Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 december, 2019
Friterade blomkålsbuketter med honungsglaze
På mitt julbord i år kommer jag ha massor av vegetarisk mat. Här har jag först friterat blomkålsbuketter och sen marinerat dem i en kryddig honungsglaze. Supergott, heta och krispiga! Kanske istället för revbensspjäll?
Friterad blomkålsbuketter med honungsglaze
1 blomkålshuvud
2 dl vetemjöl
1-1,25 dl kolsyrat vatten
1/2 msk paprikakrydda
1 tsk salt
en knivsudd cayenpeppar
några drag med svartpepparkvarnen
Annons
5-6 dl kokosolja utan smak att fritera i
Glaze:
0,5 dl ketchup
4 msk tomatpuré
1/2 dl tamari soyasås
5 msk honung
1/2 tsk sambal oelek eller några droppar tabasco
1 msk riven ingefära
1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Vispa ihop vetemjöl med vatten och kryddor till en jämn smet.
Smeten ska vara tjock och inte rinnig. Ta i mer vetemjöl om den är för rinnig eller tvärt om, ha i mer vatten om den är för tjock. Låt stå ca 15 minuter.
Skär blomkålshuvudet i mindre buketter, ca 3-4 cm.
Sätt ugnen på 225 grader och värm upp kokosoljan i en gryta med höga kanter. Sänk sedan värmen något. (OBS! Ha alltid ett lock i närheten när du friterar)
Doppa blomkålsbitarna i smeten och se till att de blir jämt runt om. Skaka bort överflödig smet. Fritera några stycken blomkålsbuketter i taget ca 4-5 minuter. Ta upp dem när du ser att de fått färg och ser knapriga ut. Lägg på ett hushållspapper så de får rinna av.
Blanda alla ingredienser till glazen. Pensla de friterade blomkålsbuketterna rikligt runt om med såsen och lägg blomkålen på en bakplåtsklädd ugnsfast form. Ställ in i mitten av ugnen ca 20-25 minuter så de får ordentlig färg. Ta ut och servera.

Fira in julen med Stjärnjul XXVII

4 december, 2019 0
Fira in julen med Stjärnjul XXVII

Nu repar vi i Stjärnjul in i det sista inför konserterna den 7-8 december på Hovet i Stockholm.
Lördag 7 december kl 19
Söndag 8 december kl 14
Söndag 8 december kl 17,30

Det kommer att bli en maffig och omväxlande show med en blandning av traditionella jullåtar, rock, soul, gospel och Broadway i en härlig blandning.
Om du vill fira in julen så ska du självklart om du bor i Stockholm med omnejd se Stjärnjuls konsert. Du kommer att bli riktigt julmysmarinerad. Jag lovar!

Annons

Biljetter kan du köpa på plats: Hovet, Globentorget 2 eller beställa på nätet: www.axs.com

Vi är Världsmästarkören i barbershopsång; Rönninge Show Chorus, som i höstas kammade hem världsmästartiteln för tredje gången i rad. Rönninge Show Chorus består av över 150 aktiva medlemmar under ledning av dirigenterna Britt-Helene Bonnerdahl och Anna Alvring

The EntertainMen är en helt manlig barbershopkör som vunnit två nordiska guld och leds av dirigenterna Åsa Fagerström och Robert Bergh.
Tillsammans bildar körerna varje år Stjärnjul Och i år gör vi det för 27:e året i rad.

Våra gästartister i år blir presenterade av Anders Lundin som är en mångsysslande stjärna med erfarenhet av att leda musikevenemang som Allsång på Skansen, Melodifestivalen och Grammisgalan. I år presenterar han Stjärnjul XXVII.

Gästartister:
Peter Johansson som faktiskt sjöng med oss 2008.
Peter Johansson är en otroligt musikalisk eldsjäl som skapade succén Chamions of Rock och har haft huvudroller i musikaler som Footlose, Jersy Boys och Goost och i Queen-musicalen We Will Rock You i London. Peter (och Bruno) är en av mina favoritartister, helt klart.

