Annons

Förkylning, virus och immunförsvar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 februari, 2014

Det är jättemånga som är sjuka nu. Allt från förkylningar till influensa och kräksjuka.

Själv känner jag mig lite trött, har sveda i halsen, men är ändå inte sjuk på ett sätt att jag skulle behöva vara hemma från jobbet. Ändå känns det som om vila skulle vara ett sätt för mig att bli pigg. Ikväll kommer jag krypa ner i sängen tidigt så jag får sova närmare 8-9 timmar i natt. Känner att min kropp behöver det.

Jag brukar allltid boosta mitt immunförsvar under vinterhalvåret, och skulle jag ändå bli sjuk får man ju tacka för det. För en förkylning eller influensa ökar faktiskt immunförsvaret, hur konstigt det än låter.

I dagens sammhälle får man ju inte vara sjuk, och många vaccinerar sig. Nu tänker jag inte gå närmare in på vaccin men om du är intresserad av vad jag tycker om det, kan du läsa om det här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/12/03/2403/ Men vaccin och antibiotika samt febernedsättande medel kan göra att våra immunceller blir inkompetenta.

Annons

Och feber, om den inte är för hög, fyller ju sin funktion. Feber är kroppens immunförsvar/ soldat som sätts igång, mot baciller som inte ska vara i kroppen. Låter man febern vara, brukar förloppet av virus gå mycket fortare ur kroppen.

Jag pratade just med en tjej om hur viktigt det är att äta D-vitamin för immunförsvaret. Och egentligen är det ju rätt logiskt. På sommaren brukar vi inte ha så många förkylning- och influensavirus i omlopp som på vinterhalvåret. På sommaren får nästan alla sin beskärda del D-vitamin från solen, och hoppar man över D-vitaminet på vintern, kan man oftare bli sjuk, känna sig deprimerad och trött.

Men att man blir sjuk på vinterhalvåret har inte bara med bildandet av D-vitamin att göra, utan faktiskt har det med kylan att göra också. Det är kallare och när man fryser minskar blodtillförseln till slemhinnorna.

Det gör att slemhinnorna blir torrare och får svårare att producera antikroppar som håller virus och förkylningar borta.

Dessutom är vitaminer och mineraler någonting alla borde äta året om. Det är jättesvårt att få tillräckligt av det genom maten vi äter, även om vi äter en bra kost med mycket grönsaker och vitaminer. Många studier har nämligen visat att innehållet av vitaminer och mineraler har minskat 50 procent mot för 50 år sedan, i både frukt, grönt, kött och mejeriprodukter.

Annons

Jag brukar köra på lite hårdare med framför allt några stycken vitaminer och mineraler när det är förkylningstider,och när svininfluensan härjade för några år sedan, började jag redan på höstkanten med dessa vitaminer:

C-vitamin ger näring till de så kallade immuncellerna.

A-vitamin producerar antikroppar som hindrar mocrober att få fäste i kroppen, och är även bra för slemhinnorna.

Membrasin ett extrakt från havtorn är också super mot torra slemhinnor. Havtorn innehåller förstås A-vitamin, men även en Omega-7 fettsyra som är helt suverän mot torra slemhinnor i ögon, mun och underliv.

Zink! Supermineralen som förhindrar uppkomsten av influensa och virus. Zink är även bra för sårläkning och för spermieproduktionen hos män.

Annons

Svartvinbärste, är super i förebyggande syfte, och slår sjukdom till på allvar finns det svartvinbärsextrakt på hälsokost att ta till. Svartvinbär innehåller flavonoider som kan bekämpa virus på ett mycket effektivt sätt.

Fläder har också en mycket bra! Fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar av influensavirus, medan influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar. Det är det forskat på faktiskt.

Förra året skrev jag också om att svamp kan vara bra för ditt immunförsvar. Det kan du läsa om här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/11/30/champinjoner-och-annan-svamp-hojer-immunforsvaret/

En annan mycket viktig sak är att tvätta händerna ofta. Och framför allt: Är du förkyld, håll för munnen när du hostar/nyser. Men inte rakt i handen. Nys/hosta i armvecket. Hur äckligt är det inte, om någon som just hostat i handen sedan tar i ett dörrhantag, och så kommer näste man och också tar i handtaget. Det är så smitta sprids.

