberhusk
rivet skal av 1 citron
1/2 dl pressad citron
2 dl mandelmjöl
Pofiber och smör till formen
Garnering:
Sukrin melis

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smör och bröa en rund sockerkakasform, jag använder pofiber istället för ströbröd.Tvätta/gnugga citronen noga i vinäger. Vinäger tar bort eventuella bakterier och kemikalier. Tvätta den sen i vatten. Riv skalet smått. Blanda ner ägg socker, citronskal och saft i det smälta avsvalnade smöret. Mandelmjölet ska i sist. Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen. Kakan ska vara lite kladdig i mitten. När kakan svalnat, pudra över sukrin melis och servera med vispad grädde.

Trevlig helg! 🙂 Mia

Annons

7 mars, 2013 0
Arganolja i flaska på ekbänk

Mitt hår är alldeles för d-ligt just nu. Torrt, vintertrött, elektriskt och flygigt! Gjorde en inpackning av 2 äggulor ( Jag har ganska långt hår), blandat med några droppar kallpressad ekologisk arganolja.

Arganolja i flaska på ekbänk
Foto: Mia Hagenmalm

Jag lät det sitta 1 timme sen tvättade jag ur det med Rosenseriens rosenshampo.

Håret blev jätte blankt luftigt och snyggt! Kommer att göra den inpackningen alltid!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 mars, 2013 0

Aj! I morse tar jag ut en skållhet gryta ur ugnen. Det var vatten i den. Jag tar den med grytlappen, men sen när jag ställt den på diskbänken och ska hälla ur det varma vattnet tänker jag mig inte för och tar jag den med bara handen. Det gjorde ont! Brände mig över hela handflatan och fingrarna. Kallt vatten förstås i första hand. Minst 5 minuter. Tur att man i sådana här fall har grejer hemma. Min aloeverablomma! Knipsar av ett blad och stryker saften från blomman över handen. Det lindrar. Har på aloeveragel också. Hoppas att jag slipper blåsor.

Annons
Dela inlägget
Annons
4 mars, 2013 0
Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.

Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.

Annons

1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!

Dela inlägget
Annons
1 mars, 2013 0
Krämig Chokladglass utan socker
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

När jag var sjuk förra veckan, var jag så sugen på allt möjligt. Och hungrig.
Jag tror att det berodde på att jag inte orkade åka och handla faktiskt. När man inte har alla ingredienser hemma, blir man sugen på allt möjligt.
Då gjorde jag den här glassen. Och fasiken vad god den blev. Min dotter tyckte dock att den blev för syrlig. Det berodde på att jag blandade i yoghurt och det var av den anledningen att jag inte hade tillräckligt med grädde hemma. Man tager vad man haver, och experimenterar efter det. Det blev iallafall enligt min åsikt ett väldigt lyckat experiment. Kanske något för dig som vill ha något gott att smaska på i soffan framför mello i helgen?

Cremig Chokladglass ala Mia:

Annons

3 äggulor
1 dl eko yoghurt, naturell
3 dl eko vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk suktin melis
1 msk bakepro

Gör så här:Vispa kakao och grädden. Vispa äggulor fluffigt tillsammans med sukrin melis i en annan skål. Blanda ner äggen, yoghurt och bakepro i grädden.
Ställ kallt ca 3 timmar. Avnjut!

Trevlig Helg! 🙂 /Mia

Dela inlägget
Annons
27 februari, 2013 0

Vad härligt det är när solen skiner och det känns varmare i luften. Satt och lyssnade på takdroppet och på måsarnas skri, på lunchen förut.Som Balsam för själen! Det är mycket måsar i Nynäshamn,jag gillar att höra dem, men på försommaren när de har ungar, blir jag trött på dem. De attackerar! Man får passa sig så man inte har en mås i skallen rätt vad det är. Och de skriker nätterna igenom. Då önskar man…..

Gjorde en så god kronärtskockssoppa härom dagen som jag vill dela med mig av. Kronärtskockorna har säsong nu och de säljs mycket billigare, så det gäller att passa på.
Kronärtskocka är en tistelart som är rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dessutom innehåller hjärtat inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Kronärtskocksoppa med mascarpone
2 kronärtskockor
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
200g mascarpone
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk smör till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten. Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan. Lägg ner kockorna och låt koka i ca 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen. Rensa kronärtskockorna från blad. Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen. Skär även hjärtat i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg. Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, citronsaften samt mascarponeost. Låt det koka upp. Smaka av med timjan, salt och peppar. Vill man kan man mixa soppan med en stavmixer, men jag föredrar när det är lite bitar i.Toppa med hackad persilja. Servera gärna med lite riven parmesanost.

Dela inlägget
Annons
Annons