Annons

Samuel Ljungblad
En riktigt mysig och härlig kille som blev känd för den breda publiken när han sjöng på prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllop. Samuel är en stjärna inom soul och gospel.

Gunilla Backman
Hon har en pipa som heter duga och har en gedigen erfarenhet från musikalscener i Sverige, Tyskland och Londons West End. Gunilla har varit en av landets största musikalstjärnor i åratal med bland annat musikalen ”Mamma Mia”

Vår kapellmästare i år är Johan Landqvist
Som de flesta känner igen från ”Så ska det låta” där han medverkat i 243 program. Johan har även varit med i produktioner som kapellmästare på Victoriadagen tillsammans med världartister som Lionel Richie och Zarah Larsson, samt musikaler som ”Mamma Mia” och We Will Rock You”

 

Dela inlägget
Annons

Varför du ska äta D-vitamin och vegetarisk mat

13 november, 2019 0
Rödbestsfräs med ugnsbakad pumpa

Novembermörkret ligger verkligen som en blöt, grå matta över Sverige just nu och det blir knappt ljust. Det känns nästan som att det är skymning hela dagarna. Därför tänkte jag påminna om att äta extra D-vitamin eftersom att vitaminet bildas framförallt med hjälp av solen. Och nu under vinterhalvåret i norden har vi inte så mycket sol alls.
Även om sommaren bidrog med många soltimmar tillgodoser vi inte oss tillräckligt med D-vitamin och en undersökning visar att många i vårt land lider av brist.

D-vitamin som har många viktiga och centrala funktioner i kroppen. Det står för ett stabilt immunsystem, nervsystem, normala hjärtslag och energi. D-vitamin skyddar även mot cancer och diabetes typ2 där det visat sig att hela 60 procent av de som har just diabetes typ 2 har D-vitaminbrist. Vissa infektion- och kroniska sjukdomar är mer frekventa när man lever närmare Nord- eller Sydpolen vilket förknippas med D-vitaminbrist. Personer som utvecklar cancer har ofta låga halter av D-vitamin i blodet enligt forskning. Och om man lider av kronisk D-vitaminbrist har man större risk att råka ut för benskörhet.

D-vitamin minskar även risken för autoimmuna sjukdomar som MS och Parkinsson, demens, Alzheimers, hjärt- och kärlsjukdomar, tjock-och ändtarmscancer, ökad canceröverlevnad, mindre problem med sköldkörteln, depression och psykiskt ohälsa. Dessutom minskar D-vitamin risken att drabbas av övervikt och fetma. Så är det bra för huden också och kan ge goda resultat på exempelvis psoriasis och eksem.

Annons

Så här i novembermörkret blir iallafall jag glad av färgsprakande god mat. Här har jag tillagat en vegetarisk rätt med rödbeta, pumpa och linser. Jättegott!

Ha det fint!

Mia

Rödbetsfräs med ugnsbakad pumpa och ostsås
2-3 portioner
1 butternutpumpa
5 rödbetor
400 g förkokta linser
1 tsk olivolja
1/2 tsk timjan
2 msk solroskärnor
salt och peppar
ev. flingsalt
Några blad persilja

Ostsås
1/2 dl majonäs
1 dl cream fraiche
1 dl riven parmesanost
1 tsk citronsaft
salt och svartpeppar

Annons

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skär pumpan i tjockare bitar. Blanda med olivolja och salta och peppra.
Lägg på en smord plåt och baka pumpan i mitten av ugnen ca 10- 15 minuter. Den ska vara mjuk. Låt svalna.Skala rödbetor och riv fint. Hetta upp smör eller olja i en stekpanna och stek rödbetsrivet tills det mjuknat. Tillsätt linser mot slutet. Låt svalna. Blanda ihop alla ingredienser till ostsåsen och låt stå en halvtimme i kylen.
Blanda pumpan med rödbetor och timjan. Toppa med solroskärnor och persilja. Servera med ostsåsen.