/ Mia

18 februari, 2014 0
Gurkmejapasta i vit skål

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn
Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!

Annons

En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck. Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på ”guldmjölk” på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar. Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål
Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas
Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Annons

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
17 februari, 2014 0
Torsk med tomat, lök och fänkål i foliepaket

Vilken underbar dag det är idag! Solen skiner och värmer faktiskt.

I fredags var jag och hälsade på Kureraredaktionen.
Det var trevligt att träffa Malin och Emma in person, vilka jag ofta har kontakt med men då via nätet. Det blev fotografering och en pratstund över en god lunch. Det serverades både högrev och torsk på rödbetsbädd, och jag velade mellan båda innan jag bestämde mig för högrev. Det smakade verkligen utmärkt, men jag hade lika gärna kunnat äta torsken.
Men rätten inspererade mig, så igår blev det därför torsk hemma i mitt kök. Jag hade dock inga rödbetor hemma, så det fick bli ett paket med torsk på fänkålsbädd. När man lägger fisken i foliepaket bevaras smakerna mycket bättre. Och detta var jättegott.

Torsk med tomat, lök och fänkål i foliepaket
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Torsk på fänkålsbädd i paket 2 portiner
500g torsk
1 fänkål
6 coctailtomater
1/2 röd lök
1 +1/2 citron, ekologisk
olivolja
2 nypor dill, hackad
herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta två ark alluminiumfolie och vik upp kanterna. Skär fänkål i strimlor och fördela i paketen. Lägg ca 250g torsk över fänkålsstrimlorn. Halvera tomaterna och skiva löken. Fördela runt om brevid fisken. Salta och peppra. Ta den halva citronen och pressa saften över fisken. Ringla över olivolja. Skär den andra citronen och lägg i klyftor över och brevid fisken. Stäng paketet. Grädda i ugnsform i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills fisken är färdig.

Servera med tillbehör som potatis eller rödbetssallad.

Ha det gott i solskenet! / Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
13 februari, 2014 0
Goda tekakor bakade på bovete

Häromdagen såg jag ett så spännande recept på tekakor i en tidning, så jag bara måste testa att baka det. Receptet kommer från boken ”Nytt bröd” och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

Jag har slutat att äta bröd sedan några år tillbaka, men ibland blir jag sååå sugen. Som i lördags då jag var på besök hos min kusin, och hon bjöd på en så jättegod fisksoppa med aoli och bröd. Jag kunde inte låta bli att smaka en liten bit.
Annars är det egentligen ingenting jag saknar så där jättemycket. Jag är van att hitta på alternativ till min frukost. Jag kommer dock testa några av de recept som fanns i tidningen och jag är jättesugen på att inhandla boken. För tekakorna blev supergoda. jag har dock bytt ut sirap till agavesirap, för jag vill inte ha socker i mitt bröd.

OBS!!
Innan du börjar måste du läsa här, så att du inte gör samma misstag som jag. En deg bakad på frö och utan mjöl beter sig INTE som en deg man bakar med mjöl. Jag gjorde misstaget att dels omvandla måtten till deciliter och hälla ner mer mjöl när jag tyckte att degen var för kladdig. Det ska man INTE göra. Man ska väga på hushållsvåg och degen blir kladdig, men det ordnar till sig efter att den har fått jäsa, och jäsa måste den göra i så många timmar som det står. Jag fick slänga första degen och göra nytt, för att jag inte földe instruktionerna.

Annons

mias_tekakor
Tekakor
12 g jäst
500 g mjölk (Jag vägde kannan på vågen och drog bort vikten från den när jag hällde i mjölk)
20 g olja (+ extra till utbakning)
20 agavesirap
100 g havremjöl (jag körde havregryn i min mixer, för jag hittade inte havremjöl i butikerna).
140 g bovetemjöl
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
20 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Den blir lös, men ska alltså vara så. Låt degen jäsa i bunken med plastfilm över i 3 timmar.
Olja in händerna och bänken väl med exempelvis ekologisk rapsolja.Skär degen i 8 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Nagga dem lite med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Låt vila på plåten i 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem bli kalla innan du skär i dem.

