Annons

Frökex, hemgjord lemon curd och te!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 september, 2012
En tallrik med frökex

Är lite matt ännu efter några dagars envis feber och tillhörande förkylning. Går på Kan Jang och Colizin för halsen. Känner mig bättre, men har tappat energi.
Igår somnade jag på soffan på eftermiddagen. Det är inte alls likt mig. Tog ett varmt örtbad med eucalyptusolja på kvällen, och det kändes uppfriskande för förkylningen. Härligt!

Hoppade över middagen igår kväll, för jag var inte alls hungrig eller inspererad att göra mat till mig själv. Min dotter hade ändå ätit middag hos en kompis. Senare på kvällen blev jag lite sugen på te. Har köpt åkerfräken-te vilket inte smakar så jätte gott tycker jag, men det hjälper jätte bra mot hosta. Jag tänker inte säga vad jag tycker det luktar. Till det åt jag kex som jag bakade häromdagen, på frön och kokosfett, med mycket extra ost och hemgjord Lemon Curd.Super Gott!

I dag blir det kvalitetstid med yngsta dottern. Bio besök på Heron City om hon får bestämma. Och det får hon.

Annons
En tallrik med frökex
Frökex

Frökex:
0.75 dl sesamfrön
1/2 dl linfrön
1 dl solrosfrön
2 msk mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett
2 1/2 dl kokt vatten
1/2 tsk himalayasalt

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Koka upp vatten och häll därefter ner kokosfettet så det smälter.
Rör ihop vatten med kokosfett i fröblandningen.
Sprid genast ut smeten till en tunn kaka på ett bakplåtspapper.

Grädda 45 minuter på 150 grader. Ta ut kakan och markera bitar med en kniv.

Stäng av ugnen och låt kakan eftergräddas i ca 30 minuter. Låt svalna och bryt kexen i bitar.

Lemon Curd på mitt vis:
1 1/2 dl mandel
1 1/2 dl cashewnötter
1 1/2 dl agavesirap
rivet skal av 1 citron
1 1/4 dl färskpressad citronsaft
1/2 krm salt

Annons

Mixa allt till en jämn kräm

 

26 september, 2012 0
En stor flickkör
En stor flickkör
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ligger hemma i sängen och är sjuk. Förkyld, feber och ont i halsen. Det är inte kul alls. Missade kören i går kväll pga det. Och igår hade vi besök av en kvinna från USA, som vi har fått äran att bli coachade av. Känns så frutrerande att inte orka delta. Varje coaching är så viktig för sången, kören och den individuella utvecklingen. Som jag nämnt förut, ska vi tävla i VM på Hawaii hösten 2013. Vi är en ren damkör och vi sjunger barbershop, en sångstil som framförs fyrstämmigt, a capella, och som föddes i USA på slutet av 1800-talet. Det sjöngs ofta i barberarstugor, därav namnet barbershop. Det vi i kören tragglar, övar, nöter och drillar varje rep under kanske två års tid är två ballader och två uptones. Det som eftersträvas i låtarna är så rena toner att det blir övertoner- toner som ingen sjunger, men som bildas ändå. Fråga mig inte hur det fenomenet uppstår, men blir det övertoner har man lyckats. Vi har mycket övertoner i vår kör. Och så ska vi naturligtvis vara synkade. Dessutom har vi koreografi! Vi dansar och bjuder på riktig glamorös, glittrig och underbar show. Och allt det där måste sitta på en tävling. Det är viktigt att hjärtat är med också. Hjärta och kärlek för det vi vill förmedla till publiken med vår sång. Det är en gåva att kunna sjunga.

I höstas var vi -Rönninge Show Chorus och tävlade i VM i Houston. Vi kom på en bejublande andra plats. Det var helt makalöst fantastiskt! Lever fortfarande på det.
Vi blev otroligt hyllade i USA. Det har i alla fall jag svårt att fatta och ta till mig, men jag är otroligt ödmjuk och tacksam inför det faktum att vi är en av de bästa kvinnliga barbershopkören i världen. Jag tror inte att någon i kören kan förstå vad vi satte för avtryck i barbershophistorien i Houston. Vi! Från lilla Svergie! Det är för stort för att ta till sig.