Dela inlägget
Annons

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

16 september, 2019 0
Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesan

Ibland får jag craving på olika saker och sen i somras jag varit galet sugen på kål av alla sorter.
Därför har det blivit många rätter gjorda på både blomkål och vitkål de senaste månaderna.
Att man blir så här otroligt sugen på något, för jag har verkligen varit galet sugen på kål, beror oftast på brister i kroppen, och jag är glad att det inte är onyttigheter jag har varit sugen på. Det kan nämligen vara så att är man mycket sötsugen kan det vara ett sätt för kroppen att tala om att den har brist på vissa näringsämnen. Om du har magnesiumbrist kan du faktiskt bli sugen på choklad eller om du blir jättesugen på bröd kan det tyda på kvävebrist.
Sötsug kan vara en brist på tryptofan, svavel, fosfor, kol och krom så det är ju superbra att, om jag nu har någon brist, kroppen vill ha kål istället för godis, för kål är så nyttigt.
Läs mer om cravings Här

Kål är faktiskt riktiga hälsobomber och en grönsak vi borde äta mer av.

Annons

Vitkål till exempel är full av viktiga antioxidanter och vitaminer som exempelvis C-vitamin och vitamin K.
Vitkål kan du dessutom knapra i dig med gott samvete då den är väldigt kalorisnål och dessutom ger den en mättnadskänsla och minskar hungerkänslor då den innehåller mycket fibrer. Kål balanserar den upp ditt blodsocker så du slipper sötsug.
En annan bra grej är att vitkål är väldigt billig mat.

I det här receptet har jag använt spetskål som är lite sprödare och något sötare än vanlig vitkål,
Spetskål innehåller höga doser av C-vitamin och är också lite mildare i smaken så tyvärr innehåller den därför inte lika många nyttiga ämnen som andra kålsorter. Men den är med sin mildare smak en bra nybörjarkål för dig som har svårt att tycka om kålsmaken. Spetskål är bara såå god att ha i sallad, eller som här ugnsbakad med olja, citron och örter. Man kan variera i det oändliga.
Gillar du inte svamp- kantareller som finns med i receptet, kan du byta ut den mot exempelvis rostade hasselnötter eller frön.

Ha det fint!

Mia

 

Annons

Ugnsbakad spetskål med kantareller och parmesanost
4 portioner
Bas:
1 vit spetskålshuvud
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1 tsk färsk timjan
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Örtolja:
1 dl kallpressad olivolja
2-3 msk färskpressad citron
1 msk citronsest
1 dl hackad persilja
1/2 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
1 krm salt
1 krm svartpeppar

Topping:
3 dl Smörstekta kantareller, 1/2 dl rostade pumpakärnor och riven parmesa

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Ansa kålen och ta eventuellt bort de översta bladen. Skär kålen i fyra delar och placera i en ugnsfast form på bakplåtspapper. Blanda ihop olivolja, citronsaft, vitlök, timjan, flingsalt och svartpeppar och pensla kålen noggrant runt om. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter tills kanterna fått lite färg och kålen blivit mjuk rakt igenom.
Hetta upp en stekpanna och torrosta pumpakärnorna snabbt. Ansa och borsta bort jord från kantarellerna och skär dem i mindre bitar. Hetta upp en gjutjärnspanna och lägg i den kalla svampen och låt all vätska som bildas ångas av. Tillsätt smör och stek svampen i fem minuter. Salta och peppra.
Ta ut spetskålen ur ugnen. Ringla över örtolja, toppa med kantareller och pumpakärnor och hyvla över parmesanost.
Serveras som tillbehör till exempelvis vegetariskt eller kyckling

Dela inlägget
Annons

Glutenfri Äppelkladdkaka

12 september, 2019 0
Glutenfri Äppelkladdkaka

Tillbaka till vardagslivet igen efter denna långa sommar.
Skolorna har börjat och nu lunkar man återigen på i sitt vanliga ekorrhjul. Nu längtar jag efter att börja sjunga igen och första oktober är min tjänstledighet från kören slut. Det ska bli så kul!