Ha det fint! / Mia

Dela inlägget
Annons
12 februari, 2014 0
Vill du att dina barn ska äta genmanipulerad(GMO) föda?

images

SvD NYHETER skriver att GMO-Majs kan få klartecken i EU.

I EU-länderna kan man inte enas om huruvida man ska tillåta odling av en ny genmodifierad majs i unionen. Därför bollas frågan över till EU-kommisisonen, som inom kort väntas ge klartecken.

Sverige (vem det nu i Sverige som beslutar det över våra huvuden) anser att majsen ska tillåtas, eftersom varken EU:s myndighet för livsmedelsverket EFSA eller jordbruksverket har några invändningar.Men en majoritet av EU-länderna är emot, dock inte tillräckligt många för att blockera beslutet.

Annons

GMO-crops

Den här bilden hämtade jag på nätet. En stackars råtta som blivit matad med GMO-foder. Råttan är full av cancer. Och råttans ungar blir sterila. Eftersom att råttor får cancer och blir sterila, får människor och andra djur också cancer och våra barn blir sterila.
Det började också att växa hår ur råttornas munnar.

Cancer förstår vi! Sterilitet förstår vi. Men börjar det växa hår ur munnen och fibrer ur huden blir vi misstänksamma. Är det på riktigt eller är det science fiction? Orkar vi ta in det?

För jag har redan stött på offer som blivit sjuka av GMO och andra bekämpningsmedel.

Jag har mött människor i mitt arbete som har Morgellons sjukdom, en alldeles ny sjukdom för mig och många andra. Morgellon ger svåra sår och utslag på kroppen och alla med sjukdomen berättar om trådliknande hårda, långa maskar/fibrer, som är vassa som glas i ändarna som växer ut ur huden eller ur eksemliknande sår. Jag har haft flera samtal speciellt med en kvinna som har sjukdomen.

Annons

Det var när dessa människor berättade om sin sjukdom, som jag började intressera mig för varifrån sjukdomen kom. Många tror att det kommer från GMO och chemtrails. Och när jag började läsa om den, verkar det som om forskare snart kan tala om vad den beror på.

2007 var 10.000 familjer registrerade hos Morgellons Receach Foundation.

En studie är påbörjad av Centers for Disease Control (CDC). Man gör studien i norra Kalifonien där många patienter med Morgellons sjukdom bor. Många läkare hävdar att sjukdomen beror på parasiter, men ingen parasitmedicin vare sig läker eller botar sjukdomen. Numera verkar det som om kopplingen finns till genmanipulerat livsmedel (GMO) och att det är genmodifiering som orsakar sjukdomen. Forskare har upptäkt att fibrer från olika människor med sjukdomen såg anmärkningsvärt lika ut, trots att miljöfaktorer och arv inte på något sätt hör samman. Specialister på infektionssjukdomar hävdar att fibrerna tillhör svampsläktet efter att man studerat fibrernas DNA. Dessutom har man funnit ämnet Agrobakterium, som är släkt med gramnegativa bakterier som kan skapa genetiska förändringar på både växter och mänskliga celler.

Ni tror säkert att jag sitter och fablar eller att det har snurrat helt för mig.. Men jag har sett sjukdomen på nära håll, pratat med dessa drabbade, sjuka människor, sett deras sår och hur in i helvete dåligt de mår. Lunginflammation, förvirring, håravfall och eksem med vätskande öppna sår och fruktansvärd klåda. Dessutom blir de stackars drabbade av sjukdomen ofta klassade som om de var psykiskt sjuka, att de har orsakat sina eksem och sår själva. Att de själva har slitit av sitt hår. Jag tror knappast att man kan orsak sig sådan eksem själv. Men vet man inte vad det beror på, skyller man på att det är psykiskt.