Annons

I alla fall kom jag att tänka på all härlig och god mat vi åt i Houston. Var man än gick in, så fanns det bra och nyttig mat. Till och med på billiga lunchställen. Till skillnad mot när vi var i Los Angeles för några år sedan. Där fanns nästan bara sk junk food. Friterade korvar, chips och jelly, hamburgare och annan skräpmat.
Ville man ha RIKTIG mat, kostade det skjortan. Helt bedrövligt! Men det kanske bara var så att vi inte inte hittade de rätta ställerna att äta på!?

Hamburgare sk street-food kommer ju från USA, och det har vi ju anammat över hela världen.
När man är ute och handlar, eller är på väg någonstans, och det börjar suga i magen, är det lätt att slinka in på någon hamburgerbar eller pizzeria, för
att stilla hungern. Och visst är det jätte gott att sätta tänderna i en riktigt fet hamburgare. Det går ju inte att förneka. Eller hur? Hamburgaren i sig
är kanske inte så onyttig om den är gjord på rent nötkött. Men så tillkommer pommesfritte kanske en läsk, ketchup och dressing.

Jag själv är uppvuxen med ketchup, och jag har det till mycket av det jag äter. Jag älskar ketchup! Men det är inte jätte nyttigt när man tittar på innehållsförteckningen. Det innehåller många e-ämnen och tillsatser. Likaså i hamburgerdressing. När jag gör hemlagat gör jag allt från grunden, med bra råvaror! Dessutom vet jag vad jag stoppar i mig.

Ketchup tar lite tid att göra själv, men det är ganska enkelt ändå. Och det är värt att lägga lite tid på det. Dressingen rör du ihop på ett nafs.

Hemgjord Hamburgare utan bröd.

Annons

Hamburgare utan bröd med rotfrukter
Foto: Evelyn Hagenmalm

2-4 portioner
ca 500 g grovmalen nötfärs
1 stor tomat
1/2 rödlök
lite isbergssallad
ev. om du vill ha,: 4 skivor ost
salt och grovmalen svartpeppar
smör rapsolja till stekningBlanda färsen med ca 1/2 tsk salt och 1/2 tsk peppar. Forma till 4 burgare.
Skala löken och skär lök och tomat i skivor.
Stek burgarna i smör och rapsolja på medelsvag värme ca 5 minuter/ sida
Mot slutet, lägg på ev ost och ta upp hamburgarna ur stekpannan. Lägg på
dressing och fördela sallad, tomat och lök på toppen.

Hemgjord ketchup.

Ca 1 liter:
ca 800g färska tomater
1 liten bit ca 3 cm av det ljusgröna på en purjolök
2 dl balsamvinäger
2 lagerblad
3 hela kryddnejlikor
1 krm malen kanel
ca 1/2 – 1 dl sukrin ( Ta det försiktigt med sukrinet. Det kan bli för sött annars. Bättre att öka på sockermängden när man smakar av).
1 dl tomatpurè.
2 msk potatismjöl

En brun sås i en glasburk

Gör så här:
Skiva tomaterna och skär purjolöken i mindre bitar.
Fräs i lite smör tills de blir mjuka och rör ner tomatpuré. Koka upp balsamvinäger, kryddor och socker i en annan kastrull. Häll blandningen över tomatfräset och
låt stå och småputtra utan lock i ca 35-40 minuter. Ta upp lagerblad och nejlikor. Mixa till en slät sås med stavmixer direkt i kastrullen. Smaka av och tillsätt ev. mer socker eller balsamvinäger. Red av med potatismjölet utrört i lite vatten. Koka upp snabbt och ta genast av från värmen. Låt stå och svalna och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor eller burkar.
Chilidressing:
ca 1-2 dl
1 msk majonäs
1 dl créme fraiche
3 msk hemmagjord ketchup
5 cm gurka
1/2 tsk senapspulver
1/2 krm salt och chiliflakes.Hacka gurkan smått. Blanda alla ingredienserna och låt stå och dra i kylskåpet ca 1/2 timme.

Annons

Till detta serverade jag ugnsrostad potatis och morötter istället för pommesfritte.

Dela inlägget
Annons
23 september, 2012 0
Lyxig lax och räkgryta

I dag var det en bra söndag! Har jobbat! Och eftersom att jag arbetade i närheten av där min mamma bor, passade jag på att hälsa på henne. Det var mysigt att fika och prata en stund. En mycket värdefull stund. Vi bor ganska långt ifrån varandra, så det blir inte så ofta vi träffas, pga att jag jobbar till sent och på helger. Önskar att vi bodde närmre varandra. Det skulle vara så fint att bara kunna gå till henne efter jobbet och prata en stund, när helst man vill. Nu krävs det planering för att träffas.
Det blev en sen middag ikväll, eftersom att jag kom hem vid sju, men det var värt den sena timmen för jag gjorde en favorit. Lyxig lax och räkgryta! Den här rätten är väldigt het, och den passar ju bra nu när hösten är i antågan. Det har börjat bli lite småkyligt och grått ute sista veckan. Stekte en pytt på aubergine som tillbehör, men brukar egentligen servera den här rätten med råris. Det smakade väldigt gott med aubergine-pytt också. Kör man LCHF är det ett alternativ.

Lyxig lax och räkgryta
Foto: Evelyn Hagenmalm

Det är ju så bra att äta fisk! Fet fisk som lax, sill och makrill innehåller mest Omega-3 fettsyror. Omgea 3 är bra för hjärnan, så det är inte bara en skröna att man blir intelligent av fisk! Det är också bra för hjärta och kärl. Men man måste också tänka på hur man tillagar fisken. När man steker fisk i margarin eller i härdade fetter, försvinner mycket av Omega 3. Rapsolja är bra att steka i. Eller varför inte kokosolja! I dag har de flesta människor obalans av Omega 3 och 6 i kroppen. Vi får i oss mycket mer Omega 6 än 3 genom kosten. Tränar man mycket eller har inflammationer i leder, är det värt att äta Omega 3 som ett kosttillskott. Och det är att föredra om man inte äter fisk 3-4 gånger i veckan. För mycket Omega-6 skapar inflammationer.
Är man allergisk mot fisk , finns det att tillgå i te x linfröolja. Chiafrön är också väldigt rik på Omega-3.

Annons

Het lax-och räkgryta och aubergine-pytt

2 portioner:

300 gram färsk laxfilè
färskpressad saft av en halv lime
1 1/2 krm finmalen havssalt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek eller 1 chilifrukt
2 msk kokosfett med smak
ca 250 gram krossade tomater
1/2 buljongtärning
1 msk finhackad koriander
1/2 dl finhackad persilja
1 burk ekologisk kokosmjölk
ca 100 g skalade räkor

Gör så här:

Ta bort skinnet på den färska laxfilén och skär den i mindre bitar. Pressa över limesaft och salta.Blanda ordentligt och låt stå kallt i kylskåpet och dra medan du gör tomatsåsen.

Annons

Skala lök och vitlök och skiva tunt. Fräs i kokosfett tillsammans med sambal oelek eller finhackad urkärnad chilifrukt.
Slå över de krossade tomaterna och smula i buljongtärningen, tillsammans med persilja och koriander.. Låt sjuda på svag värme i ca 10-15 minuter.
Tillsätt kokosmjölk, och låt koka upp under omrörning. Lägg i laxbitarna och sjud på svag värme ca 7-8 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellet mer salt och peppar. Ta av från spisen och vänd ner räkorna.

 

Abubergine-pytt

2 portioner:
1 aubergine
1 gul lök
örtsalt
2 msk olivolja till stekning

Skala auberginen och skär i tärningar
Hacka löken fint
Stek på medelvärme tills det fått färg. Krydda med örtsalt

Annons

 

Dela inlägget
Annons
22 september, 2012 0
Hemgjorda ungsbakade potatischips

Så var det fredag igen och då vill vi ha fredagsmys förstås! Chips och läsk! Vem var det som uppfann detta påfund egentligen? Det var någonting
med kyckling på fredag enligt reklamen för många år sedan. Inte helt fel. Kyckling är nyttigt! Sen hakade en annan på med sitt fredagsmys som handlade om Chips några år efteråt. Och visst är det supergott med chips och cocacola. Och svårt att stå emot när dottern vill ha. Ok! Det är bara en gång i veckan. Men sen kommer lördag. Då ska det vara lördagsgodis och läsk igen.

Jag har börjat införa grönsaker och dipp på fredagar istället för chips. Och det har gått hem! Stjälkselleri, morötter och gurka doppar vi i hemmagjord dippsås. Jätte gott! Gjorde faktiskt egna chips härom kvällen. De år jättegoda. Ugnsrostad sötpotatis med lime och kryddor! SUPERGOTT enligt min smak. Men det var lite VuxenSmakVarning där. Så jag gjorde också chips på vanlig potatis. Det gick bättre hem hos min elvaåring.

Hemgjorda ungsbakade potatischips
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

De smakar inte som OLW eller Estrella. Nej de är mycket godare! De har
en renare smak. Och det känns i magen att de är nyttigare. Mmmm! Fredagsmys!

Chips på sötpotatis eller potatis.

2-3 msk olivolja
2 msk limesaft
3 tsk flingsalt
1 krm vitlökspulver
1 krm salvia
Gör så här:

Skala potatis och skär tunna bitar gärna med en mandolin.
Doppa skivorna snabbt i oljeblandningen, och lägg på hushållspapper
för att rinna av en stund. Är de för blöta blir de mjuka. Bland saltet med kryddorna. Lägg potatisskivorna på ett bakplåtspapper på en plåt.
Grädda nederst i ugnen ca 60- 70 minuter i 150 grader.

Dela inlägget
Annons
21 september, 2012 0
nyttig lunch som består av avokado och gurka
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Vilken fin höst det har varit hitills! De flesta dagar i september har bjudit på värme och strålande sol! I går tog jag en promenad på lunchen.
Mysigt att komma ut i solen och få en nypa frisk luft. Bestämde mig
för att jag fortsättningsvis ska ta en liten promenad på lunchen varje
dag. Man behöver det. Man behöver ljuset. Och snart blir det mörkare.
Solens strålar lyser alltmer svagt och dagen går till vila tidigt på eftermiddagen.

Annons

Många människor blir deppiga och trötta på hösten. Det kan bero på brist av solskensvitaminet D. För bara några år sedan ansåg man att det var farligt att äta för mycket D-vitamin därför att det är en fettlöslig vitamin
som liksom A och E-vitamin stannar kvar i kroppen. Nu är det andra rön som gäller. Man har upptäckt att de flesta människor i norden lider brist
på D-vitamin. Solens strålar hjälper kroppen att bilda vitaminet på
sommaren, men den mörka årstiden måste man tillsätta det som ett kosttillskott. Jag äter D-vitamin året runt, eftersom att jag jobbar inomhus.

Jag blev bjuden på middag efter jobbet igår, och i dag hade jag ingen matlåda. Jag brukar för det mesta göra en matlåta av vår middag till
lunch dagen efter. Så här på morgonen måste det gå fort att
fixa något att äta, men jag vill inte att det ska vara något onyttigt. Någonting som går jätte snabbt, men som är nyttigt, är en gurk-och avokadosoppa. Nästan bara att skiva och mixa! Jätte god och mättande. Smakerna av gurkan och avokadon verkligen gifter sig med varandra.�
Om man vill kan man toppa soppan med lite räkor också och gärna äta fullkornsbröd med en skiva ost, skinka eller kalkon till.

Som de flesta vet vid det här laget finns det bra och dåligt fett.
Margarin och härdade fetter tillhör det fett man absolut inte bör äta.
Bra fetter hittar man i fet fisk, avokado, nötter, olivolja, kokosolja som
ett exempel. Och man blir inte fet av rätt sorts fett, vilket många tror.
Däremot kan rätt sorts fett hjälpa till att öka förbränningen i kroppen.

Socker däremot ökar vår fettlagring och påverkar blodsockret liksom
snabba kolydrater som finns i de raffinerade produkterna som te x
vitt socker, vetemjöl, vit pasta osv. Det triggar även vårt belöningssystem/noradrenalinet, som är ett blodsockerhöjande hormon.

Fett triggar också vårt belöningssystem, men påverkar istället kroppen
att producera serotonin som är ett aptitdämpande och lugnande hormon.
Alltså blir vi mättare och framför allt lugnare av bra sorters fett. Bra mat med bra fetter kan stabilisera blodsockernivån och därmed minska sötsuget.

Annons

Avokado innehåller bra vitaminer, mineraler och antioxidanter, samt nyttiga och enkelomättade fetter. Avokado är mycket basisk, det är därför också nyttigt att äta för syra/basbalansen. Dess fettsyror anses också vara bra för huden och för hjärta och kärl och hjärna. Och så är den god också.
Ibland använder jag avokado istället för smör på smörgåsen. Smakar gott! Gärna med lite örtsalt på. Eller ät den som den är. Någonting som jag
tycker är väldigt gott är avokadosallad med tomat och koriander.

Avokadosoppa 4 port.

2 avokado
1 gurka
1 gul lök
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten.

Gör så här:

Finhacka löken och fräs den snabbt i lite olivolja. Häll på vatten och smula
ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa. Stänk gärna över lite tabasco om du gillar lite sting.

Annons

Avokadosallad med tomat och koriander.

Detta räcker till ca 2 portioner att ha som tillbehör.

1 mogen avokado
5 coctailtomater eller i stor tomat
1 msk hackad färsk koriander
1 msk olivolja
saft av citron
havssalt och svartpeppar

Hacka avokadon i mindre bitar och dela tomaterna i fyra bitar.
Blanda avokado och tomat med koriander olja, och ringla över lite citronsaft. Salta och peppra efter smak.

uppskuren avokadosallad
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
18 september, 2012 0
En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett
En vanlig frukost som består av rostbiff och omelett
Foto: Mia Hagenmalm

I går kväll skulle jag ladda upp en MP-3 fil på datorn. Det är en individuell inspelning där jag spelar in mig själv när jag sjunger med kören på en av låtarna. Sen ska det skickas till min stämchef tillsammans med ett utlåtande på ett formulär angående hur jag sjunger toner, text och var jag lägger mina andningar. Samt ska man även tala om vad man gör bra. Och fy vad det är svårt att berömma sig själv. Men det är ett suveränt sätt att coacha sig själv och att få coaching tillbaka. I vår kör finns ingen kritik. Vi lyfter varandra istället. Och vi kör med positivt tänkade hela vägen. När jag kommer till kören ikväll, lämnar jag alla eventuella måsten och tankar på annat, utanför dörren och fokuserar på bara sången, tekniken och dirigentern. Det är helt fantastisk, för det funkar!

Jag försöker att anamma det här tänket i vardagen också! I dag blir det en jätte bra dag! Och när jag tänker så, Blir det en bra dag!

Började dagen med en bra frukost! Känner i halsen att det är en förkylning på G, så därför fick det bli en immunförsvarshöjande smoothie, en zinktablett och C-vitamin. Åt en omelett som vanligt, några skivor rostbiff, lite spenat, tomater och en sked ekologiskt kokosfett. Nice!

Annons
ekologist kokosfett
Foto: Mia Hagenmalm

Visste du att kokosfett är bakteriedödande och höjer immunförsvaret? :-)
Liksom zink och C-vitamin också är bra för att hålla förkylningar borta.

Immunförsvarshöjande smoothie:
1/2 banan
1 dl blåbär
2 msk gojibär
1/2 dl acai-juise
1/2 msk clorella
1 dl youghurt

Gör så här:
Lägg i alla ingedienserna i en mixer. Häll över yoghurt och acai-juise. Mixa till en slät smoothie. Jag toppade med kokostärningar och mullbär.
Servera genast.

Smoothie gjord på nyttigheter
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
Annons