Jag fick en långtradare in i sidan på min bil förra veckan och detta upptar mycket av mina tankar just nu. Som tur är blev det inga personskador då trafiken gick mycket sakta, men dels är ju bilen bucklig och repig och dels är det en försäkringsfråga. Jag tycker att sånt här är jobbigt så jag känner mig lite låg faktiskt. Men det ordnar sig väl. Sura pengar är det dock precis som att man alltid ska ha mer utgifter än man har pengar. (Nu är jag riktigt negativ, man ska tänka positivt).

Äpplena på träden har börjat mogna så jag vill bjuda på en supergod äppelkladdkaka utan vitt socker. Servera med kall vaniljsås eller glass. Mums!

Annons

// Mia

Glutenfri Äppelkladdkaka
10-12 bitar
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk kanel, nymald
3-4 äpplen
1 msk citron +2 dl vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Dela och kärna ut äpplena. Skär i tunna skivor. Låt äppelskivorna ligga i ett bad med iskallt vatten och färskpressad citron för att förhindra oxidation- att de blir bruna.Låt dra i 5 minuter och häll av vattnet.

Smält smöret och ställ att svalna.
Klä en springform; 26 cm med bakplåtspapper.

Blanda ihop alla ingredienser till mandelmassan i en mixer och mixa till en fast massa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och lägg med ägg och smör.
Blanda ner mandelmassan och vispa runt så allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i springformen och tryck ner äppelskivorna i ett snyggt mönster i kaksmeten.Grädda i mitten av ugnen ca 16-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Sikta Sukrin Melis över kakan. Servera med vaniljkräm eller vaniljglass.

Annons

Dela inlägget
Annons

Kajp-och ramslökssoppa

1 augusti, 2019 0
Kajp-och ramslökssoppa
Nu har jag snart jobbat en vecka efter min semesterledighet.
Jag får alltid en känsla av att sommaren är över när jag är tillbaka på arbetet efter semestern och det känns så himla trist. Det känns som att det inte blir någon mer sommar trots att det fortfarande är varmt och solen lyser för man har inget mer ledighet att se fram emot. Nästa år ska jag försöka senarelägga min ledighet så kanske jag får njuta mer och längre av sommaren.
Som alltid varje sommar, tog jag färjan över till Gotland och tillbringade drygt en vecka på ön. Så här i efterhand önskar jag att jag stannat åtminstone 7 dagar längre. För det jobbiga är att nu när jag är hemma igen längtar jag tillbaka så det värker i bröstet.
Jag hoppas kunna köpa mig en liten stuga där så småningom.
I våras fick jag massor av kajp- eller skogslök som det också heter, av min dotter som hon plockat på Gotland,

Annons

så jag har en hel del liggande i frysen nu. Skogslök- eller kajp är en flerårig växtart i familjen amaryllisväxter och växer vilt på ön.
Häromdagen blev jag riktigt sugen på att göra den gotländska rätten kajpsoppa. Jag la med lite ramslök också för att spara den resterande kajpen till ytterligare en soppa i höst men självklart går det att bara använda sig av kajp. Får man inte tag på kajp kan man förstås ta purjolök, men det blir ju inte riktigt samma sak.
Det finns säkert massor av olika recept på kajpsoppa och här får ni mitt.

Ha det bra!
Mia
Kajp- och ramslökssoppa
2 portioner
3- 4 potatisar i skivor
1 morot i skivor
1/2 liter skivad kajplök (skogslök)
OBS: Går att byta ut mot purjolök
3 blad ramslök, hackad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde ( jag använde havregrädde)
salt och svartpeppar
Gör så här:
Fräs potatis och morot i smör eller olja några minuter. Tillsätt buljong, kajp och ramslök. Låt koka tills potatis och morot har mjuknat. Ta av och mixa soppan slät.
Sätt tillbaka grytan på plattan och tillsätt grädde. Låt få ett snabbt uppkok.
Servera med exempelvis rödbetsgroddar och kokta ägghalvor.
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.