/ Mia

Annons

Källa: Naturalls News
Zara Öhbergs blogg

Dela inlägget
Annons
12 februari, 2014 0
Choklad & hallonmoussetårta till Alla Hjärtans Dag

Igår kämpade jag hårt i köket till sent på kvällen med en helt ljuvlig hallonmoussetårta för att den skulle bli färdig till idag, så att jag kunde dekorera och fota den innan jag började mitt arbete. Tårtan ägnar jag Kureras läsare till Alla Hjärtans Dag! Tårtan funkar alldeles utmärkt att frysa in. Jag använder som vanligt inget socker eller vetemjöl, och alla ingredienser är ekologiska.

Jag använder sukrin melis istället för vanlig sukrin, eftersom att sukrin melis är som florsocker och smälter bättre än vanlig sukrin som kan kännas lite sockrigt och knastrigt i bakverk.

mias_tarta_460x330

Chokladkokostårta med hallonmousse

Annons

Botten:

75 g smör eller kokosfett
1 dl sukrin melis
2 ägg
100 g kokos, riven
0,25 g kakao
1 msk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver

 

Gör så här:

Ugnstemperatur: 175 grader

Annons

Spänn fast ett bakplåtspapper i springform med löstagbar kant.Formen ska mäta ca 25 cm i diameter.
Pensla sidorna med lite kokosfett eller smör. Smält smör eller kokosfett och ställ åt sidan.
Vispa äggen med sukrin melis så det blir pösigt. Rör ner smör eller kokosfett.
Blanda kokos, fiberhusk och kakao tillsammans med bakpulver ordentligt i en annan skål. Rör ner i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter.
Ta ut och låt kallna

 

Hallonmousse:

500 g hallon, frusna
2- 2 1/2 msk agar agarflingor (eller 5 gelatinblad)
1 äggvita
2 dl sukrinmelis ( 1+1dl)
2 dl vispgrädde
1 lime, saften av + skal

 

Annons

Gör så här:

Tina hallonen och mosa dem genom en finmaskig sil ovanpå en skål och låt saften rinna ner i skålen så att du får en slät hallonpurè. (OBS! Släng inte hallonkärnorna! Jag sparade och frös in dem. Kan vara bra att ha till exempelvis glass i framtiden).

Agarflingor: Lös upp agarflingorna i lite vatten och koka dem på svag värme ca 10-15 minuter. Beroende på hur stel gelé som önskas krävs olika mycket agar agar. En riktlinje är 2 msk flakes eller 2 tsk pulver till en halv liter vätska för en fast gelé. Är du osäker på mängden, ta lite mindre för säkerhets skull och ta upp en liten provklick av vätskan när den fortfarande är varm och låt stelna i kylskåp (tar bara någon minut). Tillsätt mer pulver om den är för lös, mer vätska om den är för hård.

Syliga ingredienser försvagar den stelnande förmågan hos agar agar, så om vätskan som man vill ska stelna är syrlig behöver man öka mängden agar agar. Här ingår ju både lime och hallon så du får prova dig fram.

Gelatinblad: Lägg bladen i kallt vatten ca 10 minuter.

Vispa äggvitan och häll ner sukrin melis lite i taget. Den ska tjockna lite. Vispa grädden så att den blir fast.Riv limen och pressa ur saften och blanda med hallonpurèn och 1 dl sukrinmelis. Blanda ner äggsmeten. Ta upp gelatinbladen och smält i en gryta på svag värme. använder du agarflingor, se ovan. Häll ner smälta agarflingor eller det smälta gelatinet i lite av hallonblandningen och häll ner det i en tunn stråle i övrig hallonblandning medan du hela tiden rör. Vänd ner grädden.

Lossa botten från formens och diska och torka den. Fördela moussen i formen. Se tilla att den fördelar sig jämt genom att skaka formen lite. Ställ kallt några timmar.

Skär med varm tunn kniv runt kanterna i formen för att lossa tårtan. Lyft försiktigt bort kanten.

Smält choklad över ett vattenbad och häll ner i spritserform eller i en smörpapperstrut, klipp ett litet hål och spritsa mönster över tårtan med chokladen. Dekorera eventuellt med små rosor och blad. Lyft över tårtan på ett fat med hjälp av stekspade.

 

Ha en trevlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons